Ónod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2004. (III. 23.) önkormányzati rendelete

a köztisztaság biztosításáról és fenntartásáról

Hatályos: 2020. 09. 15

Ónod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2004. (III. 23.) önkormányzati rendelete

a köztisztaság biztosításáról és fenntartásáról

2020.09.15.

Ónod község Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Ónod községre vonatkozóan a köztisztaság biztosításáról és fenntartásáról az alábbi önkormányzati rendeletet (továbbiakban: rendelet) alkotja:

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § A rendelet célja Ónod község (továbbiakban: község) területére vonatkozó azon szabályok megállapítása, amelyek meghatározzák:

a.) a közterületek, az állami- és önkormányzati épület-ingatlanokhoz tartozó területek tisztántartását szolgáló feladatokat,
b.) az önkormányzatnak a közterületekre vonatkozó gazdálkodási, üzemeltetési és köztisztasági feladatait,

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Ónod község közigazgatási területén lakó, vagy tartózkodó természetes személyekre, illetve a községben székhellyel, vagy telephellyel rendelkező jogi személyekre, és jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetekre.

(2) A köztisztaság megőrzésében az (1) bekezdésben meghatározott személyek, szervezetek kötelesek hathatósan közreműködni és a települési környezet szennyeződését eredményező tevékenységtől, illetve magatartástól tartózkodni.

(3) E rendelet hatálya nem terjed ki a veszélyes hulladékokra, és a velük összefüggő tevékenységekre.

FOGALMI MEGHATÁROZÁSOK

3. § E rendelet alkalmazása szempontjából:

1.) Köztisztasággal összefüggő tevékenység: az 1. § (a) pontban meghatározott ingatlanok, ezen belül különösen a lakóépületek és az emberi tartózkodásra szolgáló más épületek, továbbá a nem lakás céljára szolgáló helyiségek és a hozzájuk tartozó területek, valamint a közterületek tisztántartása.
2.) Tisztántartás: az egyes ingatlanok és közterületek tisztítása, hulladék-, és síkosság-mentesítés, illetőleg pormentesítése.
3.) Közterület: az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott kül- és belterületi földrészlet (közút, járda, tér, közpark), továbbá az építmények közhasználatra átadott része.
4.) Belterület: Ónod község belterületének határvonalát a község Általános Rendezési Terve rögzíti.

AZ INGATLANOK ÉS KÖZTERÜLETEK TISZTÁNTARTÁSA

4. § (1) Az önkormányzat tulajdonában lévő közterületek - közutak, járdák, lépcsők, terek, stb. azokon elhelyezett műtárgyak - szervezett rendszeres tisztántartásáról az ott keletkezett szemét összegyűjtéséről, elszállításáról a község önkormányzata köteles gondoskodni.

(2) Az (1) bekezdés alá nem tartozó ingatlanok tisztántartásáról az ingatlant ténylegesen használó (tulajdonosa, kezelője, használója, bérlője, illetőleg haszonélvezője, a továbbiakban együtt: tulajdonos) köteles gondoskodni.

(3) A tulajdonos köteles gondoskodni továbbá:

a.) az ingatlan előtti járdaszakasz, járda hiányában 1 m széles területsáv, illetőleg ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület-, a járdaszakasz melletti nyíltárok és ennek műtárgyai-, továbbá a külön tulajdonban álló egyes épületek gyalogos megközelítésére és körüljárására szolgáló területek tisztántartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok, hulladékok eltávolításáról,
b.) a kapubejárók tisztántartásáról,
c.) a hulladékgyűjtők helyének és környezetének tisztántartásáról,
d.) az épület tetőzetéről az esővíz, hólé a járdára való csorgásának, illetve a hó lecsúszásának megakadályozásáról,
e.) az ingatlanon keletkező csapadékvíz, hólé saját területen való elvezetéséről, elhelyezéséről,
f.) a gyalogosjárdára kinyúló ágak, bokrok megfelelő nyeséséről, az épület előtt lévő fák lehullott lombjának takarításáról, illetve az épület tetőcsatornájának tisztántartásáról,
g.) a fészkelő-helyek alatti közterületnek a madarak okozta szennyeződéstől való megtisztításáról.

5. § (1) Amennyiben az ingatlant több jogcímen birtokolják, úgy a kötelezettség a tulajdonosokat együttesen terheli.

(2) A szomszédos ingatlanok közötti területsávok vagy átjárók esetén a tisztántartási kötelezettség a tulajdonosok között egyenlő arányban oszlik meg. Vita esetén a Polgármesteri Hivatal dönt.

6. § (1) A közterületek használata során mindenki köteles olyan magatartást tanúsítani, hogy az a környezetet ne szennyezze, így különösen tilos:

a.) az oly módon való szállítás, tárolás, stb, amely során közterületre szennyeződés, hulladék kerül,
b.) közterületen lévő felszerelési tárgyak, építmények szennyezése, mázolással, falragasszal
c.) közterületnek emberi ürülékkel vagy vizelettel való beszennyezése,
d.) szemét felhalmozása, nyitott tartályban való tárolása,
e.) a gépkocsi vagy egyéb jármű mosása,
f.) roncs-kocsinak tekintendő, rendszámtáblával nem rendelkező - műszaki állapotánál fogva a közúti közlekedésben való részvételre alkalmatlan - jármű, közterületen történő tárolása.

Építéssel összefüggő általános köztisztasági feladatok:

7. § (1) Az építési területen és az építés közvetlen környékén (a 4. § (3) bekezdésének előírásait figyelembe véve) az építést végző természetes személy, jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezet köteles biztosítani a tisztaságot, gondoskodni az úttestre, járdára való sárfelhordás folyamatos megszüntetéséről.

(2) A kivitelezés megkezdésétől a birtokba vételéig a terület tisztántartásáról, elkerítéséről, az építési tevékenységgel kapcsolatban keletkezett elváltozások és károk helyreállításáról a kivitelező, azután a tulajdonos köteles gondoskodni.

(3) Építési, bontási, tatarozási munkákat, valamint minden közműépítéssel kapcsolatos burkolatfelbontási, illetve talajfeltárási tevékenységet - figyelemmel az (1) és (2) bekezdésre - úgy kell elvégezni, hogy az annak során keletkezett hulladék, illetve a kitermelt anyag a környezetet ne szennyezze, a csapadékvíz elvezetését ne akadályozza, és a környező növényzetet ne károsítsa.

A földmunkák végzésénél a termőréteget külön kell deponálni és a munka végeztével gondoskodni kell a termőréteg fedőrétegként való terítéséről.
(4) A község közterületein bontási törmeléket tárolni csak zárt edényben, konténerben szabad, a közterület-használati díj megfizetése mellett.
(5) A közterületet a használati engedély alapján birtokba tartónak az általa elkerített helyen tárolt építési-, bontási törmeléket és a munkavégzéssel kapcsolatban keletkezett egyéb szilárd hulladékot a munkavégzés befejezésétől számított 48 órán belül el kell szállítani a kommunális hulladéklerakóba.

8. § (1) A szórakozó-, vendéglátó-, kereskedelmi és szolgáltató helyek (továbbiakban: üzletek) előtt - a bejárat közelében és a közvetlen megközelítési útvonalon - az üzemeltető köteles köztéri hulladékgyűjtő edényt, és csikktartót elhelyezni és annak rendszeres ürítéséről gondoskodni. Az üzemeltető köteles az üzemeltetéssel kapcsolatosan keletkező hulladék elszállításáról, elhelyezéséről gondoskodni.

(2) Az az utcai árus köteles a részére bérelt helyet, valamint annak közvetlen környékét állandóan tisztán tartani, az árusítás során keletkezett hulladékot összegyűjteni és annak elszállításáról, elhelyezéséről saját költségén gondoskodni.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott üzletekben forgalmazott áruk göngyölegei közterületeken még átmenetileg sem tárolhatók.

9. § (1) Közforgalmú közlekedés céljára szolgáló tömegközlekedési járművek esetében:

a.) a közterületen lévő megállók és végállomások tekintetében a járművek üzembentartója,
b.) a belterületen lévő váróhelyiségek, várakozóhelyek, járdaszigetek és a járdától elkülönített megállóhelyek esetében az önkormányzat,
c.) a külterületen lévő váróhelyiségek, várakozóhelyek és megállóhelyek tekintetében a közforgalmú járművek üzembentartója, a megállók és végállomások esetében a közút kezelője köteles a rendszeres tisztántartásról, síkosság mentesítésről, és az ott keletkező hulladék eltávolításáról gondoskodni.
(2) Ha a közforgalmú jármű üzemelése során a közterület beszennyeződik (olajfolyás, stb.) a jármű üzemben tartója haladéktalanul köteles a szennyeződés eltávolításáról gondoskodni, és az ezzel kapcsolatos költségeket viselni.
(3) Nagy-forgalmú közterületeken az önkormányzatnak, továbbá minden nagy forgalmat lebonyolító ingatlanon, a tulajdonosnak, ill. a bérlőnek a forgalomnak megfelelő számú hulladékgyűjtő edényzet elhelyezéséről, kiürítéséről, karbantartásáról, tisztántartásáról, kell gondoskodni.
(4) Abban az esetben, ha a köztisztasági feladatokat munkagépekkel látják el, az érintett területen időszakos várakozási tilalom rendelhető el megfelelő jelzőtáblák elhelyezésével.

TÉLI SIKOSSÁGMENTESÍTÉSSEL ÖSSZEFÜGGŐ FELADATOK

10. § (1) Az önkormányzat kezelésében lévő közutak, kerékpárutak síkosság-mentesítése az Önkormányzat feladata. Az ingatlan előtti, illetve az ingatlan megközelítését szolgáló járdákról, járdaszakaszokról, lépcsőkről az ingatlan tulajdonosa, kezelője, használója, haszonélvezője köteles gondoskodni a szükséghez képest naponta többször is.

(2) Síkosság-mentesítésre, olvasztásra, felhintésre csak környezetkímélő anyagok (homok, salak, stb.) használhatók.

(3) A járdáról letakarított havat a közút és a járda között úgy kell elhelyezni, hogy se a gyalogos-, se a gépjárműforgalmat ne akadályozza, és a hó-megcsúszás veszélye kizárható legyen. Ellenkező esetben a havat el kell szállítani a kijelölt helyre.

(4) A munkagépekkel történő síkosság-mentesítés elősegítése érdekében - vagy esetén - időszakos várakozási tilalom rendelhető el a megfelelő táblák kihelyezésével.

(5) Az országos közutak belterületi szakaszainak tisztántartása - az azt végzők tekintetében - a közúti közlekedésről szóló szabályok vonatkozó rendelkezéseinek megfelelően történik.

A KÖZTISZTASÁGI SZOLGÁLTATÁS ELLÁTÁSA

11.

A község közterületeinek tisztántartását, az önkormányzat kezelésében lévő közutak téli síkosság mentesítését a Polgármesteri Hivatal végzi.

A KÖZTISZTASÁGGAL ÖSSZEFÜGGŐ EGYÉB RENDELKEZÉSEK

12. § (1) A közterületen elhelyezett nyilvános illemhelyek üzemeltetését a 11. § szerinti szervezet látja el.

(2) Vásárok, sport- és egyéb rendezvények tartása idején a rendezvény szervezője köteles gondoskodni a várható forgalomnak megfelelő számú illemhely, ill. szeméttároló edényzet biztosításáról és üzemeltetéséről, ill. a rendezvény alatt és azt követően a terület tisztántartásáról, szükség esetén fertőtlenítéséről is.

(3) A településen átfolyó élő vízfolyásokba, belvízelvezető zárt csatornába és árkokba tisztítatlan szennyvizet, trágyalevet bevezetni, partjait szemét vagy egyéb hulladék lerakásával beszennyezni tilos.

A KÖZTISZTASÁGI RENDELKEZÉSEK BETARTÁSÁNAK ELLENŐRZÉSE

14. § (1) A köztisztasággal kapcsolatos kötelezettségek teljesítésének ellenőrzésében az érdekelt szakhatóságok együttműködésével a Polgármesteri Hivatal működik közre.

(2) Ha alaposan vélelmezhető, hogy valamely ingatlan nem lakás céljára használt helyisége a hozzá tartozó területtel a tisztántartási követelményeknek nem felel meg, azt a közegészségügyi felügyelő - a tulajdonos vagy használó egyetértése esetén - megszemlélheti és intézkedést kezdeményezhet.

(3) Az (1) és (2) bekezdésben foglalt rendelkezések nem érintik az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, továbbá a rendőrség általános feladat- és hatásköréből fakadó ellenőrzési és intézkedési jogkörét.

SZABÁLYSÉRTÉS, BÍRSÁGOLÁS

15. § (1) Aki az e rendeletben a 4. § (3), 6. §, 7. §, 8. §, (1), (2), (3), 9. § (1), (2), (3), 10. § (1), (2), (3), 12. § (1), (2), (3), 13. § (2), (3), (4), (5), (6) foglalt szabályokat megszegi - amennyiben jogszabály másként nem rendelkezik - szabálysértést követ el és vele szemben 30.000.- Ft-ig terjedő pénzbírság szabható ki, valamint az ellenőrzésre felhatalmazott személy 500.-Ft-tól 10.000.-Ft-ig terjedő helyszíni bírsággal sújthatja.

(2) A szabálysértési bírság kiszabása nem mentesíti az elkövetőt az előírt eredeti állapot visszaállítási kötelezettsége alól.

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

16. § A rendelet 2004. április 1-jével lép hatályba.