Kaposmérő község képviselő testületének 7/2004. (V.1.) önkormányzati rendelete

a helyi környezetvédelemről, a közterületek és ingatlanok rendjéről,

Hatályos: 2023. 10. 27

Kaposmérő község képviselő testületének 7/2004. (V.1.) önkormányzati rendelete

a helyi környezetvédelemről, a közterületek és ingatlanok rendjéről,

2023.10.27.

a település tisztaságáról

Kaposmérő Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján, figyelemmel a környezetvédelem általános szabályáról szóló 1995. évi LIII. tv. 46. § (1) bekezdés c) és 48. § (1) bekezdésére Kaposmérő község tiszta, esztétikus képének, valamint a környezet rendjének és tisztaságának kialakítására, fenntartása és védelme érdekében a helyi körülményeket figyelembe véve az alábbi rendeletet (továbbiakban R) alkotja.
I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) Alapfogalmak:

a.) a köztisztasággal összefüggő tevékenység: az egyes ingatlanok – ezen belül különösen a lakóépületek és az emberi tartózkodásra szolgáló más épületek, továbbá a nem lakás céljára szolgáló helyiségek és a hozzájuk tartozó területek – valamint a közületek tisztántartása.
b.) közterületek: az ingatlanok – nyilvántartásban közterületként nyilvántartott – belterületi földrészlet (közút, járda, tér, közpark) – továbbá község közhasználatú zöldterülete,
c.)1
d.)2
e.)3
f.) köztisztasági szolgáltatás: megbízás, illetve rendelés alapján a köztér tisztántartása, a települési szilárd hulladék kezelése,
g.)4
h.) tisztántartás: az egyes ingatlanok és közterületek rendszeres tisztítása, hó -és síkosság mentesítése, illetőleg pormentesítése,
i.)5
j.)6
k.) kerti hulladék: minden olyan növényi maradvány, ami belterületi és zártkerti ingatlanok mezőgazdasági művelésével kapcsolatban keletkezik. (pl. fű, szőlővenyige, gyümölcsfa nyesedék).
(2) E rendelet hatálya kiterjed: a jogi és természetes személyekre, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre.
(3) E rendeletet kell alkalmazni:
a.) a települési szilárd hulladékokkal, a háztartási hulladékokkal, azok kezelésével és ártalmatlanításával, a közterületek összefüggő tevékenységekre tisztántartásával, a köztisztasági szolgáltatásokkal
b.) a közterületek rendjével, a környezet tisztaságával kapcsolatos tevékenységre (csapadékvíz elvezetése, zöldterület gazdálkodás, zöldterület fenntartása és karbantartása),
c.) a környezetgazdálkodás csökkentésének településre vonatkozó feladataira.
II. Fejezet

Köztisztasági feladatok

Az ingatlanok és közterületek tisztántartása

2. § (1) Az egyes ingatlanok tisztántartásáról

a.) az ingatlan tulajdonosa, kezelője az ingatlan használója, (haszonélvező, használó, bérlő) ha erre másjogszabály, vagy a tulajdonossal kötött megállapodás kötelezi – köteles gondoskodni,
b.) az ingatlan tulajdonosának kötelessége továbbá a rendszeres rovar- és rágcsáló irtásról való gondoskodás,
(2) Az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni:
a.) a ház, vagy telek előtti járdaszakasz és a zöldsáv teljes területének tisztántartásáról,
b.) belterületi útszakasznak (árok és padka) tisztántartásáról, kaszálásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról (csapadékvíz elvezetés),
c.) a szilárd burkolatú járdák alatti kifolyók, járműráhajtók átereszeinek jó karbantartása és tisztántartása,
d.) járdára áthajtó, ráhajló ágak 2 m magasságbeli felnyestése, függetlenül attól, hogy a fa tulajdonosa telkén vagy a járda és a vízelvezető árok közti közterületen van,
(3) Az úttest és a járda közötti vízelvezető árok kivágását, vagy újbóli kivágását az Önkormányzat elrendelheti a tulajdonos részére. Megállapíthatja az árok ásás sorrendjét és időpontját.
(4) 7 Intézmény, szórakozóhely, vendéglátó - ipari egység, kereskedelmi üzlethelyiség és más elárusítóhely előtti járdaszakasz tisztántartása, a hó - és síkosság mentesítés mind nyilvántartási időben, mind azon túl a használó, illetve a létesítmény üzemeltető kötelessége.
(5) A gondozatlan járdaszakasz, vagy nyílt árok tisztántartását, kaszálását az önkormányzat az ingatlan tulajdonosa terhére elvégeztetheti.

3. § A közforgalmú közúti közlekedés céljára szolgáló létesítmények esetében a várakozóhelyek, járdaszigetek és a járdától füvesített területtel, vagy egyéb módon elkülönített megállóhelyek tekintetében az önkormányzat köteles a rendszeres tisztántartásról, továbbá az ott keletkezett hulladékok eltávolításáról gondoskodni.

4. § (1)8 Az üzlet, vendéglátóegység, elárusítóhely előtt a szemétgyűjtő tartályok elhelyezése és tisztántartása az egység üzemeltetőjének a feladata.

(2) Közterületen szemetet, hulladékot csak az erre célra rendszeresített és felállított kukákba (szemétgyűjtőkbe) szabad elhelyezni.

(3) A szemétgyűjtők, (kukák) kihelyezése és rendszeres ürítése az önkormányzat feladata.

5. §

Az ingatlantulajdonosok feladata az ingatlanokkal kapcsolatban

(1) A község területén lévő ingatlanok tulajdonosai, használói kötelesek ingatlanukat rendben tartani, gyomtól, gaztól, szeméttől, vadonélő bokroktól megtisztítani, a szabad földterületet megművelni.
(2) Az ingatlan tulajdonosa, ahol lehetőség van rá, köteles gondoskodni az ingatlana előtti közterület füvesítéséről, parkosításáról.
(3) A község területén működő kereskedelmi, vendéglátóipari és szolgáltató létesítmények külső nagy takarítását ( a környezet rendezését) az üzemeltetők kötelesek minden év április 30-áig elvégezni, rendben tartásukról pedig folyamatosan gondoskodni.
(4) A kereskedelmi vendéglátó - ipari és szolgáltató létesítmények üzemeltetői a kirakatot kötelesek tisztán tartani és a kirakatokat az üzlet profiljának, jellegének megfelelő áru bemutatására használni.

6. § (1) A röplapok utcai terjesztői kötelesek - a terjesztést követően - a röplapok szétszóródásával keletkező hulladék eltakarításáról gondoskodni.

(2) Hirdetmény, plakátok kizárólag a község hirdetőtábláin lehet elhelyezni.

(3) Hirdetmények, plakátok eltávolítása annak a feladata, aki azt a hirdetőtáblákon elhelyezte, illetve elhelyeztette.

Amennyiben ennek a kötelezettségnek nem tesz eleget, költségére az önkormányzat végezteti el a plakátok eltávolítását.

7. § Építés, bontás vagy felújítás alatt álló ingatlan tisztántartására a kivitelező feladata.

7/A. §9 [Az ingatlantulajdonosok feladata a zártkerti ingatlanokkal kapcsolatban]

(1) A tulajdonos köteles az ingatlant művelési ágának megfelelően használni.

(2) A tulajdonos - amennyiben gazdálkodó tevékenységet nem folytat az adott területen - köteles az ingatlanán évente 2 alkalommal tisztító kaszálást vagy szárzúzást alkalmazni, amelyet végre kell hajtania az első kaszálást adott év június 30 napjáig, második kaszálást az adott év december 31 napjáig.

(3) Az út mellett lévő mezővédő erdősávok, illetve az utat szegélyező erdők tisztán tartása az ingatlan tulajdonos feladata. Továbbá a tulajdonos köteles a közlekedés akadályozásának megszüntetésére, amennyiben a fák az útra rálógnak vagy egyéb módon a közlekedést akadályozzák.

Közterület rendje

8. § (1)10 Közterületen anyagot lerakni és tárolni, közterületet elfoglalni, illetve a rendeltetésétől eltérő módon használni csak a közterület használatról szóló 16/2004.(V.1.) rendelet alapján lehet.

(2)11

9. § (1) A községben a vándorárusok kötelesek az árusítóhelyek környékét állandóan tisztán tartani, az árusításból keletkezett hulladékot összegyűjteni, és annak elszállításáról gondoskodni.

(2) Árusítani kizárólag a község piacterén lehet.

10. § (1) Szórakozóhely, vendéglátóipari egység, kereskedelmi üzlethelyiség és más elárusítóhely előtti járdaszakaszon, a közterületen a szeszesital fogyasztása tilos.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott tilalom nem vonatkozik a rendezvények területére, ahol ideiglenes jelleggel, engedéllyel kialakítható szeszesital fogyasztási hely.

(3) A (2) bekezdésben engedélyezett árusítás esetén a testület rendezvény utáni takarítását és tisztántartását a rendezvény befejezése után egy napon belül, saját költségén az köteles elvégezni, vagy elvégeztetni, aki részére az engedélyt kiadták.

Amennyiben a terület takarítását nem végzi el, az önkormányzat végezeti el és a költséget megtérítteti.

11. §1213

,

Elhullott állat tetemét a tulajdonos köteles haladéktalanul ártalmatlanítani.
Amennyiben a tulajdonos ezen kötelezettségének nem tesz eleget, az állati hulla elszállításáról az állat tulajdonosának költségére az önkormányzat gondoskodik.
Ha a tulajdonos ismeretlen, az ártalmatlanná tételről az önkormányzat saját költségén köteles gondoskodni.
III. Fejezet

Zöldterületek fenntartása és kezelése

12. § (1) A község területén lévő zöldterületek, valamint növényzet ápolását és az időszerű növényvédelmi munkálatokat a tulajdonosok maguk kötelesek elvégezni.

(2) A község területén lévő közhasználatú parkok építéséről, felújításáról, fenntartásáról, gondozásáról és ápolásáról az önkormányzat gondoskodik.

(3) A kerti hulladékokat elsősorban hasznosítani, komposztálni kell.

(4) Amennyiben az nem lehetséges, a rendszeres hulladékszállítás keretében lehet a zöldhulladékot elszállítatni.

(5) a) 14 Az Önkormányzat belterületén kerti hulladékot hasznosítani vagy komposztálni kell. A kerti hulladék égetése tilos!”

b)15

c)16

(6)17 Az égetés ideje Kaposmérő külterületén nincs korlátozva, kivéve Baglas területén: 023/1, 023/2, 023/3, 023/4, 023/5, 023/6, 023/7, 023/8, 023/9, 023/10, 023/11, 023/12, 023/13, 023/14, 023/15, 023/16, 023/17, 023/18, 027/1, 027/2, 027/3, 027/4, 027/5, 027/6, 027/7, 027/8, 027/9, 027/10, 027/11, 027/13, 027/14, 027/15, 027/16, 027/17 (A területeket a 2. sz. melléklet jelöli.)

(7) Fasorok, facsoportok védelmére az adottságoknak megfelelő, de legalább 2 méter széles gaz, avar és kerti hulladéktól mentes sávot kell biztosítani a tűzrakás környezetében. Tilos tűzet rakni erős szélben. Az égetés megkezdése előtt meg kell győződni arról, hogy olyan irányú légmozgás ne legyen, amely az 1. számú mellékletben foglalt tűzszakaszok felé viheti a képződött füstöt, szikrát.

(8) Avar és kerti hulladék tűzet olyan nagyságban szabad rakni, hogy az égetés helyének átmérője 1,5 m-nél nagyobb nem lehet.

(9) Szabadban a tüzelés, a tüzelőberendezés használatánakhelyszínén olyan eszközöket, illetőleg felszereléseket kell készenlétben tartni, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.

(10) Az égetés befejezése után a helyszínt és annak környezetét tűzvédelmi szempontból köteles a tűzrakó átvizsgálni, és minden olyan körülményt megszüntetni, ami tüzet okozhat.

(11) Az avar és kerti hulladék-égetés célját szolgáló tüzet őrizetlenül hagyni tilos és veszély esetén vagy ha a tűzre már szükség nincs azt azonnal el kell oltani.

Parázslást izzást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal stb. – meg kell szüntetni.
(12) 18 A külterületeken égethető kerti hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot, gumi, valamint vegyszereket.

13. § (1) A közhasznú, valamint az egyéb zöldterületeken a hasznos állatok, a védett madarak bármely eszközzel történő zavarása, a fészkek rongálása, a tojások és fiókák kiszedése és irtása tilos.

(2) A közhasználatú és egyéb zöldterületeken, és közkifolyóknál járművet és egyebet mosni, állatokat itatni tilos.

(3) Közterületet szennyezni, szemetet és hulladékot vagy papírt eldobni, továbbá szennyvizet, vagy bármilyen folyadékot - a csapvíz kivételével - kiengedni, kiönteni, és jószágot legeltetni tilos.

(4) Parkokban, játszótereken, fásításokban tilos:

a.) égő gyufát, cigarettát eldobni, tüzet rakni,
b.) az élő növényzetet csonkítani, leszakítani vagy beszennyezni, parkokat, játszótereket rongálni, a fákra plakátot ragasztani és kiszegelni.
c.) gépjárművel (esetleg fogatos járművel) közlekedni, parkolni, illetve kerékpárral közlekedni,
d.) nem közlekedésre rendelt területeken útrövidítés vagy más célból átjárni.
(5) a fásított, parkosított területen, továbbá játszótéren és sportpályán jószágot áthajtani, legeltetni nem szabad.
(6) Eldugulás vagy rongálás okozására alkalmas anyagot a belvízvezető csatornába vagy vízelvezető árokba helyezni tilos.
(7) Tilos minden olyan magatartás, amely a környezetet szennyezi, vagy arra káros hatással van.
(8) Tilos falragaszok és hirdetmények engedély nélküli kifüggesztése a község hirdetőtábláin kívül.
(9) Az olyan anyagot, amely az egészséget veszélyezteti, élősdiek számára tápot nyújt, bűzös és a levegőt szennyezheti, sem köz -, sem magánterületen elhelyezni vagy elhagyni nem szabad.
IV. Fejezet

14. §19 , 20, 21, 22,23,24

15. §25

Záró rendelkezések

16. § E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek megfelel.26

17. § (1) Ez a rendelet 2004. év május hó 1. napján lép hatályba, egyidejűleg a 3/2000.(II.16.), a 8/2000.(VI.28.), 5/2003.(IV.24.) rendelettel módosított, a helyi környeztvédelemről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, település tisztaságáról szóló 9/1996. (VII.11.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

(2) Kihirdetéséről az SZMSZ-ben foglaltak szerint a körjegyző gondoskodik.

A képviselő-testület ülésének időpontja:

1. számú melléklet

Sorszám

Tűzszakasz megnevezése

Védőtávolság (m)

1.

Lakó épület, melléképület, pince épület, egyéb épület

10

2.

Szalma és szálas takarmány tároló

20

3.

Faáru (gömbfa, tűzifa, fűrészárú)

14

4.

Propán-bután kistartály 5 m3-ig, I-es kategóriájú propán-bután gázcseretelep

A tartály palástjától, a cseretelep konténerétől

5.

Közművek (gázfogadó, gázmérő, elektromos főkapcsoló, transzformátor stb.)

25

6.

Fasorok, facsoportok

20

1. függelék

I. számú függelék:
209/2019. (XII.19.) Kt. határozat szerint
Kaposmérő Községi Önkormányzat Képviselő-testülete úgy határozott, hogy az alábbi díjtételek alapján vállal szolgáltatásokat:
Szállítások:
• Zöldhulladék elszállítás 2500 Ft/m3 + ÁFA
• Nehéz teher esetén (3,5 tonna) 8000 Ft/ üzemóra + ÁFA
• Könnyű teher esetén 5000 Ft/üzemóra + ÁFA
Egyéb munkák:
• Szárzúzás + MTZ-vel 8000 Ft/óra + ÁFA
• Gépi kaszálás + Mtz-vel 8000 Ft/óra + ÁFA
• Árok kaszálás : bozótvágó + fűnyíró 2500 Ft/óra + ÁFA
• Szántás 20 cm 10000 Ft/ha + ÁFA
• Ágaprítás 16 cm átmérőig 1500 Ft/m3 + ÁFA
Darálás (zöldhulladék, faág) 10000 Ft/óra + Áfa
(5000.-Ft + Áfa befizetését követően áll ki a darálógép az ingatlanra,
de ez a szolgáltatási díjba beleszámítandó.)

2. melléklet a 7/2004. (V.1.) önkormányzati rendelethez27

null
1

Hatályon kívül helyezte a 27/2004.(XII.1.) rendelet 2. §-a 2004. december 1.napjától.

2

Hatályon kívül helyezte a 27/2004.(XII.1.) rendelet 2. §-a 2004. december 1.napjától.

3

Hatályon kívül helyezte a 27/2004.(XII.1.) rendelet 2. §-a 2004. december 1.napjától.

4

Hatályon kívül helyezte a 27/2004.(XII.1.) rendelet 2. §-a 2004. december 1.napjától.

5

Hatályon kívül helyezte a 27/2004.(XII.1.) rendelet 2. §-a 2004. december 1.napjától.

6

Hatályon kívül helyezte a 27/2004.(XII.1.) rendelet 2. §-a 2004. december 1.napjától.

7

Módosította a 13/2014.(XI.01.) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdése. Hatályos 2014. november 1. napjától.

8

Módosította a 13/2014.(XI.01.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése. Hatályos 2014. november 1. napjától.

9

A 7/A. §-t a Kaposmérő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

10

Módosította a a 27/2004.(XII.1.) rendelet 3. §-a. Hatályos 2004. december 1.napjától.

11

Hatályon kívül helyezte a 27/2004.(XII.1.) rendelet 4. §-a 2004. december 1.napjától.

12

Módosította a 27/2004.(XII.1.) rendelet 5. §-a. Hatályos 2004. december 1.napjától.

13

Módosította a 13/2014.(XI.01.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos 2014. november 1. napjától

14

Módosította a 1/2020(II.01.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2020. március 1. napjától

15

A 12. § (5) bekezdés b) pontját a Kaposmérő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte.

16

Módosította a 1/2020(II.01.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2020. március 1. napjától A 12. § (5) bekezdés c) pontját a Kaposmérő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte.

17

Módosította a 13/2014.(XI.01.) önkormányzai rendelet 3. §-a. Hatályos 2014. november 1. napjától.22 Módosította a 6/2017. (V.22.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2017. június 1. napjától.23 Módosította a 10/2018. (X.01.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2018. október 1. napjától. A 12. § (6) bekezdése a Kaposmérő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. A 12. § (6) bekezdése a Kaposmérő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 7.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

18

A 12. § (12) bekezdése a Kaposmérő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

19

Módosította a 27/2004.(XII.1.) rendelet 6. §-a. Hatályos 2004. december 1.napjától.

20

Módosította az 5/2011.(II.16.) rendelet 2. § (1) bekezdése. Hatályos 2011. február 16. napjától.

21

Hatályon kívül helyezte a 27/2004.(XII.1.) rendelet 7. §-a 2004. december 1.napjától.

22

Hatályon kívül helyezte a 27/2004.(XII.1.) rendelet 7. §-a 2004. december 1.napjától.

23

Beiktatta az az 5/2011.(II.16.) rendelet 2. § (2) bekezdése. Hatályos 2011. február 16. napjától.

24

Hatályon kívül helyezte a 8/2012. (VI.1.) rendelet 24. § b) pontja. Hatályon kívül helyezve 2012. június 1. napjától.

25

Hatályon kívül helyezte a 27/2004.(XII.1.) rendelet 8. §-a 2004. december 1.napjától.

26

módosította a 6/2009. (X.1.) rendelet 2. §-a. Hatályos 2009. október 1. napjától.

27

A 2. mellékletet a Kaposmérő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 7.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.