Kapuvár Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2007.(VI.26.) önkormányzati rendelete

a hirdető-berendezések és hirdetmények elhelyezéséről

Hatályos: 2013. 01. 01- 2013. 12. 31

Kapuvár Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV.  törvény 16. § (1) bekezdésében, valamint az egyes építményekkel, építési munkákkal kapcsolatos építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokról szóló 46/1997.(XII.29.) KTM rendelet 9.§. (1) bekezdés k) pontjában foglalt felhatalmazás alapján - figyelemmel a gazdasági reklámtevékenységről szóló 1997. évi LVIII. törvény, továbbá a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. tv. 12. §-ában foglaltakra - a következő rendeletet alkotja.

 

 

Bevezető rendelkezések

 

1. §.

 

A rendelet célja Kapuvár város történeti hagyományainak, építészeti értékeinek, idegenforgalmi nevezetességeinek védelme, valamint a város arculatának megőrzése érdekében a városképi, közlekedési és vagyonbiztonsági szempontok figyelembe vételével a hirdető berendezések és hirdetmények elhelyezésének szabályozása.

 

2. §.

 

(1)   A rendelet hatálya kiterjed:

a) Kapuvár Város közigazgatási területére,

b) minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki/amely a város területén hirdető-berendezést, hirdetményt kíván elhelyezni.

(2)       A rendelet alkalmazása szempontjából hirdető-berendezés:

a) cégér: valamely mesterség jelvényeként használt, rendszerint a műhely, üzlet bejárata fölé kifüggesztett tárgy vagy címszerű ábra,

b)  cégtábla: kereskedelem, szolgáltatás, vendéglátás célját szolgáló helyiség, helyiség-együttes nevét és az ott folyó tevékenységet bejáratnál feltüntető tábla,

c)   címtábla: intézmény, vállalkozás nevét, esetleg egyéb adatait feltüntető tábla (névtábla),

d)   hirdetőoszlop: plakátok, hirdetések céljára szolgáló építmény,       

e)    hirdetőtábla: hirdetések, reklámok, közlemények kifüggesztésére használt tábla,

f)     megállító tábla: nyitvatartási idő alatt az üzletek elé a közterületre kihelyezett mobil reklámtábla,

g)    reklámgrafika: a reklámozás céljait szolgáló, bármely építési technológiával készített alapfelületre festéssel vagy azzal rokon technológiával (színezett habarccsal) készített reklámcélú építmény, grafikai mű.

h)    reklámtábla: valaminek a reklámozását szolgáló, nyilvános helyen elhelyezett tábla

i)  hirdetmény: a falragasz, felirat, plakát, szórólap, értesítés, ábrázolás, tájékoztató, kifeszített hirdetőszalag, valamint választási hirdetmény és kampány anyag akár nyomdai úton, vagy házilag, illetve felfestéssel (sprayvel)készült.

 

(3) Egyéb értelmezési rendelkezések:

 

a)  lakott terület: a közigazgatási területnek a közlekedési hatóság által "lakott terület" közúti jelzőtáblával kijelölt része.

b)      középület: a külön jogszabályban közhasználatúként meghatározott építmény,

c)      városközpont: e rendelet 1. számú melléklete szerint meghatározott terület.

d)     belváros: e rendelet 1. számú melléklete szerint meghatározott terület.

 

(4) Kapuvár város közigazgatási területén hirdető-berendezés e rendelet, valamint a külön önkormányzati rendelet előírásainak figyelembevételével helyezhető el.

 

Hirdető-berendezések elhelyezésének általános előírásai

 

3. §.

,

(1)   Hirdetmény

a) csak vízoldékony ragasztóval rögzíthető,

b) a köztisztasági előírások betartásával terjeszthető (különösen a szórólapos hirdetmény).

 

(2)   Hirdető-berendezésen és hirdetményen nem alkalmazható

 

a) a külön rendeletben[1] szereplő táblák forma és színösszeállítása, továbbá az útbaigazító táblákon szabványosított betűtípus és jelrendszer.

 

b) villogó, káprázást okozó fény, futófény, fényvisszaverő vagy fényvisszavető anyag, olyan világítótest, melynek elhelyezése, kialakítása révén, a közúton közlekedőket vakítja, ezzel a közlekedés biztonságát veszélyezteti.

 

(3)  A hirdetőberendezés tulajdonosa a hirdetőoszlopot és hirdetőtáblát köteles az építésügyi hatóság által megadott azonosító számmal ellátni.

 

4. §.

 

(1)     Hirdető-berendezések elhelyezése, átalakítása, bővítése építési engedélyköteles a külön jogszabályban[2] meghatározottak figyelembe vételével:

 

a)    a városközpont, valamint az országos és helyi védelem alatt álló területeken és épületeken nagyságtól függetlenül;

 

(2) Az Önkormányzat által történő lakossági tájékoztatást szolgáló ideiglenes jellegű hirdetőberendezések és hirdetések elhelyezése az érintett közút kezelőjének vagy ingatlan tulajdonosának hozzájárulása esetén építési engedély nélkül történhet.

 

5. §.

 

      (1)   A hirdető-berendezések kialakításának az építmény karakteréhez, színezéséhez, arányrendszeréhez igazodónak kell lenni. Szerkezetileg több elemből álló hirdető-berendezés egy építménynek számít.

 

       (2)   Közterületről két vagy több oldalról látható hirdető-berendezés csak két vagy több oldali hirdetőfelülettel kerülhet kialakításra.

 

        (3)   Az épületek szabad nyílás nélküli homlokzati felületén a következők szerint helyezhető el hirdetőberendezés:

a)      100 m2-nél kisebb falfelület maximum 50 %-ám,

b)      100 m2-nél nagyobb falfelület maximum 25 %-án az építésügyi hatóság véleményének figyelembevételével.

 

       (4) Az egységes homlokzat kialakítása érdekében az építési hatóság a teljes homlokzat átfestését elrendelheti.

 

       (5)  A (3) bekezdés szerinti hirdetőberendezés elhelyezése illetve falfestés a városközpont területén nem engedélyezhető.

 

6. §.

 

(1) Hirdető berendezést úgy kell elhelyezni, hogy az ne akadályozza a közterület más részeinek és a szomszédos ingatlanok rendeltetésszerű használatát, illetve közterület esetén a közterület fenntartási munkáit.

 

(2) A hirdető berendezések közutak melletti elhelyezésének szabályait külön törvény[3] szabályozza.

 

(3) Nem helyezhető el hirdető-berendezés

 

a) közterületi út, járda, gyalogút, kerékpárút szilárd burkolatára festett kivitelben;

b) a szabályozási tervben megtartandó zöldfelületként jelölt területeken;

c) középületek falain kivéve a 2.§ (2) bekezdés a) – c) pontjában foglaltakat;

d) közterületen álló fákon, padokon;

e) emlékműveken;

f) szobrokon

 

(4) A hirdető-berendezés kihelyezésével kapcsolatos kérelemhez mellékelni kell:

 

a)    a külön jogszabályban[4] meghatározott tervdokumentáción kívül a pontos helyszínrajzot (M:1000 illetőleg M:500 méretarányban) valamint a színes nézeti rajzot M=1:20 méretarányban,

b)     közút esetén az út kezelőjének hozzájárulását,

c)    az ingatlan tulajdonosának a hirdető-berendezés elhelyezéséhez történő hozzájáruló nyilatkozatát,

d)   az I. fokú építésügyi hatóság által kialakított véleményt, a Belvárosi reklámhordozók (cégérek, cégtáblák, hirdetőtáblák) kihelyezése kapcsán.

7. §.

 

     (1) A Képviselő-testület a hirdető-berendezések elhelyezésének szempontjából Kapuvár város területét körzetekre osztja. A körzetekhez tartozó utcák jegyzékét, valamint a körzetek lehatárolását e rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.

 

 

Hirdető-berendezések közterületen történő elhelyezése

 

8. §.

 

(1)   Közterületen hirdető-berendezést és hirdetményt elhelyezni csak a közterület-bérleti szerződés megkötésével, és e rendelet 2. számú mellékletben meghatározott közterület-bérleti díj megfizetése alapján lehet. A bérleti szerződés iránti kérelem mintáját a közterület rendeltetésétől eltérő célú használatának általános szabályairól szóló …./2007(…..) ÖKT. rendelet 8. melléklete tartalmazza.

 

(2)   A közterület hirdetési célú használatára vonatkozó szerződést az építésügyi hatóság engedélye alapján kell megkötni.

 

(3)   A közterületi bérleti jog másra bérbeadó hozzájárulásával ruházható át, cserélhető el, adható albérletbe.

 

(4)   Amennyiben bérleti szerződés és építési engedély nélkül kihelyezett hirdetőberendezésekre a fennmaradási engedély kiadható, úgy a közterület bérleti szerződés a …/2007. (………) ÖKT. rendeletbe foglaltak szerint megköthető.

 

 

A választással kapcsolatos hirdető-berendezésekre
és hirdetményekre vonatkozó külön szabályok

 

9. §.

 

A választással kapcsolatos hirdető-berendezésekre és hirdetmények elhelyezésére e rendelet 2-8.§-ban foglalt szabályok, valamint külön törvény[5] szabályozásai irányadók.

 

Eljárási szabályok

 

10. §.

 

Kapuvár Város közigazgatási területén e rendelet hatálybalépéséig kintlevő és a jelen rendelet rendelkezéseinek nem megfelelően kihelyezett hirdető-berendezések esetén:

 

a/ amennyiben a hirdető-berendezés tulajdonosa építési engedéllyel nem rendelkezik, úgy a jegyző soron kívül kezdeményezi a hirdető-berendezések eltávolíttatását;

b/ ha a hirdető-berendezés tulajdonosa építési engedéllyel rendelkezik, úgy azt a jegyzőnek az engedély lejártakor, a hirdető-berendezés természetes elhasználódásakor, vagy ha az adott közvilágítási oszlopokra a közútkezelő KRESZ táblát helyez ki, e rendeletnek megfelelően módosítania kell;

c/ a közút területén, közútkezelő hozzájárulás nélkül elhelyezett hirdető-berendezések eltávolítására a közútkezelő saját hatáskörben intézkedhet;

d/ a közút területén kívül, a közutakra vonatkozó jogszabályi előírásokba ütközően elhelyezett hirdető-berendezések esetén az közútkezelő közvetlenül - a közlekedési hatóság közreműködése nélkül – a jegyzőnél kezdeményezheti a jogellenes állapot megszüntetését.

 

11. §.

 

     (1) Az e rendelet előírásainak megszegésével elhelyezett hirdető berendezéseket az elhelyező a felszólítást követő - ha jogszabály kivételt nem tesz - 8 napon belül köteles saját költségén eltávolítani.

 

(2) Amennyiben a hirdető-berendezés eltávolítását annak elhelyezője a felszólítás ellenére nem hajtja végre, a jegyző külön törvény[6] értelmében intézkedik a végrehajtásról.

 

      (3) Az (1) és (2) bekezdésekben meghatározott eljárások befejezéséig a hirdető-berendezés tulajdonosának újabb hirdető-berendezés elhelyezésére nem adható engedély.

 

12. §.

 

Magántulajdonú ingatlanon felállított hirdető-berendezés elhelyezéséért és eltávolításáért az ingatlan tulajdonosa a hirdető-berendezés tulajdonosával egyetemlegesen felelős.

 

13. §

 

Záró rendelkezések

 

 (1) E rendelet 2007. július 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

 

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a közterületek használatának szabályozásáról és rendjéről szóló 7/1998. (III.31.) ÖKT. és az ezt módosító 15/1998.(VII.1.), 37/1999.(XII.17.), 15/2000.(XII.19.), 43/2000.(XII.19.), 31/2001.(X.29.), 30/2002. (XII. 17.), 43/2003.(XII.16.), 22/2004. (IV.27.), 18/2005. (VI.28.), 37/2005.(XII.20.), 32/2006.(XII.19.) rendelet hatályát veszti.

 


 

1. számú melléklet

 

 a 19/2007. (VI. 26.) önkormányzati rendelethez

 

 

 

I. ÖVEZET (Belváros)

 

Kapuvár Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 41/2004. (XI. 16.) rendeletével elfogadott É-2 számú Szabályozási terv (belterület) szerint a Rózsa utca – Damjanich utca – Kölcsey utca – Batthyány utca – Osli utca – Vörösmarty utca – Rákóczi utca – Zöldfasor utca – Kis-Rába folyó – Széchenyi utca – „Király-tó Óvoda” ingatlan déli határa – Táncsics utca – Soproni utca – 293., 294., 336. hrsz-ú ingatlanok déli vonala – Vargyas utca által határolt terület.

 

II. ÖVEZET 

az I. számú  övezeten kívüli területek

 


 

2. sz. melléklet [7]

a 19/2007. (VI. 26.) önkormányzati rendelethez

 

 

Hirdető-berendezések elhelyezésének bérleti díjai

 

 

 

Közterület-használat módja

I. övezet

II. övezet

Önálló fix hirdető-berendezés (10 m² alatt)

Ft/m²/hó

 

2.510,- Ft/m²/hó

 

1.255,- Ft/m²/hó

Megállító tábla, mobil tábla

Ft/m²/hó

 

1.690,- Ft/m²/hó

 

820,- Ft/m²/hó

 

A közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzatok, kirakatszekrények, hirdető-berendezések, fényreklámok, cég-, és címtáblák elhelyezése

Ft/m²/hó

 

 

960,- Ft/m²/hó

 

 

690,- Ft/m²/hó

Villanyoszlopokon elhelyezett reklámtáblák, hirdető felület nagysága alapján, felületenként

Ft/m²/hó

 

 

1.640,- Ft/m²/hó

 

 

1.310,- Ft/m²/hó

Politikai célú hirdetés (kivéve az Önkormányzat által kihelyezett mobíliák)

Ft/m²/nap

 

 

220,- Ft/m²/hó

 

 

160,- Ft/m²/hó

Óriásplakát hirdető felülete

Ft/m²/hó (10 m² felett)

 

nem helyezhető ki

 

 

1.710,- Ft/m²/hó

 

Az árak az ÁFÁ-t nem tartalmazzák.

 

 




[1] A közúti közlekedés szabályairól szóló többször módosított 1/1975. (II. 5.) KPM - BM együttes rendelet (KRESZ)

[2] Az egyes építményekkel, építési munkákkal kapcsolatos építésügyi hatósági engedélyezései eljárásokról szóló 46/1997. (XII. 29.) KTM rendelet.

[3] A közúti közlekedésről szóló többször módosított 1988. évi I. törvény.

[4] Az építészet – műszaki tervdokumentáció tartalmi követelményeiről szóló 45/1997. (XII. 29.) KTM rendelet szerinti tervdokumentáció.

[5] A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény.

[6] A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény

[7] A R. 2. számú mellékletét módosította a 33/2012.(XII.21.), mely 2013. január 1-jén lép hatályba.