Domaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2005. (X. 27.) önkormányzati rendelete

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer helyi szabályozásáról

Hatályos: 2022. 11. 24 14:30

Domaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2005. (X. 27.) önkormányzati rendelete

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer helyi szabályozásáról

2022.11.24.

Domaháza Község Önkormányzat Képviselő-testülete az önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerről szóló az 51/2007. (III.26.) Kormányrendeletben foglaltakra, a felsőoktatási tanulmányokat már folytató, illetve az azt elkezdeni szándékozók részére az alábbi rendeletben foglalt támogatást nyújtja:1

1. § Ösztöndíjban részesülhetnek a Domaháza község közigazgatási területén állandó, bejelentett lakóhellyel rendelkező, szociálisan hátrányos helyzetű, első államilag finanszírozott képzésben már részt vevő, ill. a középiskola utolsó évfolyamán tanuló olyan diákok, akik az általuk felvett szak képesítési követelményében meghatározott képzési időn belül nappali tagozaton folytatják tanulmányaikat.

2. § (1)2 Az ösztöndíj mértéke:

a) hallgatói jogviszonyban álló tanulmányokat folytatók esetében 4.000,- Ft/hó

b) tanulmányaikat elkezdeni szándékozók esetében 4.000,- Ft/hó.

(2) Az ösztöndíj folyósításának időtartama:

a) Az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott felsőoktatási hallgatók esetében 10 hónap, azaz két egymást követő félév.

b) Az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott tanulók esetében 3-szor 10 hónap, azaz 6 egymást követő tanulmányi félév.

3. § E rendelet alkalmazásában szociálisan hátrányos helyzetűnek tekinthető különösen az a hallgató, aki(nek)

a) árva vagy félárva,

b) valamilyen krónikus betegségben szenved, vagy a családban folyamatos ellátást igénylő beteg van,

c) szülője, gondviselője munkanélküli vagy nyugdíjas,

d) gyermeke van,

e) családjában lévő eltartottak száma három vagy annál több,

f)3 családjában az egy főre jutó nettó átlagjövedelem a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 800 %-át nem haladja meg.

4. § (1) Az ösztöndíjrendszerhez történő csatlakozásról, az ösztöndíj odaítéléséről, annak mértékéről, a Képviselő-testület évente dönt.

(2) A kérelmek döntésre előkészítésével és a támogatás folyósításával kapcsolatos feladatokat az önkormányzat Hivatala látja el.

(3)4

a) Domaháza Község Önkormányzata az Oktatási és Kulturális Minisztérium által kidolgozott „Általános Szerződési Feltételek” előírásainak figyelembe vételével írja ki a pályázatot, melyet a beadási határidő napjáig teljes szöveggel a helyben szokásos módon közzétesz.

b) A pályázat kiírásáért a jegyző a fejelős.

4/A. §5 (1) Az ösztöndíj iránti igényt az Oktatási és Kulturális Minisztérium által e célra rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani a Polgármesteri Hivatal általános igazgatási ügyintézőjéhez.

(2) Az „Általános Szerződési Feltételek” 7. §. alapján a Bursa Hungarica „A” és „B” típusú pályázat kötelező mellékletei települési viszonylatban:

- állandó lakcím igazolása kizárólag a lakcímet igazoló hatósági igazolvány alapján történhet, amit az ügyfél eredetben köteles bemutatni a pályázat benyújtásakor, melyről az ügyintéző másolatot készít,

- árvaság, félárvaság igazolása céljából az elhalálozott szülők halotti anyakönyvi kivonatának fénymásolata fogadható el,

- a válás igazolására a házasság felbontásáról szóló jogerős bírósági határozat másolata szolgálhat. A szülők különélésének igazolására alkalmas bármely nyilatkozat, amelyet az ügyfél büntetőjogi felelőssége tudatában, írásban tett,

- egyéb szociális körülmény alátámasztására az azt igazoló dokumentum másolata alkalmas,

- eredeti, vagy másolati példány nyújtandó be a pályázóval közös háztartásban élő kiskorúak iskolalátogatási igazolása és a pályázóval közös háztartásban élő eltartottak keresőképtelenségét igazoló dokumentum,

- a „B” típusú pályázat kötelező melléklete a fentiekben kívül, amennyiben a pályázó tanulmányokat folytat az oktatási intézmény által kiállított, lebélyegzett és aláírt, eredeti tanulói jogviszony-igazolás.

5. § E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

1

A bevezető a 24/2008. (IX. 30.) önkormányzati rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § (1) bekezdése a 18/2014. (XI.27.) önkormányzati rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 3. § f) bekezdése 24/2008. (IX. 30.) önkormányzati rendelet 2. §-ával megállapított szöveg. A 3. § f) pontja a Domaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 4. § (3) bekezdése a 24/2008. (IX. 30.) önkormányzati rendelet 3. §-ával megállapított szöveg.