Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2006. (IX.15.) Ör. számú rendelete

az önkormányzat vagyonáról, és a vagyongazdálkodás szabályairól

Hatályos: 2023. 09. 03

Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2006. (IX.15.) Ör. számú rendelete

az önkormányzat vagyonáról, és a vagyongazdálkodás szabályairól

2023.09.03.

Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 18. § (1) bekezdésében, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 97. § (2) bekezdésében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés i) pontjában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. §12 (1) A rendelet hatálya Orosháza Város Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat) vagyonára terjed ki.

(2) A rendelet hatálya alá tartozó vagyon tulajdonosi jog gyakorlója:

a) az önkormányzat Képviselő-testülete,

b) az önkormányzat Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága,

c) az önkormányzat polgármestere.

(3) A rendelet hatálya alá tartozó vagyon működtetésének feladatát – ha jogszabály vagy a képviselő-testület döntése alapján kötött szerződés másként nem rendelkezik – a Polgármesteri Hivatal látja el.

2. §3 (1)4 E rendelet tárgyi hatálya kiterjed mindazokra a dolgokra, melyek Önkormányzat tulajdonában vannak, kivéve a mezőgazdasági tevékenység során, értékesítés céljából előállított ingó vagyont.

(2) E rendelet szempontjából önkormányzati vagyon:

a) az önkormányzati ingatlan és ingó tulajdon,

b) az Önkormányzatot megillető vagyoni értékű jogok,

c) értékpapírok,

d) az Önkormányzat követelései,

e) az önkormányzat gazdasági társaságokban lévő tulajdoni részesedése.

3. § (1) Ezen rendelet szabályait kell alkalmazni:

a) A lakások és nem lakáscélú helyiségek hasznosítása esetén, ha az erre vonatkozó önkormányzati rendelet eltérően nem rendelkezik.

b) Közterület hasznosítása esetén, ha a közterületek rendjéről szóló rendelet eltérően nem rendelkezik.

4. §5 Az önkormányzati vagyon rendeltetése szerint törzsvagyonból és üzleti vagyonból áll.

II. Fejezet

Az Önkormányzat törzsvagyona

5. §67 (1) A törzsvagyon tárgyai:

a) a kizárólag önkormányzati tulajdonba tartozó vagyontárgyak, melyeket a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. tv. (a továbbiakban: Nvtv.) 5. § (3) bekezdése állapít meg. A kizárólag önkormányzati tulajdonba tartozó vagyontárgyak hasznosítása kizárólag állami vagy önkormányzati gazdálkodó szervezet által vagy koncesszióban történhet. A kizárólag önkormányzati tulajdonba tartozó vagyontárgyak nem idegeníthetőek el, vagyonkezelői jog, jogszabályon alapuló használati jog, vagy szolgalom kivételével nem terhelhetőek meg, rajtuk osztott tulajon nem létesíthető.

b) az önkormányzat forgalomképtelen vagyonából nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű vagyonelemet nem jelöl meg.

c) a korlátozottan forgalomképes vagyontárgy az Nvtv. 5. § (5) bekezdés, az önkormányzat által e rendelet 1. számú mellékletében meghatározott ingatlanvagyon, valamint e vagyon feladatellátását szolgáló egyéb tárgyi eszközök. Az önkormányzat döntése alapján korlátozottan forgalomképes vagyonába tartozik különösen:

ca) sportlétesítmények,

cb) közösségi tér biztosítását szolgáló vagyonelemek,

cc) hulladékgazdálkodási tevékenység ellátását szolgáló vagyonelemek,

cd) buszpályaudvar;

ce) fürdő és strandszolgáltatást, turizmusfejlesztést szolgáló vagyon

cf) köztéri műalkotások.

(2)

(3) A törzsvagyon körébe nem tartozó vagyontárgyak üzleti vagyonnak minősülnek.

6. §8

7. §9

8. §10

9. §1112

III. Fejezet

Az Önkormányzat gazdálkodásának alapelvei

10. §13

11. §14

12. §15161718 (1) Az Önkormányzat üzleti vagyona elidegeníthető, bérbe-, használatba‑, koncesszióba átadható, egyéb módon hasznosítható, gazdasági társaságba, alapítványba bevihető, megterhelhető, biztosítékul adható.

(2) A tulajdonosi jogokat a Képviselő-testület, illetve a jelen önkormányzati rendeletben meghatározott módon, értékhatárhoz kötötten a Képviselő-testület Pénzügyi Bizottsága és a Polgármester gyakorolják.

(3) Önkormányzati vagyonnal felelős módon és rendeltetésszerűen kell gazdálkodni, gondoskodni kell az önkormányzati vagyon állagának megőrzéséről, működtetéséről a vagyongazdálkodótól elvárható fokozott szakmai elvárhatósággal.

(4)

Árak, díjak meghatározása

13. §19202122 (1) Az önkormányzati vagyon körébe tartozó vagyontárggyal való rendelkezésre irányuló döntés előkészítése során meg kell határozni az adott vagyontárgy értékét, melynek alapja a vagyonnyilvántartásban feltüntetett érték.

(2) Érték – kivéve a vagyonkezelési jog ellenértékének megállapítása során alkalmazandó értéket:

a) ingó vagyon esetén a nettó érték, kivéve, ha a nyilvántartási értéke nulla, ekkor az érték értékbecslés alapján kerül meghatározásra,

b)23 ingatlan vagyon elidegenítése esetén (adásvétel és csere) érvényes, független ingatlanforgalmi szakértő forgalmi értékbecslésben meghatározott érték; ingatlan egyéb hasznosítása esetén vagyonnyilvántartás szerinti, egyedi könyv szerinti bruttó érték,

c) értékpapír esetén névérték, tőzsdére bevezetett értékpapír esetén a sajtóban közzétett vételi középárfolyam,

d) társasági részesedés esetén 6 hónapnál nem régebbi üzleti értékelés alapján kerül meghatározásra,

e) apport esetén a könyvvizsgáló által meghatározott érték.

(3) A vagyontárgy elidegenítésére minimum az értéken kerülhet sor. A döntés során magasabb ár megállapítható.

(4) Amennyiben nyilvánvaló, hogy az elidegenítés során a (2) bekezdés szerinti érték nem érhető el, ahhoz képest 5 %-kal alacsonyabb értéken az elidegenítés megtörténhet ismételt döntés alapján 3 hónapon belül.

(5)

14. §2425 (1)26 A rendelkezési jog gyakorlásáról szóló döntést 1 éven belül végre kell hajtani. Amennyiben bármely okból a döntés végrehajtására nem került sor (szerződés nem jött létre) új érték megállapítás és új döntés szükséges.

(2) Vagyontárgy hasznosítására csak akkor lehet versenyeztetési eljárást indítani, ha a hasznosításnak nincs akadálya (ténylegesen létezik, per-, igény- és tehermentes) és az eljárás befejezéseként a szerződés határidőben megköthető.

IV. Fejezet

Versenyeztetési eljárás

A versenyeztetési eljárás alapelvei és fajtái

15. §2728 (1) A költségvetési törvényben meghatározott értékhatár felett önkormányzati vagyont elidegeníteni, megterhelni, használatba- vagy bérbe adni kizárólag versenyeztetés útján lehet.

(2)

(3) A versenyeztetés megvalósulhat pályázati eljárás, ajánlatkérés, továbbá ingatlan- és ingó vagyon tekintetében árverés útján.

16. §29

17. §30

18. §31

19. §32

A pályázati eljárás

20. § (1) Pályázati eljárást csak a Képviselő-testület erre irányuló döntése alapján kell lefolytatni, ha az ügy jelentősége, vagy a vagyon jelentős értéke indokolja.

(2) A Képviselő-testület a pályázat kiírása tárgyában hozott döntésével egyidejűleg dönt arról is, hogy

a) nyilvános pályázat, vagy zártkörű pályázat kerüljön kiírásra,

b) a pályázat egy, vagy többfordulós,

c) alternatív ajánlat tehető-e,

d) a pályázat lényeges tartalmi elemeiről,

e) megjelöli, hogy mely szerv jogosult a pályázat értékelésére, eredménytelenné nyilvánítására, vagy eredménytelenségének megállapítása mellett új pályázat kiírására.

(3) A pályázat szakmai feltételeinek, a benyújtás és elbírálás határidejének, valamint a szerződési feltételeknek a meghatározásáról és a pályázat megjelentetéséről a vagyongazdálkodó gondoskodik.

(4) A pályázat elbírálásáról jegyzőkönyvet kell készíteni, melynek tartalmaznia kell a pályázati eljárás adatait, a beérkezett érvényes és érvénytelen pályázatok számát és megjelölését, a pályázatok összevetését, a döntést és annak indokát.

Ajánlatkérés

21. § (1) Az ajánlatkérés lehet nyilvános, vagy zártkörű. A nyilvános ajánlatkérést az Önkormányzat internetes honlapján, valamint legalább egy heti, vagy napilapban meg kell jelentetni.

(2) Zártkörű ajánlatkérés esetén legalább három ajánlatot kell bekérni.

(3) Az ajánlatok benyújtására nyitva álló határidőt úgy kell megállapítani, hogy az ajánlattevőnek megfelelő határidő álljon rendelkezésére ajánlata kidolgozására.

22. §33 Az ajánlatkérésnek tartalmaznia kell:

a) az ajánlatkérés célját,

b) az értékesítendő, hasznosítandó vagyon megnevezését, szükség szerint az értékét,

c) műszaki, gazdasági és jogi feltételeket,

d) az ajánlatok benyújtásának helyét, módját, idejét,

e) az ajánlati kötöttség időtartamát,

f) a tárgyra vonatkozó információszerzés helyét és idejét,

g) az ajánlatkérő jogának fenntartását arra, hogy indokolt esetben akár egyik ajánlatkérő ajánlatát sem fogadja el.

23. § (1) Az ajánlatok értékeléséről jegyzőkönyvet kell felvenni, melynek tartalmaznia kell az ajánlattevőkre vonatkozó adatokat, az ajánlatok összevetését, a döntést és annak indoklását.

(2) A döntésről az ajánlattevőket tájékoztatni kell.

Az árverés

Az árverés kiírása

24. §34 (1)35 Az árverést hirdetmény közzétételével kell kitűzni. A hirdetményben fel kell tüntetni:

a) az árverést kiíró személyét,

b) az árverés helyét és idejét,

c) az árverésre kerülő vagyontárgyat, kikiáltási árat, - amely nem szállítható le - továbbá annak megjelölését, hogy a nyertes tulajdon- vagy bérleti jogot szerezhet,

d) tájékoztatást arról, hogy

da) az árverésen kizárólag az vehet részt, illetve az adhat képviseleti meghatalmazást, akinek a nevére az árverési előleg letétbe helyezésre került, és győztessé nyilvánítása esetén az árverés kiírója kizárólag vele köti meg a szerződést,

db) a szerződés megkötésére milyen határidő áll rendelkezésre.

e) tájékoztatást arról, hogy az árverésre kerülő vagyontárgyat hol és mikor lehet megtekinteni (amennyiben ez szükséges),

f) az árverési előleg összegét – ami minimum a kikiáltási ár 20 %-a – letétbe helyezésének módját és határidejét,

g) tájékoztatást arra vonatkozóan, hogy a kiíró fenntartja magának az árverés visszavonására vonatkozó jogot.

(2) A hirdetményt legalább egy helyben megjelenő újságban (napi, heti, kétheti lap, hirdetési újságban) kell közzétenni az árverés időpontját legalább 15 nappal megelőzően.

Az árverésben való részvétel feltételei

25. §36 (1) Az árverésen az vehet részt, aki a hirdetményben megjelölt időben és helyen jelentkezett, továbbá árverési előleget letétbe helyezte.

(2) A nyertes ajánlattevő letétjét be kell számítani az árba, a többi letevőnek az előleget az árverés befejezése után haladéktalanul vissza kell adni, illetve utalni.

(3) A nyertes ajánlattevő köteles a szerződést haladéktalanul megkötni, a teljes vételárat/díjat a hirdetmény szerinti határidőben megfizetni. Ha ennek nem tesz eleget, az előleget elveszíti és az árverést sikertelennek kell minősíteni.

(4) Árverezni személyesen vagy meghatalmazott útján lehet.

Az árverés lebonyolításának szabályai

26. §37 Az árverést a vagyongazdálkodó által kijelölt személy vezeti.

27. § Az árverések nyilvánosak, azon bárki részt vehet, akinek jogszerzése nincs korlátozva.

28. § A nyertes ajánlattevő a szerződés megkötését feltételhez nem kötheti.

Az árverés vezetőjének feladatai

29. § Az árverés vezetőjének feladata:

a) gondoskodik az árverés technikai feltételeiről,

b) gondoskodik arról, hogy az ajánlattevők elkülöníthetően foglaljanak helyet,

c) a jelenlevőket számba veszi,

d) tájékoztatást ad a licitlépcső mértékéről,

e) az árverés megkezdésekor közli a kikiáltási árat és felhívja az ajánlattevőket a licitálásra,

f) közli, hogy ki tartja a licitált árat, és ki nyerte a licitálást,

g) dönt az árverés bezárásáról, gondoskodik a jegyzőkönyv elkészítéséről,

h) intézkedik a visszajáró árverési előleg visszafizetéséről,

i) intézkedik az árverés nyertesével kötendő szerződés előkészítéséről és megkötéséről.

30. § A licitálásban résztvevők kézfelemeléssel licitálhatnak.

31. § Ha nincs jobb ajánlat, a felajánlott legmagasabb ár/díj háromszori kikiáltását követően ki kell jelenteni, hogy az árverést a legtöbbet ajánló nyerte.

32. § (1) Amennyiben két vagy több azonos összegű ajánlatot tesznek az árverést csökkentett licitlépcsővel kell folytatni.

(2) Az árverésen eladott vagyontárgyon a nyertes ajánlattevő a szerződés megkötésével és a vételár maradéktalan kifizetésével szerez tulajdonjogot. Ha az árverés vagyontárgy hasznosítására irányul, a nyertes ajánlattevő a szerződés megkötésével szerzi meg a bérleti jogot és léphet a dolog birtokába.

(3) Az árverésről jegyzőkönyvet kell felvenni, amelyben az árverés helyét, időpontját, lefolyását, a legmagasabb ajánlat értékét, a nyertes ajánlattevő és a második legjobb ajánlatot tevő személyét, lakóhelyét, illetve székhelyét, továbbá a második legjobb ajánlatot tevő ajánlati kötöttségének időtartamát rögzítik.

(4) Az árverésről készült jegyzőkönyvet az árverést vezető személy és a jegyzőkönyvvezető, valamint a nyertes ajánlattevő írja alá.

(5) Az árverés nyertesével kötendő szerződés előkészítése az árverés lebonyolítójának feladata. A szerződés aláírására a kiíró vagy annak képviselője jogosult.

IV/A. Fejezet38

Ingatlan kijelöléssel történő értékesítésének egyes szabályai

32/A. §39 (1) Ingatlan elidegenítésére vonatkozó egyedi kérelem esetén a kérelmezőt terhelik a felmerülő költségek (az ingatlanforgalmi értékbecslés díja, telekmegosztás, stb.), melynek vállalásáról előzetesen írásban nyilatkoznia kell.

(2) Az elidegenítésre vonatkozó előterjesztés a Képviselő-testület ülésére csak azt követően terjeszthető elő, ha a kérelmező a felmerülő költségek vállalásáról az írásbeli nyilatkozatot megtette.

(3) A kérelmező a felmerülő költségek megfizetése alól mentesül, ha a Képviselő-testület döntése alapján az ingatlan elidegenítésére nem kerül sor.

V. Fejezet

Rendelkezés az önkormányzati vagyonnal

Hatáskörök megoszlása

33. §4041 , A Képviselő-testület hatáskörébe tartoznak az alábbi vagyonhasznosításra vonatkozó döntések:

a) gazdasági társaságokban fennálló részesedéseinek értékesítésre történő kijelölése, értékesítésről való döntés, valamint pénzbeli és apport befektetése társaságokba,

b) hitel felvétele a mindenkori költségvetési rendeletben meghatározott értékhatár felett, illetve annak felvételéhez vagyoni fedezet biztosítékul nyújtása a költségvetési rendeletben foglaltak szerint,

c) kötvény, váltó kibocsátása és elfogadása,

d) 50.000.000 Ft értékhatár feletti kezesség vállalása, egy évet meghaladó lejáratú értékpapír vásárlása,

e) 5.000.000,- Ft értékhatár feletti ingó vagyon feletti rendelkezési jog gyakorlása,

f) ingatlanvagyon értékesítésre történő kijelölése, értékesítése, cseréje, vagyonkezelésbe adása, megterhelése, vagy öt év határozott időtartamot meghaladó használati, hasznosítási jogának átengedése, erre irányuló pályázat kiírása,

g) behajthatatlan követelések törlése 300.000,-Ft értékhatár felett.

34. §4243 , A Képviselő-testület Pénzügyi Bizottságának hatáskörébe tartozik:

a) 3.000.000 - 5.000.000,- Ft értékhatár közötti ingó vagyon feletti rendelkezési jog gyakorlása,

b) ingatlanvagyon – a mezőgazdasági hasznosítási célú kivételével - 1 évtől 5 évig terjedő határozott időtartamú használati, hasznosítási jogának átengedése,

c) behajthatatlan követelések törlése a mindenkori költségvetési rendeletben meghatározott érték és 300.000,-Ft között.

35. §4445 , A vagyongazdálkodó hatáskörébe tartozik mindaz, ami nem tartozik a 33-34. § hatálya alá, különösen:

a) a reá bízott ingatlanvagyon egy évet – a mezőgazdasági hasznosítási célú ingatlan esetén 5 évet - meg nem haladó határozott időtartamú hasznosítása, vagy a hasznosítás jogának más jogcímen történő átengedése,

b) 3.000.000,- Ft értéket meg nem haladó ingóságok feletti rendelkezési jog gyakorlása,

c) a vagyongazdálkodás körében hozott képviselő-testületi és pénzügyi bizottsági döntések előkészítése és végrehajtása,

d) az Önkormányzat tulajdonában álló törzsvagyon és üzleti vagyon körébe tartozó ingatlanon közművek, nyomvonal jellegű építmények, valamint ezekkel összefüggő egyéb al- és felépítmények létesítéséhez, bővítéséhez vagy áthelyezéséhez a tulajdonosi hozzájárulás megadása, a szolgalmi jog vagy a vezetékjog létesítésére megállapodás megkötése.

Felajánlott vagyon elfogadása

36. §4647 ,

VI. Fejezet

37. §48

Önkormányzati vagyon tulajdonjogának ingyenes, kedvezményes átruházása, valamint követelésről történő lemondás

38. §49505152 (1)

(2) Az Önkormányzat és szerve az alábbi esetekben mondhat le részben, vagy egészben követeléséről:

a) csődegyezségi megállapodásban,

b) bírói egyezség keretében,

c) peren kívüli megegyezés során,

d) felszámolási eljárás során ha a felszámoló által írásban adott nyilatkozat alapján az várhatóan nem térül meg.

e) bírósági végrehajtási eljárás során, abban az esetben, ha a követelés megtérülésére 5 éven belül nincs reális esély, vagy a végrehajtás várható költségei meghaladják a megtérülés összegét.

(3) A (2) bekezdés tárgyában való döntés 5 millió forintig a Polgármester, ezt meghaladó értékhatár felett a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

39. §53

40. §54

41. §55

42. §56

VII. Fejezet

43. §57

VII/A. Fejezet58

A vagyonkezelés szabályai

Általános rendelkezések

43/A. § Az önkormányzati közfeladatok hatékonyabb ellátása érdekében az önkormányzat a közfeladatot a Nvtv. alapján átlátható jogi személynek, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetnek átadhatja, s a feladatátadáshoz szükséges, tulajdonában lévő törzsvagyonára és üzleti vagyonára az átvevőt megillető vagyonkezelői jogot létesíthet.

43/B. § A vagyonkezelésbe átadott vagyon a közfeladat ellátását biztosítja, így a vagyonkezelésbe adható vagyoni kör az átadni kívánt önkormányzati közfeladatokhoz igazodik.

43/C. § Az Önkormányzat különösen az alábbi közfeladatokhoz kapcsolódva tartja lehetségesnek a vagyonkezelői jog létesítését:

1. az épített és természeti környezet védelme;

2. a köztemető fenntartása;

3. a helyi közutak, közterületek és közparkok fenntartása, közterületen közúti járművel való várakozás (parkolás) biztosítása;

4. a köztisztaság és a településtisztaság biztosítása;

5. az óvodákról gondoskodás;

6. az egészségügyi alapellátásról gondoskodás;

7. a szociális ellátásról gondoskodás;

8. gondoskodás az ifjúsági feladatokról;

9. a közösségi tér biztosítása;

10. közművelődési, tudományos, művészeti tevékenység, sport támogatása;

11. nemzeti és etnikai kisebbségek jogai érvényesítésének biztosítása;

12. az egészséges életmód közösségi feltételeinek elősegítése;

13. turizmusfejlesztési feladatok ellátása;

14. a termál-, gyógyfürdők fenntartása.

A vagyonkezelés fogalma

43/D. § A vagyonkezelő jogait és kötelezettségeit - ha jogszabály vagy a vagyonkezelési szerződés másként nem rendelkezik az Nvtv. 11. § (8) bekezdése határozza meg.

43/E. §59 (1) Vagyonkezelői jogot az önkormányzati közfeladat átadásához kapcsolva - az ingyenes vagyonkezelésre vonatkozó, az Nvtv. 11. § (13) bekezdésében foglaltak kivételével - ellenérték fejében lehet megszerezni és gyakorolni.

(2) A vagyonkezelői jog megszerzésének feltétele, hogy a vagyonkezelő a feladatellátással összefüggő jogokat, kötelezettségeket átvegye.

(3) Ingatlanra vonatkozó vagyonkezelői jog megszerzéséhez az ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzés is szükséges. A vagyonkezelői jog jogosultja saját költségén köteles gondoskodni az őt megillető vagyonkezelői jog ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyeztetéséről.

(4) A képviselő-testület hatásköréből nem ruházható át a vagyonkezelési szerződés megkötéséről, megszüntetéséről, tartalmának megállapításáról hozandó döntés.

(5) A vagyonkezelői jog éves ellenértéke a vagyon értékbecslés alapján megállapított bruttó piaci értékének 5 %-a.

A vagyonkezelési szerződés részletes szabályai

43/F. § A vagyonkezelési szerződés kötelező tartalmi elemeit az Nvtv. és az Mötv. vagyonkezelésre vonatkozó szabályai, az önkormányzati közfeladatot szabályozó külön törvény és jelen rendelet határozza meg.

43/G. § A vagyonkezelési szerződésnek - figyelemmel az önkormányzati közfeladatra és az ahhoz kapcsolódó önkormányzati vagyon sajátos jellegére - tartalmazni kell:

1. a vagyonkezelő által kötelezően ellátandó önkormányzati közfeladat és az ellátható egyéb tevékenységek meghatározását, kikötve, hogy a vagyonkezelő a közfeladaton kívüli egyéb tevékenységet csak olyan módon és mértékben láthat el, hogy az ne veszélyeztesse az átadott közfeladat ellátását,

2.60 a vagyonkezelő által a feladatai ellátásához alvállalkozók, illetve közreműködők igénybevételére, és ezzel összhangban a vagyonkezelésbe adott vagyon birtoklására, használatára vonatkozó korlátozó rendelkezéseket,

3. a közfeladat ellátása érdekében a vagyonkezelésbe adott eszközöknek a helyi önkormányzat számviteli nyilvántartási adataival megegyező tételes jegyzéket értékével együtt, azon belül a kötelező önkormányzati feladathoz kapcsolódó vagyon megjelölését, a vagyonkezelésbe adott vagyonnal való gazdálkodásra vonatkozó rendelkezéseket, és a vagyonnal való vállalkozás feltételeit,

4. a vagyonkezelői jog megszerzésének ellenértékét, illetve az ingyenesség tényét, a vagyonkezelésbe vett vagyon tekintetében az önkormányzati vagyonnal kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítésének módját és formáját,

5. az önkormányzat költségvetését megillető - a vagyonkezelésbe adott vagyon kezeléséből származó - befizetések teljesítésére, a vagyonkezelésbe adott vagyonnal történő elszámolásra vonatkozó rendelkezéseket,

6. a szerződés teljesítésének biztosítására vonatkozó rendelkezéseket,

7. a teljesítés biztosítására szolgáló mellék-kötelezettségeket és egyéb biztosítékokat,

8. a vagyonkezelésbe adott vagyonnal való mérhetően eredményes gazdálkodásra vonatkozó előírásokat,

9. a vagyonkezelési szerződés időtartamát.

43/H. § A vagyonkezelő jogai, kötelezettségei:

1. A vagyonkezelő jogosult - az önkormányzat hozzájárulása esetén - a kezelésbe átadott vagyon használatát a feladatai ellátásához igénybe vett alvállalkozónak, közreműködőnek kizárólag a vagyonkezelési szerződésben meghatározott célra átadni. Az önkormányzat a hozzájárulásáról a jelen rendelet V. fejezetében meghatározott hatáskör gyakorlója útján dönt. A használat tényleges átadásáról a vagyonkezelő köteles az önkormányzat ingatlanvagyon-kataszter vezetésével megbízott szervezeti egységet 15 napon belül értesíteni. A vagyonkezelő köteles a birtokából kikerült vagyon használatának ellenőrzésére. A használó jogainak és kötelezettségeinek gyakorlásáért a vagyonkezelő sajátjaként felel.

2. A vagyonkezelő köteles évente egyszer a tárgyévet követő év február 15-éig a vagyonkezelésébe adott ingatlanvagyon tárgyévi változásairól az önkormányzat ingatlanvagyon-kataszter vezetésével megbízott szervezeti egységnek a megfelelő bizonylatokat, dokumentumokat átadni.

3. Amennyiben a vagyonkezelésbe átadott vagyon, illetve annak meghatározott eleme bármely okból alkalmatlanná válik a vagyonkezelő által vállalt közfeladat ellátására, illetve a feladat ellátására való szükségessége megszűnik, a vagyonkezelő köteles a polgármestert 8 napon belül értesíteni.

4. A vagyonkezelésből való kivonásról, a szerződés módosításáról a képviselő-testület dönt.

5. vagyonkezelő köteles az azonnali hatályú felmondás esetén a kezelt vagyon azonnali birtokba adására oly módon, hogy szükség esetén biztosítsa az önkormányzat részére a közfeladat folyamatos ellátásához a saját személyi és tárgyi infrastruktúráját.

6. A kezelt vagyon pótlására, bővítésére, felújítására való jogokat - kötelezettségeket a felek megállapodása határozza meg.

7. A vagyonkezelő köteles valamennyi közérdekű adatszolgáltatásra (káresemény dokumentumokkal alátámasztott jelzése a biztosító felé történő önkormányzati bejelentéshez, statisztikai jelentés, stb.), melyet vagy közvetlenül, vagy az önkormányzat rendelkezésére bocsátásával tesz meg.

8. A vagyonkezelői szerződésnek tartalmaznia kell a számviteli adatszolgáltatás tartalmát, formáját és határidejét.

43/I. § A vagyonkezelésbe átadott vagyon birtokba adására és birtokba vételére vonatkozó szabályok:

1. A birtokba adás előtt:

1.1. az önkormányzatnak rendeznie kell az ingatlanra fennálló közterheket és az általa létesített jogviszonyból származó és esedékes kifizetéseket, vagy teljesítéseket,

1.2. a folyamatban lévő befejezetlen beruházások kivételével el kell végeznie a megkezdett, de még be nem fejezett, őt terhelő feladatokat,

1.3. vagyonleltárt kell készítenie.

2. A birtokba adási és birtokba vételi eljárás során jegyzőkönyvet kell felvenni, melyet az önkormányzat ingatlanvagyon-kataszter vezetésével megbízott szervezeti egység részére 15 napon belül meg kell küldeni.

43/J. § A vagyonkezelési feladatokhoz kapcsolódóan szükségessé váló engedélyeztetési eljárás szabályai:

1. A vagyonkezelőnek a tulajdonosi hozzájárulást kell beszereznie a vagyonkezelési tevékenység körében felmerülő bármely hatósági engedélyhez kötött tevékenységhez. A tulajdonosi hozzájárulást a Polgármester jogosult megadni.

2. Nem terjed ki a tulajdonosi hozzájárulás beszerzésének kötelezettsége az azonnali veszélyelhárítást szolgáló, de egyébként hozzájáruláshoz kötött tevékenységre. Az így elvégzett tevékenységet és annak indoklását az önkormányzatnak 15 napon belül jelenteni kell.

3. A vagyonkezelő tulajdonosi hozzájárulás nélkül adhat be kérelmet elvi hatósági engedély, szakhatósági hozzájárulás, állásfoglalás iránt.

43/K. § A kezelt vagyon nyilvántartása:

1. A vagyonkezelő a vagyonkezelésbe vett vagyon eszközeiről olyan elkülönített nyilvántartást köteles vezetni, amely tételesen tartalmazza azok könyv szerinti bruttó és nettó értékét, az elszámolt értékcsökkenés összegét, az azokban bekövetkezett változásokat.

2. A vagyonkezelő a vagyonkezelésbe vett vagyon használatából, működtetéséből származó bevételeit, illetve közvetlen költségeit és ráfordításait elkülönítetten köteles nyilvántartani oly módon, hogy az a saját vagyonnal folytatott vállalkozási tevékenységéből származó bevételeitől, illetve költségeitől és ráfordításaitól egyértelműen elhatárolható legyen.

3. Ha a vagyonkezelő a tevékenységét a vagyonkezelésébe vett és saját eszközökkel együttesen végzi, akkor a használatból, működtetésből származó bevételeit, közvetlen költségeit és ráfordításait köteles elkülöníteni.

A vagyonkezelői jog megszűnése

43/L. § (1) A vagyonkezelői jog megszűnését az Mötv. 109. § (10)-(12) bekezdései szabályozzák.

(2) A vagyonkezelő a kezeléséből kivont vagyon önkormányzat részére való birtokba adására köteles, azt nem tagadhatja meg, feltételhez nem kötheti. A birtokba adás - birtokba vétel szabályait a jelen fejezet 43/I. §-a szabályozza.

(3) A vagyonkezelői jog megszűnése nem veszélyeztetheti a kötelező önkormányzati feladat folyamatos ellátását.

A vagyonkezelés ellenőrzése

43/M. § (1) A vagyonkezelői jogot, a vagyonkezelési szerződésben meghatározott jogok, kötelezettségek teljesítését az önkormányzat a polgármester útján évente ellenőrzi.

(2) A vagyonkezelő a tulajdonosi ellenőrzést köteles tűrni, az ellenőrzés érdekében kötelezhető minden közérdekből nyilvános adat, valamint - a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény rendelkezéseit nem sértő - az önkormányzati vagyonra és vagyonkezelésre vonatkozó adat szolgáltatására és okirat bemutatására.

(3) A képviselő-testület azonnali intézkedését nem igénylő esetekben a polgármester köteles a képviselő-testületet évente tájékoztatni az ellenőrzés eredményéről.

VIII. Fejezet

Záró rendelkezések

44. §61 (1) Ez a rendelet – a VI. Fejezetben foglalt 37-40. §-ok kivételével - 2006. október 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépését követően indult ügyekben kell alkalmazni.

(2) E rendeletnek a Önkormányzat által nyújtott támogatásokról szóló VI. Fejezetben foglalt 37-40. §-ai 2007. október 1. napján lépnek hatályba.

(3) E rendelet hatálybalépésének időpontjával egyidejűleg az Orosháza Város Önkormányzatának az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 20/2004. (VII.14.) Orosházi Önkormányzati rendelet hatályát veszti.

(4) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének való megfelelést szolgálja.

1. melléklet a 13/2006. (IX. 15.) önkormányzati rendelethez

Korlátozottan forgalomképes ingatlanok és a helyi önkormányzat többségi tulajdonában álló, közszolgáltatási tevékenységet ellátó gazdasági társaságban fennálló, helyi önkormányzati tulajdonban lévő társasági részesedés vagyonelemei

1.62 Korlátozottan forgalomképes ingatlanok:

Ssz:

Hrsz.:

Kül

Megnevezés

Település

Közter. név

Hsz.

Ingatlan jelleg

1.1.

1

N

Városháza

Orosháza

Szabadság tér

4-6.

Polgármesteri hivatalok

1.2.

10091/1

N

Vízmű

Orosháza

Mátyás Király utca

37/A

Szivattyútelepek

1.3.

10091/2

N

Óvoda

Orosháza

Mátyás Király utca

37.

Óvoda

1.4.

10092/2

N

Kút

Orosháza

Mátyás Király utca

39.

Kutak

1.5.

1045

N

Óvoda

Orosháza

Könd utca

86.

Óvoda

1.6.

1067/2

N

Szennyvíztisztító

Orosháza

Dr. László Elek Ltp

Szennyvízgyűjtők

1.7.

117

I

Vízmű

Orosháza

Szikhát -

Szivattyútelepek

1.8.

118/2

I

Vízmű

Orosháza

Belső Hosszúsor

Vízmű

1.9.

118/60

I

Vízmű

Orosháza

Belső Hosszúsor

Vízmű

1.10.

134/3

I

Vízmű

Orosháza

Monori Ugarok

Kutak

1.11.

134/4

I

Vízmű

Orosháza

Belső Hosszúsor

Vízmű

1.12.

134/5

I

Vízmű

Orosháza

Belső-Hosszú sor

Szivattyútelepek

1.13.

141/3

I

Vízmű

Orosháza

Szikhát

Szivattyútelepek

1.14.

141/5

I

Vízmű

Orosháza

Szíkhát

Kutak

1.15.

1433/5

N

Közterület

Orosháza

Kisfaludy utca

Zöldterület

1.16.

1433/6

N

Közterület

Orosháza

Kisfaludy utca

Zöldterület

1.17.

146/3

I

Vízmű

Orosháza

Szíkhát

Kutak

1.18.

152/3

I

Vízmű

Orosháza

Szíkhát

Kutak

1.19.

177/6

N

Eötvös J. Általános Iskola

Orosháza

Eötvös tér

2.

Általános iskola

1.20.

22

N

Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola

Orosháza

Vörösmarty utca

3/a

Alapfokú művészet oktatás épülete

1.21.

2265

N

Harmónia és Fordulat Klubok

Orosháza

Kettőssánc tér

10.

Idős vagy megváltozott képességű emberek ellátására szolgáló kombinált

1.22.

2266

N

Szennyvíztisztító telep

Orosháza

Kettőssánc tér

Szennyvíztisztító-telepek

1.23.

2339

N

Óvoda

Orosháza

Bajcsy-Zs. utca

36.

Óvoda

1.24.

2361

N

Hajléktalan szálló

Orosháza

Szabó Dezső utca

1.

hajléktalanok átmeneti szállása éjjeli menedéke

1.25.

2374

N

Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola

Orosháza

Ady Endre utca

11.

Alapfokú művészet oktatás épülete

1.26.

2378

N

Nagycsaládosok Egyesülete

Orosháza

Ady Endre utca

7.

Megváltozott képességű gyermekek speciális iskolái

1.27.

2385

N

Kisegítő iskola

Orosháza

Pacsirta utca

1.

Megváltozott képességű gyermekek speciális iskolái

1.28.

2387

N

Művészetek Háza

Orosháza

Bajcsy-Zs. utca

2/a

Művelődési otthon, ház, szabadidő központ, közösségi ház,

1.29.

2394

N

Üzletek

Orosháza

Győri Vilmos tér

2.

Önálló üzletek

1.30.

2396/B.

N

Üzletek

Orosháza

Mikszáth Kálmán u.

1.

Ónálló üzletek

1.31.

2436/20

N

Erdő

Orosháza

Retek utca

Termőföld

1.32.

2436/26

N

Erdő

Orosháza

Gyártelep utca

Termőföld

1.33.

280

N

Óvoda

Orosháza

Móricz Zsigmond utca

33.

Óvoda

1.34.

2879

N

Irodaház

Orosháza

Pacsirta utca

8.

Egyéb hivatali épületek (irodaházak)

1.35.

2962/4

N

Kisharang Bölcsőde

Orosháza

Zöldfa utca

8-10.

Bölcsőde

1.36.

2966

N

Családsegítő Szolgálat

Orosháza

Hajnal utca

1.

Közoktatás pedagógiai szakszolgálatainak és szakmai szolgáltatóinak épületei

1.37.

3331/19

N

Szennyvízátemelő

Orosháza

Mohács utca

Beépítetlen terület

1.38.

3396

N

Véderdő

Orosháza

Mező utca

Termőföld

1.39.

3518

N

Darvas emlékház

Orosháza

Dózsa György utca

74.

Múzeum

1.40.

3522/1

N

Csapadékvíz csatorna

Orosháza

Botond utca

Csatorna

1.41.

3522/2

N

Csapadékvíz csatorna

Orosháza

Botond utca

Csatorna

1.42.

3625/1

N

Ezüst Fenyő Idősek otthona

Orosháza

Táncsics Mihály utca

8/1

Idős vagy megváltozott képességű emberek ellátására szolgáló kombinált

1.43.

3625/2

N

Darvas Kollégium (leány)

Orosháza

Veres József utca

2/A

Diákszállók és kollégiumok

1.44.

3626/1

N

Táncsics Mihály Gimnázium

Orosháza

Táncsics Mihály utca

2-4.

Középiskola (gimnázium, szakközépiskola)

1.45.

3626/2

N

Táncsics Mihály Gimnázium Tornaterem

Orosháza

Táncsics Mihály utca

6.

Középiskola (gimnázium, szakközépiskola)

1.46.

3633/2

N

Magtár

Orosháza

Zombai utca

9.

Múzeum

1.47.

368/2

I

Komposztáló üzem

Orosháza

Bónum -

Hulladékkomposztáló telep

1.48.

3733

N

Műterem

Orosháza

Zombai utca

63.

Múzeum

1.49.

3735

N

Transzformátorállomás

Orosháza

Zombai utca

Transzformátorállomások, villanyoszlopok

1.50.

3737/1

N

Múzeum

Orosháza

Dózsa György utca

5.

Múzeum

1.51.

3737/2.

N

Múzeum

Orosháza

Dózsa György utca

7.

Múzeum

1.52.

382/3

I

Tanműhely

Orosháza

Bónum -

62

Szakiskola (szakmunkásképző és tanműhelyei)

1.53.

386/1

N

Öltöző

Orosháza

Tó utca

15

Sport létesítmény

1.54.

3902

N

Gyöngyvirág Idősek Klubja

Orosháza

Székács József utca

3.

Idős vagy megváltozott képességű emberek részére átmeneti elhelyezést

1.55.

4

N

Vörösmarty Általános Iskola

Orosháza

Vörösmarty utca

4.

Általános iskola

1.56.

414/3

I

Szeméttelep

Orosháza

Vásárhelyi út

Szeméttárolók, hulladéklerakók

1.57.

427/1

I

Szemétlerakóhely

Orosháza

Szentesi út

Hulladéklerakó

1.58.

505

N

Kultúrház

Orosháza

Könd utca

1.

Művelődési otthon, ház, szabadidő központ, közösségi ház,

1.59.

5201/12

N

Véderdő

Orosháza

Szarvasi út

Termőföld

1.60.

539/1

N

Áruház, Képtár

Orosháza

Thék Endre utca

1.

Múzeum

1.61.

5408

N

Szennyvízátemelő

Orosháza

Szarvasi út

47/1

Beépítetlen terület

1.62.

5517

N

Óvoda

Orosháza

Ifjúság utca

5.

Óvoda

1.63.

5519/7

N

Czina Sándor Általános Iskola

Orosháza

Ifjúság utca

7.

Általános iskola

1.64.

569

N

Kútmúzeum

Orosháza

Könd utca

Múzeum

1.65.

6401

N

OMTK sportpálya

Orosháza

Fűtőház utca

Szabadtéri sportpályák

1.66.

6402

N

OMTK sportpálya

Orosháza

Fűtőház utca

Szabadtéri sportpályák

1.67.

6484

N

Óvoda

Orosháza

Uzsoki utca

31.

Óvoda

1.68.

651/107

I

Véderdő

Orosháza

Alsósóstanyák

Termőföld

1.69.

7254

N

Orvosi rendelő

Orosháza

Szent István utca

25/2

Körzeti orvosi rendelő

1.70.

736

N

Óvoda

Orosháza

Lehel utca

23.

Óvoda

1.71.

7393

N

Platán Idősek Otthona

Orosháza

Teréz u.

14

Idős vagy megváltozott képességű emberek ellátására szolgáló kombinált

1.72.

7505/10

N

Sportpálya

Orosháza

Gyopárosi út

1/a

Sportlétesítmény

1.73.

7505/9

N

Főiskola, szabadidő és sportcentrum

Orosháza

Gyopárosi út

3.

Önálló többfunkciós kulturális és sportlétesítmény

1.74.

7505/8

N

Tudáspark

Orosháza

Gyopárosi út

3/a.

Szakiskola (szakmunkásképző és tanműhelyei)

1.75.

7722

N

Munkásszálló

Orosháza

Gyopárosi út

Munkásszállók

1.76.

7746/2

N

Vasútállomás és turinform iroda

Orosháza

Fasor utca

Vasútállomások

1.77.

7747/3

N

Visszasajtoló kút

Orosháza

Szentetornyai út

Kutak

1.78.

7765

N

Kút

Orosháza

Hűvös utca

Szivattyútelepek

1.79.

7814/1

N

Kemping

Orosháza

Tópart utca

Fogadók, panziók és egyéb szálló jellegű épületek étteremmel vagy anélkül

1.80.

7840/3

N

Gyopárosfürdô strand

Orosháza

Fasor utca

Strandok

1.81.

7840/4

N

Gyógyfürdő (Fizikoterápia)

Orosháza

Fasor utca

1.

Gyógyfürdők

1.82.

796/2

I

Orvosi rendelő és vegyesbolt

Orosháza

Kiscsákó

Körzeti orvosi rendelő

1.83.

801

N

Vadvirág Esély Klub

Orosháza

Október 6. utca

39.

Idős vagy megváltozott képességű emberek ellátására szolgáló kombinált

1.84.

8237/5

N

Visszasajtoló kút

Orosháza

Kertészház u.

Kutak

1.85.

835/2

N

Buszállomás

Orosháza

Március 15. tér

Autóbusz-állomások

1.86.

8385/11

N

Közösségi ház

Orosháza

Kosztolányi D. u. 4.

Közösségi épületek

1.87.

8827

N

Reménység Idősek Klubja

Orosháza

Lórántffy utca

35.

Idős vagy megváltozott képességű emberek ellátására szolgáló kombinált

1.88.

8899

N

Általános iskola

Orosháza

Iskola utca

34-36.

Általános iskola

1.89.

8929

N

Óvoda

Orosháza

Bácska utca

29.

Óvoda

1.90.

8932

N

Közösségi ház

Orosháza

Lórántffy utca

37.

Művelődési otthon, ház, szabadidő központ, közösségi ház,

1.91.

8971

N

Sportpálya

Orosháza

Szentesi út

Szabadtéri sportpályák

1.92.

899

N

Nyugdíjasház

Orosháza

Töhötöm utca

46.

Nyugdíjas otthon (nyugdíjasház) garzonház, szobabérlők háza

1.93.

91

N

Önkormányzati étkező

Orosháza

Deák Ferenc utca

16.

Három és annál több lakásos lakóépületek társasházi formában

1.94.

9390

N

Őszirózsa Idősek Klubja

Orosháza

Kiss Ernő utca

19.

Nyugdíjas otthon (nyugdíjasház) garzonház, szobabérlők háza

1.95.

9393

N

Orvosi rendelő

Orosháza

Kiss Ernő utca

25.

Körzeti orvosi rendelő

1.96.

953

N

Petőfi Művelődési Központ

Orosháza

Kossuth Lajos utca

3.

Művelődési otthon, ház, szabadidő központ, közösségi ház,

1.97.

964

N

Óvoda

Orosháza

Előd utca

7.

Óvoda

1.98.

970

N

Diáktanya

Orosháza

Ond utca

18.

Művelődési otthon, ház, szabadidő központ, közösségi ház,

1.99.

971

N

Református Két Tannyelvű Általános Iskola

Orosháza

Előd utca

16.

Általános iskola

2.63 A helyi önkormányzat többségi tulajdonában álló, közszolgáltatási tevékenységet ellátó gazdasági társaságban fennálló, helyi önkormányzati tulajdonban lévő társasági részesedés

Társaság megnevezése

Tulajdonrész (%)

2.1.

OROS-PROJEKT Nonprofit Kft.

100,00%

2.2.

Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt.

100,00%

2.3.

Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft.

100,00%

1

Az Ör. 1. §-át (2) bekezdéssel kiegészítette, szövegét megállapította, valamint az eddigi (2) bekezdés számozását (3) bekezdésre módosította a 17/2007. (XI.23.) számú rendelet 1. §-ának (1) és (2) bekezdése, hatályos 2007. december 01-től.

2

Az Ör. 1. §-át módosította a 17/2012. (VI.28.) önkormányzati rendelet 2. §-a, hatályos 2012. július 03-tól.

3

Az Ör. 2. § (2) bekezdés e) pontját a 17/2012. (VI.28.) önkormányzati rendelet 3. §-a, hatályos 2012. július 03-tól.

4

A 2. § (1) bekezdése az Orosháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

5

Az Ör. 4. §-át módosította a 17/2012. (VI.28.) önkormányzati rendelet 4. §-a, hatályos 2012. július 03-tól.

6

Az Ör. 5. §-át módosította a 17/2012. (VI.28.) önkormányzati rendelet 5. §-a, hatályos 2012. július 03-tól.

7

Az Ör. 5. § (1) bekezdés c) pontját módosította a 26/2012. (X.27.) önkormányzati rendelet 1. §-a, az Ör. 5. § (2) bekezdését hatályon kívül helyezte a 26/2012. (X.27.) önkormányzati rendelet 4. § (2) bekezdés a) pontja, hatályos 2012. november 01-től.

8

Az Ör. 6. §-át hatályon kívül helyezte a 17/2012. (VI.28.) önkormányzati rendelet 18. § (2) bekezdése, hatályos 2012. július 03-tól.

9

Az Ör. 7. §-át hatályon kívül helyezte a 17/2012. (VI.28.) önkormányzati rendelet 18. § (2) bekezdése, hatályos 2012. július 03-tól.

10

Az Ör. 8. §-át hatályon kívül helyezte a 17/2012. (VI.28.) önkormányzati rendelet 18. § (2) bekezdése, hatályos 2012. július 03-tól.

11

Az Ör. 9. § (1) bekezdését hatályon kívül helyezte a 17/2012. (VI.28.) önkormányzati rendelet 18. § (2) bekezdése, hatályos 2012. július 03-tól.

12

Az Ör. 9. §-át hatályon kívül helyezte a 26/2012. (X.27.) önkormányzati rendelet 4. § (2) bekezdés b) pontja, hatályos 2012. november 01-től.

13

Az Ör. 10. §-át hatályon kívül helyezte a 17/2012. (VI.28.) önkormányzati rendelet 18. § (2) bekezdése, hatályos 2012. július 03-tól.

14

Az Ör. 11. §-át hatályon kívül helyezte a 17/2012. (VI.28.) önkormányzati rendelet 18. § (2) bekezdése, hatályos 2012. július 03-tól.

15

Az Ör. 12. §-ának (4) bekezdését módosította a 17/2007. (XI.23.) Orosházi Önkormányzati rendelet 2. §-a, hatályos 2007. december 01-től.

16

Az Ör. 12. §-ának (1) bekezdését és (4) bekezdését módosította a 17/2012. (VI.28.) önkormányzati rendelet 6. § (1) és (2) bekezdése, hatályos 2012. július 03-tól.

17

Az Ör. 12. § (4) bekezdését módosította a 26/2012. (X.27.) önkormányzati rendelet 2. §-a, hatályos 2012. november 01-től.

18

Az Ör. 12. § (4) bekezdésének szövegét hatályon kívül helyezte a 31/2012. (XII.21.) önkormányzati rendelet 6. § (3) bekezdése, hatályát veszti 2013. január 01-től.

19

Az Ör. 13. § (2) bekezdés a) pontjának szövegét módosította a 17/2007. (XI.23.) Orosházi Önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdése, hatályos 2007. december 01-től.

20

Az Ör. 13. § (2) bekezdést e) ponttal kiegészítette és szövegét megállapította a 17/2007. (XI.23.) Orosházi Önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdése, hatályos 2007. december 01-től.

21

Az Ör. 13. § (5) bekezdésének szövegét módosította a 17/2007. (XI.23.) Orosházi Önkormányzati rendelet 3. § (3) bekezdése, hatályos 2007. december 01-től.

22

Az Ör. 13. §-ának szövegét módosította a 6/2008. (III.14.) Orosházi Önkormányzati rendelet 33. §-a, hatályos 2008. március 14-től.

23

A 13. § (2) bekezdés b) pontja az Orosháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

24

Az Ör. 14. § (1) bekezdésének szövegét módosította a 17/2012. (VI.28.) önkormányzati rendelet 8. §-a, hatályos 2012. július 03-tól.

25

Az Ör. 14. § (1) bekezdését módosította a 14/2013. (IV.24.) önkormányzati rendelet 3. §-a, hatályos 2013. április 29-től.

26

A 14. § (1) bekezdése az Orosháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

27

Az Ör. 15. § (1) bekezdését módosította a 17/2012. (VI.28.) önkormányzati rendelet 9. §-a, hatályos 2012. július 03-tól.

28

Az Ör. 15. § (2) bekezdését hatályon kívül helyezte a 17/2012. (VI.28.) önkormányzati rendelet 18. § (2) bekezdése, hatályos 2012. július 03-tól.

29

Az Ör. 16. §-át, valamint az előtte lévő címet és alcímet hatályon kívül helyezte a 17/2012. (VI.28.) önkormányzati rendelet 18. § (2) bekezdése, hatályos 2012. július 03-tól.

30

Az Ör. 17. §-át, valamint az előtte lévő alcímet hatályon kívül helyezte a 17/2012. (VI.28.) önkormányzati rendelet 18. § (2) bekezdése, hatályos 2012. július 03-tól.

31

Az Ör. 18. §-át, valamint az előtte lévő alcímet hatályon kívül helyezte a 17/2012. (VI.28.) önkormányzati rendelet 18. § (2) bekezdése, hatályos 2012. július 03-tól.

32

Az Ör. 19. §-át hatályon kívül helyezte a 17/2012. (VI.28.) önkormányzati rendelet 18. § (2) bekezdése, hatályos 2012. július 03-tól.

33

Az Ör. 22. § b) pontját módosította a 17/2012. (VI.28.) önkormányzati rendelet 10. §-a, hatályos 2012. július 03-tól.

34

Az Ör. 24. § (1) bekezdés f) pontját módosította a 17/2012. (VI.28.) önkormányzati rendelet 11. §-a, hatályos 2012. július 03-tól.

35

A 24. § (1) bekezdése az Orosháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

36

Az Ör. 25. § (1) bekezdését módosította a 17/2012. (VI.28.) önkormányzati rendelet 12. §-a, hatályos 2012. július 03-tól.

37

Az Ör. 26. §-át módosította a 17/2012. (VI.28.) önkormányzati rendelet 13. §-a, hatályos 2012. július 03-tól.

38

Az Ör-t IV/A. fejezettel kiegészítette és szövegét megállapította a 22/2016. (VI.28.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2016. július 13-tól.

39

Az Ör-t 32/A. §-sal kiegészítette és szövegét megállapította a 22/2016. (VI.28.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2016. július 13-tól.

40

Az Ör. 33. § d)-f) pontjait módosította a 17/2012. (VI.28.) önkormányzati rendelet 14. §-a, hatályos 2012. július 03-tól.

41

Az Ör. 33. §-át módosította a 18/2017. (VII.03.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2017. július 04-től.

42

Az Ör. 34. § a) pontját módosította a 17/2012. (VI.28.) önkormányzati rendelet 15. §-a, hatályos 2012. július 03-tól.

43

Az Ör. 34. §-át módosította a 18/2017. (VII.03.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2017. július 04-től.

44

Az Ör. 35. §-ának bevezető részét, valamint b) pontját módosította, d) ponttal kiegészítette és szövegét megállapította a 17/2012. (VI.28.) önkormányzati rendelet 16. §-a, hatályos 2012. július 03-tól.

45

Az Ör. 35. §-át módosította a 18/2017. (VII.03.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2017. július 04-től.

46

Az Ör. 36. § (1) bekezdésének szövegét módosította a 17/2007. (XI.23.) önkormányzati rendelet 4. §-a, hatályos 2007. december 01-től.

47

Az Ör. 36. §-át hatályon kívül helyezte a 26/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelet 7. § (3) bekezdése, hatályát veszti 2016. január 01-től.

48

Az Ör. 37. §-át, valamint az előtte lévő címet hatályon kívül helyezte a 17/2012. (VI.28.) önkormányzati rendelet 18. § (2) bekezdése, hatályát veszti 2012. július 03-tól.

49

Az Ör. 38. § (3) bekezdésének szövegét módosította a 17/2007. (XI.23.) Orosházi Önkormányzati rendelet 5. §-a, hatályos 2007. december 01-től.

50

Az Ör. 38. § (2) bekezdését e) ponttal kiegészítette és szövegét megállapította a 17/2012. (VI.28.) önkormányzati rendelet 18. § (2) bekezdése, hatályos 2012. július 03-tól.

51

Az Ör. 38. § (1) bekezdését hatályon kívül helyezte a 17/2012. (VI.28.) önkormányzati rendelet 18. § (2) bekezdése, hatályos 2012. július 03-tól.

52

Az Ör. 38. § (3) bekezdésének „Az (1) bekezdésben foglaltakról való döntés a Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik, míg” szövegrészt hatályon kívül helyezte a 24/2012. (IX.27.) önkormányzati rendelet 9. §-a, hatályos 2012. szeptember 28-tól.

53

Az Ör. 39. §-át hatályon kívül helyezte a 17/2012. (VI.28.) önkormányzati rendelet 18. § (2) bekezdése, hatályos 2012. július 03-tól.

54

Az Ör. 40. §-át hatályon kívül helyezte a 17/2012. (VI.28.) önkormányzati rendelet 18. § (2) bekezdése, hatályos 2012. július 03-tól.

55

Az Ör. 41. §-át hatályon kívül helyezte a 17/2012. (VI.28.) önkormányzati rendelet 18. § (2) bekezdése, hatályos 2012. július 03-tól.

56

Az Ör. 42. §-át hatályon kívül helyezte a 17/2012. (VI.28.) önkormányzati rendelet 18. § (2) bekezdése, hatályos 2012. július 03-tól.

57

Az Ör. 43. §-át, valamint az előtte lévő fejezetcímet hatályon kívül helyezte a 17/2012. (VI.28.) önkormányzati rendelet 18. § (2) bekezdése, hatályos 2012. július 03-tól.

58

Az Ör. VII. Fejezetét követően egy új VII/A. Fejezettel, alcímekkel és 43/A. – 43/M. §-sal kiegészítette és szövegüket megállapította:

59

Az Ör. 43/E. § (1) bekezdését módosította a 19/2015. (VIII.31.) önkormányzati rendelet 2. § (1) bekezdése, valamint az Ör. 43/E. §-át (5) bekezdéssel kiegészítette és szövegét megállapította a 19/2015. (VIII.31.) önkormányzati rendelet 2. § (2) bekezdése, hatályos 2015. szeptember 03-tól.

60

A 43/G. § 2. pontja az Orosháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendelete 4. §-a szerint módosított szöveg.

61

A 44. §-t (4) bekezdéssel kiegészítette és a szövegét megállapította a 18/2009. (IX.10.) Orosházi Önkormányzati rendelet 9. §-a, hatályos 2009. október 01. napjától.

62

Az 1. melléklet 1. pontja az Orosháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

63

Az 1. melléklet 2. pontja az Orosháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.