Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2004. (VII. 1.) önkormányzati rendelete

A köztisztaságról és a települési hulladék kezelésével kapcsolatos közszolgáltatás megszervezéséről és kötelező igénybevételéről

Hatályos: 2014. 01. 01- 2021. 10. 28

Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2004. (VII. 1.) önkormányzati rendelete

A köztisztaságról és a települési hulladék kezelésével kapcsolatos közszolgáltatás megszervezéséről és kötelező igénybevételéről

2014.01.01.

Jánossomorja Város Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdése és a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. tv. 23. §-ában kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja azon helyi szabályoknak a megállapítása, melyek biztosítják Jánossomorja Város köztisztaságával összefüggő feladatok eredményes végrehajtását, a megfelelő hulladékkezelést, a környezetszennyezés megelőzését, az emberi egészség védelmét.

(2) A település köztisztaságának megőrzésében mindenki köteles hathatósan közreműködni és a települési környezet szennyeződését, fertőzését eredményező tevékenységtől tartózkodni.

(3) Jelen rendelet Jánossomorja Város közigazgatási területére terjed ki.

(4) A rendelet személyi hatálya kiterjed Jánossomorja Város közigazgatási területén belül tartózkodó és tevékenykedő magánszemélyekre, lakóközösségekre, társasházakra, jogi személyekre, gazdálkodó szervezetekre, jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetekre, társulásokra.

(5) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed a köztisztasággal és a települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenységekre.

II. Fejezet

Az ingatlanok és közterületek tisztántartása

Fogalmi meghatározások

2. § E rendelet alkalmazása szempontjából:

Köztisztasággal összefüggő tevékenység: az egyes ingatlanok - ezen belül különösen a lakóépületek és az emberi tartózkodásra (üdülés, pihenés, szállás stb. céljára) szolgáló más épületek, továbbá a nem lakás céljára szolgáló helyiségek és a hozzájuk tartozó területek, valamint a közterületek tisztántartása.
a) Közterület: az ingatlan nyilvántartásban közterületként nyilvántartott állami vagy önkormányzati tulajdonú belterületi földrészlet (közút, járda, tér, közpark, szabad strand), továbbá az építmények közhasználatra átadott része (épületárkád alatti járda, alul- és felüljáró), melyet rendeltetésének megfelelően bárki használhat.
b) Köztisztasági szolgáltatás: (továbbiakban: szolgáltatás) megrendelés, illetőleg megbízás alapján a közterületek tisztántartása, valamint a települési szilárd hulladék kezelése, továbbá a szolgáltatásra jogosult szervezetek hulladék- ártalmatlanítási és hasznosítási tevékenysége.
c) Tisztántartás: az egyes ingatlanok és közterületek rendszeres tisztítása, hó- és síkosság mentesítése, illetőleg pormentesítése.
Ingatlanok tisztántartása

3. § (1) Az egyes ingatlanok tisztántartásáról az ingatlan tulajdonosa, kezelője, tartós használója, illetve haszonélvezője (továbbiakban: ingatlan tulajdonos), másnak a használatában lévő ingatlanok (ingatlanrészek, helyiségek) tisztántartásáról pedig a használó, illetve a bérlő köteles gondoskodni.

Ezen belül:
a) a lakó- és az ember tartózkodására szolgáló más épületek közös használatú részének (kapualj, lépcsőház, folyosó, terasz, felvonó, mosókonyha, szárító, pince- és padlásrész, közös illemhely, hulladékledobó és - gyűjtő, udvar stb.) tisztaságáról, rendszeres takarításáról, rovar- és rágcsálómentesítéséről a tulajdonosnak;
b) a lakásnak és a lakás céljára használt más helyiségeknek, továbbá a nem lakás céljára szolgáló helyiségnek és az ezekhez tartozó közterületnek a tisztaságáról, rendszeres takarításáról, rovar- és rágcsáló mentesítéséről pedig a használónak, bérlőnek kell gondoskodnia.
c) Közös tulajdon esetén a kötelezettség a tulajdonarány szerint áll fenn.
d) Az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni a beépítetlen telekingatlan tisztántartásáról, gyommentesítéséről. Ennek elmaradása esetén - ha a Polgármesteri Hivatal felszólításának sem tesz eleget- az Önkormányzat elvégezteti a költségvetés általános tartalékterhére, melynek költségét a hivatalos eljárás után - behajthatatlansága esetén - az ingatlanra ráterheli.
Közterületek tisztántartása

4. § (1) A közterület:

a) ideértve a rajtuk lévő nyílt árkot és ezek műtárgyait is,

b) valamint a belterületen lévő autóbusz váróhelyiségek, várakozóhelyek, járdaszigetek és a járdától füvesített területtel vagy egyéb módon elkülönített autóbuszmegálló helyeket;

c) továbbá az olyan járdaszakaszt, amely ingatlanhoz nem kapcsolódik- szervezett rendszeres tisztántartásáról és az ott keletkezett települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenység ellátásáról, továbbá a közterület rovar- és rágcsálómentesítéséről, hó- és síkosság-mentesítéséről, gyommentesítéséről, zöldfelület gondozásáról a (2) bekezdésben említett esetek kivételével az önkormányzat gondoskodik.

(2) Az ingatlan tulajdonosa, használója köteles gondoskodni:

a) az ingatlan előtti járdaszakasz, járda hiányában egy méter széles területsáv, illetve ha a járda mellett zöldsáv is van, az útpadkáig terjedő teljes terület;

b) a járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai;

c) továbbá tömbtelken a külön tulajdonban álló egyes épületek gyalogos megközelítésére szolgáló területek tisztántartásáról;

d) továbbá a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról és a zöldfelületek gondozásáról (főnyírás, kaszálás, gyomtalanítás, fák- és cserjék gondozása, fákról lehullott levelek összegyűjtése);

e) az ingatlan előtti járdaszakasz, járda hiányában egy méter széles területsáv hó és síkosság-mentesítéséről;

(3) A (2) bekezdésben foglalt feladatok ellátásáról önkormányzati lakásoknál a kezelő szerv (üzemeltető), társasházaknál, illetve vegyes tulajdon esetén a tulajdon - tulajdoni hányaduk arányában - kötelesek gondoskodni.

(4) Az illegális plakátok, hirdetések eltávolításáról a Közterület-felügyelet intézkedik.

(5) Hó- és síkosság-mentesítés:

a) A járdáról letakarított havat 8 méternél szélesebb útburkolat esetén az úttest két szélén, a folyóka szabadon hagyásával, ennél keskenyebb útburkolaton a járda szélén úgy kell összegyűjteni, hogy a gyalog közlekedők számára egy gyalogos forgalmi sáv szabadon maradjon. Biztosítani kell a gyalogos átkelőhelyek megközelíthetőségét.

b) Hórakást tilos felhalmozni:

- útkereszteződésben
- útburkolati jeleken
- tömegközlekedési járművek megállóhelyénél
- közszolgáltatási felszerelési tárgyra (pl. vízelzáró csap, gázóra) és
- egyéb közlétesítmény (pl. lámpaoszlop, tűzcsap, hirdetőoszlop stb.) köré
- kapubejárat elé, annak teljes szélességében
- gyalogos átkelőhelynél.
c) Na-Klorid tartalmú vegyszerek használata hidak burkolt felületein, díszburkolaton zöldfelületeken és környékén tilos. Síkosság elleni védekezéshez környezetkímélő anyagot kell használni (Nátrium-klorid helyett Magnézium-klorid, hamu, homok, salak stb.)
(6) A közszolgáltató köteles gondoskodni a közterületről összegyűjtött szemét elszállításáról, a közterületekre kihelyezett tárolóedények és konténerek rendszeres karbantartásáról, tisztításáról, fertőtlenítéséről, továbbá a Polgármesteri Hivatal által megrendelt hulladékgyűjtő edények kihelyezéséről, helyreállításáról, javításáról, tisztításáról, pótlásáról és rendszeres ürítéséről. Baleset után a közszolgáltató haladéktalanul köteles eltávolítani a közterületre, közútra került idegen anyagokat (üveg, törött alkatrészek, olajfolyás stb.)
(7) Állati hullának a közterületről a kijelölt gyűjtőhelyre történő elszállítását csak az önkormányzat megbízottja végezheti, s a bejelentés után azonnal köteles azt elszállítani.
(8) Az ingatlan előtti gondozatlan járdaszakasz vagy nyílt árok tisztítását, zöldterület kaszálását, gyommentesítését ha felszólítás ellenére sem végzi el az ingatlantulajdonos akkor az Önkormányzat elvégezteti a költségvetés általános tartalék terhére, melynek költségét - behajthatatlansága esetén - az ingatlanra ráterheli.

A közterület rendeltetésétől eltérő célú használatával kapcsolatos köztisztasági előírások

5. § (1)

a) A szórakoztató, vendéglátó és árusító helyek, üzletek előtti járdaszakaszt az üzemeltető, használó köteles tisztántartani, hó- és síkosság mentesíteni, a hulladékot eltávolítani, tekintet nélkül arra, hogy a hulladék az üzleti tevékenységből keletkezett-e, vagy nem.

b) Az üzletek, vendéglátóegységek, vállalatok, intézmények (ingatlan) tulajdonosa (használó, bérlő) köteles hulladékgyűjtő (csikktartó) elhelyezéséről és rendszeres ürítéséről gondoskodni az előtte lévő közterületen.

(2) A közterület rendeltetéstől eltérő célra (árusítás, építési, szerelési munka stb.) történő használata esetén a használattal érintett terület közvetlen környezetét a használó köteles tisztán tartani. A közterület-foglalási szerződésben a használót figyelmeztetni kell ezen kötelezettségére.

(3) Vásárok, búcsúk, sport- és egyéb rendezvények tartása idején a rendezvény szervezője köteles gondoskodni a várható forgalomnak megfelelő számú hulladékgyűjtő edény és illemhely biztosításáról, üzemeltetéséről, valamint a rendezvény alatt és azt követően a terület tisztántartásáról, továbbá a keletkezett hulladék elszállításáról.

Köz- és magánterületek szennyezésének tilalma

6. § (1) Tilos nyílt téren és bármilyen tüzelőberendezésben háztartási szemét, valamint hulladék (pl. veszélyes hulladék: autógumi, műanyag, vegyszeres flakon, vegyszermaradványok, fáradt olaj, stb.) elégetése az ingatlanokon és a közterületeken egyaránt a fákról lehullott levél, avar, kerti hulladék kivételével.

(2)

a) A közterület fáiról lehullott leveleket, avart, kerti hulladékot (főnyírásból származó nyesedéket, faágat és gallyat) az alábbiak szerint semmisíthetik meg:

- komposztálás útján,
- a közszolgáltató által forgalmazott és a kijelölt helyeken megvásárolható 100 l-es műanyag hálós zsákban helyezhető ki a hulladékgyűjtő edény mellé egész évben folyamatosan, az edény ürítés napján,
- az engedélyezett időszakban elégethető a 6. § (2.) b-e pontokban meghatározott feltételek betartásával.
b) Égetni csak a teljesen száraz levelet, avart és kerti hulladékot lehet.
c) Az égetés február 15-től április 30-ig, valamint október 1-től november 30-ig terjedő időszakban, 9-18 óra között végezhető.
d) Az égetés szélcsendes időben történhet. A tűz begyújtásához egyéb légszennyezést okozó anyag (pl. olaj) nem használható.
e) Tilos a tüzet őrizetlenül hagyni, tűzveszély esetén pedig azonnal el kell oltani. Az égetés helyszínén olyan eszközöket (pl. homok, lapát, víz stb.) kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetve eloltható.
(3) a) Közterületen járművek mosása, olajcsere tilos.
b) Közterületen gépjárművek javítása tilos, kivéve a hirtelen fellépő meghibásodás elhárítását.
(4) a) Építkezésnél, bontásnál, tatarozásnál a munkálatokat úgy kell végezni, valamint az építési és bontási anyagot a kiásott földet úgy kell tárolni, fel- és lerakni, valamint elszállítani, hogy szennyeződés ne maradjon.
b) Burkolt területre az építési és bontási anyagot és a kitermelt földet kizárólag fóliára vagy konténerbe szabad helyezni.
c) Az építési munka kivitelezőjének az építkezés területén és közvetlen környékén a tisztaságot biztosítani kell. Amennyiben ezt a munkát önerejéből nem tudja ellátni, azt - térítési díj ellenében, megrendelés alapján - a Szolgáltatóval elvégeztetheti.
d) Amennyiben a kivitelező a (4) bek. c.) pontban foglalt kötelezettségének írásbeli felszólítás ellenére sem tesz eleget, a Jegyző - közérdekből és a mulasztó költségére - a Szolgáltatónál a tisztítást azonnali hatállyal elrendelheti.
(5) a) Játszótérre állatot bevinni tilos!
b) Az állatok által okozott szennyezés eltakarításáról az állat tulajdonosa köteles haladéktalanul gondoskodni, ha közterületen sétáltatja.
(6) Tilos a tisztításból keletkező szennyeződést szennyvizet a közterületre, a csapadékvíz- elvezető rendszerbe beleseperni, illetve beleönteni, valamint eltömődést előidéző hulladékot és törmeléket beleszórni.
(7) Mindennemű anyag szállításánál ügyelni kell arra, hogy a közterület ne szennyeződjék. Szóródó anyagot csak letakarva, illetve a szóródást másként megakadályozó módon lehet szállítani. Szennyezés esetén a szállító köteles megtisztítani a közterületet.
(8) a) Tilos a közterületet beszennyezni, bárminemű szemetet (pl. cigarettacsikk, papír, egyéb tárgy) elszórni, tárolni.
b) Szeméttároló edényekben kutatni, azok tartalmát közterületre kiszórni tilos.
(9) Tilos közterületen elhelyezett berendezési tárgyakat, növényeket beszennyezni, megrongálni.
(10) Plakát, hirdetmény elhelyezése csak a kijelölt helyeken (pl.: hirdetőtábla) vagy a Polgármesteri Hivatal külön engedélyével szabad, másutt nem.
(11) Tilos a kijelölt természetes fürdőhelyeken, szabad strandokon:
- hulladékot elhelyezni a kirakott hulladéktároló edényeken kívül,
- bárminemű szennyezés, égetés
- kutyát, egyéb élő állatot bevinni.
III. Fejezet

A települési szilárd hulladékok kezelése, hulladékgazdálkodás

Általános rendelkezések

7. § Az Önkormányzat közszolgáltatással kapcsolatos feladatai

8. § A közszolgáltatás ellátásának rendje és módja,

A közszolgáltató és az ingatlantulajdonos azzal összefüggő jogai és kötelezettségei

9. § A közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződés egyes tartalmi elemei

10. § A gyűjtőedényzetre vonatkozó előírások és a települési szilárd hulladék begyűjtése, szállítása

11. §

A szelektív hulladékgyűjtésre vonatkozó szabályozás

12. § A hulladékkezelési közszolgáltatási díj

13. §

IV. Fejezet

A hulladékkezelési helyi közszolgáltatás alá nem tartozó települési szilárd hulladékkal kapcsolatos tevékenység ellátásának rendjére vonatkozó előírások

14. §

V. Fejezet

A köztisztasági és hulladékgazdálkodási rendelkezések ellenőrzése

15. §

16. §

Szabálysértési rendelkezések

Hulladékgazdálkodási bírság

17. §

18. §

Záró rendelkezések

(1) E rendelet 2004. július 1. napján lép hatályba.
(2) A rendelet hatályba lépésével hatályát veszti a 7/1996 (V.2.) a települési szilárd hulladék gyűjtéséről szóló rendelet.