Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2007. (IV. 25.) önkormányzati rendelete

a lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek víz- és csatornahasználati díjának bérlőkre történő áthárításáról

Hatályos: 2023. 11. 24

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2007. (IV. 25.) önkormányzati rendelete

a lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek víz- és csatornahasználati díjának bérlőkre történő áthárításáról

2023.11.24.

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 35. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

1. § (1) A rendelet hatálya a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – minden a Budapest Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában álló bérbeadás útján hasznosított lakásra és nem lakás céljára szolgáló helyiségre, illetőleg területre (a továbbiakban együtt bérlemény) kiterjed.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya azokra a bérleményekre, melyek víz- és csatorna díját a felhasználó mellékvízmérővel mért fogyasztás alapján fizeti.

Víz- és csatornadíj megtérítési kötelezettség

2. § (1)2 Azokban a bérleményekben, ahol a vízfogyasztás külön-külön nem mérhető, a közüzemi víz- és csatornahasználati díjtérítés havi összegét az ingatlanon, illetve az épületben kialakított mérőhelyenként kell megállapítani. Az adott évre vonatkozó fogyasztást az Önkormányzat által épületenként leolvasott fogyasztás vagy a társasházak 2. §. (4) b) szerinti adatszolgáltatása alapján kell meghatározni

(2) A víz- és csatornahasználati díjtérítés meghatározásakor az épületek központi mérőin mért fogyasztásból levonásra kerülnek az alábbi tételek (korrigált vízfogyasztás): - a mellékvízmérőkön mért fogyasztás, - csőtörés során elfolyt vízmennyiség, - önkényes lakás- és helyiséghasználók által elfogyasztott vízmennyiség, - a nem lakáshoz tartozó egyéb bérlői vízfelhasználás, amelynek elszámolására (mint pl.: gépkocsimosás, kertlocsolás, stb.) a Budapest Főváros Közgyűlésének víz és csatornahasználati díjáról szóló mindenkor hatályos rendeletében biztosított és igénybevett átalányok és normák az irányadók. - az épületben végzett felújítási munkák során felhasználásra került vízmennyiség.

(3) A bérlők a közüzemi vízfogyasztásért és csatornahasználatért az Önkormányzatnak- a lakbéren (helyiségbéren) felül díjmegtérítést kötelesek fizetni.

(4)3 A díjmegtérítés havi összege azokban a bérleményekben, amelyekben a vízfogyasztás nem mérhető:

a) 100 %-ig önkormányzati tulajdonú épületekben lévő lakás és nem lakás céljára szolgáló helyiségek esetében az előző évi, a 2. § (1) bekezdés szerint korrigált vízfogyasztásnak – a bérlemények vízórával nem rendelkező összes alapterületét figyelembe véve – az adott önkormányzati tulajdonú bérlemény alapterületére eső arányos része, valamint a Budapest Főváros Közgyűlésének víz és csatornahasználati díjáról szóló mindenkor hatályos rendeletében megállapított, víz- és csatornadíj ÁFÁ-val növelt szorzatának egy tizenketted része. A Budapest Főváros Közgyűlésének rendeletben megállapított víz- és csatornadíj mértéke minden év január 1-jétől alkalmazásra kerül a bérlők számlájában. A felhasznált víz mennyiségének elszámolása az előző évi tényleges vízfogyasztás alapján történik minden év június 30. napjáig, s az elszámolás alapján egy évre előre megállapításra kerül a következő évben fizetendő víz-csatornahasználati díjátalány, amelyet a bérlőknek július 1-től kell téríteni a számla szerint.

b) A vegyes tulajdonú társasházakban lévő önkormányzati lakás és nem lakás céljára szolgáló helyiségek víz- és csatornahasználati díja megegyezik a közgyűlés által a tárgyévi költségvetésében elfogadott közös költségben elkülönített víz- és csatornahasználati díj tulajdonhányad szerinti lakásra jutó összegével. A következő év víz- és csatornahasználati díj változás időpontja a közgyűlés által elfogadott közös költség változás időpontja. Ha a társasház közgyűlése határozatot hoz a lakásonkénti tényleges költségelszámolásra, amely határozatban dönt hátralék befizetéséről vagy túlfizetés visszafizetéséről, abban az esetben az Önkormányzat a ház központi mérőjén leolvasott tényleges fogyasztás alapján – a közgyűlés döntésének megfelelő mértékben elszámol a bérlőkkel. Az Önkormányzat köteles az érintett társasházaktól adatot bekérni az épület egészére vonatkozó – valamint ennek alapján egyes tulajdonhányadra megállapított éves leszámlázott és kifizetett víz- és csatornahasználati díjról, valamint a társasház éves költségvetésében elfogadott víz- és csatornahasználati díj összegéről és hatálybaléptetésének időpontjáról. Amennyiben a társasház a bekért adatszolgáltatást nem teljesíti, az Önkormányzat az előző év adata alapján az egyes tulajdonhányadokra megállapított víz- és csatornahasználati díjat fizeti a társasháznak, s ezt határozza meg a bérlő felé.

c) A víz–csatornahasználati díj kiszámítása az irreálisan alacsony és irreálisan magas vízfogyasztás esetén úgy történik, hogy amennyiben a bérleményeket magában foglaló épület szorzószáma alacsonyabb 0,2 értéknél, illetve magasabb 0,8 értéknél, úgy az összesített elszámolás alapján kialakított kerületi átlagszorzót kell alkalmazni adott épület esetén.

(3)4

3. § (1)5 Az Önkormányzat tulajdonában álló bérlemény bérlője a víz- és csatornahasználati díjat vízóra hiányában az az Önkormányzat részére fizeti meg a 2. § (4) bekezdésében foglaltak szerint a lakásra és nem lakás céljára szolgáló helyiségre fizetendő bérleti díj megfizetésével egyidejűleg. A vízórával rendelkező lakás és nem lakás céljára szolgáló helyiség esetén annak bérlője a víz- és csatornahasználati díjat a közmű szolgáltató részére fizeti meg.

(2)6 Amennyiben az Önkormányzat tulajdonában álló lakásban vagy nem lakás céljára szolgáló helyiségben felszerelt vízórára kiszámlázott víz- és csatorna díjat a bérlő három hónapig nem fizeti meg, illetve három hónapig nem jelez vízfogyasztást, valamint a vízóra hitelesítését elmulasztja automatikusan köteles a továbbiakban az Önkormányzat részére a 2. §. (4) bekezdésében foglaltak szerinti vízdíjat fizetni.

(3)7 A közös használatú WC helyiséget használó lakások és nem lakás célú helyiségek vízórával rendelkező bérlői, a 100%-ban önkormányzati tulajdonú épületek esetén az Önkormányzattal vagy megbízottjával kötött megállapodás alapján 3 m3, vagy társasházaknál a közös képviselő és az Önkormányzat illetve megbízottjának megállapodása alapján meghatározott vízfogyasztásnak megfelelő víz- és csatornahasználati díjat kötelesek megfizetni.

4. § (1) A bérlő jogosult saját költségére mellékvízmérőt felszereltetni, melynek üzembe helyezésével egyidejűleg szerződést kell kötnie a vízi közmű üzemeltetőjével. A szerződéskötés tényét a bérlő a bérbeadónak a szerződéskötést követő 15 napon belül bejelenteni.

(2)8

(3)9

5. § (1)10 Az egyes bérlemények után fizetendő díj megtérítés összegét e rendelet 2. §. (4) bekezdése alapján az Önkormányzat által megbízott szervezet állapítja meg és számlában közli a bérlőkkel.

(2) A bérlő a rá vonatkozó víz és csatornahasználati díj megállapításával kapcsolatos számítási dokumentumokba jogosult betekinteni.

(3) Ha a bérlő a közölt díjmegtérítést nem fogadja el, annak megállapítását a Bíróságtól kérheti. A Bíróság jogerős határozatáig a bérbeadó által közölt díjmegtérítést kell megfizetni.

6. §11 A bérlő a díjmegtérítést a lakbérrel (helyiségbérrel) egy időben köteles az Önkormányzat részére megfizetni. E kötelezettség nem teljesítése esetén a Ptk. valamint a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvénynek a bérleti szerződés felmondására vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.

7. §12

8. §13 E rendelet alkalmazásában:

1. központi mérő: Az épület egészének vízfogyasztását mérő központi fővízmérő

2. mellékvízmérő: A lakás és nem lakás bérleményekben felszerelt mellékvízmérő, amelyekre a bérlők Mellékmérős díjmegosztási szerződést kötnek közvetlenül a Szolgáltatóval, s amelyek fogyasztása levonásra kerül az épület főmérőjének fogyasztásából.

3. épület szorzószám: az előző évi vízfogyasztást korrigálva a vízórás lakások és helyiségek vízfogyasztásával, valamint a 2. § (2) bekezdésében foglalt csökkentő tételekkel, megállapításra kerül a vízóra nélküli lakások és helyiségek éves fogyasztása. Ez az érték felosztásra kerül a teljes vízóra nélküli alapterülettel, illetve a hónapok számával, s az így megállapított érték adja az adott épületre vonatkozó szorzószámot. Ezt az értéket a bérlemény alapterületével, illetve Budapest Főváros Közgyűlésének víz és csatornahasználati díjáról szóló mindenkor hatályos rendeletében szabályozott, mindenkor hatályos egységárral megszorozva, képződik a bérlők/használók által, minden év július 1-től a következő évben havonta fizetendő víz- és csatornahasználati díjátalány összege.

4. kerületi átlagszorzó: Az éves vízelszámolást követően, valamennyi önkormányzati tulajdonú épület szorzószámainak átlagából képzett átlagszorzó.

5. irreálisan alacsony vízfogyasztás: A bérlemények vízórával nem mérhető alapterületére számított épület szorzószáma alacsonyabb 0,2 értéknél.

6. irreálisan magas vízfogyasztás: A bérlemények vízórával nem mérhető alapterületére számított épület szorzószáma magasabb 0,8 értéknél.

1

A bevezető a Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 40/2023. (XI. 23.) önkormányzati rendelete 16. §-ával megállapított szöveg.

2

Módosította a 21/2009.(V.08.) ök.sz. rendelet 1. §. Hatályos a kihirdetés napjától. Majd módosította a 30/2013. (VI.10.) ör. 2. §-a, hatályos 2013. június 10-től.

3

Módosította a 21/2009.(V.08.) ök.sz. rendelet 2. §. Hatályos a kihirdetés napjától. Majd módosította a 30/2013. (VI.10.) ör. 3. §-a, hatályos 2013. június 10-től.

4

Törölte a 21/2009.(V.08.) ök.sz. rendelet 3. §. Hatályos a kihirdetés napjától.

5

Módosította a 21/2009.(V.08.) ök. rendelet 4. §. Hatályos a kihirdetés napjától. Módosította a 30/2013. (VI.10.) ör. 4. §-a, hatályos 2013. június 10-től.

6

Módosította a 21/2009.(V.08.) ök.sz. rendelet 5. §. Hatályos a kihirdetés napjától. Módosította a 30/2013. (VI.10.) ör. 4. §-a, hatályos 2013. június 10-től.

7

Beiktatta a 21/2009. (V.08.) ör. 6.§-a, hatályos 2009 május 08-tól. Módosította a 30/2013. (VI.10.) ör. 4. §-a, hatályos 2013. június 10-től.

8

Hatályon kívül helyezte a 30/2013. (VI.10.) ör. 5. §-a, hatálytalan 2013. június 10-től.

9

Hatályon kívül helyezte a 21/2009. (V.08.) ör 7. §-a, hatálytalan 2009. május 8-tól.

10

Módosította a 21/2009. (V.08.) ör. 8.§-a, hatályos 2009. május 8-tól. Módosította a 30/2013. (VI.10.) ör. 6. §-a, hatályos 2013. június 10-től.

11

Módosította a 30/2013. (VI.10.) ör. 7. §-a, hatályos 2013. június 10-től.

12

Hatályon kívül helyezte a 30/2013. (VI.10.) ör. 8. §-a, hatálytalan 2013. június 10-től.

13

Módosította a 30/2013. (VI.10.) ör. hatályos 2013. június 10-től.