Taktaszada Község Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2005. (X.19.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről és a temetkezés rendjéről szóló rendelet módosításáról

Hatályos: 2006. 01. 01- 2006. 01. 02

Taktaszada Község Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2005. (X. 19.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről és a temetkezés rendjéről szóló rendelet módosításáról

Taktaszada Községi Önkormányzat Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény (1) bekezdésének felhatalmazása alapján, figyelemmel a temetőkről a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvényben, valamint az annak végrehajtására kiadott 145/1999. (X.1) Korm. rendeletben, az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvénynek a halottakkal kapcsolatos rendelkezései végrehajtásáról, valamint a rendkívüli halál esetén követendő eljárásról szóló 34/1999.(IX.24.) BM-EüM-IM együttes rendeletben foglaltakra, az alábbi rendeletet alkotja.

1. § A köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló Taktaszada község képviselő testületének 11 /2000 .( VIII.30.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

2. § A köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló Taktaszada község képviselő testületének 11 /2000 .( VIII.30.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az elhunyt temetőbe történő eltemetését (elhelyezését) az utolsó bejelentett lakóhely figyelembevételével kell biztosítani. Nem taktaszadai lakosú elhunyt taktaszadai köztemetőben történő eltemetésére a gondnok ad engedélyt.”

3. § A köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló Taktaszada község képviselő testületének 11 /2000 .( VIII.30.) önkormányzati rendelete 6. § (11) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(11) A temettetőnek a ravatalozó használatáért ravatalozó használati díjat kell fizetni. A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzőknek temetőfenntartási hozzájárulás díját kell fizetni. Temetőfenntartási hozzájárulást alkalmanként kell fizetni, amennyiben a vállalkozó sírhelyet, síremléket vagy sírboltot készít illetve tisztít, újít fel. E díjak mértékét a rendelet melléklete tartalmazza. Az önkormányzat a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjat nem állapít meg.”

4. § A köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló Taktaszada község képviselő testületének 11 /2000 .( VIII.30.) önkormányzati rendelete 11. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Temetkezési szolgáltatások: a temetésfelvétel, az elhunytnak a kegyeleti igényeknek megfelelő temetésre való – az egészségügyi szolgáltató halottkezelési feladatkörébe nem tartozó és az egészségügyi intézmény területén kívül végzett - előkészítése, a temetéshez szükséges kellékekkel való ellátás, a ravatalozás, a búcsúztatás, sírhelynyitás és visszahantolás, sírbahelyezés, halottszállítás, hamvasztás és az urnakiadás, az urnaelhelyezés, a hamvak szórása, az exhumálás, az újratemetés. ”

5. § A köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló Taktaszada község képviselő testületének 11 /2000 .( VIII.30.) önkormányzati rendelete 12. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az eltemetés módjára és helyére nézve az elhunyt életében tett rendelkezése az irányadó, amennyiben ez nem ró az eltemettető személyére aránytalanul nagy terhet. Az elhunyt életében tett rendelkezése hiányában az eltemetés módját és helyét az határozza meg, aki a temetésről gondoskodik, vagy arra köteles lenne, de a temetésről más szerv vagy személy úgy gondoskodik, mintha az elhunyt saját halottja volna.

(2) Ha a temetésről több személy gondoskodik és közöttük az eltemetés módja tekintetében nincs megegyezés, a temetés csak elhamvasztás nélkül történhet.”

6. § (1) A köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló Taktaszada község képviselő testületének 11 /2000 .( VIII.30.) önkormányzati rendelete 16. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A nyilvántartó könyv a következő adatokat tartalmazza: folyószám, a temetés (urnaelhelyezés vagy a hamvak elszórása) napja, az elhunyt családi és utóneve, születési ideje, anyja neve, legutolsó lakóhelyének a címe, az elhalálozás időpontja, sírhelytábla, sírhelysor, temetési hely száma, valamint az eltemettető, illetve a temetési hely felett rendelkező jogosult személy neve, lakcíme és a síremlékre vonatkozó bejegyzések. A nyilvántartó könyvbe minden temetést (urnaelhelyezést, urnakiadást, urnakiemelést, hamuszórást) időrend szerint kell bejegyezni.”

(2) A köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló Taktaszada község képviselő testületének 11 /2000 .( VIII.30.) önkormányzati rendelete 16. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A sírbolt-könyvet a (3) bekezdésben meghatározott tartalommal kell vezetni a sírbolt számának feltüntetésével. A sírbolt-könyv a sírboltban elhelyezett halottak bejegyzésére szolgál. A sírbolt-könyvbe be kell jegyezni a sírbolt felett rendelkező jogosult személyek a sírboltra vonatkozó rendelkezéseit is.”

7. § A köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló Taktaszada község képviselő testületének 11 /2000 .( VIII.30.) önkormányzati rendelete 1. melléklete a 1. melléklet szerint módosul.

8. § Ez a rendelet 2006. január 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

1. A köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló Taktaszada község képviselő testületének 11 /2000 .( VIII.30.) önkormányzati rendelete 1. melléklet 1. pont helyébe a következő pont lép:

„1. Sírbolthely díja (100 évre)
- 2-6 személyes sírbolthely : 20.000,-Ft”

2. A köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló Taktaszada község képviselő testületének 11 /2000 .( VIII.30.) önkormányzati rendelete 1. melléklet 3. pont helyébe a következő pont lép:

„3. Amegállapított sírhelydíjon felül 50% pótdíjat köteles fizetni az, aki
a) mélyített felnőtt sírhelybe még egy koporsót kíván tenni [7. §.(3)]
b) mélyített felnőtt sírhelybe urnát kíván elhelyezni [7. § (4)]”

3. A köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló Taktaszada község képviselő testületének 11 /2000 .( VIII.30.) önkormányzati rendelete 1. melléklet 4. pont helyébe a következő pont lép:

„4. Ravatalozó használati díj: 3.000,-Ft/ elhalt
5. Temetőfenntartási hozzájárulás díja: 600,- Ft/alkalom