Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése 13/2007. (III.26.) önkormányzati rendelete

Az egyházak, felekezetek és vallási közösségek önkormányzati támogatásáról

Hatályos: 2022. 06. 01

Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése 13/2007. (III.26.) önkormányzati rendelete

Az egyházak, felekezetek és vallási közösségek önkormányzati támogatásáról

2022.06.01.

Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Önkormányzat közigazgatási területén működő egyházak, felekezetek és vallási közösségek pénzügyi támogatásának rendjéről a következő rendeletet alkotja.

Általános rendelkezések

1. § Az Önkormányzat felismerve az egyházaknak a helyi közösség életében játszott meghatározó szerepét, számukra e rendelet keretei között, azonos feltételek mellett vissza nem térítendő pénzügyi támogatást nyújt.

A rendelet célja

2. § A rendelet célja az egyházak helyi szerepvállalásának segítése, növelése, az Önkormányzattal való partneri kapcsolat előmozdítása, az önkormányzati feladatok hatékonyabb ellátása.

A rendelet hatálya

3. §1 E rendelet értelmében támogatható a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló 2011. évi CCVI. törvény 7. § (2) b)-c) pontjában meghatározott jogi személyiséggel rendelkező vallási közösség, vagy annak nyilvántartásba vett belső egyházi jogi személye (továbbiakban együtt: egyház), mely az önkormányzat közigazgatási területén legalább két éve dokumentálhatóan működik, és az alapszabályának megfelelő folyamatos hitéletet folytat.

A támogatás feltételei

4. §2 (1) Az egyház akkor részesíthető támogatásban, ha azt olyan közcélú feladat ellátására kívánja fordítani, amely Érd Megyei Jogú Város lakosságának érdekeit szolgálja.

(2) A támogatás nyújtásának további feltétele, hogy az egyház (amennyiben volt ilyen) elszámolt az előző évben kapott támogatással, illetve nincs a helyi önkormányzati adóhatóság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hatáskörébe tartozó lejárt köztartozása, vagy köztartozását folyamatosan az előre meghatározott törlesztő-részlettel teljesíti. Ennek tényét a pályázónak a fenti hatóságok által kiállított hatvan napnál nem régebben kiállított közokirattal, vagy a köztartozás fenn nem állása, illetve törlesztése tekintetében tett 30. napnál nem régebbi közjegyzői okiratba foglalt nyilatkozatával kell igazolnia.

A támogatás célja

5. §3 (1) A pénzügyi támogatás igényelhető különösen az egyház által végzett alábbi tevékenységekre:

a) gyermekek üdültetése, táboroztatása,

b) kulturális, közművelődési tevékenység,

c) nevelési, oktatási tevékenység,

d) ifjúsági, sporttevékenység,

e) szociális, egészségügyi tevékenység,

f) karitatív tevékenység,

g) esélyegyenlőség megteremtése, vagy

h) hitéleti tevékenység.

(2) A pénzügyi támogatás igényelhető az egyház működéséhez szükséges technikai, tárgyi és műszaki feltételek megteremtésének elősegítésére is.

A támogatás forrása

6. § Az Önkormányzat az egyházak részére nyújtható vissza nem térítendő pénzügyi támogatás keretösszegét éves költségvetési rendeletében rögzíti.

A pályázat

7. § (1) Az egyház a pénzügyi támogatást pályázat benyújtásával igényelheti. Pályázni a rendelet 1. számú melléklete szerinti pályázati adatlap benyújtásával az ott meghatározott dokumentumok csatolásával lehet.

(2)4 A pályázatot a Közgyűlés írja ki. A pályázatok benyújtási határnapja a kiírásnak az önkormányzat honlapján történő megjelenését követő 30. nap.

(3) A pályázati kiírás nyilvános, melyet az Érdi Újságban, Érd Megyei Jogú Város honlapján valamint a helyi médiában közzé kell tenni.

(4)5 A pályázatokat a polgármesternek címezve, a polgármesteri hivatal Humán-szolgáltatási Főosztálya részére kell benyújtani.

(5)6 Különösen indokolt esetben, pályázati eljárás nélküli egyházi támogatás esetén a támogatás odaítéléséről az egyház kérelemére az éves költségvetési rendeletben rögzített ágazati kereteken belül a Köznevelési, Művelődési és Ifjúsági Bizottság dönt.

A pályázati döntés előkészítése

8. §7 (1) A döntés előkészítését a támogatható egyházak képviselőiből álló Egyházi Tanács végzi.

(2) Az Egyházi Tanács elnöke a polgármester, elnökhelyettese az Egyházi Tanács működéséért felelős alpolgármester, további tagjai a 3. § szerinti vallási közösségek közvetlen felettes egyházi szervének képviselője által delegált egy-egy fő.

(3)8 A tagok delegálásáról szóló döntést a polgármesternek címezve, írásban, a polgármesteri hivatal Humán-szolgáltatási Főosztálya részére kell benyújtani. A delegált tagot a delegáló egyház bármikor visszahívhatja és helyette más tagot delegálhat, illetve a tag megbízatásáról bármikor lemondhat. A visszahívást és a lemondást a polgármesternek kell írásban bejelenteni. A tagsági viszony a bejelentés napjával szűnik meg. A tagját visszahívó egyház a visszahívott tag helyett más tagot delegálhat.

(4) Az Egyházi Tanács tevékenysége a támogatni kívánt cél közérdekűségének, a köz javának, valamint szakmai, gyakorlati megvalósíthatóságának vizsgálatára, a rászorultság indokoltságának vizsgálatára, valamint a támogatás összegének ajánlására terjed ki.

(5) Az Egyházi Tanács a pénzügyi támogatást igénylő egyház képviselőjét meghallgathatja, illetve a pályázat indoklásának kiegészítését is kérheti.

(6) Az Egyházi Tanács a támogatások odaítélésére indoklással ellátott egyhangú, írásos javaslatot tesz.

Pályázat elbírálása

9. §9 (1) A támogatások odaítéléséről - az Egyházi Tanács javaslatának figyelembevételével - a Közgyűlés dönt a javaslattételt követő első rendes ülésén.

(2) A pénzügyi támogatásról szóló határozat tartalmazza:

a) a támogatás célját,

b) a támogatás összegét, átutalási módját (egy összegben vagy meghatározott ütemezéssel),

c) a támogatás elszámolásának határidejét.

(3) A pénzügyi támogatásról szóló határozat alapján az Önkormányzat a nyertes pályázóval a határozat meghozatalától számított 30 napon belül támogatási szerződést köt.

A pénzügyi támogatás felhasználása és elszámolása

10. § (1)10 A támogatási szerződés aláírását követően az önkormányzat a támogatás összegét a kérelmező egyház pénzügyi számlájára 30 munkanapon belül utalja át.

(2) A támogatás kizárólag a támogatási szerződésben foglalt támogatási célra használható fel.

(3) A támogatás felhasználását a Közgyűlés a támogatási szerződésben foglaltaknak megfelelően ellenőrzi.

(4) A pénzügyi támogatásban részesülő egyház a támogatás összegének felhasználásáról köteles elszámolni, illetve a megvalósulásról szakmai beszámolót készíteni, melyek benyújtásának határideje legkésőbb a pályázati cél megvalósulásától számított 30. nap.

(5)11 A támogatás felhasználásáról szóló elszámolások elfogadásáról a Pénzügyi Bizottság dönt.

(6) Amennyiben az egyház a támogatás összegét a megállapodásban meghatározott határidőig nem, vagy rendeltetés ellenesen használja fel, illetőleg a támogatás igénylésekor lényeges körülményről, tényről valótlan vagy hamis adatot szolgáltatott, úgy a támogatás teljes összegét a jegybanki alapkamat kétszeresével növelten vissza kell fizetnie.

(7) A visszafizetési kötelezettség teljesítésére részletfizetési kedvezmény nem nyújtható.

A pénzügyi támogatás nyilvánossága

11. § A jelen rendelet szerint elnyert támogatások kedvezményezettjeinek nevére, a támogatás céljára, összegére, továbbá a támogatási program megvalósítási helyére vonatkozó adatokat az Érdi Újságban, Érd Megyei Jogú Város honlapján, valamint a helyi médiában legkésőbb a döntés meghozatalát követő harmincadik napig közzé kell tenni.

Záró rendelkezések

12. § E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

4

Megállapította a 25/2009. (III.27.) KGY. rendelet

5

A 7. § (4) bekezdése az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 15/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 2. § a) pontja szerint módosított szöveg.

8

A 8. § (3) bekezdése az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 15/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 2. § b) pontja szerint módosított szöveg.