Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2005 (VII.7.) önkormányzati rendelete

a gépjármű-várakozóhelyek kialakításának rendjéről

Hatályos: 2005. 07. 15

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2005 (VII.7.) önkormányzati rendelete

a gépjármű-várakozóhelyek kialakításának rendjéről

2005.07.15.

Hajdúszoboszló Város Képviselőtestülete (továbbiakban: Képviselőtestület) a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, továbbá a gépjármű elhelyezési kötelezettség biztosítása érdekében a közúti közlekedésről szóló 1998. évi I. törvényben, az utak építésének, forgalomba helyezésének és megszüntetésének engedélyezéséről szóló 15/2000. (XI.16.) KöViM rendeletben, a 253/1997. (XII.20.) Kormányrendelettel elfogadott Országos Településrendezési és Építési Követelmények (a továbbiakban: OTÉK) 42. § (10)-(11) bekezdéseiben, valamint a 15/2004. (X.01.) Ör. sz. rendelettel elfogadott Helyi Építési Szabályzatban (a továbbiakban: GÉSZ) foglaltak alapján az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy Hajdúszoboszló város sajátosságaira figyelemmel megállapítsa azokat a helyi szabályokat, amelyek a város területén az egyes rendeltetési egységekhez szükséges gépjármű-várakozóhely (továbbiakban: parkoló) megvalósulását, működtetését elősegítik.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya Hajdúszoboszló város közigazgatási területére terjed ki.

(2) A város területén építmények, önálló rendeltetési egységek, területek rendeltetésszerű használatához, építmények építéséhez, átalakításához, bővítéséhez és rendeltetésmódosításához (a továbbiakban: építés) szükséges számú parkolóhelyet jelen rendeletben, a 253/1997. (XII.20.) Kormányrendelettel elfogadott Országos Településrendezési és Építési Követelményekben, valamint a 15/2004. (X.01.) Ör. sz. rendelettel elfogadott Helyi Építési szabályzat meghatározottak szerint kell biztosítani.

Általános szabályok

3. § (1) Az egyes önálló rendeltetésű egységekhez szükséges parkolók számát jelen rendelet 1. sz. mellékletében foglaltak alapján kell meghatározni.

(2) A szükséges parkolókat az építési telken belül kell kialakítani, az építési engedélyezési eljárásban előírtak szerint.

Általános szabályoktól való eltérés

4. § (1) Közterületen nem létesíthető parkoló:

a) új építésű:

- lakóház (társasház),
- üdülő (társasüdülő, apartmanház),
- kereskedelmi célú szálláshely (szálloda, panzió, hotel, motel, stb.)
esetén
b) 1,5 tonna saját tömegű – vagy azt meghaladó tömegű – tehergépjármű, autóbusz, lakókocsi, utánfutó részére.
(2) A telken belüli parkolás kötelezettsége alól kivételt jelenthetnek:
a) a meglévő, működő gyermek és oktatási intézmények,
b) egyházi-, vallási célú épületek (templomok),
c) gyógy-, és strandfürdő,
d) sportlétesítmények (sporttelepek, uszoda, stb.),
e) különleges rendeltetésű intézmények (rendőrség, bíróság, ügyészség, polgármesteri hivatal, okmányiroda),
f) kulturális intézmények (művelődési központ, mozi, szabadtéri színpad, stb.),
g) amennyiben parkoló kialakítása meglévő beépítés esetén műszaki okból nem lehetséges.
(3)
a) A létesítményhez szükséges parkoló 300 m-en belül, külön helyrajzi szám alatti telken is megvalósítható, amennyiben kérelmező a telekre vonatkozóan igazolja jogosultságát, és vállalja az OTÉK 42. §-a szerinti kialakítását. Ebben az esetben az ingatlan tulajdoni lapjára a parkoló használatára vonatkozó jogot rá kell vezetnie az érdekeltnek.
b) Tervezett településszerkezeti beavatkozások városképnek megfelelő beépítés vagy a jelen rendelet 4. § (2) bekezdésében felsorolt esetekben, a Városfejlesztési, Műszaki Bizottság jóváhagyásával közterületen is kialakítható parkoló a 15/2000. (XI.16.) KöViM rendelet előírásainak megfelelően. Az építtetőnek a saját költségén kiépített parkolók használatára vonatkozóan – a meghatározott feltételekkel – az üzemeltetővel (Hajdúszoboszlói Városgazdálkodási Rt. 4200 Hajdúszoboszló, Nyugati sor 5.) szerződést kell kötnie.
(4) A (3) bekezdés b) pontjában meghatározott módon a parkolóhely-szükséglet biztosítására kizárólag akkor van lehetőség, ha az előírt parkolóhely(ek) kialakítása műszaki okokból az építtető saját telkén nem biztosítható, és a tervezett építés helyétől számított 300 m-en belül a parkolóhely más telken nem alakítható ki, illetve a már meglévő közterületi parkolóban sem helyezhető el.

A közterületi parkolóhely kiépítésére vonatkozó szabályok

5. § (1) A 4. § (3) bekezdésének b) pontja szerinti közterületi parkolóhely(ek) kiépítéséről az építtető saját költségén köteles gondoskodni.

(2) Közterületi parkolóhely kiépítése a 15/2000. (XI.16.) KöViM rendelet előírásai betartása mellett, és csak az építkezéssel érintett ingatlan határvonala előtti közterületen engedélyezhető.

(3) A kiépítésre kizárólag akkor kerülhet sor, ha az építtető vállalja, hogy:

a) a kiépítéshez beszerzi a jogerős építési engedélyt, valamint

b) az építmény használatbavételi engedélykérelem benyújtásáig a megépült közterületi parkoló használatbavételi engedélyét megszerzi,

c) éves használati díjat – folyamatos kötelezettségként – fizet a közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályozásáról szóló többször módosított 8/1999. (V.01.) Ör. sz. rendelet 2. sz. függeléke alapján az üzemeltető részére. Ezen megállapodás megléte a létesítmény használatbavételi engedélyének feltétele.

(4) A parkoló kiépítésének ideje alatt a kivitelezés minőségének biztosítása érdekében a Városfejlesztési, Kommunális Iroda ellenőrzésre jogosult.

(5) Az építtető által fenti rendelkezések szerint kiépített parkoló a továbbiakban közparkolóként funkcionál, melynek fenntartásáról az önkormányzat gondoskodik. A kiépített parkolókat építtető köteles átadni üzemeltetésre, melyről üzemeltetői szerződést kell kötnie.

Magánút területe vagy annak egy része felhasználására vonatkozó szabályok

6. § (1) Ha a szabályozási terv szerint az érintett ingatlan közterületként (út) kiszabályozott, de még magánútként funkcionál, és a közforgalom számára átadott, ott jelen rendelet 5. §-ában foglaltakat „A közterületi parkolóhely kiépítésére vonatkozó szabályok”-at kell alkalmazni a (3) bekezdés c./ pontja kivételével, amennyiben a későbbiekben térítésmentesen, vagy forgalmi értéken, az értéknövelő beruházás figyelembevétele nélkül adja át közterület céljára.

(2) Ha a szabályozási terv szerint az érintett ingatlan közterületként (út) kiszabályozott, de a közforgalom számára még át nem adott magánútként funkcionál, úgy parkoló nem létesíthető annak területén.

(3) Ha a szabályozási terv szerint az érintett ingatlan nincs közterületként kiszabályozva, de kiépül a magánút, úgy az építtető a közlekedési szakhatóság előírásai alapján, annak hozzájárulásával építhet parkolót.

Vegyes és záró rendelkezések

7. § Az építtetőnek az általa kiépített parkolóhely kizárólagos használatáért külön rendeletben megállapított használati díjat kell fizetnie. A közterületről történő rakodás helyét kizárólagos használatnak kell tekinteni.

8. § Már meglévő épületek átépítése és rendeltetésmódosítása esetén kizárólag az új rendeltetéshez előírt parkolóhely igényt (többletet) kell megállapítani.

9. § E rendelet 2005. július 15-én lép hatályba, ezzel egyidejűleg a 13/2003. (VI.12.) Ör. sz. rendelet hatályát veszti. Rendelkezéseit az ezt követően indult ügyekben kell alkalmazni, míg folyamatban lévő ügyekben az ügyfél kérelmére alkalmazható.