Zala Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 13/2007. (VI. 26.) önkormányzati rendelete

A Zala Megyei Közgyűlés 13/2007. (VI.26.) ÖR számú rendelete a megyei kitüntető cím, valamint díjak alapításáról és adományozásáról

Hatályos: 2023. 01. 01

Zala Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 13/2007. (VI. 26.) önkormányzati rendelete

A Zala Megyei Közgyűlés 13/2007. (VI.26.) ÖR számú rendelete a megyei kitüntető cím, valamint díjak alapításáról és adományozásáról

2023.01.01.

*********A Zala Vármegyei Közgyűlés Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotói hatáskörében és az Alaptörvény 32. cikk (1) i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, továbbá Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 22. § (1) d) pontjában és 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § A Közgyűlés méltó módon kívánja elismerni azon személyek, szervezetek és közösségek munkáját, akik (amelyek) tevékenységükkel hozzájárultak Zala vármegye jó hírének öregbítéséhez, maradandóan és kimagaslóan gazdagították a vármegye egészségügyi, szociális, oktatási, kulturális, művészeti, sport, közéleti és egyéb értékeit, ápolták és őrizték a vármegye hagyományait, fejlesztették településeit.

********A Közgyűlés ezen szándékának megfelelően az alábbi elismerési formákról rendelkezik:
Zala Vármegye Díszpolgára kitüntető cím
Zala Vármegye Közigazgatásáért díj
Zala Vármegye Egészségügyéért díj
Zala Vármegye Szociális Gondoskodásáért díj
Zalai Pedagógus díj
Zala Vármegye Sportjáért díj
******* Zalai Civil Társadalomért és Nemzetiségekért díj
******* Zala Vármegye Fejlesztéséért díj
Zala György díj
Az Év Zalai Idősbarát Önkormányzata díj
Zala Vármegye Címere Emlékplakett díj

A Közgyűlés által alapított kitüntető cím és díjak

2. §

„Zala Vármegye Díszpolgára” kitüntető cím

(1) Zala Vármegye Díszpolgára kitüntető cím – legmagasabb megyei elismerés – adományozható azon személyek számára, akik egész életművükkel, a közösség érdekében végzett jelentős eredményt hozó munkájukkal, példamutató emberi magatartásukkal hozzájárultak a vármegye jó hírnevének öregbítéséhez.
(2) A kitüntető címből évente egy adományozható.
(3) *****A kitüntető címhez arany pecsétgyűrű, oklevél, valamint pénzjutalom adományozható, melynek mértékét a Közgyűlés évente a költségvetési rendeletében határozza meg. Az arany pecsétgyűrűt Zala vármegye címere díszíti.

3. §

„Zala Vármegyei Közigazgatásáért” díj

(1) Zala Vármegye Közigazgatásáért díj adományozható azon személyek számára, akik a megye önkormányzati szerveinél a helyi közösség szolgálatában, valamint bármely más közigazgatási szervnél az önkormányzati munka színvonalának emelése és megbecsülésének növelése érdekében kimagasló közszolgálati tevékenységet végeztek.
(2) A kitüntető díjból évente egy adományozható.

4. §

„Zala Megye Egészségügyéért” díj

(1) Zala Megye Egészségügyéért díj adományozható azon egészségügyben dolgozó személyek, szervezetek és közösségek számára, akik (amelyek) az egészségügy területén hosszú időn át kifejtett kimagasló munkásságukkal, maradandó alkotásukkal, tudományos kutatói tevékenységükkel különösképpen hozzájárultak a megye egészségügyi életének fejlődéséhez.
(2) A kitüntető díjból évente ******* egy adományozható.

5. §

„Zala Vármegye Szociális Gondoskodásáért” díj

(1) Zala Vármegye Szociális Gondoskodásáért díj adományozható azon szociális ágazatban dolgozó személyek, szervezetek és közösségek számára, akik (amelyek) a szociális ellátás és gyermekvédelem területén hosszú időn át kifejtett kimagasló és példa értékű munkásságukkal különösképpen hozzájárultak e területen a vármegye jó hírnevének öregbítéséhez, a szociális ellátások ellátott központú, minőségi fejlődéséhez.
(2) A kitüntető díjból évente egy adományozható.

6. §

********„Zalai Pedagógus” díj

(1) Zalai Pedagógus díj adományozható azon személyek, szervezetek és közösségek számára, akik (amelyek) a vármegyei oktató-nevelő munkában elért példamutató pedagógiai munkásságukkal hozzájárultak a vármegyei ifjúság testi és szellemi gyarapodásához.
(2) A kitüntető díjból évente egy adományozható.

********7. §

„Zala Vármegye Sportjáért” díj

(1) Zala Vármegye Sportjáért díj adományozható azon személyek, szervezetek és közösségek számára, akik (amelyek) kiemelkedő teljesítménnyel járultak hozzá az iskolai sport és az utánpótlás-nevelés sikereihez, a vármegye testnevelési és sport életében kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, illetve eredményt értek el.
(2) *********A kitüntető díjból évente egy adományozható.

********8. §

„Zalai Civil Társadalomért és Nemzetiségekért” díj

(1) Zalai Civil Társadalomért és Nemzetiségekért díj adományozható azon személyek, szervezetek és közösségek számára, akik (amelyek) hosszabb ideje eredményesen tevékenykedtek Zala vármegye civil társadalma és a vármegyében élő nemzetiségek érdekében.
(2) A kitüntető díjból évente egy adományozható.

********9. §

„Zala Vármegye Fejlesztéséért” díj

(1) Zala Vármegye Fejlesztéséért díj adományozható azon személyek, szervezetek és közösségek számára, akik a területfejlesztési intézményrendszer, az idegenforgalom és az önkormányzati, a gazdasági, illetve a civil szféra területén, hosszú időn keresztül kiemelkedő teljesítményükkel elősegítették a vármegye területfejlesztési és turisztikai célkitűzéseinek megvalósítását, kifejtett munkásságukkal hozzájárultak a vármegyei együttműködés kiépítéséhez, településeinek harmonikus fejlesztéséhez, a gazdaság fellendítéséhez.
(2) *********A kitüntető díjból évente egy adományozható.

********10. §

„Zala György” díj

(1) Zala György díj adományozható Zala vármegye és a Muravidék kulturális és művészeti életének és épített környezetének fejlesztése, alakítása, valamint az értékmegőrzés érdekében huzamosan kifejtett kimagasló művészi, gyakorlati és/vagy elméleti alkotó tevékenységet folytató személyek vagy szervezetek elismeréséül.
(2) A kitüntető díjból évente egy adományozható.

********11. §

„Az Év Zalai Idősbarát Önkormányzata” díj

(1) Az Év Zalai Idősbarát Önkormányzata díj adományozható azon települési önkormányzatok számára, amelyek a vármegyei idősügyi tevékenység területén a kötelező jogszabályi feladatokat meghaladóan kimagasló tevékenységet végeztek.
(2) A kitüntető díjból évente kettő adományozható.
(3) A kitüntető díj adományozására a Zala Vármegyei Idősügyi Tanács tesz részletes indokolással javaslatot a közgyűlés elnökének, aki a javaslat alapján átruházott hatáskörben dönt a kitüntető díj odaítéléséről. A közgyűlés elnöke döntéséről tájékoztatja a Közgyűlést.

********12. §

„Zala Vármegye Címere Emlékplakett” díj

(1) Zala Vármegye Címere Emlékplakett díj adományozható azon személyek számára, akik tevékenységükkel a vármegye kultúrájának, szellemi életének fejlődését, a vármegyében élők életkörülményeinek javítását szolgálták, tudományos, művészeti munkásságuk során maradandót alkottak, a vármegyében kiemelkedő közéleti, közszolgálati tevékenységet végeztek, különösképpen hozzájárulva ezzel a vármegye hazai és külföldi hírnevének öregbítéséhez.
(2) A kitüntető díjból évente legfeljebb tíz adományozható.
(3) A kitüntetett emlékplakettet, pénzjutalmat és a kitüntetés adományozásáról szóló oklevelet vehet át a közgyűlés elnökétől ünnepélyes keretek között. A kitüntető díjhoz adományozandó emlékplakett a vármegye címerének megfelelő alakú és mintájú arányos plakett, hátoldalán szerepel a díj elnevezése, a kitüntetett neve és az adományozás éve.
(4) A kitüntető díj odaítéléséről átruházott hatáskörben a közgyűlés elnöke határoz, döntéséről tájékoztatja a Közgyűlést.

A kitüntető cím és díjak adományozásának közös szabályai

********13. §

(1) A kitüntető díjakkal oklevél jár, valamint pénzjutalom adományozható, melynek mértékét a közgyűlés évente költségvetési rendeletben határozza meg.
(2) A pénzjutalmak és az adományozással járó egyéb költségek fedezetét a Közgyűlés költségvetési rendeletében biztosítja.
(3) A kitüntető címmel és díjakkal járó jutalom utáni közterheket az önkormányzat viseli.

********14. §

(1) A kitüntető címet és díjakat – a (2) és (3) bekezdésekben foglalt kivételekkel – minden évben a Vármegye Napján a közgyűlés elnöke adja át ünnepélyes keretek között.
(2) Kiemelkedő esemény, vagy évforduló alkalmával – a Közgyűlés döntése szerint – a kitüntető cím és díjak az (1) bekezdésben megjelölttől eltérő időpontban is adományozhatók.
(3) Az Év Zalai Idősbarát Önkormányzata díj az Idősek Világnapja évfordulója alkalmából a Zala Vármegyei Idősügyi Tanács és a vármegyei közgyűlés tisztségviselője jelenlétében kerül átadásra.

********15. §

(1) A kitüntető cím és díjak adományozásával – a 11. § kivételével – elhunyt személy emléke is megtisztelhető.
(2) A kitüntető díjak egyéneknek, szervezeteknek, közösségeknek megosztva egyaránt adományozhatók.
(3) A kitüntetettekről és díjazottakról a közgyűlés hivatala nyilvántartást vezet.

********16. §

(1) A kitüntető cím és díjak adományozására – a 11., 12. §-ok kivételével – javaslatot tehetnek:
a.) a közgyűlés tagjai és bizottságai, a vármegyei főjegyző,
b.) a vármegyében működő települési önkormányzatok képviselő-testületei, polgármesterei, továbbá önkormányzati társulások,
c.) a vármegye országgyűlési képviselői,
d.) a kitüntető díjak szerinti szakterületek szakmai és társadalmi szervezetei.
(2) A kitüntető cím és díjak adományozására vonatkozó javaslatokat – a 11. § 12. §-ok kivételével – részletes indokolással ellátva az átadás évének május 15. napjáig kell megküldeni a közgyűlés elnökének.
(3) A kitüntető cím és díjak odaítélésének előkészítése, véleményezése – a 11. § 12. §-ok kivételével – az alábbi eljárás szerint történik:
a.) A (2) bekezdésben meghatározott időpontig beérkező javaslatokat előkészítő bizottság véleményezi és rangsorolja, melynek tagjai a bizottsági elnökök és a közgyűlési alelnökök. A bizottság akkor határozatképes, amennyiben a tagok többségének jelenléte biztosított. A kitüntetési javaslatok rangsorolásához a jelenlévő tagok többségének szavazata szükséges. Az előkészítő bizottság ülésére meg kell hívni tanácskozási joggal a közgyűlési képviselőcsoportok vezetőit is.
b.) A közgyűlés elnöke az előkészítő bizottság kitüntetési típusonként rangsorolt javaslata figyelembe vételével terjeszti a kitüntető cím és díjak adományozására irányuló javaslatot a Közgyűlés elé.
(4) A kitüntető cím és díjak odaítéléséről – a 11. § 12. § kivételével – a Közgyűlés minősített többséggel dönt.

A kitüntető cím és díjak visszavonásának rendje

********17. §

(1) A kitüntető cím és díj visszavonható, ha arra a jogosult méltatlanná válik. Méltatlan a kitüntetésre különösen az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott, vagy a társadalmi értékrend szerint jó erkölcsbe ütköző magatartást tanúsít.
(2) A kitüntető cím és díjak visszavonására – a 12. § kivételével – azok tehetnek javaslatot, akik az adományozás kezdeményezésére jogosultak.
(3) A visszavonásról a javaslat alapján a Közgyűlés minősített többséggel dönt. A Zala Vármegye Címere Emlékplakett visszavonásáról átruházott hatáskörben a közgyűlés elnöke dönt, melyről tájékoztatja a Közgyűlést.

Záró rendelkezések

********18. §

(1) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.
(2) E rendelet kihirdetésével egyidejűleg
a.) a 19-26. §-ok hatályukat vesztik.
b.) A Zala Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2/1992.(I.30.) KGY. számú rendelete "Pais Dezső Díj" alapításáról és adományozásáról hatályát veszti.