Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 18/2006. (IV.14.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati vagyontárgyak elidegenítésének többletbevételeiből képzett Ingatlanfejlesztési Alap felhasználásának részletes szabályairól

Hatályos: 2006. 04. 15- 2022. 12. 31

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 18/2006. (IV.14.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati vagyontárgyak elidegenítésének többletbevételeiből képzett Ingatlanfejlesztési Alap felhasználásának részletes szabályairól1

2006.04.15.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) és 80. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.

I. Fejezet

Bevezető rendelkezések

Az Ingatlanfejlesztési Alap

1. § (1) Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése az önkormányzat vagyonáról, a vagyongazdálkodás és vagyonhasznosítás szabályairól szóló 13/2006. (III.07.) számú önkormányzati rendelete 46. § (3) bekezdésében meghatározott módon, az önkormányzati ingatlanok elidegenítésének többletbevételeiből képzett Ingatlanfejlesztési Alapot (továbbiakban: Alap) hoz létre.

(2) Az Alap célja, hogy hatékonyan segítse Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat) városfejlesztési és tervezési, valamint vagyongazdálkodási feladatainak ellátását, különösen:

a) az önkormányzat vagyongazdálkodási koncepciójának megvalósítása

b) Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Építési Szabályzatában foglalt településrendezési célok elérésének elősegítése

c) az önkormányzat mindenkori folyó évi költségvetésében szereplő vagyongazdálkodási feladatok ellátása

d) a hatékony önkormányzati vagyongazdálkodás biztosítása

érdekében.

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki az önkormányzat tulajdonában lévő bérlakásokkal kapcsolatos feladatok ellátására, azokra külön önkormányzati rendelet előírásait kell alkalmazni.

Az Alap bevételi forrásai

2. § (1) Az Alap bevételi forrásai:

a) az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanok értékesítésének a folyó évi önkormányzati költségvetésben szereplő, eredetileg jóváhagyott bevételeken felüli többletbevételei

b) az önkormányzat éves költségvetéseiben az Alap javára elkülönített összeg;

c) az Alap pénzeszközeinek ideiglenes lekötéséből származó bevételek;

d) az Alapot megillető egyéb bevételek.

(2) A közgyűlés a költségvetésről szóló rendeletében évente határozza meg az Alapot a költségvetés részeként.

(3) Az Alapot az önkormányzat egyéb pénzforrásaitól elkülönítetten kell kezelni. Év végi maradványa nem vonható el, a maradványt a következő költségvetési évre át kell vinni.

(4) Az Alap kezelésével összefüggő feladatokat Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala látja el.

(5) Az Alap bevételeiből kell fedezni a kezelésével járó költségeket.

II. Fejezet

Az Alap felhasználása

3. § (1) Az Alapban rendelkezésre álló források az önkormányzat mindenkori éves költségvetési rendeletében megjelölt kiadási előirányzatok között Vagyongazdálkodási, Vagyonkezelési feladatok címen, illetve a beruházási célú kiadások között Stratégiai tervezés, fejlesztés és területszerzés címen elkülönített költségvetési előirányzatokon szereplő összegek kiegészítésére fordíthatók, a jelen rendelet 4-6. §-aiban meghatározott célokra.

(2) Az (1) bekezdésben megjelölt címeken túl az Alap terhére kerülhetnek kifizetésre az Egyéb városfejlesztési feladatok elvégzésére fordítani kívánt összegek, a jelen rendelet 7. §-ban megjelölt célokra.

(3) Az Alapból a közgyűlés által jóváhagyott felhasználási terv alapján lehet az e rendeletben meghatározott célok megvalósítására kifizetéseket végrehajtani.

(4) Az Alap felhasználására az illetékes (gazdasági, műszaki) bizottságok a folyó évi költségvetés negyedéves módosításának előkészítése során tehetnek javaslatot.

(5) Az Alap felhasználásáról a polgármester a közgyűlés előtt évente a zárszámadáskor köteles beszámolni, amit a közgyűlés a zárszámadás elfogadásával hagy jóvá.

Önkormányzat költségvetésében elkülönített feladatok

4. § Az Alap felhasználható az önkormányzat éves költségvetésében jóváhagyott vagyongazdálkodási feladatok elvégzése érdekében elkülönített kiadási előirányzatok kiegészítésére, különösen:

- szakértői díjak és vagyongazdálkodási feladatok
- helyiséggazdálkodás kiadásai
- stratégiai fejlesztési tervek, megvalósíthatósági tanulmányok
- pályázatok előkészítése, pályázati díjak
- hosszútávú fejlesztési programok, külső szakértők díja
- pályázati önrész „Partnerség 2007-2013” (városfejlesztési, vagyongazdálkodási feladatok ellátását biztosító fejlesztési pályázatok esetén a szükséges önkormányzati önrész biztosítására)
- Főépítészi keret

5. § Az Alap felhasználása érdekében az önkormányzat folyó évi költségvetésében a Beruházási célú kiadások - Stratégiai tervezés, fejlesztés és területszerzés feladatai között elkülönített kiadási előirányzatok kiegészítésére, különösen:

- előtervezés
- ingatlanvásárlás (stratégiai ingatlanvásárlás, nem lakás célú helyiség vásárlás)
- iparterület fejlesztés (telekalakítás, infrastruktúra fejlesztéshez önrész biztosítása
- rendezési és szabályozási tervek (Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Építési Szabályzatának gondozásával, módosításával kapcsolatos feladatok)
- városfejlesztési feladatokat biztosító pályázatok önrészének biztosítása

6. § Az Alap felhasználható az önkormányzat folyó évi költségvetéseiben szereplő távlati fejlesztési elképzelések megvalósításának finanszírozására, különösen:

- telekalakítás, infrastruktúra-fejlesztés önrész (értékesítésre szánt építési telkek kialakítására, közművesítésére, a településrendezési tervekkel összhangban).

Egyéb városfejlesztési feladatok

7. § Az önkormányzat egyéb városfejlesztési feladatai közé tartoznak azok a tevékenységek, amelyek a folyó évi költségvetésben az eredeti előirányzatok között nem feltétlenül szerepelnek elkülönített soron, azonban a magas színvonalú, és hatékony feladatellátáshoz elengedhetetlenül fontosak. Az ilyen célra feltüntetett összegeket a költségvetésben azok elfogadása után elkülönítetten kell kezelni.

Az egyéb városfejlesztési feladatok különösen a következők lehetnek:
- városfejlesztési feladatokkal kapcsolatos közgyűlés által létrehozott ad hoc bizottságok, munkacsoportok működési feltételeinek biztosítása;
- ingatlanbevételek teljesülésének elmaradása esetén annak kiegészítése, a folyó évi költségvetésben eredetileg jóváhagyott mértékig;
- vagyongazdálkodási feladatok között előre nem tervezhető, peres vagy peren kívüli eljárás során az önkormányzatot terhelő utólagos fizetési kötelezettség (beleértve a perköltségeket, kamatokat, díjakat, stb.) biztosítása;
- városfejlesztési és vagyongazdálkodási feladatok informatikai hátterének korszerűsítése, hardware és software beszerzés, fejlesztés;
- városfejlesztési, vagyongazdálkodási feladatokkal megbízott szervezetek jutalékának fedezete, dolgozók jutalmazása.
III. Fejezet

Záró rendelkezések

8. § Jelen rendelet 2006. április 15-én lép hatályba. A rendeletet első ízben a 2006. évi költségvetési gazdálkodás során kell alkalmazni.

1

Az önkormányzati rendeletet a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 44/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2023. január 1. napjával.