Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Képviselő-testületének 44/2007. (XII.21.) önkormányzati rendelete

Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre parkolási rendjéről és a parkolóhelyek megváltásáról

Hatályos: 2007. 12. 21- 2010. 09. 13

Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény (Ötv.) 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, az Ötv. 65/A. § (2) bekezdése, az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (OTÉK) 42. § (1) és (10)-(11) bekezdése valamint a budapesti városrendezési és építési keretszabályzatról szóló 47/1998.(X. 15.) Főv. Kgy. rendelet (továbbiakban: BVKSZ) 6. §-a és 16. (valójában a sorrendben második 15.) számú melléklete alapján a gépjárművek elhelyezésének helyi szabályairól a következő rendeletet (továbbiakban Rendelet) alkotja.

A rendelet célja

1. § A Rendelet célja, hogy Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre területén – a kerület beépítési és közlekedési sajátosságainak figyelembevételével – szabályozza az épületek, építmények, illetve önálló rendeltetési egységek, területek rendeltetésszerű használatához előírt számú gépjármű elhelyezésének módját.

A rendelet hatálya

2. § (1) A Rendelet hatálya Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre közigazgatási területén kiterjed minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre és egyesülésre (továbbiakban Építtető), aki

a) új épületet, építményt épít, létesít vagy meglévő épületet, építményt bővít, átalakít vagy

b) meglévő épület, építmény, vagy annak egyes önálló rendeltetési egysége rendeltetési módját megváltoztatja, vagy

c) olyan új területhasználatot folytat

ami új gépjármű parkolóhelyek létesítését követeli meg.

(2) Az (1) bekezdés a)-c) pontjában felsorolt építési, illetve használati tevékenységek bármelyike mint parkolóhely létesítési kötelezettség kerül a Rendeletben meghatározásra.

Parkolási zónák

3. § (1) A kerület közigazgatási területe a gépjármű elhelyezés szempontjából parkolási zónákra oszlik, úgymint

a) Városias parkolási zóna, amely áll az

aa) összes L2/A kisvárosias, jellemzően zártsorú lakóterületekből és az

ab) összes VK, I, IZ vegyes területekből

b) Átmeneti parkolási zóna, amely áll az L4-XVIII/A kertvárosias intézményi területből és

c) Külső parkolási zóna, amely áll a kerület összes, az a) és b) pontban fel nem sorolt területéből.

(2) A parkolási zónákat alkotó területek kizárólag a helyi építési szabályzatban (továbbiakban PPVSZ) meghatározott építési keretövezetek, illetve építési övezetek lehetnek, melyeknek területi lehatárolását a PPVSZ megfelelő melléklete tartalmazza.

(3) A BVKSZ 6. § (1) b) pontja és 1. számú melléklete alapján a Városias parkolási zónába eső területeken a belső zóna előírásai, másutt az elővárosi zóna előírásai alkalmazandók.

A parkoló helyek létesítésének egyes eltérő rendelkezései

4. § (1) A parkolóhely-létesítési kötelezettséget az 1. sz. mellékletben meghatározottak szerint, a Rendeletben meghatározott esetek kivételével az ingatlanon belül kell teljesíteni.

(2) A parkolóhely-létesítési kötelezettség pénzbeli megváltására, közterületi parkolással való kiváltására, valamint pakolóhely létesítési engedmény igénybevételére – a Rendeletben meghatározottak szerint, a (3) bekezdésben foglaltak figyelembevételével – csak a Városi és az Átmeneti parkolási zónában van mód.

(3) A parkolóhely-létesítési kötelezettség telken belüli teljes körű teljesítésétől el lehet tekinteni a következő esetekben, ha:

a) olyan – Városias parkolási zónában – meglévő, lakás célú rendeltetési egységet, vagy azt is magába foglaló épületet lakás célú rendeltetési egységgel bővítenek, amelynek önálló, személygépjármű behajtásra alkalmas közterületi kapcsolata nincsen, és az az átalakítással, bővítéssel összefüggésben ésszerűen nem alakítható ki, illetve az Építtetőtől a kialakítás nem várható el.

b) a telekre való be- és kihajtás forgalomtechnikai okból nem engedélyezhető.

c) a telek kizárólag meglévő, vagy kerületi szabályozási tervben (továbbiakban KSZT) tervezett gyalogos utcáról közelíthető meg gépjárművel.

d) a telken értékvédelem alatt lévő épület áll és az nem teszi lehetővé a parkolóhely-létesítési kötelezettség telken belüli teljes körű teljesítését.

e) a telken meglévő értékes vagy védelem alatt lévő növényzet nem teszi lehetővé a parkolóhely-létesítési kötelezettség telken belüli teljes körű teljesítését.

f) a telken meglévő értékes vagy védelem alatt lévő növényzet csak mélygarázs kialakításával tenné lehetővé a parkolóhely-létesítési kötelezettség telken belüli teljes körű teljesítését, de az az értékes vagy védelem alatt lévő növényzet károsodásával vagy annak veszélyével járna.

g) a jelen rendelet hatálybalépését megelőzően kialakult olyan úszótelkes épületek alakítása esetén, ahol a meglévő beépítés kizárja a parkolóhely-létesítési kötelezettség telken belüli teljes körű teljesítését.

(4) Ha a parkolóhely-létesítési kötelezettséget az Építtető az ingatlanon belül nem tudja teljes mértékben teljesíteni, de a hiányzó parkolóhelyekről pénzbeli megváltással, vagy parkolási szerződéssel gondoskodott, úgy a működési, telephely engedélyezési és építésügyi hatóság az Építtető kérelmét engedélyezheti.

(5) Az Építtető a parkolóhely-létesítési kötelezettségének megvalósítási módjáról – ha annak az 5. és 10. §-ban szereplő módon kíván eleget tenni – a hatósági engedélyezési eljárás során köteles nyilatkozni.

(6) A (3) bekezdésben felsorolt esetek fennállásáról - ezen belül az ésszerűség és elvárhatóság tekintetében különösen - az Építtető által benyújtott szakmai mellékletek figyelembevételével a főépítész által vezetett tervzsűri dönt.

Parkolóhely-létesítési kötelezettség pénzbeli megváltása

5. § (1) A parkolóhely-létesítési kötelezettség – a Városias és az Átmeneti parkolási zóna területén – a Rendelet 1. számú mellékletében és a 4. § (3) bekezdésében felsorolt esetekben – részben, vagy teljes egészében pénzben megváltható.

(2) A 4. § (3) bekezdés a) pontjai szerinti esetben a megváltható parkolóhelyek száma a létesítendő helyek 100 százaléka, de legfeljebb 2 parkolóhely lehet.

(3) A 4. § (3) bekezdés b)-g) pontja szerinti esetben a megváltható parkolóhelyek száma a létesítendő helyek akár 100 százaléka, de legfeljebb a tervekkel és parkolóhely számítással igazolt szükséges parkolóhelyek ingatlanon belül el nem helyezhető része lehet.

Parkolóhely-létesítési kötelezettség pénzbeli megváltásának módja

6. § (1) Az Építtető parkolóhely létesítési kötelezettségét az Önkormányzattal megkötött szerződés alapján – a létesítendő parkolóhelyek számának megfelelő mértékben – pénzben megváltva átruházhatja az Önkormányzatra.

(2) A parkolóhely létesítési kötelezettség megváltásáról és átruházásáról az Építtető és az Önkormányzat a Rendelet 2. sz. melléklete szerinti szerződést kötnek.

(3) Az Építtető a parkolóhely létesítési kötelezettséget kiváltó eljárásban köteles kérelméhez csatolni a parkolóhely létesítési kötelezettség megváltásáról és átruházásáról megkötött szerződés egy eredeti példányát, valamint az Önkormányzat pénzügyeivel foglalkozó irodája által kiadott igazolást a megváltás díjának befizetéséről.

(4) A pénzbeli megváltás díja egy összegben, a szerződés aláírásától számított 8 banki napon belül fizetendő ki.

(5) A pénzbeli megváltás díját attól függetlenül kell kifizetnie az Építtetőnek, hogy a megváltással érintett ingatlan tulajdonosai, bérlői és használói ténylegesen használják-e vagy sem a közterületen kialakított parkolókat.

Parkolóhely-létesítési kötelezettség pénzbeli megváltásának díja

7. § (1) A parkolóhely-létesítési kötelezettség megváltási díja parkolóhelyenként

a) egészségügyi, szociális, jóléti, oktatási és nevelési rendeltetés után (1. számú melléklet 2. - 5. pontja)

aa) ha azt a kerületi önkormányzat fejlesztési szándékai indokolják térítésmentes

ab) egyébként kettőszázötvenezer forint,

b) lakások után a 4. § (3) bekezdés a) pontja esetén (1. számú melléklet 1A. és 1B. pontja) kettőszázezer forint,

c) lakások után a 4. § (3) bekezdés b) - g) pontja esetén (1. számú melléklet 1A. és 1B. pontja) ötszázezer forint,

d) lakások után a 4. § (3) bekezdés a) - g) pontján kívüli esetekben (1. számú melléklet 1A. és 1B. pontja) kettőmillió forint,

e) kereskedelmi rendeltetés esetén (1. számú melléklet 6A. - 7B. pontja) kettőmillió-kettőszázezer forint.

(2) Az (1) bekezdésben felsoroltakon kívüli rendeltetés céljára pénzbeli megváltással nem lehet élni.

(3) A megváltási díjak normatív összegét minden páratlan év október 1-ig felül kell vizsgálni.

A parkolóhely-létesítési kötelezettség pénzbeli megváltásából befolyó pénzek kezelése

8. § (1) A parkolóhelyek megváltásából befolyó, az Építtetők által az Önkormányzatnak befizetett összeget elkülönítetten kell kezelni (parkoló-alap).

(2) A parkoló-alap tőke összege és kamatai felhasználásával kapcsolatos döntés a Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Képviselő-testületének kizárólagos hatásköre, melyről a tárgyévi költségvetési rendelet elfogadásakor vagy módosításakor dönt. A parkoló-alap tőkeösszege és kamatai azonban kizárólag Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat közigazgatási területén belül és önkormányzati tulajdonban lévő parkolóhelyek, továbbá gépjárművek tárolására szolgáló létesítmények építésére, felújítására, karbantartására vagy e célokra megvásárolandó ingatlan megszerzésére használható fel.

(3) Ha a parkolóhelyek megváltását megalapozó eljárásban

a) a hatóság az engedélyt nem adja meg, illetve ha

b) az nem emelkedik jogerőre, továbbá ha

c) az Építtető az engedély iránti kérelmét visszavonja vagy engedélye érvényét veszti - és ezt az Építtető bejelenti, és hitelt érdemlően bizonyítja - (továbbiakban Meghiúsult létesítés) a megváltásról kötött szerződés érvénytelennek tekintendő. A befizetett megváltási díjat az Önkormányzat az értesítéstől számított 30 banki napon belül az építtető részére egy összegben visszafizeti.

(4) Meghiúsult létesítés esetén az Építtető az általa befizetett díj visszafizetésén felül további igénnyel – a vele kötött szerződésbe foglalt kitétel alapján – nem élhet.

(5) Az Önkormányzatnak a parkolóhelyek és gépjárművek tárolására szolgáló létesítmények építését, felújítását és karbantartását önállóan, saját beruházásként, vagy társulási formában, de külső vállalkozás bevonásával is megvalósíthatja.

(6) A parkoló-alap tőkeösszege és kamatai felhasználásával épített közterületi parkolóhelyek közhasználatúak, nem jelölhetők ki kizárólagos használatra, nem keríthetők le, nem zárhatók el és használatukért nem szedhető díj.

A parkoló-alap nyilvántartás

9. § (1) A parkolóhely-létesítési kötelezettség pénzbeli megváltása összegének megállapításáról, a díj beszedéséről, a parkoló-alap nyilvántartás vezetéséről az Önkormányzat vagyoni ügyekkel foglalkozó irodája gondoskodik.

(2) A parkolóhelyek megváltásából befolyó, az Építtetők által az Önkormányzatnak befizetett összegről és annak kamatairól, valamint a részben, vagy teljesen ebből megvalósított parkoló-férőhelyekről nyilvántartást kell kezelni. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell

a) az engedményezett ingatlanok címét és helyrajzi számát

b) ingatlanonkénti bontásban az összes létesítendő parkolóhely számát

c) ingatlanonkénti bontásban a megváltott parkolóhelyek számát

d) ingatlanonkénti bontásban a megváltási díj összegét

e) az Önkormányzat által – a parkoló-alap terhére – megvalósított munkák megnevezését, címét (azonosításra alkalmas helymeghatározását), helyrajzi számát és a munkánként érintett parkolóhely számot.

(3) A parkoló-alap nyilvántartás adattartalmát – annak közérdekűsége okán – az Önkormányzat hivatalos honlapján nyilvánossá kell tenni és rendszeresen karbantartani.

Parkolóhely-létesítési kötelezettség megvalósítása telken kívül

10. § (1) A Városias és Átmeneti parkolási zóna területén a számított parkolóhely–létesítési kötelezettség egy része vagy egésze a közterületi telekhatártól légvonalban mért legfeljebb 500 méteren belüli

a) parkolóházban,

b) mélygarázsban,

c) továbbá KSZT-ben meghatározott felszíni parkolóban, illetve

d) közterületen való parkolással

telken kívül is megvalósítható.

(2) Az (1) bekezdés szerinti esetben az Építtető a parkolóhely létesítési kötelezettséget megalapozó eljárásban köteles kérelméhez csatolni a parkolóhely létesítési kötelezettség ingatlanon kívüli kielégítéséről az általa - a más telken figyelembe venni kívánt parkolóhelyek rendelkezésre-állásáról - kötött nyilatkozat, illetve szerződés egy eredeti példányát, mely szerint

a) az Építtető a más ingatlan, építmény tulajdonosa, üzemeltetője és ezekben a szükséges parkolóhely szám mértékéig használati jogot vagy tulajdont szerzett, vagy

b) az Építtető a más ingatlan, építmény, parkolóház, mélygarázs, KSZT-ben meghatározott felszíni parkoló tulajdonosával hosszú távú, de legalább 20 évre szóló kizárólagos bérleti szerződést kötött.

c) az Építtető a közterületi parkoló használatáról az Önkormányzattal hosszú távú, de legalább 20 évre szóló - kizárólagosságot nem biztosító - használati szerződést kötött.

(3) Az Építtető a (2) bekezdés a) pontja szerinti parkolóhelyekre köteles elidegenítési tilalmat bejegyeztetni. Az elidegenítési tilalom nem vonatkozik az alapépítménnyel együtt történő értékesítés esetére.

(4) Abban az esetben, ha a (2) bekezdés b) pontja szerinti bérleti szerződés bármilyen okból határidejének lejárta előtt megszűnik, azt az ingatlan tulajdonosa köteles 30 napon belül az Önkormányzatnál bejelenteni. Ugyancsak köteles a szerződés időtartamából még hátralevő időszakra – a szerződés megszűnésekor érvényes – megváltási díj arányos részét megfizetni az Önkormányzat részére, kivéve, ha igazolja, hogy a parkolóhelyet máshol, a (2) bekezdésnek megfelelő módon, az előírt mértékben biztosítja.

(5) A BVKSZ 6. § (3) bekezdése alapján a számított parkolóhely–létesítési kötelezettség egy része vagy egésze a közterületen való parkolással csak

a) meglévő épület, építmény bővítése, átalakítása vagy

b) meglévő épület, építmény, vagy annak egyes önálló rendeltetési egysége rendeltetési módjának megváltoztatása, vagy

c) új területhasználat folytatása

esetén lehetséges.

Engedmény a parkolóhely-létesítési kötelezettség alól

11. § (1) A parkolóhely-létesítési kötelezettség alól a Városias és az Átmeneti parkolási zóna területén a BVKSZ 6. § (2) bekezdés és 16. (valójában sorrendben a második 15.) számú melléklete alapján a Rendelet 1. sz. mellékletben meghatározottak szerint eltérés engedélyezhető.

(2) Az 1. számú melléklet „A” oszlopa rögzíti az OTÉK alapján számított parkolóhely létesítési kötelezettségtől való eltérés maximális mértékét, míg a „B” oszlopa a számított parkolóhely létesítési kötelezettségből a közterületen elhelyezhető hányadot.

(3) A százalékszámítással kapott engedményes parkolóhely értékek egész számra felfelé kerekítendők.


Hatályba léptető rendelkezések

12. § (1) A Rendelet 2007. december 21.-én lép hatályba. Ezzel egyidejűleg a 29/2004. (V. 25.) Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzati rendelet és az azt módosító 59/2006. (IX.12.) Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzati rendelet hatályát veszti.

A Rendeletet a hatálybalépés napját követően megindított engedélyezési eljárásokban kell alkalmazni.

(2) A 13/2008. (IV. 22.) Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzati rendelet 2008. május 1.-jén lép hatályba és a rendeletet a hatálybalépés napján folyamatban lévő, vagy azt követően megindított eljárásokban kell alkalmazni.

(3) A 31/2010. (IX. 14.) önkormányzati rendelet 2010. IX. 14.-én lép hatályba.

Indoklás

A Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre parkolási rendjéről szóló 29/2004. (V. 25.) Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzati rendelet nem szabályozta átfogóan a parkolási problémák szabályozását.

Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre területén több olyan építési helyzet adódott, ahol az OTÉK 4. számú melléklete alapján számított parkolóhely-létesítési kötelezettség telken belül nem volt megvalósítható, ezért az Önkormányzat jelen rendeletével a BVKSZ 6. § és 16. (valójában sorrendben a második 15.) számú melléklete alapján ettől eltérést enged, illetve biztosítja a parkolóhely megváltásának lehetőségét.

Indokolt, hogy a fentebb említett problémák rendezése ne a meglévő rendeletünk módosításával történjék, hanem az eddiginél részletesebb, átfogóbb új rendelet szabályozza Pestszentlőrinc-Pestszentimre közigazgatási területén a parkolás rendjét, a parkolóhelyek megváltásának szabályait.

A 13/2008. (IV. 22.) Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzati rendeletmódosításban foglaltak szerint: A BVKSZ lehetővé teszi az OTÉK 4. számú melléklete alapján számított parkolóhely-létesítési kötelezettség mértékétől, valamint annak telken belüli megvalósításától való eltérést, ezért az Önkormányzat jelen rendeletével e felhatalmazás alapján eddigi szabályozásához mérten további eltérést enged meg, illetve biztosítja parkolóhely megváltásának lehetőségét.

A 31/2010. (IX. 14.) önkormányzati módosító rendelet megalkotása az elmúlt időszakban történt jogszabályi változások és a kerületi parkolási lehetőségek felmérésére készült tanulmányban megfogalmazott ajánlások figyelembevételével történt.