Kismányok Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 10/2006 (VII.17..) önkormányzati rendelete

a község népességmegtartó erejének fokozása érdekében az önkormányzat által nyújtandó lakáscélú támogatásokról

Hatályos: 2023. 02. 07

Kismányok Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 10/2006 (VII.17..) önkormányzati rendelete

a község népességmegtartó erejének fokozása érdekében az önkormányzat által nyújtandó lakáscélú támogatásokról

2023.02.07.

Kismányok Község Önkormányzati Képviselőtestülete (továbbiakban: Önkormányzat) a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 23. § (2) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a község népességmegtartó erejének fokozása érdekében az önkormányzat által nyújtandó lakáscélú támogatások odaítélésének feltételeit a következők szerint szabályozza:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

A rendelet hatálya

1. § E rendeletben meghatározott lakáscélú támogatásokat azok a rászorulók vehetik igénybe, akik Kismányok község közigazgatási területén kívánnak letelepedni, illetve a községbe visszatelepülnek (továbbiakban: igénylők).

2. § Az önkormányzat által kiírt pályázat alapján az alábbi támogatásokra lehet pályázatot benyújtani.

A község területén:
- lakótelek ingyenes juttatására,
- lakás építésére felhasználható,
- új vagy használt lakás tulajdonjogának megszerzéséhez

Fogalom meghatározások

3. § E rendelet alkalmazásában:

Lakótelek: beépítésre szánt, belterületen fekvő, az építési előírásoknak megfelelően kialakított és közútról vagy önálló helyrajzi számon útként nyilvántartott magánútról gépjárművel közvetlenül megközelíthető telek.
II. Fejezet

Az egyes támogatások fajtái, mértéke, folyósításának

és visszafizetésének szabályai.

Lakótelek ingyenes juttatása, lakásépítés

4. § /1/ Az önkormányzat térítésmentesen, közművesített lakótelket biztosít azon igénylők részére, akik vállalják, hogy a telekre

- a tulajdonjog megszerzését követő két éven belül lakóházat építenek és
- a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori minimálbér két és félszeresét, és
- kötelezettséget vállalnak arra, hogy az általuk felépített lakást az ingatlan tulajdonjogának megszerzését követő tíz éven belül nem idegenítik el, és
- a - községbe betelepülni szándékozó esetén - az igénylő életkora nem alacsonyabb húsz, és nem magasabb negyven évnél, és
- hitelt érdemlően igazolja, hogy a lakóház építéséhez szükséges anyagi eszközök rendelkezésére állnak.
/2/ Lakásépítési támogatásban részesíthetők azok az igénylők, akik megfelelnek az /1/ bekezdésben előírt feltételeknek.

Lakásvásárlási támogatás

5. §1 /1/ Az önkormányzat térítésmentesen, közművesített lakótelket biztosít azon igénylők részére, akik vállalják, hogy a telekre

- a tulajdonjog megszerzését követő két éven belül lakóházat építenek és
- a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori minimálbér két és félszeresét, és
- kötelezettséget vállalnak arra, hogy az általuk felépített lakást az ingatlan tulajdonjogának megszerzését követő tíz éven belül nem idegenítik el, és
- a - községbe betelepülni szándékozó esetén - az igénylő életkora nem alacsonyabb húsz, és nem magasabb ötven évnél, és
- hitelt érdemlően igazolja, hogy a lakóház építéséhez szükséges anyagi eszközök rendelkezésére állnak.2

6. § E rendelet 4. § /1/ és /2/ bekezdésében, valamint az 5. § /1/ bekezdésében megjelölt támogatásokat az igényelheti, aki lakástulajdonnal nem rendelkezik, vagy az igénylőnek, házastársának, élettársának, kiskorú gyermekének, valamint vele együttköltöző családtagjának együttesen legfeljebb 50 %-os tulajdoni hányada van egy olyan lakásban, amely tulajdonközösség megszüntetése vagy öröklés útján került a tulajdonukba, vagy a lakás öröklés vagy ajándékozás jogcímén haszonélvezettel terhelve került a tulajdonába és a haszonélvező bent lakik.

A támogatás formája és mértéke

7. § /1/ A támogatás lehet természetben nyújtandó (lakótelek), és/vagy pénzben nyújtandó támogatás.

/2/ A pénzben nyújtandó támogatás lehet visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatás.
/3/ A lakásépítési támogatás jelentős részben kamatmentes kölcsön, kis részben vissza nem térítendő támogatás. A lakásvásárlási támogatás kamatmentes kölcsön.
/4/ A vissza nem térítendő támogatás mértéke 100.000,- Ft-500.000,- Ft közötti összeg. A visszatérítendő támogatás mértéke 100.000,- Ft-1 millió forint közötti összeg.3
/5/ A naptári évben felhasználható támogatás összege Kismányok Község Önkormányzatának éves költségvetésében e célra elkülönített keret terhére kerül kifizetésre.
/6/ Azok az igénylők, akik a pályázatok határidejéig, a 10/2006.(VII.17.) számú helyi rendeletben foglalt előírásoknak megfelelő pályázatot adnak be, támogatásban részesülnek.
/7/ A támogatás konkrét összegét a támogatásokra elkülönített összeg nagysága, az igénylők száma és a pályázat bírálati szempontjainak való megfelelés együttesen határozza meg.
/8/ Ugyanazon lakás vonatkozásában vissza nem térítendő támogatás öt éven belül nem igényelhető.

Lakótelek juttatása

8. § /1/ Az önkormányzat közműves lakótelket biztosít azon igénylőknek, akik megfelelnek e rendelet 4. § (1) bekezdésében meghatározott feltételeknek, és vállalják, hogy kettőszázezer forintot befizetnek az önkormányzat Völgység-Hegyhát Takarékszövetkezet Bonyhádi fiókjánál vezetett 71800013-11114169 számú költségvetési számlájára.

/2/ Az önkormányzat az igénylő által befizetett összeget a telken felépülő lakás jogerős használatbavételi engedélyének megszerzését, illetve az önkormányzathoz történő benyújtását követő harminc napon belül visszafizeti az igénylőnek.
/3/ Az önkormányzat a telek tulajdonjogát átruházó okiratban hozzájárul ahhoz, hogy a telek tulajdonjoga az igénylőre szálljon, de a szerződésbontás lehetőségét fenntartja arra az esetre, ha az igénylő a tulajdonjogot átruházó szerződés aláírását követő egy éven belül az építkezést nem kezdi meg.

Lakásvásárlási támogatás

9. § A lakásvásárlási támogatás mértéke a következő:

/1/ Azon igénylő esetében, aki legalább tíz éve a községben bejelentett lakóhellyel rendelkezik, az általa megvásárolt lakás értékének 70 %-a, maximum 100.000 ezer forinttól - 1 millió forintig. A támogatás összegét 120 hónap (tíz év) alatt, havi egyenlő részletekben kell megfizetni e rendelet 8. § /1/ bekezdésében megjelölt számlára.
/2/ Azon igénylő esetében, aki tíz évnél rövidebb idő óta rendelkezik a községben állandó bejelentett lakóhellyel vagy a községbe be-, illetve visszatelepül, az általa megvásárolt lakás értékének 20 %-a, maximum százezer forinttól-háromszázezer forintig terjedő vissza nem térítendő támogatás.

Az egyes támogatások nyújtásának feltételei

10. § /1/ E rendelet 8. §-ában meghatározott lakásépítési támogatást az önkormányzat három egyenlő részletben utalja át az igénylőnek. Az első részletet akkor, ha az épülő lakás készültsége – igazoltan – eléri a 30 %-ot, a második részletet akkor, ha az épülő lakás készültsége – igazoltan – eléri a 60 %-ot, a harmadik részletet pedig a jogerős használatbavételi engedély önkormányzathoz történő benyújtását követő 30 napon belül.

/2/ E rendelet 9. §-ában meghatározott lakásvásárlási támogatást az önkormányzat a lakás tulajdonjogának átruházását igazoló okirat és a Körzeti Földhivatal által széljegyzett tulajdoni lap másolat benyújtását követő 30 napon belül egy összegben utalja át az igénylőnek.
/3/ Ha a helyi támogatásban részesülő személy lakásépítési kedvezményt, illetőleg fiatalok otthonteremtési támogatását vagy hitelintézeti kölcsönt vesz igénybe, a helyi támogatás összegét a kedvezményt vagy a kölcsönt folyósító hitelintézet – jelzálog-hitelintézet kivételével – útján kell nyújtani.
/4/ Ha az igénylő a támogatást más pályázaton önerőként kívánja bemutatni, a támogatás egy összegben az erre a célra elkülönített bankszámlára a beruházás megkezdése előtt is nyújtható.
III. Fejezet

A pályáztatás szabályozása, az igénylők köre

A pályázatok kiírásának rendje

11. § /1/ Az önkormányzat a tárgyévi költségvetés elkészítését követően – ha pénzügyi forrásai lehetővé teszik – pályázatot ír ki e rendelet II. fejezetében meghatározott lakáscélú támogatások valamennyi, vagy a pályázati felhívásban meghatározott fajtájának igénybevételére, legkésőbb a tárgyév III. negyedévének utolsó napjáig.4

/2/ A pályázati felhívásnak tartalmaznia kell legalább
- a pályázható támogatási fajták megnevezését,
- az elnyerhető támogatás formáját, mértékét és a támogatásban részesíthetők számát vagy a támogatásra a tárgyévben fordítandó pénzeszköz nagyságát,
- a pályázat benyújtásának határidejét,
- a pályázat tartalmi követelményeit,
- a pályázathoz beadandó dokumentumok meghatározását,
- a pályázat elbírálásának módját, határidejét, az elbírálás szempontjait,
- a nyertes pályázók értesítésének módját, határidejét és
- támogatási szerződés megkötésének meghatározó feltételeit.

12. § Az önkormányzat a pályázat kiírásáról a lakosságot a helyben szokásos módon tájékoztatja.

A pályázati felhívást az önkormányzat www.kismanyok.atw.hu honlapon is megjelenteti.

Az igénylőkre vonatkozó szabályok

13. §5 (1) Az önkormányzat által kiírt pályázati felhívásra pályázatot nyújthatnak be egyedülállók vagy azon személyek, akik egymással házastársi vagy élettársi közösségben élnek. Ha a pályázatot házastársi-, vagy élettársi közösségben élők együtt nyújtják be, e rendeletben az életkorra, az állandó bejelentett lakóhelyre és az életvitelszerűen ott-tartózkodásra vonatkozó előírásokat az önkormányzat teljesítettnek tekinti akkor is, ha az együttes igénylők egyike megfelel a rendeletben meghatározott követelményeknek. Ez a rendelkezés vonatkozik az állandó bejelentett lakcím időtartamának megállapítására is.

(2) Ha az együttes igénylők az (1) bekezdésben meghatározott előírásoknak nem azonos mértékben felelnek meg, az önkormányzat az együtt benyújtott pályázat elbírálása során a kedvezőbb feltételeknek megfelelő igénylőre vonatkozó adatokat veszi figyelembe.

(3) A támogatást:

a) új vagy használt lakás vásárlása esetén a lakásra vonatkozó végleges adásvételi szerződés megkötését követő 6 hónapon belül,

b) lakásépítés esetén a végleges használatbavételi engedély kiadása előtt kell kérni.

IV. Fejezet

A támogatási szerződés megkötése, a szerződésben

foglaltak teljesülése, szerződésszegés

A támogatási szerződés megkötése

14. § /1/ Az önkormányzat a támogatást elnyert pályázóval a támogatás odaítélését követő harminc napon belül írásban támogatási szerződést (továbbiakban: szerződés) köt. A szerződés akkor tekintendő megkötöttnek, ha azt valamennyi szerződő fél aláírta.

/2/ Ha az igénylő a szerződést – annak aláírására történő felhívás kézhezvételét követő tizenöt nap alatt – neki felróható okból – nem írja alá, a támogatást az önkormányzat visszavonja.

A szerződésben foglaltak beteljesülésének ellenőrzése

15. § /1/ Az önkormányzat a szerződésben foglaltak teljesülését, illetve a támogatásban részesülő építési munkák befejezését megbízottja útján folyamatosan ellenőrzi.

/2/ A támogatás folyósításának, illetve az egyes részletek kiutalásának feltétele, hogy a támogatásban részesülő építési munkák a támogatási szerződésben foglaltak szerint valósuljanak meg.
/3/ Ha a támogatást több részletben, vagy utólag folyósítja az önkormányzat, a következő részlet csak akkor folyósítható, ha a támogatásban részesülő építési munka készültségi foka – igazoltan – eléri e rendelet 10. § /1/ és /3/ bekezdésében foglaltakat, vagy a támogatásban részesülő építési munkát – igazoltan – elvégezték, illetve a lakást megvásárolták.

A szerződésszegés következményei

16. § /1/ Ha az önkormányzat megállapítja, hogy a támogatott a támogatás összegét részben vagy egészben más célra fordítja, vagy más módon szerződésszegést követ el, a támogatottal kötött szerződést azonnali hatállyal felmondja.

/2/ A támogatott az /1/ bekezdésben foglalt esetben köteles a kapott támogatást egy összegben - a támogatás átutalása és a visszafizetése közötti időszakra az érvényben lévő jegybanki alapkamat másfélszeresével megnövelt mértékben – visszafizetni.
/3/ Az önkormányzat eltekinthet a kamat megfizetésétől, ha a támogatott azért értékesíti a szerződésben vállalt határidő lejárta előtt a támogatás felhasználásával épített, illetve vásárolt ingatlant, mert rendkívüli élethelyzetbe került.
Rendkívüli élethelyzetnek minősül együttes támogatottak esetén a házasság felbontása, vagy a támogatottak egyike egészségi állapotában bekövetkezett romlás, vagy a támogatott jövedelmi viszonyaiban bekövetkezett olyan mértékű változás, mely nem teszi lehetővé, hogy a lakást megtartsák.
/4/ A rendkívüli élethelyzet bekövetkeztét a támogatottnak igazolni kell, bírósági határozattal, orvosi szakvéleménnyel, vagy jövedelmi viszonyait tanúsító okirat benyújtásával.

17. § Ha a támogatott részletfizetési kötelezettségét nem teljesíti, és ennek következtében legalább kéthavi hátraléka keletkezik, az önkormányzat e rendelet 16. §-ában foglaltak szerint jár el.

Szerződést biztosító mellékkötelezettségek

18. § Az önkormányzat a visszatérítendő támogatás mértékéig – a kölcsön futamidejére – a támogatás visszafizetésének biztosítására a támogatott tulajdonában lévő – a támogatással érintett ingatlanra – jelzálogjogot jegyeztet be az ingatlan-nyilvántartásba.

V. Fejezet

Záró rendelkezések

19. § /1/ E rendelet 2007. január 1-jén lép hatályba. Rendelkezéseit első ízben a hatálybalépést követően az önkormányzat által kiírandó pályázati felhívás és az arra beérkező pályázatok elbírálása során kell alkalmazni.

/2/ A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik. A kihirdetés napját a rendelet eredeti példányán fel kell tüntetni.
1

Módosította a 8/2018. (XII.21. ) számú önkormányzati rendelet

2

Módosította a 12/2007. (IX.14. )sz. rendelet

3

Módosította a 8/2018. (XII.21.) számú önkormányzati rendelet

4

Módosította a 12/2007. (IX.14.) sz. rendelet

5

A 13. § a Kismányok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 6.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.