Taksony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2007 (II.1..) önkormányzati rendelete

a közterületek-használatáról

Hatályos: 2016. 09. 29

Taksony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2007 (II.1..) önkormányzati rendelete

a közterületek-használatáról

2016.09.29.

A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Taksony Nagyközség Önkormányzata képviselő-testülete a következő rendeletet alkotja

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy:

a) meghatározza a közterületek használatának rendjére vonatkozó szabályokat, figyelemmel a helyi adottságokra, a lakossági igényekre, a műemlékvédelmi, a községrendezési, közlekedésbiztonsági szempontokra;

b) megállapítsa a közterület-használati díj mértékét és fizetésének módját;

c) szabályozza az engedély nélkül tárolt, üzemképtelen járművekkel kapcsolatos eljárást.

2. § (1) 3A rendelet hatálya kiterjed a Taksony község közigazgatási területén belül az önkormányzat tulajdonában, kezelésében lévő, az ingatlan-nyilvántartásban közterületként (pl. közút, járda, tér) nyilvántartott belterületi földrészletekre, továbbá a belterületi földrészletek közhasználatra átadott részére (továbbiakban együtt: közterület), kivéve a közút nem közlekedési célú igénybe vételének magasabb szintű jogszabályok által szabályozott kérdéseire.

(2) Rendelkezései minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre vonatkoznak, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel a község területén tartózkodnak és tevékenykednek.

3. § A közterületeket, azok építményeit, berendezéseit és felszereléseit rendeltetésüknek megfelelően – állaguk sérelme nélkül és az általános magatartási szabályok betartásával – mindenki ingyenesen használhatja.

Közterület-használat engedélyezése, a közterület igénybevétele

4. § (1) A közterületek rendeltetéstől eltérő használatához közterület-használati hozzájárulás (továbbiakban: közterület-használati hozzájárulás) szükséges

(2) Közterület-használati hozzájárulást kell beszerezni:

a) a közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, üzleti védőtető elhelyezésére,

b) mobil elárusító fülke, pavilon ideiglenes elhelyezésére,

c) szobor, emlékmű és köztárgyak elhelyezésére,

d) önálló hirdető berendezések, reklám, fényreklám, cég, cím, útbaigazító, tájékoztató, figyelmeztető táblák, zászlórúd elhelyezésére

e) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezésére,

f) mozgóárusításra,

g) kiállítás, alkalmi vásár (búcsú), sport és kulturális rendezvények, valamint mutatványos tevékenység folytatásához, esküvői rendezvények lebonyolításához (lakodalmas sátor felállítása stb.) céljára,

h) vendéglátó ipari előkert, kitelepülés céljára, üzleti szállítás, illetve a rakodás alkalmával göngyölegek elhelyezésére, árukirakodásra,

i) üzemképtelen jármű ideiglenes tárolására,

j) teher és áruszállításra szolgáló gépjármű, mezőgazdasági vontató, munkagép, pótkocsi tárolására vonatkozóan,

k) a vasúti és közúti közlekedéssel és fuvarozással kapcsolatos állomáshely, indítófülke, pénztárfülke, fedett várakozóhelyiség elhelyezésére,

l) az egyes létesítményekhez szükséges gépjármű várakozóhely céljára,

m) 4

n) közlekedésben részt nem vevő reklámhordozó céllal elhelyezett jármű tárolására,

(3) Közterület-használati illetve közútkezelői hozzájárulást kell beszerezni a (2) bekezdésben foglaltakon felül, közüzemi zavar (víz-, gáz-, csatorna-, elektromos hiba) elhárításához, ha az elhárítás időtartama a 72 órát előreláthatólag meghaladja.

5. § (1) Nem kell közterület-használati hozzájárulás:

a) a közút (járda) zöldterület építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatos 72 órai időtartamot meg nem haladó közterület igénybevételéhez;

b) az úttartozékok és a közúti közlekedés irányítását szolgáló berendezések elhelyezéséhez;

c) a közterületen, illetve az alatt vagy felett elhelyezett postai távközlési kábelek, további közművek hibaelhárítása érdekében a 72 órai időtartamot meg nem haladó munkák végzéséhez,

d) az élet és balesetveszély elhárításához szükséges időtartamot meg nem haladó munkálatok végzéséhez,

e) érvényes építési engedéllyel rendelkező lakos esetén, a jogerőre emelkedést követő 90 napon belül.

(2) A közterület használója az 5. § 1) bekezdés a)-d) pontjaiban felsorolt tevékenységek gyakorlásának megkezdését köteles bejelenteni az Önkormányzatnak.

6. §

9

7. § (1) A közterület-használati hozzájárulás iránti kérelmet, a 3. melléklet szerinti tartalommal kell benyújtani. Az engedély megadása a polgármester hatáskörébe tartozik. A döntés meghozatalára az önkormányzati hatóság ügyben vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

(2) Az engedély,

a) ideiglenes jelleggel, meghatározott idő elteltéig,

b) a megállapított feltétel bekövetkeztéig, illetőleg,

c) a visszavonásig adható meg.

(3) Alkalmi, illetve alkalmi idényjellegű árusítási tevékenység végzésére, az alkalomra, az idényre, de évente összesen legfeljebb 3 hónapra adhat közterület-használati hozzájárulást. Az egyes ünnepekhez kapcsolódó alkalmi árusítás céljára közterület használati hozzájárulás az ünnep kezdetét megelőző 20. naptól kezdődő időszakra adható.

(4) Építési munka végzésével kapcsolatos tevékenységre (állvány, építőanyag, törmelék elhelyezésére) – közterület-használati hozzájárulás csak az építési munka végzésének tartamára adható.

(5) Az országgyűlési és az önkormányzati, valamint az egyéb képviseleti szervekbe való választással, továbbá népszavazással kapcsolatos hirdető berendezések elhelyezéséhez a választás napjának kitűzését követő naptól a választások napját követő 15. napjáig terjedő időszakra adható közterület-használati hozzájárulás.

(6) Élelmiszer utcai árusítására közterület-használati hozzájárulást csak idényjelleggel, meghatározott idő elteltéig lehet kiadni.

(7) A határozott időre szóló közterület-használat legrövidebb időtartama 1 nap, kérelemre többször meghosszabbítható.

(8) Ha az engedély érvényét veszti, az engedélyes saját költségén köteles az eredeti állapotot minden kártalanítási igény nélkül helyreállítani.

(9) A vendéglátó ipari egységek előkert, terasz (kerthelyiség) jellegű kitelepüléséhez csak akkor adható közterület-használati hozzájárulás, ha a Taksony arculatát esztétikusan befolyásolja és elősegíti a kultúráltabb városkép kialakítását, továbbá, ha a gyalogos forgalmat nem akadályozza.

(10) Amennyiben a közterületen folytatni kívánt tevékenységet (ide értve az önálló hirdető-berendezések, figyelmeztető és tájékoztató táblák elhelyezését is) jogszabály valamely hatóság vagy más szerv engedélyéhez, hozzájárulásához köti, a közterület-használati engedély csak az engedély, hozzájárulás megléte esetén adható ki.

(11) A közterület használati engedély jogosultja köteles az igénybevett területet és a környezetét tisztántartani és a keletkezett hulladék elszállításáról a közterület-használati hozzájárulásban foglaltaknak megfelelően, gondoskodni.

(12) A közút nem közlekedés céljából történő igénybevételével járó közterület használat engedélyezéséhez, valamint az önálló hirdető berendezések, figyelmeztető és tájékoztató táblák elhelyezéséhez a Közút kezelőjének előzetes hozzájárulását be kell szerezni.

(13) Az élelmiszer árusítás esetében a főállatorvos, valamint Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi szolgálat Ráckeve Városi Intézetének előzetes hozzájárulását is be kell szerezni.

(14) Tilos hirdetést, plakátot, reklámcédulát e célra ki nem jelölt építményre, műtárgyra, köztéri berendezésre, úttartozékra elhelyezni.

8. § (1) Nem adható közterület-használati hozzájárulás:

a) tűz és robbanásveszélyes tevékenység gyakorlására

b) eseti rendezvények kivételével szeszesital árusítására, szexuális áruk forgalmazására, cirkusz és mutatványos tevékenység céljára.

c) teher és áruszállításra szolgáló gépjármű, mezőgazdasági vontató, munkagép, pótkocsi, 12 főnél nagyobb befogadó képességű autóbusz közúton, közterületen való tárolására, kivéve a táblával kijelölt közterületeket.

d) a lakosság nyugalmat erősen zavaró vagy a közerkölcsöt sértő tevékenység végzésére.

e) közút és a járda felületének (ideértve a politikai reklámot is) céljára történő használatára

f) a gépek, gépjárművek javítására, az éjszakára kint hagyott tehergépjárművek, vonthatványok és utánfutók tárolására

g) az önkormányzat fenntartásában lévő közintézmények területén hirdető berendezés elhelyezésére,

h) az olyan tevékenység gyakorlására, amely a környezetre káros hatással lenne, a közbiztonságot vagy az egészséget veszélyeztetné,

i) közterületen nem árusítható termékek (szeszesital, dohányáru stb.) árusításához

j) szexuális áruk, eszközök értékesítésére és forgalmazására, „peep-show” üzemeltetésére, illetve szexuális szolgáltatásokra.

k) játék és pénznyerő automaták üzemelletésére

l) főútvonalra üzemképtelen jármű tárolásához,

m) zöld területre, beleértve a nem szilárd burkolatú sétáló utakat is a parkokban, ha a tervezett használat az ott lévő növényállomány rongálásával, pusztításával, csonkításával, károsításával járna, kivéve a területükön húzódó közművek javításához, létesítéséhez szükséges munkálatokat.

n) ha a kérelmezőnek a községben közterület használati díj tartozása van.

(2) Az önkormányzat (eseti jelleggel) az 1) bekezdés i) pontjában rögzített tilalmat feloldhatja, különösen a kiemelt rendezvények és jogszabályban meghatározott ünnepek alkalmával.

A közterület használati díj mértéke, fizetésének módja

9. § (1) Az engedélyes a közterület-használatáért díjat köteles fizetni. A díj mértékét a 2. melléklet tartalmazza. A fizetendő díjat, a megfizetés határidejét és módját a határozatban kell meghatározni.

(2) Az engedélyes a közterület-használati díjat a közterület tényleges használatára, illetőleg a közterületen lévő létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni

(3) A létesítményekkel elfoglalt közterületek nagyságának meghatározásánál a létesítmény alapterületét és a használathoz szükséges csatlakozó terület mértékét az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről (OTÉK) szóló 253/1997. (XII.20.) Kormányrendelet előírásai szerint kell figyelembe venni. cég, cím és hirdetőtábla, hirdető-berendezés, transzparens elhelyezése esetén annak felületét kell alapul venni. A díj szempontjából minden megkezdett hónap, nap, m² egésznek számít.

Mentesség a közterület-használati díj fizetése alól

10. § (1) A polgármester a jótékony és közcélú, valamint karitatív rendezvények esetében a közterület-használati díj fizetésének kötelezettsége alól felmentést adhat, különös tekintettel az Önkormányzat éves rendezvény-naptárában meghirdetett „Pünkösdi Napok”, „Taksonyi Búcsú” és ”Falukarácsony” rendezvényekre. Ezen alkalmakkor a rendező jogosult a terület felhasználására.

(2) A polgármester a következő esetekben a közterület-használati díj fizetésének kötelezettsége alól (kérelemre) részben vagy egészben felmentést adhat:

a) ha az engedélyes családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj legkisebb összegét nem éri el,

b) választásokkal kapcsolatos hirdetések engedélyezésére történő igénybevétel esetén.

Jogellenes közterület-használat következményei és a közterület-használati engedély visszavonása

11. § (1) Aki közterület-használati hozzájárulás nélkül vagy a hozzájárulástól eltérő módon, illetve az meghaladó mértékben használ, köteles az Önkormányzat vagy megbízottja felhívására a jogellenes közterület használatot haladéktalanul megszüntetni, továbbá kártalanítási igény nélkül kötelezhető a közterület eredeti állapotának helyreállítására.

(2) Az eredeti állapot helyreállítási kötelezettség elmulasztása esetén az önkormányzat az eredeti állapot helyreállítását, a kötelezettséget elmulasztó költségre elvégezteti, amennyiben a helyreállításra vonatkozó felhívásnak az érintett 3 napon belül nem tesz eleget.

(3) Az Önkormányzat az eredeti állapot az erre irányuló felhívás mellőzésével és a (2) bekezdésben megszabott határidő elteltére való tekintet nélkül azonnal helyreállíthatja, ha az élet és balesetveszély vagy jelentős anyagi kár, a közrend, közbiztonság, illetve a közterület rendje, rendeltetésszerű használata súlyos sérelmek elhárítása érdekében vagy jelentős közérdekből egyébként indokolt. Az eredeti állapot helyreállításának költségeit ebben az esetben is a jogosulatlan közterület használó köteles viselni.

(4) Aki közterületet-használati hozzájárulás nélkül vagy a hozzájárulásban foglaltaktól eltérően használ, azzal szemben (a tényleges használt időtartamra és területre) a szabálysértési bírságon felül a közterület használati díj tízszerese is megállapítható.

(5) 13

(6) 13

(7) Annak, aki a közterületet hozzájárulás nélkül használja, illetve akinek a részére kiadott közterület-használati hozzájárulást a 11. § (2) bekezdésébe foglalt okok valamelyike miatt rendkívüli visszavonással visszavonják, a jogellenes közterület használat megállapításától számított 6 hónapon belül nem kaphat újabb közterület-használati hozzájárulást.

(8) A jelen rendeletbe foglalt előírások megtartását a közterület-felügyelő, a jogszabályok szerinti ellenőrzésre jogosult más szervek, illetve az Önkormányzat által megbízott köztisztviselők a helyszínen vagy más alkalmas módon ellenőrzik.

(9) 13

Az üzemképtelen járművek közterületen történő tárolása

12. § (1) A rendelet alkalmazása szempontjából üzemképtelen jármű:

a) a hatósági engedéllyel vagy jelzéssel nem rendelkező az a jármű, amely egyébként közúti forgalomban csak ilyen engedéllyel és jelzéssel vehet részt,

b) baleset folytán megsérült és elhagyott jármű,

c) műszaki állapotánál fogva közúti közlekedésre alkalmatlan jármű.

(2) Közterületen üzemképtelen jármű közterület-használati engedély nélkül nem tárolható, az üzembentartó vagy tulajdonos (a továbbiakban: üzembentartó) az üzemképtelenné vált járművet saját költségén köteles a közterületről 30 napon belül eltávolítani.

(3) Üzemképtelen jármű közterület-használati engedélyét az üzemben tartónak kell megkérni.

(4) Üzemképtelen jármű közterületen történő tárolására közterület-használati engedély a KRESZ-ben meghatározottakon túl legfeljebb 30 napra adható

A közterület-használati hozzájárulás tartalma

13. § (1) A közterület-használati hozzájárulásnak a közterület-használat jellegétől függően tartalmaznia kell:

a) a jogosult nevét és lakóhelyének, illetve székhelyének, telephelyének címét.

b) a közterület használat célját és időtartamát, illetve azt a feltételt, amelynek bekövetkeztéig a hozzájárulás érvényes.

c) a közterület használat helyének, módjának, mértékének és egyéb feltételének pontos meghatározását,

d) utalást arra, hogy a hozzájárulás csak a közreműködő szakhatóságok hozzájárulásában foglalt előírások megvalósítása esetén érvényes,

e) a hozzájárulás érvényének megszűnése, vagy annak visszavonása esetén az eredeti az állapot (kártalanítási igény nélküli) helyreállításának kötelezettségét,

f) közterület használati díj fizetési kötelezettség esetén a díj mértékét és megfizetésének módját,

g) a jogosult közterületet érintő tevékenységében részt vevő bejelentett családtagjainak, illetve alkalmazottjainak nevét és lakcímét,

h) a közterület-használat jellegétől függően egyéb hatósági, szakhatósági előírásokról és kikötésekről szóló tájékoztatást, a „városképi” követelményeket, a környezetvédelmi, valamint a munka- és balesetvédelmi előírásokra történő utalását,

i) a közterület-használattal járó járulékos költségek (energia, vízdíj stb.) viselésének és megfizetésének módját,

j) a közterület-használat időtartama alatt a szükséges állagmegóvási, karbantartási és tisztántartási kötelezettség előírásait,

k) az esetleges szerzői jogdíj megfizetésére irányuló kötelezettség teljesítésére szóló felhívást,

(2) A közterület-használati hozzájárulást meg kell küldeni:

a) a kérelmezőnek,

b) az eljárásban érintett hatóságoknak, szakhatóságoknak,

c) közterület-felügyeletnek,

d) mindazoknak a felügyeleti, ellenőrző és rendészeti hatóságoknak, amelyek hatáskörét a közterület használattal kapcsolatos tevékenység érinti.

(3) A közterület-használati hozzájárulás megtagadását közölni kell:

a) a kérelmezővel,

b) a közterület-felügyelettel.

A közterület-használati hozzájárulás érvényességének megszűnése és a közterület-használat szüneteltetése

14. § (1) A közterület-használati hozzájárulás érvénye megszűnik:

a) a hozzájárulásban meghatározott időben, vagy feltétel bekövetkeztével,

b) a közterület-használat és használatának rendjét érintő jogszabályok megváltozása miatti visszavonással,

c) a hozzájárulásban vagy a közterület-használatra, illetve az ezzel kapcsolatos tevékenységre vonatkozó jogszabályokban foglaltak miatti rendkívüli visszavonással.

(2) Az (1) bekezdés b) pontja szerinti esetben a közterület-használati hozzájárulás érvénye a jogszabályi változás hatálybalépését követő 30. napon szűnik meg.

(3) Megszűnik a közterület-használati hozzájárulás érvénye akkor is, ha a közterületen folytatott tevékenységre jogosító okirat érvénye megszűnik, vagy a jogosult tevékenység folytatására való jogosultságát egyébként elveszti.

(4) Megszűnik a közterület-használati hozzájárulás érvénye a jogosult halálával, vagy (jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező tagság esetén) a jogutód nélküli megszűnésével.

(5) Megszűnik a közterület-használati hozzájárulás érvénye akkor is ha a jogosult bejelenti az Önkormányzatnak, hogy a közterület-használatával felhagy, egyidejűleg visszaadja. Ebben az esetben a már esedékesé vált és befizetett közterület-használati díjat visszakövetelni nem lehet.

(6) Az országgyűlési, önkormányzati és egyéb választással keletkező testületekbe való választással, továbbá népszavazással összefüggésben a választási hirdető berendezések elhelyezése céljából adott közterület- használati hozzájárulás érvénye a választások befejezését követő 15. nappal szűnik meg.

15. § (1) 6

(2) Rendkívüli visszavonással visszavonható a közterület-használati hozzájárulás, ha a jogosult a közterület (felhívás ellenére) a hozzájárulástól eltérő célra és módon, illetve azt meghaladó mértékben használja vagy díjfizetési kötelezettségnek tartósan (két hónapot meghaladóan) nem tesz eleget. Ebben az esetben a korábban befizetett közterület-használati díjat visszakövetelni nem lehet.

16. § (1) A közterület-használati hozzájárulás érvénye a 14. § (1) bekezdés a) pontjában szabályozott esetben a lejárta előtt legalább 15 nappal korábban benyújtott kérelmére, meghosszabbítás engedélyezésére az e rendeletben az eredeti hozzájárulás megadására vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni.

(2) Nem hosszabbítható meg a hozzájárulás érvényessége a 14. § (6) bekezdésében szabályozott esetekben

(3) Nem hosszabbítható meg a hozzájárulás érvényessége, ha a meghosszabbítást kérőnek közterület-használati díjhátraléka van.

17. §

7

18. § (1) Ha a közterület-használati hozzájárulás érvényét veszti, a jogosult kártalanítási igény nélkül köteles a közterület eredeti állapotát (különösen annak tisztaságát) haladéktalanul helyreállítani.

(2) Az (1) bekezdés szerinti kötelezettség a jogosult építési engedély alapján végzett munka esetében akkor terheli, ha az eredeti helyreállítását a hozzájárulás megadásának feltételeként előírták.

(3) Az Önkormányzat az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség teljesítésére a közterület-használat jellegétől függő, de legfeljebb 15 napos halasztást adhat a jogosult kérelmére.

(4) A közterület-használattal járó kötelezettségek (így különösen a közterület-használati díj megfizetése) szempontjából azt az időt is be kell számítani a közterület-használatba, ameddig a jogosult az eredeti állapotot hiánytalanul helyre nem állította.

Parkoló- és rakodóhely létesítése

19. § (1) Az építmények rendeltetésszerű használatához szükséges, az előírt mennyiségű és fajtájú gépjárművek részére a létesítményekhez tartozó építési telken vagy közterületen parkoló, illetve rakodóhelyeket kell kialakítani (az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII.20.) számú Kormány rendelet értelmében), amit jelen rendelet 4. számú melléklete tartalmaz.

(2) A beruházó a parkoló, illetve rakodóhelyeket a létesítménnyel egyidőben köteles kialakítani.

(3) Az (1)-(2) bekezdésben foglalt rendelkezéseket már meglévő létesítmények átalakítása, bővítése, rendeltetésének változása során is alkalmazni kell.

(4) Az elsőfokú építési hatóság több egymás melletti létesítmény részére közös, a rendezési tervben előírt parkolóhely kialakítását is elrendelheti.

(5) 10A létesítendő várakozó, rakodó és parkoló helyek burkolata térburkoló kő, aszfalt vagy beton lehet.

(6) Amennyiben a létesítményhez tartozó építési telken már kialakított belső parkoló, várakozó-, vagy rakodóhely található és nem kötelezettségszerű bővítésre van igény, amely a közterületet érinti, akkor a tulajdonos a tervezési és kialakítási költségek finanszírozásának terhe mellett az Önkormányzattal szerződést köt.

(7) A közterületi parkolóhelyeket az önkormányzat típusterve alapján kell kivitelezni. Abban az esetben is a tulajdonost terhelik a tervezési és kialakítási költségek, amennyiben a kötelezett az önkormányzattal alakíttatja ki a közterületi parkolóhelyet, amit a Polgármesteri Hivatallal megállapodásban rögzít.

(8) Ha a (6) bekezdésben meghatározott igény nem merül fel, akkor a létesítmény előtti területen „Megállást korlátozó” közlekedési jelzőtábla kerülhet kihelyezésre.

(9) E rendeletben foglaltak szerint újonnan kialakított parkolóhelyekre vonatkozóan a tulajdonos az Önkormányzattal kötött szerződés értelmében 15 éves ingyenes közterület használatban részesülhet.

(10) Amennyiben a tulajdonos a parkolóhelyek kialakítása kapcsán közterületen az Önkormányzattal kötött megállapodás alapján saját költségén további az Önkormányzat tulajdonába kerülő beruházást (pl. parkosítás) valósít meg, az Önkormányzat a megvalósított beruházás ellenértékeként, a beruházás értékének arányában – a (9) bekezdésben foglaltakon túlmenően – további ingyenes közterület használatban részesítheti a tulajdonost.

(11) A (10) bekezdés szerinti további ingyenes közterület használat mértéke annak arányában állapítandó meg, hogy a parkolók kialakításán túl megvalósított beruházás értéke, hogyan viszonyul a kialakított parkolók értékéhez. Ennek megfelelően a beruházás értékének és a parkolóhelyek kialakítása értékének hányadosa szorzandó meg azon évek számával amennyi kedvezményt a tulajdonos a rendelet (9) bekezdése alapján kapott. A (10) bekezdés szerinti további ingyenes közterület használat mértéke azonban a 45 évet, és ezáltal a teljes (9) és (10) bekezdésben foglalt ingyenes közterület használat mértéke a 60 évet nem haladhatja meg.

(12) Amennyiben a tulajdonos parkolóhely építési kötelezettségének nem tesz eleget, az önkormányzat által kiépített parkolóba a megfelelő számú parkolóhely után bérleti díj fizetésére köteles, melynek összegét az önkormányzat évente rendeletben állapítja meg.

20. § (1) Ha a fenti létesítmények elhelyezésekor az előírt számú parkolóhely saját területen nem biztosítható, az önkormányzat a hiányként mutatkozó parkolóhelyek megépítésére a rendezési tervek keretei között az építtetővel megállapodást köthet.

(2) A megállapodásnak tartalmaznia kell az Önkormányzat kötelezettségvállalását, a hiányzó számú parkolóhelyek megépítésére, az épülő parkoló helyének megjelölését, a beruházó által az Önkormányzatnak fizetendő kivitelezési költséget, a fizetés és a teljesítés módját, idejét.

(3) A beruházó köteles az önkormányzattal kötött megállapodást az építési engedély iránti kérelem mellé csatolni.

(4) A megállapodás előkészítése a Polgármesteri Hivatal feladata, megkötésére a polgármester jogosult.

(5) A parkolóhelyek megvalósítására az Önkormányzat csak akkor vállalkozhat, ha azt közterületen megvalósuló várakozóhelyek (parkolók) esetében legkésőbb egy éven belül, a jelentkező igény helyétől legfeljebb 500 méteren belül megvalósítja.

(6) A település sajátosságaira figyelemmel, amennyiben szükséges, a közút kezelőjének közlekedési vizsgálata alapján a megállapított parkolóhelyek száma +- 50 % -ban eltérhet a rendeletben megállapított értékektől.

21. § (1) 3

(2) A parkolóhelyek tervezési és kialakítási összegét beruházó, vállalkozó az építési engedélyezési eljárás során köteles befizetni Taksony Nagyközség Önkormányzata OTP Bank Rt.-nél vezetett elkülönített számlájára.

(3) A parkolóhelyek létesítéséből és használatából befolyt összegekről elkülönített nyilvántartást kell vezetni.

(4) A parkolóhelyek számáról, az igény keletkezésének helyéről, valamint az ezekkel kapcsolatosan kialakított új parkolóhelyekről részletes nyilvántartást kell vezetni.

22. § (1) 8Egyedi telkes beépítés esetén a Képviselő-testület kérelemre egyedi döntés alapján felmentést adhat a saját telken belüli gépkocsi tároló helyek kialakításának kötelezettsége alól.

22/A. § (1) Az Önkormányzat tulajdonában álló közterületek filmforgatási célú használatára e rendelet előírásait

a) a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvényben,

b) a települési önkormányzat tulajdonában álló közterület filmforgatási célú használatához kapcsolódó részletes szabályokról szóló 205/2013. (VI.14.) Korm. rendeletben, valamint

c) az e §-ban meghatározott eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvényben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.

(3) A filmforgatás célú közterület-használat nem haladhatja meg a 15 nap időtartamot, azonban különösen indokolt esetben a hatósági szerződés jóváhagyásában a polgármester ettől eltérő időtartamra is engedélyezheti.

(4) Vasárnapra és ünnepnapra vonatkozó közterület-használat nem hagyható jóvá. A közterület-használat naponta 7 és 21 óra közötti időtartamra vonatkozhat, azonban különösen indokolt esetben a hatósági szerződés jóváhagyásában a polgármester ettől eltérő időtartamra is engedélyezheti.

(5) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően újra biztosítani kell.

(6) A turisztikailag kiemelt területeken a közterület-használat együttesen (forgatási helyszín, technikai kiszolgálás, stáb-parkolás) nem haladhatja meg a 150 m2 területet.

(7) A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

(8) Ha a hatósági szerződés megküldésének időpontjában a filmforgatás célú igénybevétellel érintett közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati engedély van kiadva, a hatósági szerződés csak akkor hagyható jóvá, ha:

a) a filmforgatásra a már kiadott közterület-használat miatt kerül sor, vagy

b) az érvényes közterület-használati engedéllyel rendelkező ezt írásban tudomásul veszi, az ellen kifogást nem emel.

(9) A hatósági szerződés abban az esetben hagyható jóvá, ha a kérelmező a következő feltételek teljesítését vállalja a hatósági szerződésben:

a) az eredeti állapot helyreállítását,

b) az igénybe vett közterület és a közterületen elhelyezett tárgyak rendben- és tisztán tartását,

c) a keletkezett hulladék elszállításáról való gondoskodást,

d) a filmforgatással érintett lakosság és vállalkozás tájékoztatását a filmforgatással kapcsolatos lényeges információkról,

e) az esetleges forgalomkorlátozásokról tájékoztatót megjelentetését, továbbá

f) a filmforgatás miatti vagy azzal összefüggésbe hozható esetleges károk megtérítését, beleértve a harmadik személy által az önkormányzat felé érvényesített kárt is.

(10) Az önkormányzat a tulajdonában álló közterület filmforgatási célú használatát a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény – az igénybevétel iránti kérelem időpontjában hatályos – 3. mellékletében meghatározott legmagasabb díj, valamint a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvényben írt fogyasztói árindex szorzatával korrigált összeg alapján számított közterület-használati díj ellenében biztosítja.

(11) A közterület filmforgatási célú használata esetén a kérelmező a közterület-használati díj megfizetése alól kizárólag abban az esetben mentesíthető, ha közérdeket szolgál. E rendelet alkalmazásában közérdekű célnak minősül az önkormányzat, az önkormányzat intézménye, az önkormányzat kizárólagos vagy többségi tulajdonában álló gazdasági társaság, vagy ezek tulajdonában álló gazdasági társaság, valamint az önkormányzat által alapított alapítvány, által vagy érdekében, továbbá oktatási, tudományos vagy ismeretterjesztő célok, vagy filmművészeti állami felsőoktatási képzés keretében készülő filmalkotás érdekében végzett filmforgatás.

(12) A filmforgatás célú közterület-használatról szóló, jóváhagyott hatósági szerződésben rögzített díjat a hatósági szerződés aláírásával egyidejűleg kell az önkormányzat részére megfizetni.

(13) E rendelet alkalmazásában turisztikailag kiemelt közterületnek minősül:

a) a Fő tér

b) a Marestli tó és a hozzá kapcsolódó park,

c) a Szent István tér, valamint a Dózsa György utca Szent István tér és Hősök tere tér közötti szakasza,

d) Taksony Sziget területe

Záró rendelkezés

23. § Jelen rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg a közterületek-használatáról szóló 1/2004. (II. 5.) önkormányzati rendelet érvényét veszti.

A rendelet kihirdetése 2007. február 1-jén megtörtént.
A rendelet egységes szerkezetbe foglalása 2015. július 1-jén megtörtént.
1. melléklet11
2. melléklet12

Közterület- Használati Díjtáblázat

Közterület-használat célja

napi díj

havi díj

1.Kereskedelmi, szolgáltató és vállalkozási tevékenység

Kitelepülő vendéglátás 100 m2-ig

20 000

és minden további megkezdett 10 m2 után

500

Guruló, lakó, büfékocsi alkalmi és mozgóárusítás 15 m2-ig

8 000

és minden megkezdett 5 m2 után

500

Alkalmi árusítás 10 m2-ig

5 500

és minden megkezdett 5 m2 után

500

Fenyőfa árusítás 20 m2-ig

1 000

és minden megkezdett 10 m2 után

500

Kereskedelmi célú közterület-foglalás (árusító -, bemutatópult, terasz) 5 m2

2 500

és minden megkezdett 5 m2 után

500

Üzleti szállítás, vagy göngyölegek elhelyezése rakodás idejére 10 m2-ig

1 500

és minden megkezdett 10 m2 után

500

Film és televízió felvétel

15 000

60 000

2.Reklámhordozók

Önálló hirdető-berendezés talajon, oszlopon, építményen m2

500

Fényreklám, világító reklám berendezés m2

Hirdetőtábla

10 cm-nél szélesebb hirdetőtábla, kirakatszekrény, ernyőszerkezet m2

550

Közlekedésben részt nem vevő reklámhordozó és értékesítési céllal elhelyezett jármű tárolása

1 000

25 000

3.Szórakoztató, kulturális, egészségügyi és politikai tevékenység

Mutatványos eszközök minden megkezdett m2 után

170

Céllövölde (kocsinként)

2 500

Cirkusz hrsz: 1133/2 2964 m2

10 000

Tűzijáték

30 000

Választási kampány rendezvény minden megkezdett 100 m2 után

5 000

Családi események minden megkezdett 10 m2 után

100

Nonprofit kulturális, sport és egészségügyi rendezvények

díjmentes

díjmentes

4.Építési-szerelési munkálatok

Állványozás, építési anyag tárolása 15 napon túl m2

50

Konténer elhelyezése 5 napon túl m2

100

Egyéb tárolás 100 m2-ig

10 000

és minden megkezdett 50 m2 után

5 000

Üzemképtelen jármű, sitt, építési törmelék tárolása tilos!

2/a melléklet 14

2/A. melléklet

A Taksonyi Búcsú rendezvényen a közterület használat díja a rendelet 2. mellékletében foglalt mértékektől eltérően a következők szerint fizetendő:

Közterület - Használati Díjtáblázat

Közterület-használat célja

szombat, vasárnap/nap

hétfő

Kitelepülő vendéglátás 100 m2-ig
és minden további megkezdett 10 m2 után

22 000
500

22 000
500

Guruló, lakó, büfé kocsi alkalmi és mozgó árusítás 15 m2-ig (lángos, kürtőskalács…)
és minden megkezdett 5 m2 után

8 000
500

6500
500

Alkalmi árusítás (fm.)

3 folyóméterig

3 000

2 000

5 folyóméterig

4000

3 000

8 folyóméterig

7 000

5 000

10 folyóméterig

9 000

6 000

Minden kérelmező (kitelepülő vendéglátás, alkalmi és mozgóárus) a közterület-használati díj bruttó összegéből 15% kedvezményre jogosult, amennyiben az engedélyt a rendezvény mindhárom napjára kéri.
A taksonyi székhelyű vállalkozó – amennyiben az engedélyt a búcsú mindhárom napjára kéri – további 15% díjkedvezményben részesül, feltéve, ha az önkormányzat felé nincs lejárt esedékességű adótartozása.
A helypénzen felül fizetendő:
+ 1 000.- Ft/nap/ áramfelvevő, pl: rezsó, jégkása gép, kávéfőző, hűtőszekrény stb., vagyis minden nagyobb fogyasztó, ami nem a helypénzben foglalt világítást jelenti.
+ 3.000.-Ft/nap/hely abban az esetben, ha valaki 3 fázisú, 16 Amperes lekötést igényel.

3. melléklet

K É R E L E M
Taksony Önkormányzat tulajdonában lévő közterület használatához
Kérjük a nyomtatványt, olvashatóan, nyomtatott betűvel kitölteni!
Gazdasági társaságok, társadalmi és egyéb szervezetek esetében:
Kérelmező neve: ..............….…......…….……..........……..…………………........ telefon: ……..…….……....
Kapcsolattartó ügyintéző neve: ..............….…....…….……..........………….…..... telefon: ……...……………
Székhelye: irsz.: ___________helység: .......…….….…...…….... (u., tér): ………..…..…..…….….. szám:….....
Cégjegyzék száma:  _____________________________
Bankszámlaszáma: ______________________-______________________-_________________________
Számláját vezető pénzintézet neve: …...................................................................…….…………...…………..
Egyéni vállalkozás esetében:
Kérelmező neve: ..............….…......…….……..........……..………………........ telefon: ……..…….……....
Lakcíme: irsz.:__________helység: ........….......……......…..... (u., tér):….……………….….…..szám:……...
Vállalkozó nyilvántartási száma: _______________________
Adószáma: 
Bankszámlaszáma:________________________
Számláját vezető pénzintézet neve: …...................................................................…….…………...…………..
Magánszemélyek és őstermelők esetében:
Kérelmező neve: ..............….…......…….……..........……..………………........ telefon: ……..…….……....
Lakcíme: irsz.: ____________ helység: ........….....……......…..... (u., tér):…….………….….………..szám:…....
Születési helye:……………….. ideje: ________ év ______ hó ________ nap, anyja neve:……..…….……….
Őstermelői igazolvány száma: ( )*
Megjegyzés: Fenti adatok közlése a közterület-használati kérelmek elbírálásához szükségesek.
Jelen tájékoztatás a 1992. évi LXIII. törvényen alapul.
Közterület-használat ideje:** 200....... év ...........hó ......... naptól - 200...... év ................ hó.........napig
Közterület-használat célja: .........................................................…..…...............................…………..………
Közterület nagysága: ...............…....... m², ill., vagy: ……….db
Közterület helye:*** Taksony,………. …..………......…………………….………….………..............
………..………………….…..(utca, tér)............szám előtti: járdán, úttesten, zöldterületen vagy ….……….......
Kiegészítő közlendők (pl.: alkalmazottak, bérlő neve, indokolt esetben díjkedvezmény): …...…………………
…………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………. * csak őstermelők kérelméhez kell kitölteni!
………………………………………………………………………. ** több időpont esetén kérünk listát mellékelni!
*** több helyszín esetén kérünk listát mellékelni!
Kérjük a túloldalon jelzett mellékleteket csatolni, és a kérelemnyomtatványt
a túloldalon ALÁÍRNI szíveskedjék!
A kérelmező tudomásul veszi, hogy
- a közterületen csak a 4/1997. (I. 22.) Kormány rendelet 2. § (2) bekezdés c.) pontja alapján a rendelet 3. számú mellékletében meghatározott termékek árusíthatók, a kérelem benyújtása nem jogosítja fel a közterület használatára, valamint azt is, hogy aki a közterületet hozzájárulás nélkül használja, a Taksony Nagyközség Önkormányzatának a Közterületek használatáról szóló rendelet 11. § alapján szabálysértést követ el, és tudomásul veszi, hogy ezen cselekménye további hátrányos következményekkel jár.
A közterületek használatáról szóló rendelet szerint a közterület használatáért közterület-használati díjat kell fizetni, a díjat jogosult a közterület tényleges használatára, illetve a közterületen elhelyezett létesítmény tényleges az üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.
A kérelemhez a kérelmezőnek az alábbi melléleteket kell csatolnia

1. A közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására feljogosító egyszerű okirat másolatát:

- egyéni vállalkozás esetén: vállalkozói igazolványt,

- gazdasági társaság esetén: 30 napnál nem régebbi cégkivonatot, aláírási címpéldányt,

- társadalmi és egyéb szervezetek esetében: a nyilvántartásba vételüket igazoló okiratot,

- őstermelők esetén őstermelői igazolványt,

- magánszemély esetén okirat becsatolása nem szükséges.

2. Az igényelt területre vonatkozó helyszínt ábrázoló vázlatot, amelyen szerepelnie kell a környező utcáknak is. Ebbe be kell rajzolni az igényelt területet a szükséges méretekkel úgy, hogy annak nagysága, elhelyezkedése egyértelműen megállapítható legyen.

3. Az elhelyezni kívánt építmény, létesítmény, berendezés műszaki leírását és terveit.

4. Élelmiszer árusítása esetén a főállatorvos, valamint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi szolgálat Ráckeve városi intézetének előzetes hozzájárulását is be kell szeretni. (2300. Ráckeve, Kossuth L. u. 25)

5. Közút igénybevétele esetén - a 2. pontban foglalt helyszínrajzon túl - a vonatkozó helyszínt ábrázoló forgalomtechnikai vázrajzot, amely beszerezhető a Magyar Közút Állami Közútfejlesztő Műszaki és Információs Közhasznú Társaság Pest Megyei Területi Igazgatóság Forgalomtechnikai Főosztályán, 1024. Budapest, Fényes Elek utca 7-13 szám alatt.

6. A Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság, Közlekedésrendészeti osztály szakhatósági nyilatkozata.

(2310 Szigetszentmiklós, Gyári út 88)

7. Taksony Településüzemeltető KHT. szakhatósági nyilatkozata. (2335 Taksony, Wesselényi utca 21/A)

8. A jogosult közterületet érintő tevékenységében résztvevő bejelentett családtagjainak, ill. alkalmazottainak nevét és lakcímét.

Figyelmeztetés:

A hiánytalanul kitöltött kérelemnyomtatvány és az előírt mellékletek csatolásán túl, a pontos és egyértelmű helymeghatározás, valamint a meglévő létesítmény fotója elengedhetetlen a benyújtott kérelem érdemi elbírálásához!

A közterület-használatot - különösen - az alábbi jogszabályok szabályozzák:

- a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény

- Taksony Nagyközség Önkormányzatának a Közterületek-használatáról szóló rendelete

Taksony, 200.....év .......................hó ....... napján

___________________________

KÉRELMEZŐ ALÁÍRÁSA

4. melléklet

Az építmények rendeltetésszerű használatához szükséges, elhelyezendő személygépkocsik számának megállapítása az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII.20.) számú Kormány rendeletének 4. számú melléklete szerint
Egy személygépkocsi számítandó:
- minden lakás, üdülőegység után, kereskedelmi egység árusítóterének 0-100 m²-ig minden megkezdett 10 m², e fölött minden megkezdett 20 m² nettó alapterülete után,
- szálláshely szolgáltató egység minden vendégszobaegysége után, vendéglátó egység fogyasztóterének minden megkezdett 5 m² nettó alapterülete után (beleértve a terasz, kerthelyiség területét is),
- alsó- és középfokú nevelési-oktatási egység (bölcsőde, óvoda, alsó- és középfokú iskola) minden foglalkoztatója és/vagy tanterme nettó alapterületének minden megkezdett 20 m²-e után,
- felsőfokú oktatási egység oktatási és kutatási helyiségeinek minden megkezdett 20 m² nettó alapterülete után,
- egyéb közösségi szórakoztató, kulturális egység (színház, bábszínház, filmszínház, koncert, hangversenyterem, operaház, cirkusz, varieté stb.) minden megkezdett 5 férőhelye után,
- egyéb művelődési egységek (múzeum, művészeti galéria, levéltár stb.) főhelyiségeinek minden megkezdett 50 m² nettó alapterülete után,
- sportolás, strandolás célját szolgáló egységek minden 5 férőhelye után,
- igazgatási, ellátó, szolgáltató és a nem fekvőbeteg-ellátó gyógykezelő egységek főhelyiségeinek minden megkezdett 10 m² nettó alapterülete után,
- fekvőbeteg-ellátó gyógykezelő egység minden megkezdett 4 betegágya után,
- ipari egységek gyártó, szerelő helyiségeinek minden megkezdett 200 m²-e után,
- raktározási egységek raktárhelyiségeinek minden megkezdett 500 m²-e után,
- közforgalmú személyközlekedés célját szolgáló egységek vasúti állomásegységhez: normál nagy- és helyközi vasútállomás esetén (egy településen több állomás esetében arányosan elosztva)

30 000 fő lakosig vagy középállomásnál

minden 1000 lakos,

- távolsági és helyközi autóbusz állomás és megállóhely egységhez (egy településen több állomás esetében arányosan elosztva):

30 000 fő lakosig

minden 1000 lakos,

- helyi tömegközlekedési eszköz végállomása esetén egyedi vizsgálat alapján (P+R);
- egyéb rendeltetési egységek főhelyiségeinek minden megkezdett 20 m² nettó alapterülete után, minden jelentős zöldfelületet igénylő közösségi kulturális egység (állatkert, növénykert, temető stb.) és közhasználatú park területének minden megkezdett 500 m²-e után.