Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 21/2005. (V. 10.) önkormányzati rendelete

a nem állami- vagy önkormányzati tulajdonú bérlakásokban lakók lakbértámogatásáról

Hatályos: 2005. 06. 01- 2023. 05. 23

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 21/2005. (V. 10.) önkormányzati rendelete

a nem állami- vagy önkormányzati tulajdonú bérlakásokban lakók lakbértámogatásáról

2005.06.01.

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése - a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I.31.) Korm. rendelet felhatalmazása alapján – a nem állami- vagy önkormányzati tulajdonú bérlakásokban lakók lakbértámogatására a következő rendeletet alkotja :

1. § A rendelet hatálya kiterjed Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának közigazgatási területén lévő valamennyi nem állami- vagy önkormányzati tulajdonú lakást bérbeadóra (továbbiakban bérbeadó) valamint bérbe vevő bérlőre (a továbbiakban bérlő).

2. § (1) A lakbértámogatásra való jogosultság megállapítására irányuló eljárás kérelemre indul, melyet a Polgármesteri Hivatal Egészségügyi és Szociálpolitikai Irodájához lehet benyújtani.

(2) A kérelemnek tartalmaznia kell:

a) nyilatkozatot az egy lakásban együtt élő személyek számáról, (továbbiakban: együtt élő személyek)

b) igazolást az együtt élő személyeknek a jövedelemszámításnál irányadó időszakra eső nettó jövedelméről, (továbbiakban: családi jövedelem)

c) igazolást a fizetett, illetve kapott tartásdíjról,

d) a bérleti szerződést, mely tartalmazza a lakás nagyságát is,

e) bérbeadó adóazonosító adatait, valamint nyilatkozatot arról, hogy a bérbeadó hozzájárul ahhoz, hogy az állami adóhatóság területileg illetékes igazgatósága ezekről tájékoztatást kapjon.

f) a bérbeadó által megjelölt számlaszámot.

(3) A jövedelemszámításnál irányadó időszak a kérelem benyújtását megelőző

a) három hónap: a havonta rendszeresen mérhető jövedelemmel rendelkezők esetében,

b) egy év: az egyéb jövedelemmel rendelkezők esetében.

(4) E rendelet alkalmazása szempontjából az egy főre jutó havi nettó jövedelem a (3) bekezdésben megjelölt időszakra eső (2) bekezdés b) pontjában megjelölt családi jövedelem havi átlaga és a (2) bekezdés a) pontja szerinti együtt élő személyek számának hányadosa.

3. § A kérelmek elbírálására a Polgármester jogosult. A határozat ellen a Közgyűléshez lehet jogorvoslati kérelmet benyújtani.

4. § (1) Lakbértámogatás legfeljebb havi 50.000,-Ft bruttó összegű lakbérig vehető igénybe, ha az egyéb feltételek fennállnak. Az önkormányzati lakbértámogatás számított mértéke legfeljebb havi 7.000,-Ft.

(2) A lakbértámogatás az elbírálást követő hónap elsejétől, egy év időtartamra szól. A megállapított lakbértámogatás – a bérbeadó által megjelölt számlára – minden hónap 5-ig kerül átutalásra.

(3) A lakbértámogatás esetében elismert lakásnagyság:

a) ha a háztartásban két személy lakik 45 m2,

b) ha a háztartásban három személy lakik 55 m2,

c) ha a háztartásban négy személy lakik 65 m2,

d) ha négy személynél több lakik a háztartásban, a c) pontban megjelölt lakásnagyság és minden további személy után 5-5 m2,

de legfeljebb a jogosult által lakott lakás nagysága.

5. § A támogatásban részesült bérlő a lakáskörülményeiben, személyi adataiban, jövedelmi és vagyoni viszonyaiban, a lakásban lakók számában vagy személyében beállt változásokat 15 napon belül köteles a Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Egészségügyi és Szociális Irodájának bejelenteni. Ennek elmulasztása, vagy valótlan adatok közlése esetén a lakbértámogatást meg kell szüntetni és a jogosulatlanul igénybe vett támogatást egy összegben vissza kell fizetni.

6. § E rendelet 2005. június 1-jétől lép hatályba.