Závod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2006. (V. 2.) önkormányzati rendelete

önkormányzati rendelete a temetőről és a temetkezésekről.

Hatályos: 2006. 05. 02- 2015. 06. 30

Závod Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

11/2006. (V.2.) Ök.  r e n d e l e t e

a temetőről és a temetkezésekről[1]

Závod Községi Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (4) bekezdésében, és a 16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, élve a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (továbbiakban: Tv.)3. § b.) pontja, a 40. § (1) bekezdésében és 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazással, figyelemmel a Tv. végrehajtására kiadott 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet (továbbiakban: Vhr.) előírásaira az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

  1. §

(1) Jelen rendelet hatálya kiterjed Závod község közigazgatási területén levő temetőre, valamint a fenntartásával, üzemeltetésével és a temetkezésekkel kapcsolatos valamennyi tevékenységre.

(2) A község közigazgatási területén működő temető a Római Katolikus Egyház tulajdonában lévő 059/2 hrsz-on lévő katolikus temető.

(3) A temető és létesítményei fenntartásáról, továbbá üzemeltetéséről - a Római Katolikus Egyház és a képviselő-testület között létrejött jelen rendelet 1. sz. melléklete szerinti megállapodás alapján - a kezelői joggal rendelkező Závod Községi Önkormányzat gondoskodik.

(4) A temető fenntartásával és üzemeltetésével összefüggő feladatok ellátását a körjegyző ellenőrzi.



Temető létesítése, lezárása, megszüntetése, újra használatba vétele

  1. §

A temető létesítésére, lezárására, megszüntetésére, újra használatba vételére a  Tv. és Vhr. szabályait kell alkalmazni.


A temetés, temetési hely

  1. §

(1) A temetés az eltemetés módja szerint hamvasztással vagy elhamvasztás nélkül történik, egyházi vagy világi szertartás szerint.

(2) Az eltemetés módjára és helyére nézve az elhunyt életében tett rendelkezése az irányadó, amennyiben ez nem ró az eltemettető személyére aránytalanul nagy terhet.

(3) Az elhunyt életében tett rendelkezése hiányában az eltemetés módját és helyét az határozza meg, aki a temetésről gondoskodik, vagy arra köteles lenne, de a temetésről más szerv vagy személy úgy gondoskodik, mintha az elhunyt saját halottja volna.

(4) Ha a temetésről több személy gondoskodik és közöttük az eltemetés módja tekintetében nincs megegyezés, a temetés csak elhamvasztás nélkül történhet.

(5) A temetőt – nagyságától függően – sírhelytáblákra (parcellákra), a sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani. A sorokban a temetési helyeket az üzemeltető jelöli ki.

(6) A sírhelytáblákat, a sorokat és a temetési helyeket számozni kell. A temetési helyek nyilvántartással való azonosíthatóságát biztosítani kell. A sírhelytábla számozását a helyszínen is fel kell tüntetni.

(7) A sírhelytáblát a folyamatos temetésre elő kell készíteni.

(8) A temetőben alkalmazott temetési helyek szélességi, hosszúsági méretét és az egymástól való távolságát szabályzatban kell előírni.

(9) Koporsós temetés esetén a temetési hely lehet egyes sírhely, kettős sírhely és sírbolt. Az egyes sírhely alapmérete egy koporsó, a kettős sírhely alapmérete két egymás melletti koporsó befogadására alkalmas sírgödör.

(10) A sírgödör mélysége 200 cm. Koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felületre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerüljön. A sírgödröt az üzemeltető hozzájárulásával természetes – a talajban lebomló - anyaggal lehet burkolni.

(12) A sírbolt (kripta) legalább két koporsó elhelyezését biztosító, terepszint alatti és feletti, illetve kizárólag terepszint feletti építményrészből álló temetési hely. A sírbolt méretét a befogadott koporsók száma határozza meg. A sírbolt temetőn belüli elhelyezését a temető tulajdonosa (üzemeltetője) jelöli ki. Sírbolt a temető tulajdonosának hozzájárulásával, a külön jogszabályban meghatározott esetekben, az építési hatóság engedélyével építhető. A tulajdonosnak a hozzájárulást meg kell adnia, ha az építtető a sírbolt helyét megváltotta.

(13) A sírboltok, a gyermek, a kettős és az urnasírhelyek részére az egységes gondozás céljából külön táblát vagy sorokat lehet kijelölni.


(14) Hamvasztásos temetés esetén az urnába helyezett hamvak temetési helye urnasírhely, illetve urnafülke. Az urna koporsós temetési helyre rátemethető.

(15) A temetőről készült térkép a szabályzat mellékletét képezi.


Temetési hely feletti rendelkezési jogosultság

  1. §

(1) A temetési helyeket – a díszsírhelyek kivételével – az eltemettetőnek meg kell váltania (egyszeri megváltás). A rendelkezési jogosultság kezdő napja a megváltás napja. A megváltási díjak mértékét jelen rendelet 2. sz. melléklete képezi.

(2) A temetési hely felett az rendelkezik, aki megváltotta, felette a rendelkezési jogot átruházni, örökölni nem lehet.

(3) A temetési hely újraváltható. Az újraváltásában elsőbbséget élvez az eltemettető, halála esetén pedig a törvényes öröklés rendje szerint soron következő közeli hozzátartozója.

(4) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama

  1. egyes sírhely esetén 25 év, illetőleg az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év,
  2. kettős sírhely esetén az utolsó koporsós betemetés napjától számított 25 év,
  3. sírbolt esetén 60 év
  4. urnasírhely esetén 10 év

(5) A temetési hely feletti rendelkezési jog a (4) bekezdésben foglalt kivétellel meghosszabbítható (újraváltható). A meghosszabbítás legrövidebb időtartamára a (2) bekezdésben foglaltak az irányadók.

(6) A meghosszabbítás megtagadható, ha a temető tulajdonosa bizonyítja, hogy a területet átalakítja, vagy más célra kívánja felhasználni. Erről a temetkezési hely felett rendelkezni jogosult nyilatkozatot kérhet.

(7) Ha a rendelkezési jog lejár és a temetkezési helye(ke)t 12 hónapon belül ismételten nem váltják meg, az üzemeltető jogosult azt minden megtérítési igény nélkül újra felhasználni. Erre azonban a rendelkezésre jogosultat felhívásban figyelmeztetni kell.

(8) Megszűnik a rendelkezési jog gyakorlása az adott sírhelyre, ha

  1. ha a temetési hely megszűnik,
  2. ha a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár,
  3. a holttest új temetési helyre történő áthelyezésével, illetve elhamvasztásával kivéve, ha az urnát ugyanarra a temetési helyre temették rá.

(9) Ha a rendelkezési jog azért szűnik meg, mert a jogosult a holttestet más temetési helyen kívánja eltemetni, a jogosult részére a megváltási díj időarányos részét vissza kell téríteni.


Temetkezési szolgáltatás

  1. §

(1) Teljes körű temetkezési szolgáltatás: temetésfelvétel, sírásás, halottszállítás, az elhunyt temetésre való előkészítése és a temetéshez szükséges kellékekkel való ellátása, a ravatalozás, a búcsúztatás, a sírba helyezés, a hamvasztás, az urnaelhelyezés, az urnakiadás a hamvak szórása, a sírnyitás, az exhumálás, és az újratemetés. Az egyes temetési szolgáltatások külön is végezhetők.

(2) A temetőben az egyes temetési szolgáltatásokról az eltemettető vagy az eltemettető igényére a temetkezési szolgáltató gondoskodik.

(3) A temetkezési tevékenységet az eltemettető, vagy a temetkezési szolgáltató a jogszabályi feltételeknek megfelelően a kegyeleti követelmények megtartásával köteles végezni.

Nyilvántartások vezetése

  1. §

(1) Halottat csak halottvizsgálati bizonyítvány alapján lehet eltemetni vagy elhamvasztani. A halottvizsgálati bizonyítvány egy példányának megőrzéséről az üzemeltető gondoskodik.

(2) A temetőtérképet a temető nyilvántartó könyvvel összhangban az üzemeltető köteles vezetni. A temetési rend megváltoztatása (sírok átminősítése) csak a körjegyző engedélyével történhet a térkép módosításával egyidejűleg.

(3)A temetőt részletes térképét a ravatalozónál ki kell függeszteni, melyen a módosításokat évente április 30-ig el kell készíteni.

(4) Az üzemeltető a 3. sz. melléklet szerinti nyilvántartó könyvet vezet. Nyilvántartó könyvbe minden temetést időrend szerint a következő adatokkal kell bejegyezni: folyószám, a temetés napja, az elhalt neve, leánykori neve, anyja neve, születési helye, ideje, legutolsó lakhelyének címe, foglalkozása, az elhalálozás időpontja, a sírhelytábla, sírhelysor, temetési hely száma, valamint az eltemettető neve, lakcíme, és a síremlékre vonatkozó bejegyzések.

(5) A sírboltban elhelyezett halottak bejegyzésére sírbolt könyvet vezet az üzemeltető a (3) bekezdésben foglalt tartalommal. A sírboltkönyvbe be kell jegyezni a sírhely felett rendelkezni jogosult személynek a sírboltra vonatkozó rendelkezéseit.

(6) A nyilvántartó könyvbe és a sírbolt könyvbe az eltemettető és a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy tekinthet be. Az üzemeltető a temető nyitvatartási ideje alatt a nyilvántartások alapján köteles felvilágosítást adni az elhunyt személy temetési helye után érdeklődőnek.

A temető infrastrukturális létesítményei

  1. §

(1) A tulajdonos az 1999. évi XLIII. törvényben felsorolt infrastrukturális létesítményi feltételeket biztosítja.

(2) A létesítmények közül sírgondozás céljára a vizet bárki ingyenesen használhatja, a keletkező hulladékot az üzemeltető által kijelölt helyre díjtalanul lerakhatja.

(3) Díjat kell fizetni

  1. a temetőben végzett vállalkozási tevékenységgel összefüggő vízhasználatért,
  2. a ravatalozó használatáért, melynek díját a rendelet 2. sz. melléklete tartalmazza.

Temetői munkák

8. §

(1) A temetőben történő munkavégzést az Önkormányzatnál, a munkálatok megkezdését megelőzően be kell jelenteni.

(2) Az üzletszerű tevékenység során a vállalkozó köteles betartani a szabályzatban meghatározott feltételeket.

(3) Munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunyt elbúcsúztatását. A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, gondoskodni kell arról, hogy eredeti állapota ne változzon. A munka ideje alatt a temetési helyek látogatását nem lehet akadályozni.

(4) Búcsúztatás alatt a munkavégzéssel keletkezett hang vagy egyéb hatás nem zavarhatja a szertartást.


A temető rendje

  1. §

(1) A temető nyitvatartási ideje:

            Nyári időszámítás esetén:                 06.00 – 20.00 óráig

            Téli időszámítás esetén:                   07.00 – 17.30 óráig

(2) A temetőben csak a nyitvatartási időben lehet tartózkodni. A nyitva tartás rendjét a temető hirdetőtáblájára ki kell függeszteni.

(3) A temetőben mindenki köteles a kegyeletnek megfelelő magatartást tanúsítani.

(4) A temetőben 12 éven aluli gyermek felügyelet nélkül nem tartózkodhat.

(5) Rátemetés esetében a megrendelő a lebontott síremléket 60 napon belül köteles helyreállítani.

(6) A temető köztereinek tisztántartása, gondozása az üzemeltető feladata.

(7) A sírhely birtokosa által végezhető munkák:

  • egynyári vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése,
  • cserepes, vágott- és művirág, koszorú elhelyezése,
  • olyan fás szárú növények, amelyek kifejlett állapotban sem érik el a 2 m-es magasságot.

A sírhely birtokosa köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni.

  1. §

(1) Tilos

  1. A temetőben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett növényzetet, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni, rongálni, eltávolítani.
  2. A sírhelyek gondozása során keletkező hulladékot az üzemeltető által kijelölt helyen kívül egyéb helyen lerakni.
  3. A sírhelyek, sírbolthelyek bekerítése, arra engedély nem adható.
  4. A temetőben gyertyát égetni a zárási időt követően, kivétel a Halottak Napja. Ügyelni kell arra, hogy a gyertyagyújtás tüzet ne okozzon.
  5. A temetőben avart, elszáradt koszorút, virágmaradványt az üzemeltető által kijelölt helyen kívül elégetni. A tevékenységet csak előzetes bejelentéssel és a tűzvédelmi szabályok betartásával lehet.
  6. A temető területére kutyát bevinni – a vakvezető kutya kivételével.
  7. A temetőbe gépjárművel, motorkerékpárral és kerékpárral behajtani, és azzal ott közlekedni. Jelen tiltást a mozgáskorlátozottakra, az engedélyezett munkálatokat végzőkre és esetenként a láthatóan idős betegekre nem vonatkozik.

(2) A rendeletben szereplő kötelezettség elmulasztásakor az üzemeltető

  1. a sírhely tulajdonosát – határidő kitűzésével - felhívja a sérelmes állapot megszüntetésére.
  2. A felhívás eredménytelensége esetén szabálysértési eljárást kezdeményez a rendelkezési jogosulttal szemben.

(3) Aki az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII.28) Korm. rendeletben foglaltakon túl a jelen rendeletben foglaltakat megszegi, szabálysértést követ el, és 30.000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Vegyes és záró rendelkezések

11. §

(1) Jelen rendelet 2006. június 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a körjegyző az SZMSZ-ben foglaltaknak megfelelően a Tevel-Závod Körjegyzőség Závodi Irodájának hirdetőtáblájára történő kifüggesztése útján gondoskodik.

(3) A temető szabályzatot, és a mellékletét képező temetőről készült térképet, valamint a nyilvántartásokat a rendelet hatálybalépését követő 60 napon belül kell elkészíteni.

(4) A rendelet hatálybalépést követő 120 napon belül az elkészült térkép és nyilvántartások alapján felül kell vizsgálni a temetési helyeket. Értesíteni kell az érintetteket a rendelkezési jog időtartamának lejártáról, tájékoztatni kell a temetési hely feletti rendelkezési jogosultság meghosszabbításának lehetőségéről.

Szász János                                                                                    Amreinné Gál Klaudia

Polgármester                                                                                                          Körjegyző

Kihirdetve: 2006. év május hó 2. napján

                                                                                                          Amreinné Gál Klaudia

                                                                                                                       Körjegyző


[1]

  Jelen rendeletet a képviselő-testület 2006. április 28-i ülésén fogadta el. Hatályba lép: 2006. június 1. napján.