Balatonfenyves Község Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2007. (XI.16.) önkormányzati rendelete

a telekadóról

Hatályos: 2023. 01. 01

Balatonfenyves Község Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2007. (XI.16.) önkormányzati rendelete

a telekadóról

2023.01.01.

Balatonfenyves Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990.évi C.törvény 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján és az Alaptörvény 32. cikk.(1) bek. h pontjában meghatározott feladatkörében a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Balatonfenyves önkormányzat illetékességi területére.

Adókötelezettség

2. § Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő telek.

Az adó alanya

3. § Az adó alanya (Htv. 3. §.) az, aki az év első napján a telek tulajdonosa. Ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog, illetőleg több tulajdonos esetén a Htv. 12. §-ban foglaltak az irányadók.

Az adókötelezettség keletkezése, változása és megszűnése2

4. § Adókötelezettség keletkezése, változása és megszűnése vonatkozásában a Htv.20. §. rendelkezéseit kell alkalmazni.

Az adó alapja

5. § Az adó alapja a telek m2-ben számított területe.

Az adó mértéke3

6. §1 Az adó mértéke 80,-Ft/m2.

Adómentesség4

7/A. § Mentes az adó alól:

a) az építmény hasznos alapterületével egyező nagyságú telekrész,

b)5 a belterületen fekvő, az ingatlan-nyilvántartásban művelés alól kivett területként nyilvántartott, 1 hektárt meg nem haladó nagyságú földterület, feltéve, ha az adóévben annak teljes területe tényleges mezőgazdasági művelés alatt áll és e tényt a telek fekvése szerint illetékes mezőgazdasági igazgatási szerv igazolja, azzal, hogy nem minősül mezőgazdasági művelésnek, ha a földterületen kizárólag a gyomnövények megtelepedésének és terjedésének megakadályozására alkalmas munkát ( pl. gyommentesítést, kaszálás végeznek),
c) az építési tilalom alatt álló telek adóköteles területének 50%-a,
d) az adóalany termék-előállító üzeméhez tartozó, jogszabályban, vagy hatósági előírásban megállapított védő-biztonsági terület (övezet), feltéve, ha az adóalany adóévet megelőző adóévi, évesített nettó árbevétele legalább 50%-ban saját előállítású termék értékesítéséből származik,
e)6 a vállalkozónak nem minősülő adóalany belterületi ingatlanának teljes területe, ha azon épület áll.

Záró rendelkezés

7. § (1)2 Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény és az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) Jelen rendelet 2008. január 01. napján lép hatályba.

1

A 6. § a Balatonfenyves Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 7. § (1) bekezdése a Balatonfenyves Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.