Kaposszerdahely Községi Önkormányzat Képviselő - testületének 16/2006.(XII.19.) önkormányzati rendelete

az idegenforgalmi adóról

Hatályos: 2007. 01. 01- 2022. 12. 30

Kaposszerdahely Községi Önkormányzat Képviselő - testületének 16/2006.(XII.19.) önkormányzati rendelete

az idegenforgalmi adóról

2007.01.01.

Kaposszerdahely Község Önkormányzata a helyi adókról szóló többször módosított 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 1. § (1) bekezdésében és a 6. §-ában kapott felhatalmazás alapján az idegenforgalom növekedésével együtt járó igények kielégítéséhez szükséges anyagi eszközök biztosításának elősegítésére a következő rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Kaposszerdahely Községi Önkormányzat illetékességi területére terjed ki.

Az adókötelezettség, az adó alanya

2. § Adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki az önkormányzat illetékességi területén nem állandó lakosként legalább egy vendégéjszakát eltölt.

Adómentesség

3. § Mentesül az adókötelezettség alól:

a.) a 18. életévét be nem töltött, továbbá a 70. életévét betöltött magánszemély;
b.) az egészségügyi, szociális intézményben ellátott magánszemély;
c.) a közép-, és felsőfokú oktatási intézménynél tanulói vagy hallgatói jogviszony alapján, hatóság vagy bíróság intézkedése folytán , a szakképzés keretében, a szolgálati kötelezettség teljesítése, vagy a településen székhellyel, vagy telephellyel rendelkező állandó iparűzési tevékenységet végző vállalkozó esetén vállalkozási tevékenység vagy ezen vállalkozó munkavállalója által folytatott munkavégzés céljából az önkormányzat illetékességi területén tartózkodó magánszemély, továbbá
d.) aki az önkormányzat illetékességi területén lévő üdülő tulajdonosa vagy bérlője, továbbá a használati jogosultság időtartamára a lakásszövetkezet tulajdonában álló üdülő használati jogával rendelkező lakásszövetkezeti tag, illetőleg a tulajdonos, a bérlő hozzátartozója, valamint a lakásszövetkezet tulajdonában álló üdülő használati jogával rendelkező lakásszövetkezeti tag használati jogosultságának időtartamára annak hozzátartozója.

Az adó alapja

4. § A 2. § alapján az adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma.

Az adó mértéke

5. § Az adó mértéke 4. § esetén személyenként és vendégéjszakánként 150. Forint.

Az adó beszedésére kötelezettek

6. § (1) A 2. § alapján fizetendő adót:

a.) kereskedelmi szálláshelyeken, csónakházakban és üdülőtelepeken a szolgáltatásért esedékes összeggel együtt az üzemeltető;
b.) a szervezett üdültetésre beutaltaktól a beutaló jegy átadása alkalmával az üdülőt fenntartó szerv;
c.) a fizető-vendéglátó szálláshelyeken fogadott vendég után járó adót a szálláshelyi díjjal együtt a szállásadó, illetőleg a közvetítésre jogosított szerv;
d.) az a.)-c.) pont alá nem tartozó bármely ingatlan (építmény, telek) üdülés céljára történő bérbeadása, ingyenes használatra adása esetén az ingatlan bérbevevőjétől (használójától) az egész bérleti, használati időre egy összegben az ingatlan tulajdonosa vagy az ingatlannal rendelkezni jogosult szedi be.
(2)Az (1) bekezdés szerint fizetendő idegenforgalmi adót az adóbeszedésre kötelezett akkor is tartozik befizetni, ha annak beszedését elmulasztotta.

Záró rendelkezések

7. § (1) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a többször módosított helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény és az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) E rendelet 2007. január 1-jén lép hatályba.

(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.