Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 45/2007. (XI.30.) önkormányzati rendelete

45/2007. (XI.30.) számú önkormányzati rendelete a társasházi és lakásszövetkezeti lakóépületek felújításának önkormányzati támogatásáról

Hatályos: 2008. 01. 01- 2022. 12. 31

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 45/2007. (XI.30.) önkormányzati rendelete

45/2007. (XI.30.) számú önkormányzati rendelete a társasházi és lakásszövetkezeti lakóépületek felújításának önkormányzati támogatásáról1

2008.01.01.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján - figyelemmel a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló többször módosított 1993. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: Ltv.) 62. § (3) bekezdés e) pontjában és a 91/A. § 22. pontjában foglaltakra - a társasházi és lakásszövetkezeti lakóépületek felújításának önkormányzati támogatásáról a következő rendeletet alkotja:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A rendelet célja, hogy Zalaegerszeg város épületállománya állagának javítása, felújításának és korszerűsítésének elősegítése, a városkép javítása érdekében meghatározza a társasházi közös tulajdonú és lakásszövetkezeti tulajdonú épületrészek és épület berendezések felújításához, korszerűsítéséhez igénybe vehető helyi önkormányzati támogatás szabályait.

(2) Az önkormányzattól Zalaegerszeg Megyei Jogú Város közigazgatási területén lévő, az e rendeletben foglaltaknak megfelelő társasházi és lakásszövetkezeti lakóépületek (továbbiakban: lakóépület) közös tulajdonban lévő épületrészeinek és épület berendezéseinek felújításához, korszerűsítéséhez pályázati kiírás alapján pénzügyi támogatás igényelhető.

A támogatás forrása, formája

2. § (1) Az önkormányzat az Ltv. 62. § (1) és (2) bekezdésében meghatározott – az állam tulajdonából az önkormányzat tulajdonába került lakóépületek (a bennük lévő lakások) elidegenítéséből származó – bevételeiből (lakásalap) az éves költségvetésében a támogatásra előirányzott és egyéb pénzeszközöket pályázat útján biztosítja e rendelet keretein belül a társasházi közösségek és lakásszövetkezetek (továbbiakban: pályázó) részére. A támogatás éves keretösszegét az önkormányzat tárgyévi költségvetéséről szóló rendelete határozza meg. A támogatásban részesülők visszafizetéseiből származó pénzeszközök csak további támogatások céljára használhatóak fel.

(2) A pályázaton elnyerhető támogatás formája visszatérítendő, kamatmentes kölcsön (továbbiakban: támogatás).

(3) Egy társasházi vagy lakásszövetkezeti lakóépület egy évben csak egy alkalommal kaphat támogatást. A lakóépület újabb támogatást csak azt követően kaphat, ha a korábban kapott kamatmentes kölcsönt már teljes egészében visszafizette.

Értelmező rendelkezések

3. § (1) E rendelet alkalmazásában:

a) társasházi közösség: a társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvény 3. § (1) bekezdésében lévő társasház tulajdonostársainak közössége értendő alatta.

b) lakásszövetkezet: a lakásszövetkezetekről szóló 2004. évi CXV. törvény 2. §-ában meghatározott lakásszövetkezet értendő alatta.

c) közgyűlési határozat: a társasházakról szóló 2003. évi törvény 28. §-ában meghatározott döntés, valamint a lakásszövetkezetekről szóló 2004. évi CXV. törvény 15. §-ában előírt határozat.

d) lakóépület: az olyan épület, amelyben a műszakilag megosztott, önálló lakások száma meghaladja az épületben lévő önálló nem lakás céljára szolgáló helyiségek számát.

e) felújítás: az ingatlan egészére, illetőleg egy vagy több épület- vagy tartószerkezetére kiterjedő, időszakonként szükségessé váló olyan általános javítási építés-szerelési munkák végzése, amelyek az eredeti műszaki állapotot – megközelítőleg vagy teljesen – visszaállítják, illetőleg az eredeti használhatóságot, üzembiztonságot az egyes szerkezetek, berendezések kicserélésével vagy az eredetitől eltérő kialakításával növelik.

f) korszerűsítés: korszerű technika alkalmazásával az épületrészek vagy épület berendezések egyes részeinek az eredetitől eltérő megoldása vagy kicserélése, ami növeli az üzembiztonságot, a teljesítőképességet, a használhatóságot vagy a gazdaságosságot.

g) iparosított technológiával épült lakóépület: a panel, a blokk, az alagútzsalu, az öntöttfalas, a vasbeton vázas és egyéb előregyártott technológiával épült lakóépület.

h) hagyományos technológiával épült lakóépület: a téglából falazott lakóépület.

i) önkormányzati támogatást biztosító rendelet: Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése többször módosított 29/2001. (X.26.) sz. önkormányzati rendelete az iparosított technológiával épült lakóépületek energiatakarékosságot célzó felújításának támogatásáról, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének többször módosított 33/2004. (IX.17.) sz. önkormányzati rendelete az egycsatornás gyűjtőkémények felújításának támogatásáról.

j) saját pénzügyi fedezet: készpénz, a meglévő felújítási alap, az egyéb saját pénzeszköz (bankbetét, értékpapír), a tulajdonosok egyszeri hozzájárulása, felvett hitelek, a megpályázott és elnyert egyéb támogatások.

k) közös tulajdonú épületrészek: a társasházi törvényben és a lakásszövetkezeti törvényben így meghatározott fogalom.

II. Fejezet

RÉSZLETES RENDELKEZÉSEK

A támogatás feltételei

4. § (1) Támogatás iránti pályázatot a társasházi lakóépületek tulajdonostársainak közösségei, illetve a lakásszövetkezeti lakóépületek lakásszövetkezetei nyújthatnak be a jogszabályban, az alapító okiratban és a szervezeti-működési szabályzatban, valamint az alapszabályban foglaltak alapján hozott közgyűlési határozat alapján.

(2) A támogatás igénybe vehető a társasházi vagy lakásszövetkezeti, legalább 4 lakásos, iparosított technológiával vagy hagyományos technológiával épült lakóépületek esetén a közös tulajdonban lévő épületrészek és épület berendezések felújításához, korszerűsítéséhez az alábbi munkákra:

a) Energia megtakarítást eredményező felújítások, korszerűsítések

- lapostető szigetelés felújítása hőszigeteléssel együtt;
- végfalak hőszigetelése.
b) Balesetveszélyes műszaki állapotot megszüntető és biztonságot növelő felújítások, korszerűsítések
- lakóépület közös tulajdonban lévő egyes épületszerkezeti vagy tartószerkezeti elemeinek felújítása;
- szellőzőkémények, gépészeti szellőzőrendszerek felújítása;
- magastető tetőfedésének és a tető bádogos szerkezeteinek felújítása.
c) Épületkárok elhárítását célzó beruházások
- lapostető csapadékvíz elleni szigetelése (hőszigetelés nélkül);
- lakóépület talajvíz- vagy talajnedvesség elleni szigetelése;
- épület körüli felszíni vizek elvezetése, előlépcsők és járdák felújítása;
- lakóépület csapadékvíz elvezető rendszerének rákötése a városi csapadékcsatorna hálózatra.
d) Épületgépészeti alapvezetékek teljes vagy részleges cseréje
- épületen belüli közös víz- és gáz alapvezetékek cseréje a lakásokba való belépések pontjáig, illetve az egyedi mérőórákig;
- épületen belüli szennyvízvezetékek (strangok) cseréje;
- az épületen kívüli közös víz gerincvezetékek cseréje az épülettől a közös vízmérő óráig;
- az épületen kívüli szennyvízvezetékek cseréje az épülettől a befogadóig (városi szennyvízhálózat);
- az épület energiamegtáplálását biztosító, épületen kívüli gázvezeték szakasz cseréje az épülettől a gázfogadóig.
e) Egyéb felújítások és korszerűsítések
- lépcsőházi burkolatok felújítása;
- a lakóépület közös épületrészeinek akadály-mentesítése;
- lépcsőházi bejárati kapuk cseréje;
- lépcsőházi üvegfalak cseréje.
(3) Az iparosított technológiával épült lakóépületek energiatakarékosságot célzó felújításának támogatásáról és az egycsatornás gyűjtőkémények felújításának támogatásáról szóló önkormányzati rendeletek (továbbiakban önkormányzati támogatást biztosító rendelet) alapján önkormányzati támogatásában részesült társasházi és lakásszövetkezeti lakóépületek jelen rendelet alapján pályázat benyújtására nem jogosultak.
(4) A jogszabályokban meghatározott jótállási és szavatossági kötelezettség körébe tartozó munkálatok vonatkozásában támogatás iránti pályázatot benyújtani nem lehet. A támogatás iránt pályázni csak olyan felújítási és korszerűsítési munka vonatkozásában lehet, mellyel megegyező munkálatra az érintett lakóépületben 5 éven belül nem került sor.
(5) A támogatás kizárólag az (2) bekezdésben meghatározott munkálatok elengedhetetlenül szükséges mértéket meg nem haladó kivitelezési közvetlen költségeinek fedezésére nyújtható, így a pályázaton elnyert támogatás csak a támogatott munka kivitelezési közvetlen költségeire használható fel.
(6) A támogatás igénylésénél a felújítás összköltségeként a közös tulajdonú épületrészekre és épület berendezésekre vonatkozó, a pályázati kiírásban rögzített felújítási munka költségeinek általános forgalmi adót is tartalmazó összege vehető figyelembe.

A támogatás mértéke

5. § (1) Az igényelhető és az önkormányzat által odaítélhető támogatás összege maximum a felújítás figyelembe vehető összköltségének 50%-a lehet, de nem haladhatja meg lakásonként a 100.000,- Ft összeget.

(2) Az egy pályázó részére nyújtott támogatás összege nem haladhatja meg az adott évben a támogatás nyújtására rendelkezésre álló keretösszeg 20%-át.

(3) A pályázat során odaítélt támogatások összege összességében nem haladhatja meg a Közgyűlés által az e célra, az adott évi pályázatokra jóváhagyott keretösszeget.

III. Fejezet

A PÁLYÁZATI ELJÁRÁS

A pályázat kiírása

6. § (1) A társasházi és lakásszövetkezeti lakóépületek felújításának önkormányzati támogatásával kapcsolatos döntési jogkört a Közgyűlés által átruházott hatáskörben a Műszaki Bizottság gyakorolja.

(2) A támogatás nyilvános pályázati eljárás alapján nyerhető el. A pályázatot a Műszaki Bizottság e rendelet keretein belül - a támogatásra a tárgyévi költségvetésben biztosított pénzügyi keret esetén és annak mértékéig – a költségvetés elfogadásától számított 30 napon belül írja ki. Amennyiben az éves keretösszeg a pályázati eljárás során nem kerül teljes mértékben felosztásra, úgy a tárgyévben a keretösszeg erejéig további pályázatot kell kiírni.

(3) A pályázati kiírás a pályázati felhívásból és a részletes pályázati feltételekből áll. A pályázati felhívást a helyi sajtóban, a részletes pályázati kiírást az önkormányzat portálján meg kell jelentetni. A részletes pályázati kiírás példányait az önkormányzat térítésmentesen bocsátja a társasházak és lakásszövetkezetek rendelkezésére.

(4) A pályázati eljárás lebonyolításával, a pénzeszköz átadás-átvételi megállapodás megkötésével, a támogatás felhasználásának ellenőrzésével, a támogatás esetleges behajtásával kapcsolatos teendőket a jegyző koordinálása mellett a Polgármesteri Hivatal látja el.

(5) A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell:

a) a pályázaton elnyerhető támogatás formáját;

b) a pályázat tartalmi és formai követelményeit;

c) a pályázat alapján az adott évben elosztható támogatási keret mértékét;

d) a pályázathoz kötelezően csatolandó igazolások, nyilatkozatok megjelölését;

e) a pályázathoz csatolandó munkarészek és tervek megjelölését;

f) a pályázat benyújtásának módját, helyét és határidejét, valamint elbírálásának határidejét, valamint a pályázati eredmény közzétételének módját.

A pályázat benyújtása

7. § (1) A pályázatot 2 példányban (1 eredeti és 1 másolat) a Műszaki Bizottsághoz kell benyújtani - e rendelet mellékletét képező összefoglaló adatlapon az e rendeletben és a pályázati kiírásban előírt egyéb dokumentumok csatolásával - a pályázati kiírás megjelenésétől számított 90 napon belül az abban megjelölt módon. A pályázat benyújtásakor pályázati díjat nem kell fizetni.

(2) A pályázatban meg kell jelölni, különösen:

a) a pályázó azonosító adatait;

b) a társasház és lakásszövetkezet épületében lévő lakások számát,

c) az igényelt támogatás összegét;

d) mindazt, amit a részletes pályázati kiírás előír.

(3) A pályázathoz csatolni kell:

a) a társasház érvényes alapító okiratának, szervezeti és működési szabályzatának, illetve a lakásszövetkezeti alapszabálynak a hiteles másolatát;

b) a társasház, valamint a lakásszövetkezet közgyűlésének határozatát arról, hogy a pályázaton elnyerhető kamatmentes kölcsön támogatást igénybe kívánják venni, mekkora támogatási összeget igényelnek, azt milyen felújítási munkára kívánják fordítani, az önkormányzati támogatás kamatmentes kölcsönének visszafizetéséhez megfelelő mértékű fedezetet nyújtó, szükség szerint a felújítási alapba történő magasabb összegű befizetést vagy a megemelt közös költség megfizetését vállalják;

c) a társasház, a lakásszövetkezet nevében a pályázati eljárásban képviselőként eljárni, nyilatkozatot tenni és szerződést kötni jogosult személy(ek) meghatalmazását tartalmazó közgyűlési döntést;

d) arra vonatkozó nyilatkozatot, hogy a pályázónak az önkormányzattal szemben adó-, vagy adók módjára behajtható köztartozása, vételártartozása, valamint lejárt kölcsöntartozása nem áll fenn, nem rendelkezik közüzemi díjtartozással, a lakóközösség által felvett lejárt hitel-tartozással, illetve adó-, járulék-, illeték- vagy vámtartozással, valamint a pályázónak hozzájárulását kell adnia ahhoz, hogy a támogatás folyósítója szükség szerint a pályázó azonosító adatainak felhasználásával e nyilatkozat valóságtartalmának igazolását kérje közvetlenül a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező szervektől;

e) arra vonatkozó nyilatkozatot, hogy önkormányzati támogatást biztosító rendelet alapján önkormányzati támogatásában nem részesültek;

f) arra vonatkozó nyilatkozatot, hogy a pályázat tárgyát képező felújítási és korszerűsítési munkálatok nem minősülnek a jogszabályokban meghatározott jótállási és szavatossági kötelezettség körébe tartozó munkálatoknak, illetve, hogy a pályázat tárgyát képező felújítási és korszerűsítési munkával megegyező munkálatra az érintett lakóépületben 5 éven belül nem került sor;

g) nyilatkozatot a pénzügyi fedezet forrásairól, eredeti számlavezető banki vagy hitelintézeti igazolást, illetve egyéb hitelt érdemlő dokumentumot a társasház, illetve a lakásszövetkezet saját pénzügyi fedezetének igazolásáról;

h) eredeti banki igazolást arról, hogy a társasház, illetve a lakásszövetkezet saját bankszámlával rendelkezik (a számlaszám megjelölésével), illetve eredeti hitelintézeti igazolást arról, hogy a társasház, illetve a lakásszövetkezet felújítási alap képzése esetén az alap pénzeszközeit hitelintézeti számlán helyezte el (a számlaszám megjelölésével);

i) arra vonatkozó nyilatkozatot, hogy a támogatás elnyerése esetén annak biztosítása érdekében a nyertes pályázó - felhatalmazó levél aláírásával - a támogatást nyújtó önkormányzatot felhatalmazza a pályázó pénzintézetnél vezetett bankszámlái terhére a megállapodásból fakadó követelése azonnali beszedési megbízás benyújtásával való beszedésére;

j) a tervezett felújításra vonatkozó adatokat:

- az ingatlan 60 napnál nem régebbi tulajdoni törzslapját és hivatalos helyszínrajzát;
- az építési engedély dokumentációját a jogerős építési engedéllyel együtt, ha a munkálatok engedélykötelesek;
- a tervezett munkák bemutatását és részletes műszaki leírását, szükség szerint tervrajzot;
- a tervezett megvalósítás ütemezését;
- részletes költségvetést, munkanemenkénti költségbecslést, árajánlatot;
- a hagyományos technológiával épült társasházi és lakásszövetkezeti lakóingatlanok használatbavételi engedélyének másolati példányát, illetve igazolást kiadásának időpontjáról.
(4) A beérkezett pályázatok tartalmi és formai szempontból ellenőrzésre kerülnek.

A pályázatok elbírálása

8. § (1) A beérkezett pályázatokat az önkormányzat Közgyűlése által átruházott hatáskörben eljárva a Műszaki Bizottság értékeli és bírálja el, illetve dönt a támogatás odaítéléséről. A beérkezett pályázatokat a pályázati határidő lejártát követő 30 napon belül kell elbírálni. A pályázatban igényeltnél alacsonyabb összegű támogatásról nem hozható döntés. A döntés vagy minden pénzügyi paraméterével együtt támogatja a pályázatot, vagy elveti azt.

(2) Érvénytelen a pályázat, ha a pályázó:

a) a pályázatot a pályázati felhívásban meghatározott határidőn túl nyújtotta be, vagy

b) a pályázathoz nem csatolta a pályázati kiírásban foglalt dokumentumot, vagy

c) a pályázatot nem e rendelet mellékletét képező formanyomtatványon, illetve hiányosan nyújtotta be, vagy

d) a vonatkozó építési szabályokat nem tartja be, vagy

e) az eljárás során - a bíráló bizottság megtévesztése érdekében, jogtalan előny szerzése érdekében - valótlan nyilatkozatot tesz vagy adatot közöl, vagy

f) nem felel meg az e rendeletben és a részletes pályázati kiírásban megjelölt valamely pályázati feltételnek.

(3) Az érvényes pályázatok közül az elbírálás során előnyt élveznek azok a pályázók, akik közel azonos technikai paraméterek esetén alacsonyabb lakásonkénti fajlagos költséggel végzik a felújítást, illetve ahol magasabb a megajánlott önrész, a saját erő mértéke. A pályázat kiírója fenntartja magának a jogot, hogy érvényes pályázatok esetében is hozhat elutasító döntést.

(4) A döntés eredményéről a pályázókat a döntést követő 15 napon belül írásban értesíteni kell.

(5) Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése Műszaki Bizottsága az átruházott hatáskörben hozott döntéseiről évente a zárszámadáskor beszámol a Közgyűlésnek.

IV. Fejezet

PÉNZÜGYI RENDELKEZÉSEK

A támogatás folyósításának rendje

9. § (1) Az elnyert támogatások a nyertes pályázók részére pénzeszköz átadás-átvételi megállapodások (a továbbiakban: megállapodás) keretében kerülnek átadásra.

(2) A megállapodásnak tartalmaznia kell különösen:

a) a pénzeszközt átadó szervezet nevét, székhelyét, a nevében eljáró személy nevét, beosztását;

b) a pénzeszközt átvevő nevét, azonosító adatait, a képviseletére jogosult személy nevét, beosztását;

c) a támogatott lakóépület alapadatait;

d) a támogatás formáját, jogcímét és összegét;

e) a támogatott munka meghatározását;

f) a támogatás biztosításának és a kamatmentes kölcsön visszafizetésének feltételeit;

g) a szerződésszegés jogkövetkezményeit;

h) mellékletként azonnali beszedési megbízás benyújtására jogosító aláírt felhatalmazó levelet.

(3) A megállapodást a pályázat eredményéről való értesítés kézhezvételét követő 30 napon belül kell a támogatásban részesített pályázóknak aláírni. A megállapodást határidőben alá nem író pályázó a támogatást elveszíti, annak teljes összege a lakóépületi felújítási pályázat pénzügyi fedezetét jelentő keretbe visszakerül, és a soron következő pályázat során a pályázóknak odaítélhető.

(4) A pályázat alapján megítélt támogatást az önkormányzat akkor folyósítja, ha a pályázó hitelt érdemlő dokumentummal (közgyűlési határozat, banki igazolás, stb.) igazolta, hogy rendelkezésére áll a felújítási költségek fedezete, figyelembe véve az önkormányzat által már megítélt támogatást, a felújításra fordítható saját pénzeszközöket (készpénz, meglévő felújítási alap, stb.), a tulajdonostársak egyszeri hozzájárulását, a pályázó által felveendő hiteleket és elnyert egyéb támogatásokat.

(5) A munkálatok megkezdését és befejezését a Polgármesteri Hivatalnál be kell jelenteni, az átadás-átvételre a Polgármesteri Hivatal képviselőjét meg kell hívni.

(6) A támogatások pénzeszközeinek átadására utólag, az önkormányzattal kötött megállapodásban rögzített munkák elvégzéséről a támogatott nevére az adott cím és mennyiség szerinti feladatra szóló, tételesen kiállított és kollaudált, a Polgármesteri Hivatal képviselője által jóváhagyott eredeti számlák bemutatása, valamint a teljesítés igazolása után – 30 napon belül a támogatott bankszámlájára történő átutalással - kerül sor olyan arányban, ahogy a pályázó a támogatást elnyerte. A számla benyújtásakor a támogatási összegen felüli költség kifizetését – vagy a kifizetésre vonatkozó kivitelezővel kötött megállapodást – igazolni kell.

(7) Az elnyert támogatás csak a megállapodás aláírását követően elkezdett munkák finanszírozására használható fel.

(8) A nyertes pályázó az elnyert támogatást a megállapodásban megjelölt befejezési határidőt követő legfeljebb hat hónapig használhatja fel, mely határidőig a támogatás folyósításának alapját képező átadás-átvételi jegyzőkönyvet és a támogatott munkálatokról kiállított számlát be kell mutatni. E határidőig fel nem használt támogatást a pályázó elveszíti. Az elvesztett támogatás felhasználását illetően a (3) bekezdésben foglaltak irányadók.

A kamatmentes kölcsön visszafizetésének rendje

10. § (1) A kamatmentes kölcsön visszafizetése először a támogatás összegének a jogosult bankszámlaszámára történt átutalását követő negyedév első hónapjának 15. napján esedékes, ezt követően 5 évi törlesztési idő mellett, havonta egyenlő részletekben kell visszafizetni. A kölcsön visszafizetése alól felmentés nem adható.

(2) A még vissza nem fizetett támogatásrészt azonnal és egyösszegben kell visszafizetni a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvényben (továbbiakban Ptk.) meghatározott, a támogatás kifizetésétől a visszafizetés napjáig számított mindenkori késedelmi kamattal növelten, ha

a) hitelt érdemlően bizonyítható, hogy a pályázó a pályázatban vagy az ahhoz csatolt dokumentumban valótlan, hamis adatokat közölt, vagy

b) hitelt érdemlően bizonyítható, hogy a pályázat útján elnyert támogatást nem rendeltetésszerűen használta fel, nem a pályázatban megjelölt célra fordította, vagy

c) a pályázó a visszafizetési kötelezettségének határidőben nem tesz eleget és kéthavi törlesztő-részlet megfizetésével késedelembe esik.

V. Fejezet

VEGYES RENDELKEZÉSEK

11. § (1) A pályázat benyújtásának feltételeként meghatározott lakásszámba nem számítanak be a nem lakás célú helyiségek (garázsok, üzletek).

(2) A támogatás mértékének megítélésénél lakásként csak azok a helyiségek vehetők figyelembe, amelyek a társasházi alapító okiratban külön tulajdonként, a lakásszövetkezet alapszabályában nem lakásszövetkezeti tulajdonként, a földhivatali nyilvántartásban pedig lakáscélú ingatlanként vannak feltüntetve.

(3) Nem minősül vételár tartozásnak, ha a pályázó a vételárat az adásvételi szerződésben foglaltak szerint részletekben teljesíti és fizetési kötelezettségének határidőben eleget tesz.

(4) A támogatási megállapodás teljesítését, a támogatás megfelelő felhasználását az önkormányzat a Polgármesteri Hivatal útján jogosult ellenőrizni.

(5) Amennyiben a pályázó a beruházást többségében állami, önkormányzati, illetve a strukturális alapokból kapott támogatásokból kívánja megvalósítani és a közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény (továbbiakban: Kbt.) szerint a közbeszerzési eljárás lefolytatásának a feltételei egyébként fennállnak a pályázó a támogatások felhasználása során a Kbt. alkalmazásával járhat el.

VI. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

12. § (1) E rendelet 2008. január 01-én lép hatályba.

(2) Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló a 38/2007. (IX.21.) sz. önkormányzati rendelettel módosított 6/2007. (II.9.) számú önkormányzati rendelete 50. § (7) bekezdése a Műszaki Bizottság vonatkozásában egy új c) ponttal egészül ki az alábbiak szerint:

"c) a társasházi és lakásszövetkezeti lakóépületek felújításának önkormányzati támogatásáról szóló helyi rendelet alapján a pályázatok kiírásáról, a beérkezett pályázatok elbírálásáról, a támogatás odaítéléséről, melyekről a Közgyűlést utólagosan évente a zárszámadás elfogadásakor tájékoztatja."

1. számú melléklet a 45/2007. (XI. 30.) önkormányzati rendelethez

ÖSSZEFOGLALÓ ADATLAP

a társasházi és lakásszövetkezeti lakóépületek felújításának önkormányzati támogatása igényléséhez

Az adatlapot kék színű tintával kell aláírni, bélyegzővel kell ellátni, és olvashatóan fel kell tüntetni az aláíró nevét és beosztását. Az adatlap hiányos kitöltése, aláírásának fentiek szerinti elmulasztása a pályázat formai meg nem felelését eredményezi.

1. A pályázó társasház/lakásszövetkezet

neve:

2. A pályázó címe

irányítószám:
település:
cím:

3. A pályázó azonosító adatai

adószám:
számlavezető pénzintézet neve:
bankszámlaszám:

4. A felújítandó lakóépület címe, helyrajzi száma, használatbavételének éve, a lakóépületben található lakások száma

cím:
hrsz:
használatbavétel éve:
lakások száma:

5. A pályázó képviseletére jogosult személy

neve:
beosztása:
címe:
telefonszáma:
telefaxszáma:
e-mail címe:

A pályázattal érintett felújítás összefoglaló adatai

6. A felújítás műszaki tartalmának ismertetése (Lásd: rendelet 4. §)

7. A tervezett felújítási munka támogatás szempontjából figyelembe vehető összköltségének pénzügyi adatai2

a tervezett felújítási munka támogatás szempontjából figyelembe vehető kivitelezési összköltsége: Ft
ebből:
tervezett saját erő összege: Ft
ebből
saját pénzeszköz Ft
(készpénz, bankbetét, tulajdonosok egyszeri hozzájárulása, értékpapír, stb.)
tervezett hitelfelvétel Ft
meglévő felújítási alap Ft
egyéb pénzeszköz Ft
(megpályázott és elnyert egyéb támogatások, stb.)
tervezett saját erő aránya: %
igényelt önkormányzati támogatás: Ft
önkormányzati támogatás aránya: %
önkormányzati támogatás egy lakásra jutó értéke: Ft
(A rendelet 5. §-a szerint az igényelhető és az önkormányzat által odaítélhető támogatás összege maximum a figyelembe vehető összköltség 50%-a lehet, de nem haladhatja meg lakásonként a 100.000,- Ft összeget, illetve az egy pályázó részére nyújtott támogatás összege nem haladhatja meg az adott évben a támogatás nyújtására rendelkezésre álló keretösszeg 20%-át.)

8. A lakóépület felújításának tervezett kezdete és befejezése

kezdési időpont: év hónap nap
befejezési időpont: év hónap nap

9. A pályázó nyilatkozatai és kötelezettségvállalásai

A pályázó képviseletében
a) kijelentem, hogy a pályázatban foglalt adatok, információk és dokumentumok teljes körűek, valódiak és hitelesek,
b) kijelentem, hogy a pályázat szerinti beruházás a pályázat benyújtását megelőzően nem kezdődött meg,
c) kijelentem, hogy a panel épületek energiatakarékos felújításának támogatásáról és a termofor kémények felújításának támogatásáról szóló önkormányzati rendeletek (továbbiakban önkormányzati támogatást biztosító rendelet) alapján önkormányzati támogatásában nem részesült,
d) kijelentem, hogy a pályázat tárgyát képező felújítási és korszerűsítési munkálatok nem minősülnek a jogszabályokban meghatározott jótállási és szavatossági kötelezettség körébe tartozó munkálatoknak, illetve, hogy a pályázat tárgyát képező felújítási és korszerűsítési munkával megegyező munkálatra az érintett lakóépületben 5 éven belül nem került sor,
e) büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a pályázónak az önkormányzat felé adó, vagy adók módjára behajtható köztartozása, vételártartozása, valamint lejárt kölcsöntartozása nem áll fenn, a pályázó nem rendelkezik közüzemi díjtartozással, a lakóközösség által felvett lejárt hitel-tartozással,
f) kijelentem, hogy a pályázónak a mai napon az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet (továbbiakban: Ámr.) 87. § (2) bekezdés a) pontja szerinti, a székhely szerint illetékes állami-, illetve önkormányzati adóhatóság hatáskörébe tartozó, lejárt köztartozása (adó, járulék, illeték, vám, stb.), illetve az Európai Unió tradicionális saját forrásai címen tartozása nincs, vagy arra az illetékes adóhatóság fizetési könnyítést (részletfizetés, fizetési halasztás) engedélyezett,
g) tudomásul veszem, hogy lejárt esedékességű meg nem fizetett köztartozás esetén a köztartozás megfizetéséig a támogatás nem illet meg, az esetleges támogatások folyósítása az Ámr. 92. § (5) bekezdése szerint felfüggesztésre kerül, illetve az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény (továbbiakban: Áht.) 13/A. § (6) bekezdése alapján a megítélt és folyósításra kerülő támogatásból a támogatások kedvezményezettjét terhelő köztartozások összege – a kedvezményezett támogatási szerződésben vállalt kötelezettségeit nem érintő módon – visszatartásra kerülhet,
h) hozzájárulok, hogy a köztartozások – az Áht. 13/A. § (4) bekezdésében az Ámr-ben foglaltak szerint – figyelemmel kísérése céljából a pályázó adószámát, egyéb azonosító adatait a támogatást nyújtó szerv és az adatokat kezelő hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóság felhasználja a lejárt köztartozások teljesítése, illetőleg az adósság bekövetkezése tényének és összegének megismeréséhez és igazolásához,
i) büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a pályázat benyújtásának időpontjában nem folyik ellenem csőd-, végelszámolási vagy felszámolási eljárás, továbbá amennyiben ezen eljárások egyike indul ellenem, illetve lejárt esedékességű meg nem fizetett köztartozásom keletkezik a pályázat elbírálásáig, illetve a megállapodás lejártáig, annak tényét azonnal bejelentem,
j) a pályázat benyújtását megelőző két naptári éven belül államigazgatási szerv határozatában, illetve annak bírósági felülvizsgálata esetén a bíróság munkavállaló bejelentés nélküli vagy munkavállalási engedély nélküli foglalkoztatása miatt jogerősen bírság megfizetésére nem kötelezett,
k) tudomásul veszem, hogy támogatás kedvezményezettjének megnevezése, a támogatás tárgya, a támogatás összege, a támogatott program megvalósítási helye az Ámr-ben szabályozott módon nyilvánosságra hozható,
l) kötelezettséget vállalok arra, hogy a megállapodás megkötésekor a pályázó képviseletében a támogatást nyújtónak a megállapodásból fakadó bármely követelése azonnali beszedési megbízás útján való érvényesíthetősége érdekében a felhatalmazó levelet aláírom,
m) kijelentem, hogy a pályázati támogatás elnyerése esetén a pályázati támogatás felhasználására vonatkozó szabályokat a pályázó megismerte és magára nézve kötelezőnek elismeri,
n) hozzájárulok a pályázat szabályszerűségének és a támogatás rendeltetésszerű felhasználásának a támogatást nyújtó önkormányzat, valamint a jogszabályban meghatározott szervek által történő ellenőrzéséhez,
o) kijelentem, hogy a pályázatban, illetve a megállapodás megkötésekor közölt bármilyen adatban, illetve a megállapodást befolyásoló körülményben beálló változásról írásban haladéktalanul értesítem a támogatásnyújtót.
__________________________, 2008. ______________ hó ___ nap

P.H.

___________________________________

a pályázó képviseletére jogosult

személy aláírása

és bélyegzőlenyomata

név: ____________________________

beosztás: _________________________

2. számú melléklet a 45/2007. (XI. 30.) önkormányzati rendelethez

Társasházi/lakásszövetkezeti közgyűlési határozat kivonat
A társasház/lakásszövetkezet tulajdonostársai/tagjai a társasházi és lakásszövetkezeti lakóépületek felújításának önkormányzati támogatására kiírt pályázaton részt kívánnak venni a pályázaton elnyerhető kamatmentes kölcsön támogatás igénybe vétele céljából az alábbiak szerint:

1. Az épület helyrajzi száma: _________________________

2. Az épület pontos természetbeni címe: _________________________

3. A tervezett munkálatok műszaki tartalmának és volumenének pontos meghatározása:

4. A tervezett felújítás teljes felújítási költsége: _________________________Ft

5. A tervezett felújításnak a támogatás szempontjából figyelembe vehető összköltsége: _______________________Ft

6. Az igényelt önkormányzati támogatás számszerű összege: _____________________Ft

7. A társasház/lakásszövetkezet tulajdonostársai/tagjai által vállalt saját erő számszerű összege: _________________________Ft

ebből: saját forrás (készpénz, bankbetét, értékpapír, tulajdonosok egyszeri hozzájárulása, meglévő felújítási alap): _________________________Ft
hitel: _________________________Ft
egyéb pénzeszköz (elnyert egyéb támogatások): _________________________Ft

8. A társasház/lakásszövetkezet tulajdonostársai/tagjai kötelezettséget vállalnak, hogy a támogatás elnyerése esetén a kamatmentes kölcsön visszafizetéséhez megfelelő mértékű fedezetet nyújtó, szükség szerint a felújítási alapba történő magasabb összegű befizetést vagy a megemelt közös költség megfizetését teljesítik.

9. A társasház/lakásszövetkezet meghatalmazása alapján a pályázati eljárásban képviselőként eljárni, nyilatkozatot tenni és szerződést kötni jogosult személy(ek) neve, címe, beosztása:_____________________________________________

A határozat dátuma és azonosító száma: _________________________
A határozat elfogadásának szavazataránya: _________________________
A határozat kivonat kelte: _________________________
_______________________
közös képviselő/elnök
1

Az önkormányzati rendeletet a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 44/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte 2023. január 1. napjával.

2

A pályázathoz csatolt közgyűlési határozattal összhangban.