Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 35/2007 (XII.4.) önkormányzati rendelete

a belvárosi épületek rekonstrukcióját szolgáló felújítási támogatásról

Hatályos: 2008. 01. 01- 2018. 04. 29

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, Székesfehérvár területén a belvárosi épületek rekonstrukcióját szolgáló önkormányzati felújítási támogatásról az alábbi rendeletet alkotja. 



A rendelet hatálya

1. §[1]


  1. A rendelet hatálya jelen rendelet 1. számú mellékletében felsorolt utcák által határolt területen belül hagyományos és a vegyes szerkezetű technológiával épült épületekre terjed ki.


  1. A rendelet hatálya kiterjed továbbá Székesfehérvár közigazgatási területén található azon társasházakra, melyek városképi és műemlékvédelmi szempontból kiemelkedő jelentőségű épületek.


A támogatás forrása

2. §


  1. A belvárosi épületek műszaki felújításához nyújtható (1/3 – 1/3 rész) vissza nem térítendő és visszatérítendő kamatmentes támogatás pályázat útján nyerhető el.


  1. Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata folyó évi költségvetésében a Lakásgazdálkodási Alap előirányzatai között biztosít fedezetet a vissza nem térítendő és a visszatérítendő kamatmentes támogatásra.
  2. [2]A támogatás összege a tárgyév végéig használható fel, a következő két évre csak külön előzetes megállapodás alapján vihető át.


  1. [3]Pályázatot befogadni az Önkormányzat adott évi költségvetésében jóváhagyott keretösszeg mértékéig lehet.



A pályázható felújítási munkák

3. §


  1. Támogatás adható:

a) homlokzat felújításhoz,

b) tető felújításhoz.


 (2) A támogatás az (1) bekezdésben meghatározott munkák kivitelezési és lebonyolítási költségeire használható fel.



A pályázat benyújtásának feltételei

4. §


Az önkormányzati támogatás iránti pályázatot az épület tulajdonosa, társasház esetén tulajdonosi közösségének képviselője (közös képviselő, továbbiakban: Igénylő) az alábbi feltételekkel nyújthat be:

  1. [4]Az Igénylő nyilatkozik arról, hogy a tervezett felújítás költségfedezetének minimum 1/3-t vállalja, továbbá nyilatkozik, hogy azt milyen formában biztosítja,
  2. amennyiben az Igénylő társasházi közösség, a tervezett felújítási munkákat a társasház közgyűlése megszavazta és döntött a várható költségek mértékéről, a pénzügyi forrásról, továbbá határozatával igazolja, hogy a tulajdonosok a pályázat benyújtására és az ezzel kapcsolatos megállapodások megkötésére az Igénylő képviselőjét (közös képviselőt) felhatalmazta,
  3. a tulajdonos, illetve a társasház a tervezett felújítási munkák műszaki dokumentációjával - a vállalkozói ajánlattételekkel együtt - a pályázat benyújtásának időpontjában rendelkezik.
  4. A támogatást csak lakás tulajdonok felújításához lehet igénybe venni.



A pénzügyi támogatás formája és mértéke

5. §


  1. A vissza nem térítendő résztámogatás mértéke a felújítás bekerülési összegének 1/3-a, maximum 3 millió forint, igénylőnként és évente.


(2) A visszatérítendő kamatmentes résztámogatás a felújítás bekerülési összegének 1/3-a, maximum 3 millió forint, igénylőnként és évente. Legfeljebb 3 évi időtartamra adható, melyet az igénylő havi egyenlő részletekben köteles az önkormányzat részére megtéríteni, az előtörlesztés lehetőségének biztosításával. A havi törlesztő részlet minimum 10.000,-Ft. A kamatmentes támogatás igénylése nem kötelező, ebben az esetben az önrész növekedik (2/3 rész).



A pályázat tartalma

6. §


(1) A benyújtott pályázatnak tartalmazni kell:


  1. jelentkezési adatlapot az 2. sz. melléklet szerint,
  2. 3 hónapnál nem régebbi tulajdoni lapot,
  3. Társasház esetén alapító okirat másolatot, és SZMSZ-t, a társasház közgyűlési jegyzőkönyvét, mely a felújítási munkálatokra és a pénzügyi forrásra vonatkozó döntést, valamint a közös képviselő felhatalmazását is tartalmazza a szerződés aláírására,
  4. [5]Az Igénylő 4. § a) pont szerinti nyilatkozatát,
  5. a tervezett felújítási munkálatok részletes műszaki leírását,
  6. a tervezett felújítási munkálatokra vonatkozó érvényes kivitelezői árajánlatokat (tételes költségvetést),
  7. a tervezett kivitelezési munkálatok elvégzéséhez szükséges tervdokumentáció és hatósági engedélyek (másolatban),

j.) a visszatérítendő kamatmentes résztámogatás vonatkozásában a tulajdonos, illetve tulajdonosok hozzájárulását, jelzálogjog bejegyeztetéshez az önkormányzat javára

    minden albetét vonatkozásában:

  • 10 db albetétig, 100.000,- Ft/albetét összegű támogatás felett,
  • 11 és 30 db albetét között, 40.000,- Ft/albetét igénybevett támogatás felett,
  • 31 db albetét felett, 1.200.000,- Ft igénybevett támogatás felett.


(2)[6] A pályázatokat a Polgármesteri Hivatalhoz kell benyújtani.


7. §


  1. [7]A benyújtott pályázatot Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a soron következő ülésén bírálja el a főépítész, a területi képviselő bevonásával.
  2. A benyújtott pályázatok elbírálása után a döntésről a pályázók írásban értesítést kapnak.
  3. Amennyiben a pályázatot hiányosan nyújtják be, úgy 15 napos határidő kitűzésével pótlásra fel kell hívni az Igénylőt, a határidő eredménytelen eltelte után a pályázat érdemi vizsgálat nélkül elutasításra kerül.
  4. Az elbírálás után a szerződést a Polgármester és az Igénylő (közös képviselő) írja alá.
  5. A megállapodást (3. sz. melléklet) a pályázat eredményhirdetését követő 30 napon belül kell a nyertes pályázónak aláírni. Ellenkező esetben a támogatást elveszíti.



Pénzügyi rendelkezések

8. §


  1. [8]Az Igénylő a felújítási munka befejezéséről a Polgármesteri Hivatalt tájékoztatja, továbbá a Hivatal munkatársát a műszaki átadás-átvételi eljárásra meghívja. Amennyiben a felújítás építési engedélyköteles tevékenység, úgy a munka csak akkor tekinthető befejezettnek, ha az Igénylő a Polgármesteri Hivatalban bemutatja a jogerős használatbavételi engedélyt.


  1. [9]A támogatást az Önkormányzat a felújítás elvégzése után, a sikeres műszaki átadás-átvételi eljárás lefolytatását követően – 15 napon belül – utalja át az Igénylő által megadott bankszámlaszámra, feltéve amennyiben az Igénylő hitelt érdemlően igazolta, hogy a 4. § a) pontja szerint vállalt költséget a felújításhoz biztosította.


  1. [10]A visszatérítendő résztámogatás visszafizetését az Igénylő bankszámlájára történő átutalást követő hónaptól kell megkezdeni havi egyenlő részletekben úgy, hogy a törlesztési részlet minden hónap 15-ig kerüljön az Önkormányzat részére megfizetésre.


  1. [11] Amennyiben az igénylő részletfizetési kötelezettségét 3 hónapot meghaladóan felszólítás ellenére sem teljesíti, úgy a még vissza nem fizetett támogatás teljes összege azonnal esedékessé válik. Az esedékessé vált tartozás behajtása iránt a Polgármesteri hivatal Pénzügyi Irodája intézkedik. A késedelmes teljesítés idejére támogatott a Ptk. szerint késedelmi kamatot köteles fizetni.


  1. [12]Az elnyert támogatás a nyertes pályázók részére támogatási megállapodás alapján kerül kifizetésre.


  1. [13]Az elnyert támogatás csak a megállapodás aláírását követően elvégzett munkák finanszírozására használható fel. 



9. §


  1. [14]E rendelet 2008. január 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépés után indult ügyekben kell alkalmazni.


  1. [15]E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének figyelembe vételével készült, és az azzal összeegyeztethető szabályozást tartalmazza.


Székesfehérvár, 2007. december 04.



Warvasovszky Tihamér sk.                                    dr. Szabó Katalin sk.

      polgármester                                                                  jegyző



Záradék:

A rendeletet 2007. december 4-én kihirdettem:


                                                                                  dr. Szabó Katalin sk.

                                                                                              jegyző



Egységes szerkezetbe foglalva 2017. január 11.





             Dr. Cser-Palkovics András                       Dr. Bóka Viktor

                          polgármester                                             jegyző


[1]

Módosította: 45/2016.  (XII.16.) önkormányzati rendelet 1.§, hatályos 2016. december 16. napján 9 órától, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.

[2]

Módosította: 45/2016.  (XII.16.) önkormányzati rendelet 2.§, hatályos 2016. december 16. napján 9 órától, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.

[3]

Beiktatta: 9/2011. (IV.5.) önkormányzati  rendelet 3.§ (2) bek., hatályos 2011. április 5-től.

[4]

Módosította: 45/2016.  (XII.16.) önkormányzati rendelet 3.§, hatályos 2016. december 16. napján 9 órától, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.

[5]

Módosította: 45/2016.  (XII.16.) önkormányzati rendelet 4.§, hatályos 2016. december 16. napján 9 órától, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.

[6]

Módosította: 9/2011. (IV.5.) önkormányzati rendelet 4.§ (1) bek., hatályos 2011. április 5-től

[7]

Módosította: 9/2011. (IV.5.) önkormányzati rendelet 4.§ (1) bek., hatályos 2011. április 5-től

[8]

Módosította: 9/2011. (IV.5.) önkormányzati rendelet 3.§ (3) bek., hatályos 2011. április 5-től

[9]

Módosította:45/2016.  (XII.16.) önkormányzati rendelet 5.§, hatályos 2016. december 16. napján 9 órától, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.

[10]

Beiktatta: 9/2011. (IV.5.) önkormányzati rendelet 3.§ (4) bek., hatályos 2011. április 5-től

[11]

Számozását módosította: 9/2011. (IV.5.) önkormányzati rendelet 3.§ (4) bek., hatályos 2011. április 5-től

[12]

Számozását módosította: 9/2011. (IV.5.) önkormányzati  rendelet 3.§ (4) bek., hatályos 2011. április 5-től

[13]

Számozását módosította:  9/2011. (IV.5.) önkormányzati rendelet 3.§ (4) bek., hatályos 2011. április 5-től

[14]

Számozását módosította: 52/2009. (XII.10.) önkormáyzati rendelet 1.§, hatályos 2009. december 10-től

[15]

Beiktatta: 52/2009. (XII.10.) önkormányzati rendelet 1.§, hatályos 2009.december 10-től