Bélapátfalva Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2006.(V.23.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2014. 08. 23- 2014. 11. 27

Bélapátfalva Város Önkormányzat
11/2006. (V.23.) rendelete
a temetőkről és a temetkezésről


Egységes szerkezetben a 9/2012. (V. 15.) és a 15/2014. (VIII. 22.)

önkormányzati rendeletekkel


Bélapátfalva Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, továbbá a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (továbbiakban: Tetv.) 40. § (1) bekezdése, 41. § (3) bekezdése és a 42. §-ban kapott felhatalmazás alapján – a Tetv. végrehajtására kiadott 145/1999. (X. 1.) Korm. rendeletre (továbbiakban: TeR.) is figyelemmel – az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. §

/1/ A szabályozás célja, hogy a település területén a helyi viszonyok figyelembevételével biztosítsa az elhunytakat megillető kegyeleti jogot, a végtisztesség megadása, az emberhez méltó temetés garantálása érdekében; szabályozza a köztemető működési rendjét, a temetés lebonyolításának zavartalanságát.

/2/ A tisztességes temetéshez való jog bármely megkülönböztetés nélkül, mindenkit megillet.

/3/ A temetés módja lehet egyházi, vagy világi szertartás szerinti.

2. §

/1/ Jelen rendelet hatálya Bélapátfalva Város temetőjére terjed ki, amely jelenti a Római Katolikus Egyház (továbbiakban: Egyház) tulajdonában álló 240/2 hrsz alatti területet és a Bélapátfalva Város Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában álló 240/1 hrsz alatti területet, valamint e területen emelt urnafalat. A rendelet hatálya kiterjed mindazon személyekre is, akik a temető területén tartózkodnak, illetve fenntartásában közreműködnek.

A köztemető fenntartása és üzemeltetése

3. §

/1/ A köztemető fenntartásáról az Önkormányzat és az Egyház közösen gondoskodik külön megállapodás alapján.

/2/A köztemető üzemeltetési feladatait az Önkormányzat látja el.

A köztemető használatának rendje

4. §

/1/ A temető bejáratánál jól látható helyen tájékoztató táblát kell elhelyezni, amelyen fel kell tüntetni a temető nyitvatartási idejét, a tulajdonos és/vagy üzemeltető megnevezését, pontos címét, valamint a temető részletes térképét ki kell függeszteni.

/2/ A temetőt a temetőlátogatók részére március 31-étől október 31-éig 6.00-21.00 óráig, november 1-jétől március 30-áig 7.00- 18.00 óráig kell nyitva tartani, a (3) bekezdésben foglalt eltérésekkel.

/3/ Október 31. és november 1. 2. napján a nyitvatartási idő 22. 00 óráig tart.

/4/ A köztemetőben csak a sírok, síremlékek díszítésére szolgáló tárgyak (koszorúk, vázák, virágok, mécsesek, gyertyák stb.) helyezhetők el.

/5/ A köztemetőn belüli utat– gépjárművel is – járható állapotban kell tartani.

/6/ A köztemetőben tilos járművel közlekedni, kivéve:

  1. a mozgássérült(ek)et, ill. az egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt mozgásukban korlátozott személyeket szállító járműve(ke)t,
  2. a temetkezési tevékenységben részt vevő járművet,
  3. temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők járműveit.”

/7/ A köztemetőben keletkezett hulladékok gyűjtéséről hulladékgyűjtő hely kijelölésével kell gondoskodni. A keletkezett hulladék elszállításáról legalább hetente gondoskodni kell. A hulladékok elszállítása az Önkormányzat feladata.

/8/ A köztemetőben gyertyát vagy mécsest gyújtani legkésőbb a zárás előtt fél órával szabad.

/9/ A köztemetőbe állatokat bevinni tilos, kivéve a vakvezető kutyát.

/10/ A nyitvatartási idő alatt a temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja.

/11/ A sírok gondozásán, díszítésén kívül minden egyéb tevékenységet – annak megkezdése előtt – az Egyház részére be kell jelenteni.

A temetkezési helyek kialakításának szabályai a köztemetőben

5. §

/1/ Temetni, illetőleg az elhamvasztottak maradványait tartalmazó urnákat elhelyezni – kivéve a TeR. 33. § /3/ bekezdésben foglaltakat – csak temetkezés céljára kijelölt területen szabad.

/2/ Temetkezésre használt helyek:

a) Koporsós temetés esetén:

aa) sírhelyek: egyes sírhely 1 koporsó, mélyítés esetén 2 koporsó,

ab) kettes sírhelyek: 2 koporsó, mélyítés esetén 4 koporsó befogadására alkalmas temetési hely,

ac) gyermeksírhely,

ad) sírbolthely.


b) Hamvasztásos temetés esetén:

ba) a hamvakat tartalmazó urnák földbetemetésére: urnasírhelyek

bb) a hamvakat tartalmazó urnák építménybe (urnafalba) való elhelyezésére:

urnafülkék (kolumbáriumok), urnasírboltok.

A temetési helyek méretei

6. §

/1/A sírhelyek méretei:

a) Felnőtt egyes sír: 1,90 m X 0,90 m, mélysége legalább 2,0 m,

b) kettős sír: 1,90 m X 1,90 m, mélysége legalább 2,0 m,

c) Gyermek sír legalább: 1,60 m X 0,80 m, mélysége legalább 2,0 m,

d) Családi sír: 4,00 m X 1,90. m, mélysége legalább 2,0 m.

/2/ A sírok egymástól való legkisebb távolsága 1 m. A sorok egymástól való távolsága 1 m, minden második sortól számítottan 1.5 méter. A régi sírhelyek esetében a feltételeket adottnak kell tekinteni. A sírgödröt kifalazni tilos, de az Egyház hozzájárulásával természetes – a talajban lebomló – anyaggal burkolni lehet. Koporsós rátemetés esetén a sírgödröt úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 1,6 méter mélyre kerüljön.

/3/ Kolumbáriumban az urnák tárolása 30X28X31 cm-es belméretű és szilárd lappal légmentesen lezárt urnafülkében történik

/4/ Urna földbe temetése esetén az urnasírhely mérete általában 1 m X 1 m, mélysége legalább 1 m. Urna koporsós temetési helyre rátemethető.

7. §

/1/ Síremléket csak a nyilvántartási könyvbe bejegyzett eltemettető, vagy az általa felhatalmazott személy állíthat vagy távolíthat el.

/2/ A felállítandó síremlék, valamint az emlékoszlop tervét (vázrajzát) az Egyháznak az elhelyezés előtt be kell mutatni. Kegyeletet vagy a közízlést sértő síremléket felállítani tilos.

A temetési helyek használati ideje és díja

8. §

/1/ A temetési hely felett rendelkezési jogosultságot annak megváltásával lehet szerezni.

/2/ A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő):

a) a koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 25 év;

b) sírbolt esetén 60 év;

c) urnafülke és urnasírhely esetén 25 év;

d) urnasírbolt esetén 25 év.


/3/ A temetési hely feletti rendelkezési jog újraváltható, kivéve ha az Egyház és az Önkormányzat a tulajdonukban lévő területet (urnafalat) átalakítja vagy más célra kívánja felhasználni.

/4/ A részben vagy teljesen lezárt köztemetőben a használati idő rátemetés esetén sem hosszabbítható meg.

9. §

/1/ A temetési helyek használatáért megváltási díjat – kivéve a közköltséges temetés sírhelyeit – kell fizetni. A megváltási díjat – urnafalba történő temetés kivételével – az egyház határozza meg és szedi be. Az urnafülke temetés esetében a megváltási díjat az Önkormányzat határozza meg és szedi be. Mértéke: 15.900,- Ft + ÁFA.

/2/ A megváltási díjat az első megváltás alkalmával a temettető vagy az általa megbízott köteles megfizetni, újraváltáskor elsőbbséget élvez az eltemettető, halála esetén pedig a törvényes öröklés rendje szerint soron következő közeli hozzátartozó. A díjakat minden esetben a temetést, kihantolást, rátemetést megelőzően kell megfizetni.

/3/ Ha kettős sírnál az első temetés napjától számított 25 éven belül újabb temetés nem történik a használati jog megszűnik, kivéve, ha az arra jogosult a használati jogot ismét megváltja.

/4/ Ha a sírhely nem váltható meg újra, de a hozzátartozó – a használati idő lejárta előtt – a holttestmaradványokat (hamvakat) a kiürítéskor ugyanabban a temetőben, vagy másik köztemetőben lévő új sírban helyezi el, az új sírhely megváltási díja az eredeti sírhely megváltási árának időarányos összegével csökken.

10. §

/1/ A temetési helyek magánforgalomban adás-vétel tárgyát nem képezhetik.

/2/ Ha a temetési hely felett rendelkezni jogosult bejelenti, hogy a temetési helyet nem kívánja igénybe venni, úgy a használati díj időarányos részét – a visszatérítéskor érvényben lévő díjtételek alapul vételével – vissza kell téríteni. A megváltott, de fel nem használt temetési helyről érvényesen csak a köztemető üzemeltetőjénél – írásban – tett nyilatkozattal lehet lemondani.

A temető infrastrukturális létesítményei

11. §

/1/ Az Önkormányzat a köztemetőben az alábbi feladatok ellátását biztosítja:

a) ravatalozó,

b) tárolók,

c) hűtők karbantartása, felújítása és szükség szerinti pótlása,

d) a temető nyitása és zárása.

/2/ Sírgondozás céljára a vizet bárki ingyenesen használhatja, a keletkező hulladékot, koszorú- és virágmaradványt az erre kijelölt lerakóhelyen díjtalanul lerakhatja.

Temetői munkák

12. §

/1/ Az Egyház engedélye nélkül, vagy attól eltérő módon végzett munka esetén az Egyház:

a) a sírhely felett rendelkezni jogosultat megfelelő határidő kitűzésével felhívja

a sérelmes állapot megszüntetésére,

b) a felhívás eredménytelensége esetén kezdeményezi az Önkormányzatnál a felelősségre vonását.

/2/ A temető területén munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit és ne akadályozza az elhunyt búcsúztatását.

/3/ Munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, gondoskodni kell arról, hogy az eredeti állapot ne változzon. Amennyiben a szomszédos temetkezési hely sérül, úgy a kárt okozó köteles az eredeti állapotot helyreállítani. A munkavégzés ideje alatt a temetési helyek látogatását akadályozni nem lehet.

/4/ Búcsúztatás alatt munkavégzéssel keletkezett hang, vagy egyéb más hatás nem zavarhatja a szertartást.

/5/ Az egyes sírhelyek díszítését szolgáló tárgyak, növények, koszorúk eltávolítását csak a rendelkezni jogosult, vagy megbízottja végezheti.

/6/ A sírhelyekről lekerülő hulladékot csak az arra kijelölt gyűjtőhelyen lehet elhelyezni.

/7/ Az építéssel (bontással) keletkező építési törmelék, hulladék és felesleges föld az építés (bontás) befejezését követő azonnali elszállítása az építtető feladata.

/8/ A temetőben tűzveszélyes tevékenységet végezni csak a tűzvédelmi előírások betartásával szabad. A sírhelyeken tűzveszélyes tevékenységet (gyertya, mécses, fáklya gyújtása stb.) végezni csak úgy szabad, hogy a környezetre tűzveszélyt ne jelentsen. A tűzveszély elkerüléséhez szükséges intézkedéseket annak kell megtennie, aki a gyertyát vagy mécsest meggyújtotta. A tűzveszélyes tevékenység csak állandó felügyelet mellett végezhető.

/9/ Avart és mindenféle éghető hulladékot a temető területén elégetni tilos.

/10/ A sírok gondozását körültekintően, kellő gondossággal szabad végezni oly módon, hogy azzal a szomszédos sírhelyeket ne rongálják, illetve ne szennyezzék be.

/11/ Tilos a sírhelyek környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sírfeltöltésre használni.

/12/ A sírhelyre, vagy annak környezetében korábban ültetett bokrok, fák – amennyiben azok zavarják a környezetet – a fenntartó engedélyével eltávolíthatók. A zavaró körülmény megszüntetése elsődlegesen a növény ültetőjének feladata. Amennyiben a létesítő személye nem állapítható meg, akkora az Önkormányzatnak kell megszüntetni a zavaró körülményt.

/13/ A temető tisztántartása, télen az utak, járdák hó eltakarítása és síkosság mentesítése a temető teljes területén és a temető előtti járdán az Önkormányzat feladata.

13. §

Sírok kiásását, betemetését és az ezzel járó egyéb munkákat csak a temetéssel megbízott temetkezési vállalkozó végezheti, egyeztetve a köztemető üzemeltetőjével.

14. §[1]


Záró rendelkezések

15. §

Jelen rendelet 2006. június 1-jén lép hatályba, és ezzel egyidejűleg Bélapátfalva Nagyközség Önkormányzatának a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 14/2004. (IV. 27.) rendelete hatályát veszti.

[1]

A 14. §-t hatályon kívül helyezte a 9/2012. (V. 15.) önkormányzati rendelet 1. § 4. pontja. Hatálytalan 2012. május 16-tól.