Hidegség Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2005. (X. 19.) rendelete

a telekadóról

Hatályos: 2006. 01. 01- 2014. 12. 31

Hidegség Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 1.§.(1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:



Általános rendelkezések


1. § (1) Hidegség Község Önkormányzatának Képviselő-testülete telekadót vezet be.

(2) Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő beépítetlen belterületi földrészlet (a továbbiakban: telek).



Az adó alapja és mértéke


2. § (1) Az adó alapja a telek m²-ben számított területe.

(2) Az adó évi mértéke 200.-Ft, azaz Kettőszáz forint/m².



Adómentesség, adókedvezmény


3. § (1) A Htv. 19. §.-ban leírt mentességeken túl, mentes az adó alól a vállalkozó üzleti célú telke kivételével

a)  a kizárólag mezőgazdasági művelésre használt, építési teleknek nem minősülő terület,

b) a lakóházzal beépített teleknél a lakás rendeltetésszerű használatához szükséges 2 500 m² nagyságú földrészlet.

(2) Adókedvezmény illeti meg azt a magánszemélyt, aki Hidegség község közigazgatási területén lakóhelyet létesített, és azt a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. LXVI. törvény szerint lakcímként bejelentette.

(3) Az adókedvezmény mértéke: a megállapított éves adó 88 %-a.

(4) A mentesség, és az adókedvezmény az (1)-(2) bekezdésben leírt feltétel bekövetkezését követő év első napján keletkezik és ugyanezen feltétel megszűnése évének utolsó napján szűnik meg.



Lakóingatlan-építési kedvezmény


4. § (1) Kérelmére adókedvezmény illeti meg azt a magánszemélyt, aki 2006. január 1-jét követően vásárol telekadó-köteles ingatlant, amelyre lakóingatlant épít, és arra a vásárlást követő 3 éven belül használatbavételi engedélyt szerez.

(2) Az adókedvezmény mértéke a megállapított éves adó 88 %-a.

(3) Amennyiben az adókedvezmény jogosultja az adásvételi szerződés megkötését követő 3. év utolsó napjával sem tudja bemutatni a használatbavételi engedélyt, köteles a 3 évre előírt, de a kedvezmény miatt meg nem fizetett adó teljes összegét megfizetni az Önkormányzatnak.

(4) Amennyiben az adókedvezményben részesült ingatlan tulajdonosa a használatbavételi engedély megszerzését megelőzően az ingatlant értékesíti, köteles az addig előírt, de meg nem fizetett adót visszamenőlegesen az önkormányzat részére megfizetni.

(5) A kérelmet az önkormányzati adóhatósághoz az ingatlan tulajdonosa az adásvételt követő év január 31.-éig nyújthatja be.



Bejelentési kötelezettség


5. § (1) Az adózó telekadó-bevallás benyújtásával jelenti be adókötelezettségét az önkormányzathoz, annak keletkezésétől számított 15 napon belül az erre a célra rendszeresített nyomtatványon.

(2) Az adózó az önkormányzati adóhatósághoz bejelenti az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII.  törvényben megjelölt adatokat.



Záró rendelkezések


6. § (1) Ez a rendelet a (3)-(4) bekezdésben foglalt kivételekkel 2006. január 1.-én lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével együtt hatályát veszti a telekadóról szóló 2/2003. (III. 28.) rendelet.

(3)

(4) A helyi iparűzési adóról szóló 3/2003. (III. 28.) rendelet 2. § (2) bekezdése helyébe e rendelet kihirdetésével a következő rendelkezés lép:

„2. § (2) Ideiglenes jelleggel űzött iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke naptári naponként

a) piaci és vásározó kiskereskedelmi tevékenység esetén 1000 Ft,

b) építőipari tevékenység folytatása, illetőleg természeti erőforrás kutatása és feltárása esetén 5000 Ft, feltéve, hogy a folyamatosan vagy megszakításokkal végzett tevékenység időtartama adóéven belül a 30 napot meghaladja, de nem éri el a 181 napot. Ha a tevékenység folytatásának időtartama a 180 napot meghaladja, akkor a tevékenység végzésének helye telephelynek minősül

c) bármely - az a) és b) pontba nem sorolható – tevékenység esetén 5000 Ft, ha annak folytatásából a vállalkozó közvetlenül bevételre tesz szert, feltéve ha egyetlen önkormányzat illetékességi területén sem rendelkezik székhellyel, telephellyel”.

(5) A rendeletben nem szabályozott kérdésekben az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény, valamint a Htv. rendelkezései az irányadók.

(6) E rendelet alkalmazásában építési telek az épített környezet alakításáról és védeleméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 2. § 6. pontjában meghatározott ingatlan.