Törökszentmiklós Városi Önkormányzata Képviselő-testületének 36/2005. (X. 14.) önkormányzati rendelete

Törökszentmiklós Város Önkormányzata részére szociális gyermekétkeztetés céljából nyújtott támogatás helyi elosztásának, elszámolásának szabályairól (módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szöveg)

Hatályos: 2005. 10. 14- 2023. 07. 28


Törökszentmiklós Város Önkormányzata a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXI. törvény ( továbbiakban: Gyvt. ) 29.§ (2) bekezdés c, és e, pontja, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében az alábbi rendeletet alkotja:

1.§


A települési önkormányzat részére szociális gyermekétkeztetés céljából nyújtott támogatás igénylésének, folyósításának és elszámolásának részletes szabályairól szóló 6/2005. ( VI. 20. ) ICsSzEM-BM-PM együttes rendelete ( továbbiakban: ER ) 5.§ (1) bekezdésében biztosított állami hozzájárulást Törökszentmiklós Város Önkormányzata igénybe veszi.


2.§


(1) [2]1 a.) Az állami hozzájárulást az 1-4 évfolyamba járó nappali rendszerű – önkormányzati és nem önkormányzati fenntartású fenntartású – iskolai oktatásban részt vevő, törökszentmiklósi állandó lakhelyű lakos, elsősorban rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő tanulók, másodsorban a Gyvt 148.§ (5) c, d, pontja előírásainak megfelelő tanulók étkezési térítési díjainak mérséklésére használja fel. Az egy tanulóra járó normatíva összege 2380 Ft.

b.)Ha a törökszentmiklósi lakhelyű rászoruló tanuló nem törökszentmiklósi általános iskolában teljesíti tankötelezettségét és az iskolai étkezést biztosító önkormányzat által fenntartott intézmény megkeresi Törökszentmiklós Város Önkormányzatát, akkor az iskolai étkezés címén igényelt állami hozzájárulás megfelelő arányú összegét átutalja az iskolai étkezést biztosító önkormányzat részére.

c.) Az iskolai étkezést biztosító önkormányzat érintett intézménye minden hónapban kimutatást küld a támogatási összeg felhasználásáról Törökszentmiklós Város Önkormányzatának.

(2) Az önkormányzat a rendelkezésére álló keretösszeget az (1) bekezdésben megjelölt tanulók arányában utalja a Törökszentmiklóson működő négy általános iskolába.

(3) Az általános iskola a keretösszeget nem lépheti túl.

(4) Az általános iskola a rendelet mellékletében lévő Elszámolási lapon számol el a Pénzügyi Iroda felé, minden hónap 5-ig. A Pénzügyi Iroda az elszámolást követő 15 munkanapon belül az iskola számlájára utalja a neki járó összeget.

(5) Az ER. 5.§ (1) bekezdésében meghatározott időszakban – 2005. szeptember 1. és 2005. december 31. - között vehető igénybe a kedvezmény.

(6) A támogatást csak gyermekétkeztetési kedvezményként lehet felhasználni, és a térítési díj mérsékléseként – 3/2005. ( I.28. ) Ör. számú rendeletben megállapított – kell a térítési díj fizetéskor érvényesíteni.

3.§


(1) A kedvezmény tanulóra szól, a jogosultságának megállapítása, fennállásának folyamatos ellenőrzése, dokumentálása, nyilvántartás vezetése, az elszámolás és az adatszolgáltatás az általános iskola igazgatójának a feladata.

(2) Törökszentmiklós Város Önkormányzata a Gyvt. 29.§ (2) bekezdés c, pontja értelmében intézményvezetői hatáskörbe helyezi az egyedi mérséklés mértékének megállapítását.

(3) Az általános iskola igazgatója 2005. október 20-ig kidolgozza a mérséklés szabályait és lebonyolítja a legitimációs eljárását.

(4) A mérséklés szabályainak kidolgozásához Törökszentmiklós Város Önkormányzata a következő elveket állapítja meg:


a.) minden rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő tanulónak mérsékelni kell a gyermekétkeztetésért fizetendő havi térítési díját.

b.) A mérsékelt összeg megállapításakor figyelembe kell venni, hogy a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő tanulónál a Gyvt. 148.§ (5) bekezdésében felsorolt tények közül fennáll-e még több is. Ahol rászorultsági jogosultság megállapítható, annak a tanulónak magasabb összegű kedvezményt kell biztosítani.

c.) AGyvt. 148.§ (5) bekezdésének c, d, pontjában megfogalmazott rászorultsági jogosultság állapítható meg a tanulónál, de rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesül.

d.) Az elbírálásnál figyelembe kell venni a jogosult tanulók körülményeit.

e.) Az általános iskola igazgatójának döntése meghozatalába be kell vonnia intézménye gyermek-és ifjúságvédelmi felelősét.

4.§

E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.


Melléklet a 36/2005. (X. 14.) számú rendelethez.



------------------------------

iskola hosszú bélyegzője


Dátum:

étkezési napok száma:


Elszámolási lap


sorszám

Tanuló neve

Jogosultság/ok

megnevezése

Étkezési napok száma

Étkezés

Kedvezmény nélkül

Kedvezmény

összege

1.


















































































































Összesen




Megjegyzés/észrevétel:


Ph.


igazgató




[1] 42/2005. (XII. 02.)

[2] módosította a 42/2005. (XII. 02.) 1. §-a