Balatonfenyves Község Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2007. (XI.16.) önkormányzati rendelete

az építményadóról

Hatályos: 2023. 01. 01

Balatonfenyves Község Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2007. (XI.16.) önkormányzati rendelete

az építményadóról

2023.01.01.

Balatonfenyves Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. §-ának (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Balatonfenyves Község Önkormányzat illetékességi területére.

Adókötelezettség

2. § (1) Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő építmények közül a lakás, nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész (a továbbiakban együtt: építmény.

(2) Az adókötelezettség az építmény valamennyi helyiségére kiterjed, annak rendeltetésétől, illetőleg hasznosításától függetlenül.

Az adó alanya

3. § (1) Az adó alanya az, aki a naptári év (továbbiakban: év) első napján az építmény tulajdonosa. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok. Amennyiben az építményt az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, az annak gyakorlására jogosult az adó alanya. (A tulajdonos, a vagyoni értékű jog jogosítottja a továbbiakban együtt: tulajdonos).

(2) Valamennyi tulajdonos által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban a tulajdonosok az adóalanyisággal kapcsolatos jogokkal és kötelezettségekkel egy tulajdonost is felruházhatnak.

(3) Társasház, -garázs és üdülő esetén a tulajdonosok önálló adóalanyok, a közös használatú helyiségek után az adó alanya az említett közösség.

Adómentesség

4. §1 Adómentes a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 13. §.-ban felsoroltakon túl a Balatonfenyves illetékességi területén állandó lakóhellyel rendelkező magánszemély tulajdonában lévő lakás.

Adókötelezettség keletkezése és megszűnése

5. § (1) 3 Az adókötelezettség a használatbavételi, illetőleg a fennmaradási engedély jogerőre emelkedését követő év első napján keletkezik. Az engedély nélkül épült, vagy anélkül használatba vett építmény esetében az adókötelezettség a tényleges használatbavételt követő év első napján keletkezik.

(2) Az adókötelezettséget érintő változást (így különösen a hasznos alapterület módosulását, az építmény átminősítését) a következő év első napjától kell figyelembe venni.

(3) Az adókötelezettség megszűnik az építmény megszűnése évének utolsó napján. Az építménynek az év első felében történő megszűnése esetén a második félévre vonatkozó adókötelezettség megszűnik.

(4) Az építmény használatának szüneteltetése az adókötelezettséget nem érinti.

Az adó alapja

6. § Az adó alapja: az építmény m2-ben számított hasznos alapterülete

Az adó mértéke

7. §2 Az adó mértéke:

a) A rendelet 7/A. §.(1)-(2), (4) bekezdések szerinti építmény esetén: 900,-Ft/m2/év.

b) A rendelet 7/A. §.(3) bekezdés szerinti építmény esetén: 700,-Ft/m2/év.

Értelmező rendelkezések

7/A. § E rendelet alkalmazásában:

(1) lakás: a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésére vonatkozó egyes szabályokról szóló1993.évi LXXVIII. Törvény 91/A§-a 1-6. pontjában foglaltak alapján ilyennek minősülő és az ingatlan-nyilvántartásban lakóház, lakóépület, lakás, kastély, villa, udvarház megnevezéssel nyilvántartott, vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan.

(2) üdülő: az ingatlan-nyilvántartásban üdülőként (üdülőépület, hétvégi ház, apartman, nyaraló, csónakház) feltüntetett vagy ilyenként feltüntetésre váró építmény.

(3) egyéb nem lakás céljára szolgáló épület: az ingatlan-nyilvántartási bejegyzés alapján garázsnak, gépjárműtárolónak, raktárnak, üvegháznak, műhelynek, szerviznek, üzemnek, üzemcsarnoknak, pincének, présháznak, hűtőháznak, gyárnak minősülő vagy ilyenként feltüntetésre váró épület, épületrész , továbbá a melléképület, melléképületrész.

(4) 6 kereskedelmi egység: az ingatlan-nyilvántartási bejegyzés alapján kereskedelmi üzletnek, boltnak, abc-nek, üzletháznak, játékteremnek, csárdának, bisztrónak, borozónak, sörözőnek, büfének, cukrászdának, kávézónak, kávéháznak, teaháznak, fagylaltozónak, étteremnek, vendéglőnek, presszónak, irodának, műteremnek, szállodának, hotelnek, panziónak, fogadónak, motelnek, szállónak, vendégháznak, vadászháznak, rendelőnek, kórháznak, szanatóriumnak, gyógyszertárnak minősülő vagy ilyenként feltüntetésre váró épület, épületrész;

Záró rendelkezések

8. § (1)3 E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény és az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény rendelkezései az irányadók.

(2) Ez a rendelet 2008. január 01. napján lép hatályba.

(3) E rendelet kihirdetésével egyidejűleg hatályát veszti: a 17/1992.(XII.19); 17/1995.(XII.19); 20/1997.(XII.18); 10/1998.(XII.15); 10/2006.(IV.28) rendelet.

1

A 4. § a Balatonfenyves Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 7. § a Balatonfenyves Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 8. § (1) bekezdése a Balatonfenyves Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.