Szigetszentmárton Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2006.(VI.29.) önkormányzati rendelete

A temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2014. 02. 01

Szerkesztés...

Szigetszentmárton Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41 § (3) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján - annak végrehajtására kiadott 145/1999. (X. 1.) Kormányrendeletre, az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvénynek a halottakkal kapcsolatos rendelkezései végrehajtásáról, valamint a rendkívüli halál esetén követendő eljárásról szóló 34/1999. (IX. 24.) BM-EüM-IM együttes rendeletre figyelemmel – a Római Katolikus Egyház egyetértésével az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. §

  1. A rendelet hatálya kiterjed Szigetszentmárton község közigazgatási területén működő temetőre, melyben az önkormányzat a tulajdonossal kötött megállapodás alapján ellátja a temetkezési közszolgáltatási kötelezettségét, valamint ezek fenntartásával és a temetéssel kapcsolatos összes tevékenységre.
  2. A temető – az önkormányzati tulajdonban lévő ravatalozó (110 hrsz), valamint a ravatalozó megközelítését biztosító közút (109 hrsz) kivételével – a Szigetszentmártoni Római Katolikus Egyházközség tulajdonában áll.
  3. A temető fenntartásáról, üzemeltetéséről a tulajdonos egyház gondoskodik.
  4. A ravatalozó fenntartásáról, üzemeltetéséről az önkormányzat üzemeltetési szerződés keretében gondoskodik. 

Temetkezési szabályok

2. §
 

  1. A halottat eltemetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni – a temetőben lehet.
  2. (4) Az eltemettető kívánságára az urnát a hatályos jogszabályok rendelkezései szerint lehet kiadni.
  3. A temetőben polgári és egyházi szertartással történő temetés egyaránt lefolytatható.
  4. A temetőben koporsós, hamvasztásos temetkezésre és az emberi maradványok méltó elhelyezésére van lehetőség.
  5. A temetőben a temetkezési helyek elhelyezkedését a temető tulajdonosának birtokában lévő térképek mutatják.
  6. A temetkezési tevékenységet az üzemeltető a kegyeleti elvárásokhoz illő módon kell, hogy megszervezze (ruházat, magatartás, eszközök).
  7. Az üzemeltető az etnikai, vagy vallási eredetű temetkezési szokásokat – amennyiben azok más jogszabállyal nem ellentétesek – kötelesek figyelembe venni.

Temetési helyek

3. §
 

  1. A temető egésze egy sírhelytábla, amely sorszámmal ellátott sorokból áll. A sorokat sorszámmal ellátott sírhelyekre kell felosztani.
  2. A sírhelytáblán belül a sírhelyeket, a sírboltokat és a gyermek sírhelyeket a tulajdonos jelöli ki.
  3. A temetőben már korábban elhelyezett urnák kérelemre történő kiadásáról az üzemeltető gondoskodik.

4. §
 

  1. A temetőben lévő sírhelyek méreteinél a 145/1999. (X.1.) Korm. Rendelet előírásait be kell tartani.
  2. Az új sorok kialakításánál a sírok egymástól való oldaltávolságának 60 cm-nek, a
    gyermek síroknál pedig 30 cm-nek kell lennie. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.
  3. (4) Mélyített felnőtt sírhelybe (2,20 m) a területileg illetékes járási népegészségügyi intézet engedélye alapján még egy koporsó temethető.
  4. Felnőtt sírba elhelyezett két koporsón kívül még két urna is elhelyezhető. Koporsóban történő rátemetés alkalmazása nélkül a sírban még négy urna helyezhető el, ez azonban a sírhely használati idejét nem hosszabbítja meg.
  5. Felnőtt sírhely díj befizetése mellett a felnőtt sírhelytáblába 10 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben azonban a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lenni.
  6. A sírhelyek sírdombokkal, vagy anélkül alakíthatók ki.

Temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama

5. §
 

  1. A sírhelyek feletti rendelkezési jog megszerzéséért, valamint újraváltásáért, továbbá a közszolgáltatás igénybevételéért az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek díjat kell fizetni.
  2. A sírhelyek megváltási díjainak mértékét e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza, beszedése a tulajdonos joga és feladata.
  3. A rendelkezési jogosultság kezdési időpontja a megváltás napja, időtartama:
    a.) egyes sírhely esetén 25 év, illetőleg az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25
         év,

c.) sírbolt esetén 100 év,

d.) urnafülke és urnasírhely esetén 10 év.

  1. A temetési helyek használatának joga – sírbolt kivételével - magánszemélyek és jogi személyek között nem ruházható át, nem örökölhető.
  2. Kiürítés során a temetőben felállított síremlék lebontása, áthelyezése előtt a munkálatokat az üzemeltetőnek köteles bejelenteni.
    Az urnakiadásra vonatkozóan a Kormányrendeletben meghatározott eseteken túl az exhumálás szabályait kell alkalmazni.
  3. Ha rátemetés miatt a sírhely használati ideje meghosszabbodik, a használati díj időarányos részét meg kell fizetni.

Síremlékek, sírboltok

6. §
 

  1. A sírboltot csak kiviteli terv alapján lehet építeni. A kiviteli tervet csak a tulajdonos jóváhagyása után lehet az építési hatósághoz engedélyeztetésre benyújtani.
  2. A sírbolt építési munkák végzésének várható időpontját az üzemeltetőnek be kell jelenteni.
  3. A sírbolt felett rendelkezőnek azt kell tekinteni, aki a használati díjat megfizette.
  4. Arra nézve, hogy a sírboltba kik temetkezhetnek, a használati díj befizetőnek a sírboltkönyvbe bejegyzett rendelkezései az irányadók.
  5. A sírboltba koporsóban csak annyi elhunyt személy temethető, ahány férőhelyre azt építették. Ezen kívül két férőhelyes sírboltba további hat urna, négyszemélyes sírboltba további tizenkét urna helyezhető el. Amennyiben a sírbolt tulajdonosa a temetkezési jogosultságról a sírboltkönyvben nem tett rendelkezést, úgy a sírboltba az elhalt hozzátartozói az elhalálozás sorrendjében temethetők. A sírbolt tulajdonosának kérelmére a sírboltban elhelyezett koporsókban lévő porladáson túli csontmaradványokat össze kell gyűjteni és hamvasztás után urnában, illetőleg gyermekkoporsóban a sírboltba vissza kell helyezni. Ebben az esetben a maradványok csak urnahelynek számítanak.
  6. Síremléket szilárd talajra kell építeni. A síremlék nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet.
  7. A felállítandó síremléket a temető tulajdonosánál engedélyeztetni kell az erre rendszeresített formanyomtatványon. A síremléket csak az engedélyezett terveknek megfelelően lehet elkészíteni. Az engedély nélkül vagy nem az engedély szerint megépített síremléket a tulajdonos lebontathatja és a bontási költséget a sírhelyre terheli.
  8. A síremléknek meg kell felelnie a temető arculatának. Közízlést sértő formájú és felírással ellátott síremléket felállítani nem szabad. 
  9. Temetői létesítményeket (síremlék, sírbolt stb.) elkészültük után a temető üzemeltetőjének  be kell mutatni.

7. §
 

  1. (4) A holttest elhamvasztásához - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – a területileg illetékes járási népegészségügyi intézet engedélye szükséges.
  2. A kórházban elhunyt személy, valamint rendőri intézkedéssel boncolásra szállított holttest elhamvasztását a kórboncnok orvos engedélyezi.

Temetkezési szolgáltatások

8. §
 

(1)A köztemetőkben szolgáltatásokat végző vállalkozók tevékenységének összehangolásáról az üzemeltető gondoskodik.


(2)(4)

(3)A temetkezési szolgáltatók – az általuk végzett egyes temetkezési szolgáltatások jellegéhez is igazodóan – azonos feltételekkel, az erre irányuló bejelentés sorrendjének megfelelően veszik igénybe a temetői létesítményeket, az azt szolgáló infrastruktúrát.

(4)(4) Köztemetőn belül az elhunyt hűtésével, ravatalozásával, a temetőben erre a célra rendszeresített szállítójárművön való szállításával, továbbá a hamvaknak az erre szolgáló berendezéssel történő szórásával, urnaelhelyezéssel, sírásással, a sírhelynyitással, sírba helyezéssel, visszahantolással, újratemetéssel és exhumálással kapcsolatos feladatok ellátására az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezésének igénybevétele kötelező (az üzemeltető által biztosított szolgáltatások).

(5)A temetkezési szolgáltatást végzők e rendelet 1. sz. mellékletében meghatározott díjat kötelesek fizetni az üzemeltetőnek.


(6)Üzemeltető nem jogosult e rendeletben kihirdetett díjakon felül egyéb díjat megállapítani.

(7)Az üzemeltető jogosult temetkezési szolgáltatást is végezni.

(8)Amennyiben a temető üzemeltetője egyben temetkezési szolgáltatást is végez, köteles a kegyeleti közszolgáltatást más gazdasági tevékenységétől, így a temetkezési szolgáltatástól számvitelileg elkülöníteni.

9. §

  1. A felravatalozott koporsót – az eltemettető kívánságára – a búcsúztatás (szertartás) megkezdéséig nyitva lehet tartani.

       Nem lehet nyitva tartani az oszlásnak indult, vagy roncsolt állapotban lévő holttest koporsóját.

(2) (4) A fertőző betegségben elhunytak a járási népegészségügyi intézet egyedi előírásainak megtartásával temethetők.

Nyilvántartások vezetése

10. §
 

A temető fenntartója az új sírhelytáblák megnyitása előtt köteles gondoskodni a sírnyilvántartási térkép elkészítéséről és annak a jegyző által történő jóváhagyásáról. A temetőtérképet a temető nyilvántartó könyvvel összhangban a tulajdonos vezeti és az üzemeltető részére ½ éves frissítésekben átadja. A temetési rend megváltoztatása (sírok átminősítése) csak a jegyző engedélyével történhet a térkép módosításával. A temető dokumentációkat a temető kiürítésének elrendeléséig az üzemeltetőnek meg kell őriznie.

A temető üzemeltetése

11. §
 

(1)A temető üzemeltetője biztosítja az eltemetés, urna elhelyezés feltételeit.

  1. A temető területéről sírkövet, síremléket, fejfát – vagyonvédelmi okokból – csak a temető tulajdonosának engedélyével, az üzemeltetőjének történt előzetes bejelentés után szabad kivinni.
  2. A temetői munkák – különösen rátemetés, exhumálás, áthelyezés – során talált értéktárgyakról – ékszer, nemesfémből készített protézis –, és a megtalálás körülményeiről az üzemeltető jegyzőkönyvet köteles felvenni.
  3. A talált értékek biztonságos megőrzéséről az üzemeltető gondoskodik a jogosultnak történő átadásig.
  4. A temető üzemeltetője évente köteles a megbízó önkormányzatot tájékoztatni a köztemető, ravatalozó üzemeltetésével kapcsolatos tevékenységéről. Az üzemeltető ezen tájékoztatót tárgyévet követő év február 15-ig köteles a képviselő-testület elé terjeszteni.

A temetők rendje

12. §
 

  1. A nyitvatartás rendjét a temető tulajdonosának Temetőszabályzata tartalmazza.
  2. Vasárnap és ünnepnapokon, valamint a halottak napját megelőző hét hétfőjétől a halottak napját követő hét vasárnapjáig a temetőbe ipari jellegű célszállítás nem végezhető. Kivételt képez a temető üzemeltetésével kapcsolatos halaszthatatlan tevékenység.
  3. Az érintettek a sírok gondozását, díszítését szabad belátásuk szerint végezhetik. A sírhely birtokosa köteles a sírhely és környékének gondozásáról, gyomtalanításáról gondoskodni.
  4. A temetőbe járművel behajtani és azzal közlekedni csak az üzemeltető engedélyével szabad. A mozgássérülteket parkolási engedélyük feljogosítja a temetőbe való behajtásra, egyéb jármű közlekedésére az üzemeltető jogosult díjat megállapítani.
  5. A temetőben és közvetlen környezetében tilos minden olyan magatartás, amely a kegyeleti érzést és a szertartások rendjét sérti, valamint a látogatókat megbotránkoztatja.

13. §

  1. A temetőbe való belépés és az öntözővíz használata díjtalan.
  2. A temető, valamint a ravatalozó tisztántartása az üzemeltető feladata, a tulajdonosokkal kötött üzemeltetői szerződésben foglaltak alapján.
  3. A temető környezetének védelme, rendjének és tisztaságának megőrzése minden látogató kötelessége.
  4. A temetőben szemetelni, a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni, rongálni, eltávolítani tilos.
  5. A temetőben tűzveszélyes tevékenységet végezni csak a tűzvédelmi előírások betartásával lehet.
  6. A sírokra és a szakaszok belsejébe fát vagy cserjét ültetni tilos.

14. §
 

  1. A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható.
  2. A temetőben keletkezett hulladékot csak az arra kijelölt helyen lehet lerakni. Az elszállításról az üzemeltető szükség szerint intézkedik.
  3. A sírok és a sírboltok – beleértve az urnák elhelyezésére szolgálókat is - kerítéssel nem határolhatók körül.
  4. A temetők területére állatot bevinni – a vakvezető kutyák kivételével – tilos.

15. §

  1. Építőanyagnak a temetőbe való beszállításához, építési, vagy bontási munkák elvégzéséhez a tulajdonos engedélye szükséges, az üzemeltető ellenőrzi az engedély meglétét.
  2. A temetőben munkát végző vállalkozók (kőfaragó, kertész, temetkezési szolgáltató stb.) tevékenységük során az e rendeletben foglaltakat kötelesek betartani. Tevékenységük gyakorlása során a temető-látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban, a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatják.

Szabálysértési rendelkezések

16.§ (3)

Záró rendelkezések

17. §.

(1) E rendelet 2006. július 1-jén lép hatályba.

(2)(2) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

                        Lerner Henrik                                                 Gécs Józsefné

                         polgármester                                                                    jegyző

(1)  18/2006.(XII.15.) sz. rendelettel módosítva, hatályos  2007. 01. 01-től

(2)  11/2009.(IX.25.) sz. rendelettel módosítva, hatályos  2009. 09. 25-től

(3)  12/2012.(V.22.) sz. rendelettel módosítva, hatályos  2012. 05. 23-tól

(4)  18/2013.(XII.31.) sz. rendelettel módosítva, hatályos  2014. 02. 01-től

A rendelet egységes szerkezetbe foglalva:

Szigetszentmárton, 2014. január 6.

                                   Gécs Józsefné

                                            jegyző

 

Mellékletek