Hévíz Város Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2007. (VI. 1.) önkormányzati rendelete

Az épített örökség értékeinek helyi védelméről

Hatályos: 2014. 02. 27- 2017. 10. 20

Hévíz Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (3) bekezdésében, valamint az építészeti örökség helyi védelmének szakmai szabályairól szóló 66/1999. (VIII.13.) FVM rendelet 4. § -ában kapott felhatalmazása alapján a helyi építészeti értékek védelméről a (továbbiakban: helyi értékek) az alábbi önkormányzati rendeletet alkotja:

 

A helyi értékek fogalma és a védelem tárgya

1. § (1) A helyi védelem tárgyát képezi mindaz az érték (településszerkezet, településkép, település táji környezete, településkarakter, építmény, szobor, képzőművészeti alkotás, stb) amelyet a jóváhagyott településrendezési terv, illetve a város Képviselő-testületének rendelkezése helyi védelemre javasolt.

 (2) A helyi védelem célja a településnek és környezetének, valamint az ott található értékes építészeti, táji, valamint az épített környezettel összefüggő természeti elemek jellegzetességének, hagyományos megjelenésének megőrzése.

A rendelet hatálya:

2. § A rendelet hatálya Hévíz Város Közigazgatási területén lévő, az 1. §-ban meghatározott és e rendelet alapján védetté nyilvánított helyi értékekre terjed ki.

A helyi védelem fajtái

3. § (1) A helyi védelem – az Étv. 57. §-a (1) bekezdésének figyelembevételével – a település és környezetének egészére vagy összefüggő részére (a továbbiakban: helyi területi védelem) , valamint egyes építményeire, ezek részleteire (a továbbiakban: helyi egyedi védelem) terjedhet ki.

(2) A  helyi területi védelem

a) a településszerkezet (utcahálózat, telekszerkezet, beépítési mód, az építési vonal, településszerkezeti szempontból jelentős zöldterület, vagy növényzet),

b) a településkép (külső településkép, belső településkép, utcakép),

c) a település táji környezete (a település megjelenése a tájban, hagyományos művelési mód, növényzet és természetes környezet)

d) településkarakter (a településszerkezet, a településkép elemei, formái, anyagai, színvilága együttesen) védelmére terjed ki

(3) A helyi területi védelem a műemléki környezetet (MK) közvetlenül határoló terület, valamint a műemléki jelentőségű terület (MJT) közvetlen környezetére is kiterjeszthető.

(4) A helyi egyedi védelem

a) az építmény (épület és műtárgy) vagy ezek együttese egészére, vagy valamely részletére (anyaghasználat, szerkezet, színezés, stb.),

b) az építményekhez tartozó földrészletre és annak jellegzetes növényzetére,

c) szobor, képzőművészeti alkotás, utcabútor védelmére,

d) egyedi tájérték védelmére terjedhet ki.

A helyi védelem irányítása

4. § (1)         A helyi értékek védelmének irányítása a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

(2) A helyi értékek védelmével kapcsolatos építésügyi igazgatási (hatósági) feladatokat a jegyző (továbbiakban: építésügyi hatóság) a városi főépítész szakmai előkészítésével látja el.

 

Védetté nyilvánítás és annak törlése

5. § (1)         A Képviselő-testület az 1. sz. mellékletben felsorolt épületeket és egyedi tájértékű területet, a 2. sz. mellékletben felsorolt településrész szerkezeteket és utcaképeket védetté nyilvánítja. A védetté nyilvánítás alapja a területrendezési terv vizsgálati munkarésze és a főépítész szakmai előkészítő munkája.

(2) A védetté nyilvánítást vagy annak megszüntetését bármely jogi vagy természetes személy kezdeményezheti. A védetté nyilvánításra, illetve megszüntetésére a főépítész előkészítésével a Polgármester tesz javaslatot a Képviselő-testületnek.

A védett értékek nyilvántartása

6. § (1)         A jegyző a helyi védelem alatt álló értékekről törzslapot készíttet és nyilvántartást vezet.

(2) A törzslap az alábbi adatokat tartalmazza:

a) a védett érték megnevezését, címét, helyrajzi számát és tulajdonosát;

b) a védettség fajtáját;

c) a védetté nyilvánítás indoklását;

d) a védett értéken lévő zavaró körülményeket megszüntető leírást, javaslatot;

e) a védett értéket bemutató fényképet, térképet, helyszínrajzot.

f) a helyi értékek védelmére adott önkormányzati támogatás biztosításának időpontját, mértékét és rendeltetését.

(3) Védetté nyilvánításról, illetve annak megszüntetéséről a Képviselő-testület rendelettel dönt. A döntésről tájékoztatni kell a tulajdonost és a kezdeményezőt, a Körzeti Földhivatalt. Helyi területi védelem esetén az érintett közművek és utak fenntartóit.

(4) A helyi védett értékké nyilvánítás, illetőleg megszűntetés tényét az ingatlan nyilvántartásba be kell jegyeztetni. A bejegyzés elmaradása a védettség hatályát nem érinti.

 

A védett építmények megjelölése

7. § A védelem alatt álló építményt, ha a védelem az épület vagy építmény egészére terjed ki, az e célra rendszeresített „Védett építmény” vagy „Védett épület” feliratú táblával kell megjelölni.

A védett érték fenntartása

8. § (1)         A védett értéket a tulajdonos köteles jó állapotban tartani. A védett érték megóvása, állagának megőrzése érdekében a tulajdonos kérelmére – külön megállapodás alapján - önkormányzati támogatás adható.

(2)    Az önkormányzati támogatás a védett érték megóvása, állagának megőrzése érdekében a végzett munkák költségének legfeljebb 50 %-áig terjedhet.

(3)    Az önkormányzati támogatással felújított épület védettsége nem törölhető 10 éven belül.

A helyileg védett értékek hasznosítására, fenntartására, átalakítására, bővítésére vonatkozó általános előírások

9. § (1)         Általános előírások:

a) A helyileg védett építészeti értékek fennmaradásának feltétele, megőrzésének módja elsősorban a rendeltetésnek megfelelő használat.

b) Olyan beavatkozást, mely a védett érték megjelenésére bármilyen hatással van, építési engedéllyel szabad végezni.

c) Az építésügyi hatósági engedélyezési eljárás során kötelező egyeztetni a városi főépítésszel.

d) A védett területhez tartozó utcabútort, hirdető berendezést elhelyezni úgy lehet, hogy azt előzetesen a városi főépítésszel véleményeztetni kell.

e) Az épületen (beleértve a tetőt is) reklámhordozót a városi főépítész előzetes véleményezése után lehet elhelyezni.

(2)    Védett épületekre, építményekre vonatkozó előírások:

a) Tömegükben meg kell őrizni és nem bonthatók az 1. sz. mellékletben felsorolt épületek, építmények.

b) A tetőforma, tetőhéjalás megtartandó, ill. annak eszmei értékével azonosra cserélhető.

c) A homlokzati nyílásrend megtartandó.

d) A homlokzati tagozatok eredeti formájában megtartandók ill. visszaállítandók.

e) A homlokzat színezése az épület stílusának megfelelő és az utcaképbe illő legyen.

f) A védett épületet úgy kell bővíteni, hogy az eredeti épület tömegformája, homlokzati kialakítása, utcaképi szerepe ne változzon, illetve a legkisebb kárt szenvedje és a tervezett bővítés a régi épület formálásával, szerkezetével, anyaghasználatával összhangban legyen. Az építési engedély a városi főépítész egyetértő véleménye nélkül nem adható ki.

g) A védett épület belső korszerűsítését, átalakítását, esetleg bővítését a védettség nem akadályozza, sőt a védelem érdekében elő kell segíteni ezen épületek mai igényeknek megfelelő használatát. Belső átalakítás, felújítás a belső értékek tiszteletben tartásával történjen.

h) Ha a védett épületrész utcai homlokzat, azt az eredeti állapotnak megfelelően kell megtartani.

i) Védett épület bontására csak a teljes műszaki és erkölcsi avultság esetén kerülhet sor, ha a védelemben részesülő építészeti érték károsodása olyan mértékű, hogy a károsodás műszaki eszközökkel nem állítható helyre. A védett épület bontására csak a védettség megszüntetését követően kerülhet sor, felmérési- és fotódokumentáció készítése után.

(3)    Védett utcaképre vonatkozó előírások:

Védett utcakép esetén a környezetbe illesztéssel kell igazodni. Az új épületek, építmények tömegarányait, főbb méreteit a környezetében lévő hagyományos épületekhez harmonikusan illeszkedve, azok homlokzatszélességét, gerinc- és párkány magasságát, tetőformáját, anyaghasználatát figyelembe véve kell meghatározni.

(4)    A védett területen meg kell őrizni a terület jellegzetes szerkezetét, telekrendszerét, utcavonal vezetését, épületeit, építményeit, kerítés- és kapuformáit, természeti értékeit az alábbiak szerint:

a)  A beépítési százalék és a homlokzatmagasság a meglévőnél magasabb nem lehet, (HÉSZ szerint).

b) A Szabályozási terv szerinti védett területen felújítás, átépítés, korszerűsítés a következők szerint történhet:

A külső nyílászárók a kor műszaki színvonalának megfelelően cserélhetők az eredetivel megegyező osztással, mérettel, anyaggal. Az eredeti külső falnyílások ritmusa, léptéke nem változhat. Az alkalmazott redőnyök, rácsok azonos kivitelűek, színűek és anyagúak lehetnek. A külső vakolat cseréje, javítása, színezése az építészeti karakter megőrzésével. A tetőhéjalás cseréje az eredeti színnel és anyaggal azonos kivitelben. A tetőtér hasznosítása az eredeti tetőtér megtartásával. A tetőtéri helyiségek megvilágítása tetősíkban fekvő ablakkal. Új kémény,

tetőszellőző az eredetivel azonos kivitelben. Az arra alkalmas épület esetén új rendeltetési egység kialakítása, funkció váltása a védett terület karakterének (arány, ritmus, formai elemek, színvilág) megőrzésével.

c)   A védett területen található növényzet kivágása engedélyköteles, pótlása kötelező.

d) Védett területen a védelemben részesülő értékek felújítása, átalakítása, korszerűsítése, karbantartási munkái, bontási munkái engedély kötelesek.

e)  A helyi védelem alatt álló területeken a városkép védelme érdekében:

ea.) közmű-, energia- és hírközlő vezetékek és műtárgyak a épületek közterületről látható homlokzatán nem vezethetők, illetve nem helyezhetők el;

eb) közműlétesítmény önálló, föld feletti, szabadonálló építményként nem helyezhető el;

ec) építmény közterületről látszó homlokzatán a mesterséges szellőztetés és az égéstermék kivezetés berendezései, szerelvényei nem helyezhetők el.

(5)    Védett képzőművészeti alkotások és emléktáblákra vonatkozó szabályozás:

Védett képzőművészeti alkotások és emléktáblák az eredeti állapotnak megfelelő formában és anyaghasználattal a felállítási helyükön tartandók meg.

(6)    Az egyedi tájérték-védelmi területen (Egregyi szőlőhegy) a tájkarakter védelme érdekében:

a) meg kell őrizni a szőlőtermesztés, csak a szőlő- és a borkultúrával összefüggő tevékenységek folytathatók. Műveltnek az a telek minősül, amelynek legalább 80 %-án szőlő kultúra található (BTSZ 46. § h);

b) csak a szőlőfeldolgozással, borturizmussal összefüggő építmények, építhetők (HÉSZ 30. § (8));

c)  a szőlőhegyre nem illő reklámozást, árusítást, tájidegen kerítéseket, világítást, térburkolásokat, kerti törpéket, stb. meg kell szüntetni

d) nem történhet olyan tereprendezés, terep átalakítás, mely megváltoztatja a természetes eredeti domborzati viszonyokat.

(7)       A védelem alá vont területeket, épületeket és építményeket rendszeresen ellenőrizni kell.

Építési hatóság engedélyével végezhető munkák és tevékenységek

10. § (1)       A helyi védettség alá tartozó épületek, építmények esetében – külön jogszabályban építési engedélyhez kötött tevékenységeken kívül – építésügyi hatósági engedély szükséges az alábbi esetekben:

         a) védett épület, építmény átépítése, bontása (200 lm3 alatt is), bővítése, átalakítása, helyreállítása, korszerűsítése, felújítása és közterületről látható homlokzat színezése;

         b) közterületről látható felületen (homlokzat, tető, kerítés, stb.) 1 m2-nél kisebb kirakatszekrény, előtető, ernyőszerkezet, hirdető berendezések, fényreklám, cég- vagy címtábla létesítése, átalakítása;

c) tájrendezési vagy képző- és iparművészeti restaurálási, továbbá a védett építmény jellegét és megjelenését bármilyen módon érintő egyéb munkálatok, illetőleg épületkutatás (falkutatás) végzéséhez.

(2)    Az (1) bekezdésben meghatározott munkákra az építési és használatbavételi engedélyezési eljárásról szóló jogszabály rendelkezéseit kell alkalmazni. A jogszabályban előírtakon kívül csatolni kell:

         a) állapot-felmérési rajzot,

         b) homlokzati színtervet,

         c) fényképeket az érintett objektumról, a környezetéről.

11. § (1)       Az építésügyi hatóság az építési engedély kiadását megtagadhatja vagy feltételekhez kötheti, ha a tervezett építési munka:

a)  területi védettség esetén a meglévő utcaszerkezet, építési vonal, telekosztás, építmények tér- és tömegarányának, tetőformájának, párkány-  és gerincmagasságának megváltoztatásával jár;

b) egyedi védettség esetén az épület, építmény tömegének, homlokzatának,

tetőzetének, homlokzati tagozatainak, díszítőelemeinek, burkolatának,

tetőfelépítményeinek, kéményeinek, nyílászáró szerkezeteinek, valamint egyéb

épülettartozékainak megváltoztatásával, eltávolításával vagy elbontásával jár;

a környezetbe nem illő építéstechnológia, homlokzatkiképzés, felületképzés és

színezés alkalmazását tervezi és a védett érték megőrzését veszélyeztetné, jellegét hátrányosan megváltoztatná vagy értékcsökkenését eredményezné.

(2)    Az építésügyi hatóság az engedélyezési eljárás során:

         a) meghatározhatja az épület tetőfedésének anyagát;

         b) előírhatja a homlokzat kialakításának módját és színezését;

c) korlátozhatja az építmények falán reklám felfestését vagy reklámhordozó elhelyezését;

d) megtilthatja az építmények közterületről látható megjelenését kedvezőtlenül befolyásoló gépészeti berendezések, antennák, légvezetékek, árnyékolók alkalmazását.

 

Záró rendelkezés

12. § (1)       A rendelet 2007. július 1-jén lép hatályba.

(2)    E rendelet hatályba lépése után kezdeményezett részletes rendezési tervek felülvizsgálatnál vagy készítésénél kötelező munkarészként kell az építészeti értékvizsgálattal foglalkozni.

(3) [1]


Vértes Árpád   sk.                                   dr. Tüske Róbert  sk.

                                      polgármester                                                   jegyző

1. számú melléklet [1]

Helyi védelem alatt álló ingatlanok:

- Erzsébet királyné u. 3. hrsz.: 999 Keresztes nővérek panzió,

rendőrség

- Erzsébet királyné u. 5. hrsz.: 998

- Erzsébet királyné u. 7. hrsz.: 997 Bibi villa (Kurtács panzió)

- Rákóczi F. u. 9. hrsz.: 971 Fontana Filmszínház és Muzeális Gyűjtemény

- Rákóczi u. 10. hrsz.: 1019 Teréz villa

- Rákóczi F. u. 11. hrsz.: 975 Astória panzió

- Rákóczi F. u. 15. hrsz.: 977 Gabi villa

- Széchenyi u. 16. hrsz.: 914 v. Községháza

- Széchenyi u. 20. hrsz.: 909 Lenke villa

- Széchenyi u. 26. hrsz.: 896 lakóház

- Széchenyi u. 28. hrsz.: 895 Kürnyek bíró háza

- Széchenyi u. hrsz.: 1091 Víztorony

- Petőfi S. u. 6. hrsz.: 1039 Gyula villa

- Petőfi S. u. 16. hrsz.: 1052 Imre villa

- József A. u. 2. hrsz.: 1074 Pócza villa

- József A. u. 13. hrsz.: 1048 Nyírádi villa

- Honvéd u. Kossuth u. sarok hrsz.: 1083 Bm. szanatórium

- Dr Schulhof V. sétány 1. Szent András kórház épületegyüttese (hrsz.: 964/7):

György ház

Rákóczi ház

Ella villa

Díszterem (v. Kursalon)

Ferenc J. ház

Hetes ház

Deák F. ház

- Tófürdő épületegyüttese: hrsz.: 964/8

Régi öltöző épület északi szárny

- Ady E. u. 10 hrsz.: 1496/1 Hotel Hélios Benjámin (v. Grand Hotel)

- Ady u. 29. hrsz.: 1524 Hotel Hélios Claudia (v.

Tisztviselők háza)

- Ady u. 31. hrsz.: 1525 Honvéd üdülő

- Petőfi S. u. 26. hrsz.: 1059 Beta Hotel Park (v. Pannónia Szálló)

- Zrínyi u. 130/a hrsz.: 67/14 Jézus szíve templom harangtornya

- Zrínyi u. 151. hrsz.: 302 Egregyi óvoda

- Park utca 8. hrsz.: 1061 Kató villa

- Park u. 12. hrsz.: 1119 Vám- és Pénzügyőri üdülő

- Helikon utca hrsz.: 1455/84 Evangélikus, református templom

- Árpád u. 20. hrsz.: 1241 lakóház

- Arany J. utca 8. hrsz.: 1180/1 lakóház

- Arany J. utca 7. hrsz.: 1267 nővérszálló

- Arany J. utca 20. hrsz.: 1246/2 v. vágóhíd

- Templom köz 1. hrsz.: 1173 lakóház

- Templom köz 10. hrsz.: 1190 lakóház

- Templom köz 16. hrsz.: 1184 lakóház

- Temető hrsz.: 1223

Egregyi szőlőhegy:

Dombföldi utca pince és présházak:

hrsz.: 2047

hrsz.: 2060

hrsz.: 2025

hrsz.: 2026

hrsz.: 2014

hrsz.: 2064

- Útmenti kereszt Zrínyi M. utca 117. Hrsz.: 355

- Útmenti kereszt Zrínyi M. utca 139. Hrsz.: 340

- Útmenti kereszt Zrínyi M. utca 159. Hrsz.: 300, a 42/2 hrsz-ú

út előtt

- Útmenti kereszt Széchenyi utca 29 Hrsz.: 1093

- Útmenti kereszt Vörösmarty - Ady utca sarok Hrsz.: 1496/2

- Útmenti kereszt Szentandrás utca 11/a. Hrsz.: 1174

- Útmenti kereszt Honvéd utca (Vörösmarty sarok) Hrsz.: 1118

- I.-II. világháborús emlékmű és park

Zrínyi M. utca 130/a. Hrsz.: 67/14”

- Szent András utca

- Árpád utca

- József Attila utca

- Egregyi utca

Egyedi tájérték:

Egregyi szőlőhegy (v. zárkert) teljes területe.

 

[1] Módosította: 10/2014. (II. 27.) Hévíz Város Önkormányzat rendelete 1. § Hatályos: 2014. február 27.

2. számú melléklet [1]

Helyi területi védelem

Helyi védelem alá tartozó településrész, szerkezet és utcaképek

Védendő településrész, szerkezet:

- Széchenyi utca - Kölcsey utca - Park utca - József A. utca által határolt terület;

- Szent András utca - Vörösmarty utca - Arany J. utca - Árpád utca által határolt terület;

- Egregyi utca térsége

Védendő utcaképek:

- Templom köz

- Szent András utca

- Árpád utca

- József Attila utca

- Egregyi utca

Egyedi tájérték:

Egregyi szőlőhegy (v. zárkert) teljes területe.

 

[1] Módosította: 61/2011. (XI. 10.) Hévíz Város Önkormányzata rendelete 1. § Hatályos: 2011. november 15.

2. számú melléklet [1]

Helyi területi védelem

Helyi védelem alá tartozó településrész, szerkezet és utcaképek

Védendő településrész, szerkezet:

- Széchenyi utca - Kölcsey utca - Park utca - József A. utca által határolt terület;

- Szent András utca - Vörösmarty utca - Arany J. utca - Árpád utca által határolt terület;

- Egregyi utca térsége

Védendő utcaképek:

- Templom köz

- Szent András utca

- Árpád utca

- József Attila utca

- Egregyi utca

Egyedi tájérték:

Egregyi szőlőhegy (v. zárkert) teljes területe.

 

[1] Módosította: 61/2011. (XI. 10.) Hévíz Város Önkormányzata rendelete 1. § Hatályos: 2011. november 15.

[1]

Hatályon kívül helyezte: 19/2012. (III. 28.) Hévíz Város Önkormányzata rendelete 9. § Hatálytalan: 2012. április 15.