Szabadszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2006. (VI. 19.) önkormányzati rendelete

A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról

Hatályos: 2006. 06. 19- 2009. 05. 27

Szabadszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2006. (VI. 19.) önkormányzati rendelete

A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról

2006.06.19.

A Képviselő-testület a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvényt (Ltv.) módosító 2005.CXXXII.tv. 45. § (7) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

A rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya kiterjed Szabadszállás Város Önkormányzatának tulajdonában álló lakásra, helyiségre (továbbiakban: lakás, helyiség), valamint a hozzá tartozó közös használatra szolgáló helyiségekre és területekre.

Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazása során használt fogalmakra a Ptk-ban, az 1993. évi LXXVIII. Törvényben (Ltv.), az 1993.évi III. törvényben ( Szt.) foglalt értelmező rendelkezések és meghatározások az irányadóak, amennyiben azokat e rendelet nem szabályozza.

A lakás bérbeadásának általános feltételei

3. § (1) Az önkormányzati lakásokat elsősorban szociális helyzet figyelembe vétele alapján történő bérbeadással kell hasznosítani.

(2) A szociális alapon történő bérbeadás mellett biztosítani kell a lakástörvényben az önkormányzatok részére előírt elhelyezési és bérbeadói kötelezettségeket is.

(3) Piaci alapon kell bérbe adni azokat az önkormányzati lakásokat, amelyekre a bérlőkijelölési jog nem áll fenn, a kötelező elhelyezési feladat ellátásához nem szükséges és szociális lakásként nem hasznosítható.

(4) Az Önkormányzat által létrehozott és fenntartott intézmények megfelelő szakember ellátása érdekében a szakemberek elhelyezése céljából a foglalkoztatási jogviszony fennállásának időtartamára önkormányzati szolgálati lakás biztosítható.

(5) A tulajdonos Önkormányzat képviseletében annak Polgármesteri Hivatala szükség szerint, de minimum naptári évenként kétszer kötelező jelleggel ellenőrzi a rendeltetésszerű lakáshasználatot, és erről a Pénzügyi Gazdasági és Vagyonbizottságnak beszámol.

(6) Társbérlet létrehozása tilos.

(7) Önkormányzati lakásra bérlőtársi szerződés az Ltv-ben szabályozott eseteken túl nem
hozható létre.

(8) A lakásbérleti szerződés megszűnése esetén a lakásban visszamaradó személy – a bérleti jog folytatására jogosult kivételével - elhelyezésére a bérbeadó nem vállal kötelezettséget, melyet mint feltételt a lakásbérleti szerződésnek tartalmaznia kell.

(9) Ha a lakásbérleti jogviszony a bérlő halála miatt szűnt meg, a bérbeadó az örököst:

a) írásban kötelezi, hogy a lakásban maradt hagyatéki tárgyakat, az örökhagyó halálát követő
30 napon belül szállítsa el,

b) nem kötelezheti a bérlő által elmulasztott karbantartási és javítási munkák elvégzésére,
illetőleg azok költségének a bérbeadó felé történő megtérítésére.

(10) Ha az örökös a hagyatéki tárgyakat a lakásból határidőre nem szállítja el, azokat a kezelő – az örökös költségére és veszélyére – raktárban, vagy arra alkalmas más helyiségben 30 napra elhelyezi. A hagyatéki tárgyakról – az erre vonatkozó szabályok szerint – leltárt kell felvenni, s azokat gondosan kell kezelni.

(11) Amíg az örökös a hagyatéki tárgyakat a lakásból nem szállítja el, az üresen tartott lakással kapcsolatos olyan üzemeltetési és fenntartási költségek, amelyek egyébként a bérlőt terhelnék, az örököst terhelik.

(12) Ha az elhalt bérlőnek lakbér, illetve használatbavételi díj hátraléka van, akkor a bérbeadó köteles azt hagyatéki teherként bejelenteni, melyért az örökös az örökhagyó hagyatékának erejéig felel.

(13) A bérlő az általa bérelt önkormányzati lakás egy részét a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával csak akkor adhatja albérletbe másnak, ha a lakás nagysága meghaladja e rendelet I. fejezet 4 §. (4) bekezdésében meghatározott méltányolható lakásigénye mértékét és a bérbeadóhoz benyújtott kisebb alapterületű illetve kisebb komfortfokozatú lakásra vonatkozó lakáscsere kérelme a kérelem benyújtását követő 1 éven belül nem került kielégítésre illetve a lakásfenntartás költségei meghaladják a család összes 1 hónapra jutó jövedelmének 35 %-át.

Szociális helyzet alapján történő bérbeadás feltételei

4. § (1) Szociális helyzet alapján önkormányzati bérlakásra az jogosult:

a) aki saját maga illetve családja lakhatását önerőből nem tudja megoldani és
b) akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori
sajátjogú nyugdíjminimum másfélszeres összegét, egyedülálló esetében annak kétszeresét
és vagyona sem neki sem családjának nincs illetve
c)akinek családjában – a vele együtt költöző családtagokat számítva – az egy főre jutó havi
jövedelem nem haladja meg a mindenkori sajátjogú nyugdíj minimum háromszoros
összegét, feltéve, hogy családjában tartósan beteg személy van.
(2) Nem jogosult szociális helyzet alapján önkormányzati bérlakásra:
a) akinek a tulajdonában jelentős értékű ingó, vagy egyéb ingatlan vagyon van,
b) aki és a vele együtt költöző családtagja személyi tulajdonú ingatlanát (tulajdoni hányadát)
a megelőző 15 éven belül elidegenítette, ha annak forgalmi értéke meghaladja a jelentős
vagyon fogalmába tartozó értékhatárt, vagy
c) aki a megelőző 5 éven belül pénzbeli térítés ellenében mondott le bérlakásáról, tekintet
nélkül arra, hogy ki volt a bérbeadó, vagy
d) akinek és a vele együtt költöző személynek a tulajdonában lakhatásra alkalmas ingatlan
van.
(3) Szociális helyzet alapján csak olyan lakásra köthető bérleti szerződés, amelynek nagysága a bérlővel a lakásba ténylegesen együtt költözők számát figyelembe véve nem haladja meg a méltányolható lakásigény (4) bekezdésben meghatározott mértékét.
(4) A méltányolható lakásigény mértéke:
1-2 fő esetén 1 – 1,5 lakószoba
3 fő esetén 1,5 – 2 lakószoba
4 fő esetén 2 – 2,5 lakószoba
5 fő esetén 2,5 – 3 lakószoba
minden további 2 fő esetén a mérték fél lakószobával növelhető.
(5) A (4) bekezdésben meghatározott lakásmérték tekintetében indokolt esetben (pl. egészségi állapot) a bérlő kiválasztásakor a képviselőtestület kivételt tehet.

Bérbevételi ajánlat

5. § (1) Az az állampolgár, aki szociális helyzete alapján kíván lakást bérelni, e rendelet 1. számú melléklete szerinti formanyomtatványon bérbevételi ajánlatot tehet a Polgármesteri Hivatalnál, amelyhez csatolni kell:

a) a jövedelem nyilatkozatot (3. számú melléklet ),

b) a vagyoni helyzetről szóló nyilatkozatot (2. számú melléklet),

c) tartós egészségkárosodás esetén a kezelő orvos erről szóló igazolását.

(2) A bérbevételi ajánlatot a Polgármesteri Hivatal akkor fogadja el, ha az ajánlattevő szociális helyzete alapján megfelel e rendelet feltételeinek.

(3) Ha a hivatal megállapítja, hogy az ajánlattevő szociális helyzete alapján megfelel e rendelet feltételeinek, értesíti a bérbevételi ajánlat elfogadásáról, és egyúttal az ajánlatot nyilvántartásba veszi.

(4) Ha a bérbevételi ajánlat hiányos, a Polgármesteri Hivatal 8 napos határidővel felhívja az ajánlattevőt a hiányzó adat pótlására, mely határidő elmulasztása esetén a bérbevételi ajánlat érvénytelenné válik.

(5) Az ajánlatokat a Polgármesteri Hivatal terjeszti sorrendiségi javaslattal a Képviselő-testület elé.

Szakember elhelyezése miatti szolgálati célú lakásbérbeadás szabályai

6. § (1) Az önkormányzat és intézményei megfelelő szakember ellátása érdekében lakásbérbeadási névjegyzék és versenytárgyalás mellőzésével a Képviselő-testület határozata alapján kijelölt lakás biztosítható annak a munkaviszonyban, közalkalmazotti illetve köztisztviselői jogviszonyban álló szakembernek, akinek alkalmazása az önkormányzat vagy valamely intézményének kötelező feladata ellátásához feltétlenül indokolt (szakember elhelyezés).

(2) Szakember elhelyezés körében csak akkor adható bérbe önkormányzati bérlakás, ha a leendő bérlő és vele együtt költöző hozzátartozói tulajdonában, bérletében Szabadszálláson és annak 30 km-es körzetében nincs lakás ingatlan és 5 évre visszamenőleg nem is volt.

(3) Szakember elhelyezés céljára lakást legfeljebb az (1) bekezdésben meghatározott jogviszony fennállása idejére lehet bérbe adni.

(4)1 Szakember elhelyezése miatti szolgálati célú lakásbérlet esetén a havi lakbér mértéke:

a) Összkomfortos lakás esetén 78,-Ft/m2/hó
b) Komfortos lakás esetén 60, Ft/m2/hó
c) Félkomfortos lakás esetén 58, Ft/m2/hó
d) Komfort nélküli lakás esetén 48,-Ft/m2/hó

Piaci alapon történő bérbeadás feltételei

7. § (1) A Képviselőtestület döntése alapján piaci alapon bérbe adható lakásokat pályázati eljárás keretében meg kell hirdetni.

(2) A pályázati eljárás során az önkormányzat vagyonáról, és a vagyongazdálkodásról szóló Szabadszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2006. (I.23.) sz. rendeletének (vagyon rendelet) 3. sz. melléklete szerinti versenyeztetési szabályzatban foglaltak szerint kell eljárni az alábbi eltérésekkel:

(3) A pályázatot a versenytárgyalás időpontját legalább 15 nappal megelőzően a Polgármesteri Hivatal hirdetőtáblájára ki kell függeszteni és nyilvánosan (kábeltévén, helyi újságban) meg kell hirdetni.

(4)2 Egy ajánlattevő esetén, vagy ha eredménytelen a versenytárgyalás, azt meg kell ismételni.

(5) Ismételt pályázat esetén, ha az előírt határidőre csak egy pályázati ajánlat érkezett a pályázóval a bérleti szerződés a meghirdetett feltételekkel megköthető.

(6) Ha a pályázat nyertese a bérleti szerződés megkötése előtt bejelenti, hogy a lakást nem kívánja használatba venni, vagy azt az előírt határidőben nem veszi használatba és a megkötött bérleti szerződéstől eláll, a lakást a bérbeadó a versenytárgyaláson részt vett következő legmagasabb összegű ajánlatot tevő pályázó részére adja bérbe.

Felek megállapodásának tartalma a bérbeadó jogai és kötelezettségei vonatkozásában

8. § (1) Amennyiben a bérlő teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá a lakást és látja el a komfortfokozatának megfelelő lakásberendezésekkel, vagy a bérlő a lakást átalakítja illetve korszerűsíti, vagy a lakásbérlet megszűnésekor a bérlő helyett a bérbeadó teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá a lakást vagy, ha a lakás átalakítása, bővítése, karbantartása, felújítása, helyreállítása miatt a bérlő átmeneti kiköltöztetése válik szükségessé- az önkormányzat és a bérlő írásba foglalt megállapodás keretében rendezik a bérleti jogviszony megegyezést, egyeztetést igénylő feltételeit.

(2) Az (1) bekezdésben felsorolt esetekben a felek egymást írásban kötelesek tájékoztatni és együttműködési kötelezettségük áll fenn.

(3) A megállapodás részletesen kell, hogy tartalmazza a bérbeadó és bérlő kötelezettségeit, a költségviselés mértékét és arányát, a teljesítési határidőket.

A lakáshasználati díj emelésének mértéke és feltételei

9. § (1) Az a személy, akinek a lakásbérleti szerződése megszűnt, a jogcím nélküli használat kezdetétől számított 2 hónap elteltével a lakásra vonatkozó bérleti díj kétszeresének megfelelő összeget köteles havonta használati díjként megfizetni.

(2) Amennyiben a jogcím nélküli lakáshasználat időtartama az 1 évet meghaladja, a lakáshasználati díj a lakásra megállapított bérleti díj háromszoros összege.

(3) Lakáshasználati díj fizetésének időtartama alatt a jogcím nélküli lakáshasználó nem jogosult sem lakbértámogatásra, sem megállapodáson alapuló lakbérmérséklésre.

A bérlő által a lakásba befogadható személyek köre és a befogadás feltételei

10. § (1) A bérlő a lakásba a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával befogadhatja

a) a bérlő élettársát, amennyiben az a város és az ország területén másik beköltözhető
lakással nem rendelkezik
b) a bérlő testvérét, ha a befogadás után a család minden tagja részére legalább 6 m2 nagyságú lakóterület még biztosítható,
c) a bérlőtárs írásbeli hozzájárulásával befogadott személyt, kivéve azt a személyt akit a bérlő a bérbeadó írásos hozzájárulása nélkül is befogadhat
d) a bérlő eltartását írásba foglalt, érvényes tartási szerződéssel vállaló személyt.
(2) Az önkormányzat a szükséges okiratok, nyilatkozatok alapján állapítja meg a hozzájárulás magadását vagy magtagadását.
3) A tartási szerződés érvénytelensége, felbontása, vagy megszüntetése a lakásbérleti jogviszony folytatását az eltartó vonatkozásában kizárja.

Lakásbérleti szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetésének feltételei

11. § (1) A bérbeadó a lakás bérlőjével a bérleti szerződést közös megegyezéssel megszüntetheti az alábbi feltételekkel:

a) Ha a lakás bérlője részére alacsonyabb komfortfokozatú cserelakást biztosít, akkor a bérlőt az alacsonyabb komfortfokozatú másik lakás biztosítása mellett a két lakás éves lakbére közötti különbözet kétszeres összege illeti meg, amennyiben nincs lakbérhátraléka,

b) Ha a bérlő az általa bérelt lakás helyett másik megfelelő cserelakás biztosítására nem tart igényt, akkor a bérbeadó külön írásbeli megállapodás alapján a bérlő részére a felek által szabadon megállapított és kölcsönösen elfogadott pénzbeli térítést köteles kifizetni, amelynek összege nem lehet kevesebb a bérelt lakás kettő évi lakbérének mértékénél és nem haladhatja meg a bérelt lakás három évi lakbérének mértékét.

c) Ha a bérbeadó a lakás bérlője részére ugyanolyan komfortfokozatú megfelelő cserelakást biztosít, akkor a bérlőt pénzbeli térítés nem illeti meg.

(2) A bérlő részére csak kivételes esetben (pl. tartós egészségkárosodás esetén) biztosítható a meglévő lakásánál magasabb komfortfokozatú lakás.

(3) A pénzbeli térítés kifizetésének feltétele, hogy a bérlő a lakásból kijelentkezzen, alacsonyabb komfortfokozatú csere esetén a cserelakásba bejelentkezzen, becsatolja a közműszolgáltatók és a lakáskezelő írásos nyilatkozatát a fogyasztási helyen fennálló tartozás mértékéről.

(4) A lakásra fennálló tartozásokat a bérlőnek járó térítésből le kell vonni.

(5) Amennyiben a bérlő a lakásbérleti jogviszonyról pénzbeli térítés ellenében mondott le azért, mert szociális intézményben került elhelyezésre és később a szociális intézményi jogviszonya megszűnik a szociális helyzet alapján történő bérbevételre vonatkozó általános szabályok alapján jogosult lakás igénylésére és annak bérbevételére.

A lakbér mértéke, a lakbértámogatás szabályai

12. § (1) A lakás használatáért a bérlő havonta előre, a hónap 15. napjáig lakbért köteles fizetni.

(2)3 A havi lakbér mértéke:

a) összkomfortos lakás esetén 256,-Ft/m2/hó

b) komfortos lakás esetén 220,-Ft/m2/hó

c) félkomfortos lakás esetén 175,-Ft/m2/hó

d) komfort nélküli lakás esetén 136,- Ft/m2/hó

(3)4 A szociális helyzet alapján bérbe adott bérlakások esetén a lakbér:

a) összkomfortos lakás esetén 78,-Ft/m2/hó

b) komfortos lakás esetén 60,-Ft/m2/hó

c) félkomfortos lakás esetén 87,-Ft/m2/hó

d) komfort nélküli lakás esetén 48,- Ft/m2/hó

d) szükséglakás esetén 30,-Ft/m2/hó

(4)5 Szakember elhelyezése miatti szolgálati célú lakásbérlet esetén a havi lakbér mértéke:

a) Összkomfortos lakás esetén 78,-Ft/m2/hó
b) Komfortos lakás esetén 60, Ft/m2/hó
c) Félkomfortos lakás esetén 58, Ft/m2/hó
d) Komfort nélküli lakás esetén 48,-Ft/m2/hó
(4a) A lakbér mértékét a képviselő-testület évenként felülvizsgálja.
(5) Lakbértámogatásra jogosult az a bérlő akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum összegét, egyedülálló esetén annak kétszeresét, sem neki sem családjának vagyona nincs és vele szociális helyzet alapján történő bérbeadással jött létre a bérleti jogviszony.
(6) Az (5) bekezdésben meghatározott jogosultsági feltételek fennállása esetén a bérlő 50 %-os mértékű lakbértámogatásra jogosult.
(7) A lakbértámogatás iránti kérelmet a Polgármesteri Hivatalhoz e rendelet 4.számú mellékletében meghatározott formanyomtatványon kell benyújtani a 3. számú melléklet szerinti jövedelem- és a 2. számú melléklet szerinti vagyon nyilatkozattal együtt.
(8) A bérbeadó a jogosultság fennállását évente felülvizsgálja és a feltételek megszűnése esetén a lakbértámogatás nyújtását megszünteti.

A helyiségbérlet szabályai

13. § (1) Az önkormányzat tulajdonában lévő helyiségek bérletének létrejöttére, a felek jogaira és kötelezettségeire, valamint a bérlet megszűnésére a lakásbérlet szabályait a( 2) - (6) bekezdésekben szabályozott eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) Helyiséget – kötelező elhelyezési feladat kivételével – nyilvános, egyfordulós pályázat útján lehet bérbe adni.

(3) A pályázati eljárás során a vagyonrendelet 3. sz. melléklete szerinti versenyeztetési szabályzatban foglaltak szerint kell eljárni.

(4) A képviselőtestület döntése alapján mellőzhető a versenytárgyalás, ha a helyiségben folytatni kívánt tevékenység önkormányzati feladat ellátásához kapcsolódik, vagy a helyiség más módon történő hasznosítása önkormányzati érdek.

(5) A bérbeadó az üres vagy megüresedett önkormányzati tulajdonban lévő helyiségekre csak határozott időre szóló bérleti szerződést köthet.

(6) A határozott időre szóló bérleti szerződés általában 5 évi időtartamra, a Képviselő-testület külön határozata alapján legfeljebb 25 évi időtartamra köthető.

(7) A bérleti jogviszony Bérlő részéről felmondással történő megszüntetése illetve a Bérbeadó részéről bérleti díj nem fizetése miatti felmondás esetén a Bérlő ugyanazon üzlethelyiség bérbevételére a jogviszony megszűnését követő egy éven belül ismételten nem pályázhat.

Nem pályázhat továbbá az sem, aki a bérlőként szereplő cégét eladta és utána, mint a képviseletre jogosult személy, másik cég nevében ismételten önkormányzati helyiségre kíván bérleti jogviszonyt létesíteni.
(8) A bérbeadó nem köteles a bérlőnek a helyiséget úgy bérbe adni, hogy az abban folytatni kívánt tevékenység gyakorlásához szükséges módon legyen kialakítva, felszerelve, illetőleg berendezve.

A helyiség bérleti joga átruházásának,

elcserélésének illetve a helyiség albérletbe adásának bérbeadói feltételei

14. § (1) A bérlő a helyiség bérleti jogát a bérbeadó előzetes írásbeli hozzájárulásával másik helyiség bérleti jogára cserélheti. Az önkormányzati tulajdonban lévő helyiség csak másik önkormányzati tulajdonú helyiségre cserélhető, az eredeti bérleti szerződésben foglalt feltételekkel.

(2) A bérleti jog cseréjéhez hozzájárulás akkor adható, ha a bérlő a két helyiség éves bérleti díj különbözetének kétszeresét az Önkormányzatnak megfizeti.

(3) Az önkormányzati tulajdonban lévő helyiség 50%-át meg nem haladó részét a bérlő a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával albérletbe adhatja másnak, ha kötelezettséget vállal arra, hogy az albérleti díj 50%-ának megfelelő összeget a bérleti díjjal együtt havonta rendszeresen az önkormányzatnak megfizeti.

(4) A bérlő a helyiség bérleti jogát a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával másra átruházhatja, ha a bérlő az éves bérleti díj kétszeresét ellenértékként az Önkormányzatnak megfizeti.

(5) A bérbeadó írásbeli hozzájárulást csak abban az esetben adhat a helyiség bérleti jogának átruházásakor vagy cseréjénél, ha az új bérlő által gyakorolni kívánt tevékenység jogszabály által előírt feltételei biztosíthatók és ez a tevékenység a helyiség rendeltetésszerű használatát nem veszélyezteti.

A lakások és helyiségek elidegenítése

15. § (1) E rendelet szabályai szerint kell értékesíteni az elővásárlási joggal érintett lakásokat és helyiségeket illetőleg az elővásárlási joggal nem érintett lakásokat és helyiségeket is, amennyiben a testület külön határozattal eladásra kijelöli azokat.

(2) Az elővásárlási joggal érintett lakások és helyiségek vételára a helyi forgalmi érték, amelyet ingatlanszakértői szakvéleménnyel kell megállapítani.

(3)6 Ha az arra jogosult az elővásárlási jogával nem él, vagy a lakás illetve a helyiség teljesen üres - a Képviselő-testület egyedi határozata alapján – az önkormányzat vagyonáról és vagyongazdálkodásáról szóló 17/2006. (I.23.) rendelet 3. számú melléklete szerinti versenytárgyalás útján kell értékesíteni a lakást illetve helyiséget.

(4) Versenytárgyalás esetén az induló vételár a (2) bekezdésben meghatározott helyi forgalmi érték.

Az elővásárlási joggal érintett lakás vételárának megfizetése

16. § (1) Elővásárlási joggal érintett lakás eladására e § szabályai szerint csak akkor kerülhet sor, ha a Képviselő-testület határozattal eladásra jelöli ki azt.

(2) Az elővásárlási joggal érintett lakás vételára a bérlő által a bérbeadó engedélyével a lakásra fordított és meg nem térített értéknövelő beruházások értékével csökkentett forgalmi érték.

(3)7 A vevő a szerződés megkötésekor a vételár 20 %-át köteles egy összegben megfizetni. A vevő a fennmaradó vételár hátralékot 15 évig havonta egyenlő részletekben törlesztheti egyedi határozat alapján.

(4) A részletfizetés időtartamára a még fennálló vételár hátralék után a vevő a mindenkori jegybanki alapkamatnak megfelelő kamatot tartozik fizetni.

(5) A vételár egy összegben való megfizetése esetén, ha az ingatlan 10 év feletti, akkor a vevőt
20 % vételár engedmény illeti meg.

(6) A vételár hátraléknak a szerződésben vállalt határidő előtt történő kiegyenlítése esetén a vevőt a fennálló vételár hátralék 15%-ának megfelelő árengedmény illeti meg.

Az elővásárlási joggal érintett helyiségek vételárának megfizetése

17. § (1) Az elővásárlási joggal érintett helyiség vételára a helyiség forgalmi értéke.

(2) A vevő a vételárat részletekben is megfizetheti. A részletfizetés időtartama 3 év. Az első vételár részlet befizetése a szerződés megkötésekor esedékes, mely nem lehet kevesebb mint a vételár 50 %-a

(3) A vevő a fennmaradó vételár hátralékot negyedévenként egyenlő részletben fizeti meg. A fennmaradó vételár hányadra a jegybanki alapkamatnak megfelelő kamatot kell kifizetni.

(4) Ha a vevő a vételárat a szerződés megkötésekor egy összegben megfizeti, és az ingatlan 10 év feletti, akkor a vételár 10%-ának megfelelő árengedmény illeti meg.

Az elővásárlással érintett ingatlanok értékesítésének előkészítése, szerződéskötés

18. § (1) Az Ltv. Hatálya alá tartozó lakásokra, valamint helyiségekre elővásárlási joggal rendelkező személyeket az önkormányzat írásbeli ajánlatában köteles értesíteni ajánlatáról a döntés meghozatalától számított 15 napon belül.

(2) Ha a lakás illetve a helyiség megvételére más jelentkező is van, annak a személynek a vételi szándékáról is tájékoztatni kell az elővásárlási jog jogosultját.

(3) Ha az elővásárlásra jogosult az ajánlatot az ajánlati kötöttség időtartama alatt írásbeli nyilatkozattal elfogadja, a szerződés az ajánlat szerinti tartalommal létrejön. Az adás-vételi szerződést azonban ilyenkor is külön írásba kell foglalni.

(4) Ha az elővásárlási jogra jogosult az önkormányzat írásbeli ajánlatára az ajánlati kötöttség időtartama alatt nem válaszol, a szerződés nem jön létre, és az önkormányzat ajánlati kötöttsége megszűnik.

(5) Amennyiben a vevő a lakást részletfizetési kedvezmény igénybevételével veszi meg, a vételárból a szerződés megkötésekor hátralévő összeg és annak kamata biztosítására jelzálogjogot kell az önkormányzat javára az adásvételi szerződésben alapítani. Ezen jelzálogjog biztosítására az adásvételi szerződésben ugyancsak az önkormányzat javára elidegenítési és terhelési tilalmat kell kikötni és a tulajdonjog változással egyidejűleg kell az ingatlan nyilvántartásba bejegyeztetni.

(6) Ha a bérlő a vételár megállapításakor a lakásra fordított és meg nem térített értéknövelő beruházásának értékét a forgalmi értékből le kívánja vonni, neki kell bizonyítania a beruházás elvégzését és annak értékét.

(7) Ha a bérlő bejelenti, hogy elővásárlási jogával élni kíván, az írásba foglalt adás-vételi szerződés megkötésének napja szerinti tárgyhó végéig továbbra is fizetni köteles a vétellel érintett ingatlanra megállapított érvényes bérleti díjat.

A lakások elidegenítéséből származó bevételek

felhasználásának szabályai

19. § Az önkormányzat a lakások elidegenítéséből származó bevételeket az Ltv-ben meghatározott célokra használja fel.

II. Fejezet

Zárórendelkezések

20. § Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

21. § A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Szabadszállás Város Képviselő-testületének a 3/1996.(III.06.) KR. sz. rendelettel, a 9/1996.(IX.9.) KR. sz. rendelettel, a 10/2001.(X.15.) KR. sz. rendelettel, a 15/2005. (XII.19.) KR. számú rendelettel módosított 3/1994. (IV.24.) KR. sz. rendelete a lakások és helyiségek bérletéről, béréről és elidegenítéséről.

Szabadszállás, 2006. június 19.

Dr. Balázs Sándor Czeglédi Istvánné

polgármester jegyző

1. sz. melléklet a 16/2006. (VI.19.) sz.
rendelethez
Szabadszállás Város Önkormányzata

Igénylés szociális alapon bérbe adott önkormányzati bérlakásra

Ajánlattevő ( igénylő )

Házastárs (élettárs)

Neve:

Neve:

Szül.helye:

Szül.helye:

ideje:

ideje:

Anyja neve:

Anyja neve

Családi állapota:

Családi állapota:

Lakóhelye:


Lakóhelye:

tartózkodási hely:

tartózkodási hely:

Munkahelye:

Munkahelye:

Mióta dolgozik e m.helyen:

Mióta dolgozik e m. helyen

Eltartott családtagok száma: ……………………….. fő
Az ajánlatevővel együttköltözők neve , születési ideje, rokonsági foka:
……………………………………..……………………………………………………………….
……………………………………..…………………………………………………..….………..
………………………………………..………………………………………………………..…
……………………………………………..………………………………………………………
- Személyi tulajdonú ingatlana (együtt költőző családtagra is vonatkozik)
5 éven belül volt-e:
igen / nem *
Ha igen, mennyi volt az értéke: ……………………….Ft
- 5 éven belül pénzbeni térítés ellenében mondott-e le a bérlakás lakás bérleti jogáról:
igen / nem *
- Van-e a tulajdonában vagy az Önnel együtt költöző személy, személyek
tulajdonában lakhatásra alkalmas ingatlan:
igen / nem *
- Van- e a családban tartósan beteg személy:
igen / nem *
- Igényelt lakás nagysága (szobaszám) ……………………
- Igényelt lakás komfortfokozata:
komfort nélküli / félkomfortos / komfortos / összkomfortos *
Tudomásul vesszük, hogy:
1./ Szociális lakások bérbeadása bérbevételi ajánlat alapján történik.
3./ A bérbevételi ajánlat alapján készült nyilvántartásban szereplő igénylőt törölni lehet, ha:
a.) valótlan adatokat közölt, a valós adatokat nem tárta fel, és ennek következtében került a nyilvántartásba,
b.) amennyiben az igénylő a méltányolható lakásigénye mértékét elérő és műszakilag megfelelő részére felajánlott legalább két lakást nem fogad el,
c.) lakásproblémáját önerőből megoldotta és írásban lemondott a bérbevétel iránti igényéről,
lakásigénye kielégítésre került.
4./ A bérbe adó a rendeltetésszerű és gondos használatot, továbbá a bérlői kötelezettségek teljesítését a bérlő nyugalmának és foglalkozásának zavarása nélkül a lakásban munkanapokon, 8-20 óra közötti időben ellenőrizheti. A bérlő az ellenőrzést tűrni köteles.
Tudomásul vesszük, hogy a lakáshelyzetünkben, családi körülményeinkben, vagyoni és jövedelmi viszonyainkban bekövetkezett lényeges változásokat a változást követő 8 napon belül be kell jelentenünk.
Büntetőjogi felelősségünk tudatában kijelentjük, hogy az általunk közölt adatok a valóságnak megfelelnek.
Hozzájárulunk fentiekben közölt adataink eljárás során történő adatvédelmi törvényben meghatározottak szerinti kezeléséhez és felhasználásához.
Szabadszállás, 20….év ……………….hó ……..nap.
………………………… ……………………………..
igénylő házastárs (élettárs)
A kérelemhez csatolandó a jövedelem és vagyonnyilatkozat!
/ a *-gal jelölt résznél a megfelelő rész aláhúzandó ill. kitöltendő /
2. sz. melléklet a 16/2006. (VI.19.) sz.
rendelethez

VAGYONNYILATKOZAT

A) Személyi adatok

1. A lakást igénylő neve (születési vagy leánykori név is):
……………………………………………………………………………………………………
2. Anyja neve: ……………………………………………………………………………………
3. Születési helye, ideje: ………………………………………………………………………….
4. Lakóhelyének címe: ……………………………………………………………………………

B./ Vagyoni adatok

I. Ingatlanok
1. Lakástulajdon és lakótelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat) címe:
..................................................... város/község ....................………........... út/uca .......... hsz.,
alapterülete: .............. m2, tulajdoni hányad ............, a szerzés ideje: ............ év. Becsült
forgalmi érték:* ..........………...... Ft. Egy főre jutó forgalmi érték:** .......…….....…........ Ft.
2. Üdülőtulajdon és üdülőtelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat) címe:
.................................……….......... város/község ..........…………….......... út/uca ......... hsz.,
alapterülete: ..….…... m2, tulajdoni hányad .…......., a szerzés ideje: ..……....... év. Becsült
forgalmi érték:* ………..……. Ft. Egy főre jutó forgalmi érték:** ....………………….... Ft.
3. Egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület-(épületrész-) tulajdon
(vagy állandó használat) megnevezése (zártkerti építmény, műhely, üzlet, műterem, rendelő, garázs stb.):
...................................….………………......... címe: .......................……............ város/község
....………………….... út/utca ..….... hsz., alapterülete: ............... m2, tulajdoni hányad :
................, a szerzés ideje: ........... év. Becsült forgalmi érték:* .......………………....... Ft.
Egy főre jutó forgalmi érték:** .............…………………........ Ft.
4. Termőföldtulajdon (vagy állandó használat) megnevezése: ...................…….……….......
címe: …………................................... város/község ....................…............ út/utca .......... hsz.,
alapterülete: ......... m2, tulajdoni hányad:… ............., a szerzés ideje: ..…............ év.
Becsült forgalmi érték:* ………......... Ft. Egy főre jutó forgalmi érték:** ......………......... Ft.

II. Egyéb vagyontárgyak

5. Gépjármű
a) személygépkocsi: típus: ...............…....., rendszám: ........……....…., a szerzés ideje: ...…..........
Becsült forgalmi érték:*** .........….…. Ft. Egy főre jutó forgalmi érték:** .…….…..…... Ft.
b) tehergépjármű, autóbusz, gépi meghajtású termelő- és munkaeszköz:
típus: ............………......., rendszám: .............…..…...., a szerzés ideje: ...................... év.
(Rendszám nélküli gépek esetén a gyártási vagy azonosító számot kell feltüntetni.)
Becsült forgalmi érték:*** ..............….......... Ft.
Egy főre jutó forgalmi érték:** ...............……...... Ft.

III. Összes vagyontárgy

6. A család összes vagyonának becsült forgalmi értéke (1.+2.+3.+4.+5.):
....………………….…......... Ft.
Egy főre jutó forgalmi érték:** .....……….…………........ Ft.
Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Hozzájárulok a nyilatkozatban szereplő adatoknak az adatvédelmi törvényben foglaltaknak megfelelő eljárásban történő felhasználásához, kezeléséhez.
Kelt: .................................. év ...................... hó .............. nap

...............................................

aláírás

Megjegyzés: Ha a kérelmező vagy közeli hozzátartozója bármely vagyontárgyból egynél többel rendelkezik, akkor a vagyonnyilatkozat megfelelő pontját a vagyontárgyak számával egyezően kell kitölteni.
* Becsült forgalmi értékként az ingatlannak a településen szokásos forgalmi értékét kell feltüntetni.
** Kérelmezővel közös háztartásban élő közeli hozzátartozóként kell figyelembe venni: házastársat; élettársat; 20 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező a 25 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező nappali tagozaton egyetemi, főiskolai tanulmányait folytató, továbbá korhatárra tekintet nélkül a tartósan beteg, illetőleg testi, érzékszervi, értelmi, beszéd vagy más fogyatékos gyermekeit; a Csjt. alapján eltartott egyéb rokont.
*** Becsült forgalmi értékként a jármű, illetve termelő- és munkaeszköz kora és állapota szerinti értéket kell feltüntetni.
3. sz. melléklet a 16/2006. (VI.19.) sz.
rendelethez

JÖVEDELEM NYILATKOZAT

A./ Személyi adatok

1.

A lakást igénylő neve és lakóhelye, tartózkodási helye: …………………………………

………………………………………………………………………………………………..

2.

A családban a nyilatkozat benyújtásának időpontjában a támogatást kérővel közös háztartásban élő közeli hozzátartozók száma: …………………..fő

3.

A nyilatkozat benyújtásának időpontjában a lakást igénylővel közös háztartásban élő, az egy főre jutó jövedelem számítása szempontjából figyelembe vehető közeli hozzátartozók adatai:

Név

Születési hely, idő

Anyja neve

-

házastársa, élettársa

-

gyermekei*

A 20 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, a 23 évesnél fiatalabb önálló keresettel nem rendelkező nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató, a 25 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató , továbbá korhatárra tekintet nélkül a tartósan beteg, illetőleg a testi, érzékszervi, értelmi, beszéd vagy más fogyatékos vér szerinti, örökbe fogadott illetve nevelt gyermek.

B)

Jövedelmi adatok

A jövedelmek típusai

Az igénylő
jövedelme

Az igénylővel
közös
háztartás-
ban élő
házastárs
(élettárs)
jövedelme



Az igénylővel
közös háztartásban élő gyermek jövedelme




Összesen

1.

Munkaviszonyból, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyból származó jövedelem és táppénz

2.

Társas és egyéni vállalkozásból származó jövedelem

3.

Ingatlan, ingó vagyontárgyak értékesítéséből származó jövedelem

4.

Nyugellátás, baleseti nyugellátás, egyéb nyugdíjszerű ellátások

5.

A gyermek ellátásához és gondozásához kapcsolódó támogatások (különösen: GYED, GYES, GYET, családi pótlék, gyermektartásdíj, árvaellátás)

6.

Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított rendszeres pénzbeli ellátás [a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. 4. § (1) bek. i) pontja]

7.

Föd bérbeadásából származó jövedelem

8.

Egyéb (különösen: kapott tartás-
ösztöndíj, értékpapírból
származó jövedelem, kis
összegű kifizetések stb.)

9.

Összes bruttó jövedelem

10.

Személyi jövedelemadó vagy
előleg összege

11.

Egészségbiztosítási és
nyugdíjjárulék összege

12.

Munkavállalói járulék összege

13.

A család összes nettó jövedelme
9-(10+11+12)

14.

A család összes nettó jövedelmét csökkentő tényezők (tartásdíj összege)

Egy főre jutó havi családi nettó jövedelem: ................………. Ft/hó.( ügyintéző tölti ki ! )
Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a NYILATKOZAT-ban közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

Dátum: ......................................................

...................................................

az igénylő kérő aláírása

Kitöltési tájékoztatás
1./ Bejelentett lakóhely címeként a személyi igazolványban szereplő lakóhely címét kell feltüntetni.
2./ Család az egy lakásban együtt élő , ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége. Közeli hozzátartozó: a házastárs, élettárs, a 20 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, a 23 évesnél fiatalabb önálló keresettel nem rendelkező nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató, a 25 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató, továbbá korhatárra tekintet nélkül a tartósan beteg, illetőleg a testi, érzékszervi, értelmi, beszéd vagy más fogyatékos vér szerinti, örökbe fogadott illetve nevelt gyermek.
3./ A kérelem benyújtását megelőző három hónap átlagjövedelmét kell szerepeltetni.
4./ A jövedelemnyilatkozatban feltüntetett jövedelmekről megfelelő igazolást vagy annak fénymásolatát (nyugdíjszelvény, munkáltatói igazolás, szerződés, stb) a jövedelemnyilatkozathoz csatolni kell !
5./ A jövedelemnyilatkozatot a kérelmező mellett az érintett nagykorú közeli hozzátartozóknak is alá kell írniuk. Ha az ellátást igénylő vagy annak közeli hozzátartozója nem cselekvőképes, helyette a törvényes képviselő jogosult az aláírásra.
4. sz. melléklet a 16/2006. (VI.19.) sz.
rendelethez

KÉRELEM LAKBÉRTÁMOGATÁS MEGÁLLAPÍTÁSA IRÁNT

Kérelmező adatai:
Név: ………………….……….……Leánykori v. születési név: …….………………………
Születési hely, idő:………………………………anyja neve:.……………..…………………
Lakóhelye: ……………………………..………………………………………..……………………
A kérelmezővel közös háztartásban élők adatai:
Név szül. hely, idő anyja neve munkahely v.
okt. intézmény
1…………………………………………………………………………………………………
2. ……………………………………………………………….………………………………..
3. …………………………………………………………..………………………….…………
4. ……………………………………………………..………………………………………….
5. ………………………………………………………………………….………………….….
A bérelt lakás alapterülete: ………….m2 , komfortfokozata: …………………………..……,
lakbére:…………………………….Ft/hó
Alulírott büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a kérelmemben közölt adatok a valóságnak megfelelnek.
Kijelentem, hogy kérelmem kedvező elbírálása esetén fellebbezési jogomról lemondok.
Hozzájárulok fentiekben közölt adatok eljárás során történő adatvédelmi törvényben meghatározottak szerinti kezeléséhez és felhasználásához.
Szabadszállás, ……………………………..
…………………………………..
kérelmező aláírása
Kérelemhez csatolandó: jövedelemnyilatkozat, vagyon nyilatkozat
2

A 12/2008. (V. 30.) 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 12/2008. (V.30.) önkormányzati rendelet 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 12/2008. (V.30.) önkormányzati rendelet 2. §-ával megállapított szöveg.

5

A8/2009. (V.28.) önkormányzati rendelet 1. § ktatta be.

6

A 12/2008. (V.30.) önkormányzati rendelet 3. §-ával megállapított szöveg.

7

Az 5/2007. (II.4.) önkormányzati rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.