Szabadszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2007. (XII. 3.) önkormányzati rendelete

A közterületi nevek, külterületi városrész nevek megállapításáról, a házszámozásról, valamint a névtáblák és a házszámtáblák elhelyezésének rendjéről

Hatályos: 2008. 01. 01- 2008. 02. 22

Szabadszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2007. (XII. 3.) önkormányzati rendelete

A közterületi nevek, külterületi városrész nevek megállapításáról, a házszámozásról, valamint a névtáblák és a házszámtáblák elhelyezésének rendjéről

2008.01.01.

Szabadszállás Város Képviselő-testülete az 1991. évi XX. tv. 39. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a 253/1997. (XII.20.) Korm. rend. 40. § (6)-(7) bekezdéseire figyelemmel Szabadszállás közterületei –, külterületi városrészei nevének megállapítására, megváltoztatására, nyilvántartására, alkalmazására, továbbá a közterületek névtábláinak elhelyezésére és a házszámozásra vonatkozó szabályok meghatározására az alábbi rendeletet alkotja.

A rendelet hatálya, célja, fogalmai

1. § Jelen rendelet hatálya Szabadszállás város közigazgatási területére terjed ki.

2. § A rendelet célja, hogy Szabadszállás város közigazgatási területén egységesen szabályozza a város bel- és külterületén kialakult, vagy kialakuló városrészek, közterületek nevének megállapításához, a név- és házszámtáblák elhelyezéséhez fűződő hatásköröket, feladatokat, jogokat és kötelezettségeket.

3. § A rendeletben alkalmazott fogalmak meghatározásai:

(1) Közterület: közhasználatra szolgáló, minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván. Egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott területrészére - az erről szóló külön szerződésben foglaltak keretei között - a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Közterület rendeltetése különösen: a közlekedés biztosítása (utak, terek), a pihenő és emlékhelyek kialakítása (parkok, köztéri szobrok), a közművek elhelyezése. /1997. évi LXXVIII. tv. 2. § (12.)/

(2) Városrésznév: a város központi belterületének részét, az egyéb belterületet jelölő név.

(3) Külterületi elnevezés: A város külterületének egyes elhatárolt részei meghatározására szolgáló név (történetileg kialakult név).

(4) Utcanév: A város út, utca, tér, park, köz, sétány, stb. jellegű közterületét, magánútjait jelölő név.

(5) Földrajzi név: A (2) - (4) bekezdésben lévő fogalmak gyűjtőneve (71/1989.(VII.4.)MT. rendelet).

Elnevezések megállapítása és megváltoztatása

4. § (1) Belterületi és külterületi városrészek, közterületek nevének megállapítása Szabadszállás Város Képviselő-testülete hatáskörébe tartozik.

(2) Az elnevezések megállapítására, illetve megváltoztatására vonatkozó javaslatokat Szabadszállás Város Polgármesteri Hivatal készíti és terjeszti elő, melynek alapján a képviselő-testület határozatban dönt.

(3) Közterületek elnevezésére javaslatot tehet bármely szabadszállási szervezet, képviselő és állampolgár.

(4) Az elnevezéssel kapcsolatos eljárásban biztosítani kell, hogy a város lakossága a javasolt elnevezés tekintetében véleményt nyilváníthasson.

(5) Új közterület elnevezéséről szóló döntés előkészítését a közterületet érintő telekalakítási engedélyezési eljárással egyidejűleg kell megkezdeni és a földhivatali bejegyzést megelőzően döntést kell hozni.

(6) A város belterületén minden közterületet mely Szabadszállás város szabályozási terve szerint lakóépülettel vagy üzemi épülettel beépíthető terület megközelítésére szolgál, el kell nevezni.

(7) Magánutak elnevezésére a tulajdonos/ok/ Szabadszállás Város Képviselőt-testületének egyetértése mellett jogosultak.

Az elnevezések általános szabályai

5. § (1) A városrészek és közterületek elnevezése illetve megváltoztatása az egyértelmű tájékozódást szolgálja.

(2) Új közterületek és magánutak elnevezésénél figyelemmel kell lenni a településen belüli elhelyezkedésre, a hagyományokra és a helytörténeti vonatkozásokra, törekedni kell a tömörségre és közérthetőségre. A közterület nevének tartalmaznia kell előtagként az azonosító tulajdonnevet, utótagként a közterület jellegére utaló elnevezést (pld. tér, út, utca stb.). Hiányos szerkezetű közterületnév nem adható.

(3) Közterületek élő személyről nem nevezhetők el, továbbá nem kaphatnak arab vagy római számot.

(4) A város közigazgatási területén több azonos közterületi elnevezés nem lehet.

(5) A már névvel ellátott közterület természetes meghosszabbításaként kialakuló új közterület szakasz külön elnevezés nélkül a meghosszabbított közterület nevét kapja.

(6) Ha a város szerkezetet érintő változások következtében a közterület korábbi egysége megszűnik, a leszakadó közterületet új névvel kell ellátni. Az eredeti elnevezést az 1. számozással kezdődő szakasznál kell meghagyni.

Közterületek nevének nyilvántartása

6. § (1) Szabadszállás város közterületeinek és magánútjainak nevét jegyzékbe kell foglalni és a változásokat napra készen kell vezetni. A nyilvántartást Szabadszállás város jegyzője „utcanévjegyzék” címmel vezeti és döntésről szóló határozat alapján közhitelű nyilvántartáshoz a földhivatalnak adatot szolgáltat.

(2) Az „utcanévjegyzék” melléklete a folyamatosan karbantartott térkép melyen fel kell tüntetni a városrészek nevét és határait, a közterületek neveit, az épületek körvonalait és számozását.

(3) Városrendezési okokból megszűnő, vagy más közterületekhez kapcsolódó közterületek nevét - külön döntés nélkül – a nyilvántartásból törölni kell.

A házak számozásának szabályai

7. § (1) A lakóházakat, egyéb épületeket és az építési telkeket ( a továbbiakban: ingatlanok) házszámmal kell ellátni.

(2) A házszámozást belterületen új utca esetén annak keletkezésével illetőleg a telekalakítás engedélyezésével, külterületen új épület építési engedélyezési eljárásával egyidejűleg kell elvégezni.

(3) Az ingatlanok házszámmal való ellátásáról és a házszámozás nyilvántartási térképre történő bejegyzéséről jelen rendelet szabályai szerint Szabadszállás Város Polgármesteri Hivatala gondoskodik.

(4) Az utcák vagy utcajellegű közterületek házszámai 1-el kezdődnek. A számozás az utcák városközpont felőli végén indul és az innen kifelé haladó jobboldal páratlan, a baloldal páros számozást kap.

(5) Terek vagy térjellegű közterületek házszámai a városháza (Kálvin tér 1.) irányába haladó ahhoz legközelebb eső utca torkolatának bal oldalán kell kezdeni és a házszámok emelkedése az óramutató járásával megegyező irányú.

(6) Ingatlan megosztása esetén – ha az újonnan kialakult telkek ugyanarra a közterületre esnek – a házszámot az ABC kisbetűivel kell megkülönböztetni. Telekegyesítéskor a házszámokat össze kell vonni.

(7) Minden önálló helyrajzi számú ingatlan csak egy házszámot kaphat, kivéve a több közterülettel határos, több önálló rendeltetési egységet tartalmazó ingatlan (pl: sarok telek), mely esetén minden közterület felé „egy” házszámot kaphat az ingatlan.

(8) Azokon a helyeken, ahol a tájékoztatás szükségessé teszi az egy ingatlanon lévő, ugyanazon közterületre nyíló, több bejáratot (lépcsőházat) római számokkal (I, II, III …) kell megkülönböztetni.

(9) Külterületen az épülő új ház száma a területrészen meglévő következő házszám.

(10) Belterületbevont ingatlan a belterületi számozási rend szerint új számozást kap.

Névtáblák és házszámtáblák elhelyezése

8. § (1) Az utcanév tábla elhelyezéséről, karbantartásáról és szükség szerinti cseréjéről Szabadszállás Város Polgármesteri Hivatala gondoskodik.

(2) Az utcanév táblákat az utcák végein és minden útkereszteződés minden oldalán el kell helyezni. A hiányzó utcanév táblákat folyamatosan pótolni kell.

(3) A névtáblákat közterületről jól látható helyen, épületen – az épület homlokzati tagozódásához illeszkedően – kerítésen, vagy álló táblaként kell elhelyezni.

(4) Az utcanév tábla szövegének és a házszámnak a nyilvántartásban szereplőnek megegyezőnek kell lenni.

(5) A házszám táblák közterületről jól látható helyen, az épület bejárati oldalán történő elhelyezéséről, karbantartásáról, pótlásáról az ingatlan tulajdonosának, illetve kezelőjének kell gondoskodni, kivéve, ha városképi szempontok miatt az utcanév tábla elhelyezésére jogosult erre jogot formál és erről az érintettet írásban értesíti.

(6) A külterületen a házszámtáblát az épületen, az útról jól látható helyen, vagy ha a távolság indokolja a telek bejárati kapuzatán kell elhelyezni.

Egyéb rendelkezések

9. § (1) Új utcanév megállapításáról vagy meglévő megváltoztatásáról a lakosságot a helyben szokásos módon tájékoztatni kell. Az érintett nyilvántartási-, közlekedési-, postai szervek, mentők, rendőrség, orvosi ügyeletek és tűzoltók tájékoztatása magánutak esetén a tulajdonos/ok/ közterület esetén Szabadszállás város jegyzőjének feladata.

(2) Megváltoztatott utcanév esetén a régi névtáblának piros átlós vonallal áthúzva, a változásról szóló döntést követő 1 évig az eredeti helyén kell maradnia.

(3) Új névtáblák a közterület nevének megállapításáról vagy megváltoztatásáról hozott döntést követően a tájékozódást szolgáló ütemezés szerint kell elhelyezni.

(4) Utcanév táblák elhelyezését az ingatlanok tulajdonosa (használója) tűrni köteles.

Záró rendelkezés

10. § E rendelet 2008. január 1-jén lép hatályba.