Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 32/2005. (VII.15.) önkormányzati rendelete

a lakbértámogatásról

Hatályos: 2018. 02. 08- 2019. 12. 16

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:


I. Fejezet


Általános rendelkezések


A rendelet célja


l. §


E rendelet célja, hogy Zalaegerszeg Megyei Jogú Város lakosság megtartó erejének növelése, valamint a gyermekes családok lakhatási feltételeinek elősegítése céljából támogatást nyújtson olyan gyermeket nevelő nehéz szociális helyzetben élő családok számára, akik anyagi helyzetük alapján lakást vásárolni nem tudnak, lakhatásuk biztosítása érdekében lakást bérelnek.


A rendelet hatálya


2. §


A rendelet hatálya Zalaegerszeg Megyei Jogú Város igazgatási területén a nem önkormányzat, nem állam tulajdonában lévő, az 1993. évi LXXVIII. tv. 2. számú melléklete 1- 4. pontjába sorolható lakásokat bérleti jogviszony alapján használó olyan személyekre terjed ki (továbbiakban: bérlakás) akiknek lakóhelyéül, tartózkodási helyéül a lakcímnyilvántartásba zalaegerszegi lakcím került bejegyzésre

Hatásköri szabályok


3. §


(1)A lakbértámogatással kapcsolatos feladat-és hatáskört – a Közgyűlés által átruházott hatáskörben a polgármester gyakorolja.


(2)[1]    A hatáskör gyakorlója az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény[2] szabályai szerint dönt a támogatásra való jogosultság elbírálásáról, a támogatás megállapításáról, módosításáról és megszüntetéséről. E rendeletben meghatározottak szerint ellenőrzi a támogatásban részesülő bérlő lakbérfizetési kötelmét, elrendeli a jogosulatlanul felvett támogatás visszafizetését.




II. Fejezet


A támogatás formája, mértéke a támogatásra jogosultak köre


4. §


(1) A központi lakbértámogatás mértéke nem lehet több, mint a lakbér 30 %-a, de legfeljebb havi 7.000,- Ft, amelyet az önkormányzat legalább 100 %-kal saját forrásból kiegészít.[3]

(2)   A nehéz szociális helyzetben lévő, gyermeket nevelő családok köréből lakbértámogatás         igényelhető az alábbi feltételek együttes fennállása esetén:

 a)  a család jövedelme nem haladja meg a szociális igazgatásról és szociális ellátásról              szóló 1993.évi III. tv. 38.§ (2) bekezdésében foglalt jövedelemhatárt,

        b)   a család vagyona nem haladja meg a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. tv. 19.§ szerinti – a rendszeres gyermekvédelmi támogatás feltételeként előírt – vagyoni értéket,

c) a bérelt lakás mérete nem haladja meg a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. 38. § (4) bekezdésének b)-e) pontjában foglalt – a lakásfenntartási támogatásra alkalmazandó – mértéket,

(3)   A bérbeadónak írásban hozzá kell járulnia ahhoz, hogy az állami adóhatóság területileg illetékes igazgatóságának az adóazonosító adatait megküldje az önkormányzat.  



III. Fejezet

A támogatás igénybevételének és folyósításának szabályai

5.§

(1)[4] E rendeletben szabályozott lakbértámogatás megállapítására irányuló kérelmet az erre rendszeresített nyomtatványon a jegyzőnél lehet előterjeszteni.


(2)[5] A támogatásra való jogosultság elbírálásához a kérelmező köteles a maga, valamint a háztartásában élők jövedelemi és vagyoni viszonyairól nyilatkozni, továbbá a jövedelmi, vagyoni viszonyokra vonatkozó adatokat, bizonyítékokat becsatolni.


(3)   A kérelmező köteles becsatolni

a) a lakhatását biztosító bérlakás írásba foglalt bérleti szerződését, melynek tartalmaznia kell:

  • a bérlakás alapterületét,
  • komfortfokozatát,
  • a bérleti szerződés időtartamát,
  • a fizetendő – a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló, többször módosított 1993. évi LXXVIII. tv.  rendelkezésein alapuló – lakbér és külön szolgáltatások költségeit, valamint

b)  a bérbeadó írásos hozzájárulását ahhoz, az állami adóhatóság területileg illetékes igazgatóságának az adóazonosító adatait megküldje az önkormányzat.


(4)[6] A lakbértámogatásra való jogosultságot a bérleti szerződésben rögzített határidőig,        legfeljebb egy naptári év időtartamra – 2005. évben augusztus 1-től december 31-ig – kell megállapítani, a támogatásra való jogosultság kezdő időpontja a kérelem benyújtása hónapjának 1. napja.

A kérelmet évente meg kell újítani.

       A támogatás megállapítása esetén – ha a kérelemnek teljes egészében helyt ad – a polgármester egyszerűsített határozatot hoz.



(5)   A megállapított lakbértámogatás havi összegét a bérlőnek havonta utólag, minden hónap 5. napjáig postai utalással kell folyósítani. A támogatás kiutalásáról Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Jegyzője gondoskodik. 


6. §


Felülvizsgálat


A támogatás jogosultja a Polgármesteri Hivatalnak 8 napon belül köteles bejelenteni a jogosultsági feltétekben és a lakásbérleti jogviszonyában bekövetkezett változásokat, így különösen:

  • a bérleti jogviszony bármely módon történő felmondását, megszűnését,
  • a háztartásban élők létszámában bekövetkezett változást,
  • a jövedelmi, vagyoni viszonyokban bekövetkezett változást.


7. §


A jogosultság megszűnése


(1)   A lakbértámogatást igénybevevő jogosultsága megszűnik, ha a támogatott nem felel meg a rendelet 4. § (2) bekezdése a)-c) pontjában meghatározott feltételeknek. Ebben az esetben a jogosultságot megszüntető körülmény bekövetkezését követő hónap 1. napjától a támogatásra nem tarthat igényt.


(2)[7] A támogatás jogtalan igénybevétele esetén az ellátásban részesülő bérlő köteles az igénybevett támogatást az előző évi átlagos jegybanki alapkamat kétszeres mértékének megfelelő kamattal növelten visszatéríteni.


(3)   Jogtalan igénybevétel esetén az e rendelet szerinti lakbértámogatást a jogtalan igénybevétel kezdetétől számított 5 éven belül nem lehet megállapítani.


IV. Fejezet


Záró rendelkezések

Hatálybalépés

8. §

Ezen rendelet 2005. augusztus 1. napján lép hatályba.


A 36/2005. (IX.23.) sz. önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2005. szeptember 24-én lépnek hatályba.


A 42/2005. (X.28.) sz. önkormányzati rendelet 15. §-ával módosított rendelkezések 2005. november 1-jén lépnek hatályba, melyeket a hatályba lépése után indult ügyekben és a megismételt eljárásban kell alkalmazni.


A 3/2018. (II.08.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2018. február 8. napján lépnek hatályba. A rendelet rendelkezéseit a hatálybalépését követően indult és a megismételt eljárásokban kell alkalmazni.




Dr. Kovács Gábor sk.

jegyző

Dr. Gyimesi Endre sk.

polgármester



[1]

A 42/2005. (X.28.) sz. rendelet 15. § (1) bek. mód.

[2]

A 3/2018. (II.08.) önk. rend. 4. §-a mód. a szövegrészt

[3]

A 36/2005. (IX.23.) sz. rendelet 1. §-a mód.

[4]

A 42/2005. (X.28.) sz. rendelet 15. § (2) bek. mód.

[5]

A 42/2005. (X.28.) sz. rendelet 15. § (2) bek. mód.

[6]

A 42/2005. (X.28.) sz. rendelet 15. § (2) bek. mód.

[7]

A 42/2005. (X.28.) sz. rendelet 15. § (3) bek. mód.