ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 5/2007 (I.26.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

díszpolgári cím és kitüntető díjak alapításáról és adományozásuk rendjéről

Hatályos: 2023. 08. 01

ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 5/2007 (I.26.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

díszpolgári cím és kitüntető díjak alapításáról és adományozásuk rendjéről

2023.08.01.

A Képviselő-testület a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Törvény 1. § (6) bekezdésének a) pontja, a 16. § (1) bekezdése alapján az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy a város önkormányzata széleskörű nyilvánosság előtt, ünnepélyes keretek között és maradandóan kívánja kifejezésre juttatni a város közvéleményének elismerését, megbecsülését és háláját mindazon személyek iránt, akik

1. )

1. Újfehértó város általános fejlődéséért, lakosai életkörülményeinek javításáért közvetlenül vagy közvetve kifejtett várospolitikai, gazdasági, tudományos, kulturális (művészeti) sport, ipari, kereskedelmi, mezőgazdasági munkásságukkal, a városnak hírnevet szereztek; kivívták a város lakosságának általános megbecsülését;

2. ) foglalkozásuk körében a városban példamutató szakmai gyakorlatot folytatva - amely párosult becsületességgel és emberszeretettel - köztiszteletet váltottak ki maguk iránt a város lakosságának többsége előtt;

3. ) gazdag életművükkel a magyar népet vagy ezen keresztül az egyetemes emberiséget szolgálják mind az országhatáron belül, mind kívül.

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a városban lakó, a városból elszármazott, a városhoz közvetlenül nem kötődő minden olyan magyar vagy külföldi állampolgárságú személyre, aki megfelel a rendelet céljában meghatározott bármelyik feltételnek, illetve a díszpolgári cím vagy kitüntető díj adományozására a város önkormányzatának képviselő-testülete alkalmasnak látja.

(2) A rendelet 9. §-ában meghatározott díjak közösségeknek is adományozhatók.

(3) A Díszpolgári cím kivételével a kitüntető díjak közösségek részére is adományozható.

3. § (1) A rendeletben meghatározott díjak adományozására

a) önkormányzati intézmények vezetője, szakmai közössége,

b) települési képviselő, polgármester

c) országgyűlési képviselő,

d) nyilvántartásba vett egyesület, társadalmi szervezet, alapítványi kuratórium,

e) gazdálkodó szervezet,

f) egyházi tanács,

g) Újfehértó város közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel, vagy érvényes tartózkodási hellyel rendelkező, legalább 10 lakos aláírását tartalmazó beadványon lehet érvényes javaslatot tenni.

(2) A javaslattevő több általa megnevezett személy kitüntetését, díjazását is javasolhatja. A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választása évében nem lehet javaslatot tenni.

(3) A képviselő-testület által - nem a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választása évében - adományozható díszpolgári címek és kitüntető díjak száma korlátozva nincs.

(4) A díszpolgári cím és a kitüntető díjak átadására Augusztus 20. napján, Nemzeti Ünnepünk alkalmából szervezett ünnepség keretében, széles nyilvánosság előtt kerül sor úgy, hogy biztosított legyen a kitüntetések átadása eseményének a tömegkommunikáció általi megörökítése.

(5) A díszpolgári címet és kitüntető díjakat a város polgármestere adja át.

(6) A díszpolgári címet és a kitüntető díjak adományozására szóló javaslattételi felhívást az önkormányzat hivatalos honlapján, hirdetőtábláján és Újfehértó Város közigazgatási területén megjelenő, legalább egy heti lapban kell közzé tenni úgy, hogy a javaslatot május 1. és május 31. között az Újfehértói Polgármesteri Hivatalba kell benyújtani.

(7) Helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választása évében díszpolgári cím és kitüntető díjak adományozására nem kerül sor.

II. Fejezet

Díszpolgári cím

4. § (1) A rendelet 1. §-ában meghatározott cél érdekében a város önkormányzata "ÚJFEHÉRTÓ VÁROS DÍSZPOLGÁRA" címet alapít az azzal járó díszes oklevéllel és a város domborművű címerét ábrázoló bronzplakettel "A Város díszpolgára" felirattal melyek a város kapuját szimbolizáló díszes kulccsal kerülnek átadásra.

(2) A díszpolgári cím adományozásának feltételeit az 5. § tartalmazza.

5. § (1) A város önkormányzata díszpolgári címet a város alapításának évfordulója alkalmából adományoz.

(2) A javaslatnak tartalmaznia kell a javasolt személy részletes életútját, valamint kiemelten azokat a tevékenységeit, amelyek indokolják a díszpolgári cím adományozását. A javaslato(ka)t minden év május 1. és május 31. között lehet előterjeszteni. A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választása évében nem lehet javaslatot tenni.

(3) A beérkezett javaslato(ka)t a polgármesterből, alpolgármester(ek)ből és az önkormányzati bizottságok elnökeiből álló bíráló bizottság előzetesen véleményezi és rangsorolja. A bíráló bizottság véleménye (rangsora) kialakításához külön feltételeket (pl. helyi pártokkal, szervezetekkel egyeztetés) állapíthat meg.

(4) A bíráló bizottság által előterjesztett javaslat(ok)ról - új személyi javaslattétel(ek) kizárásával - a képviselő-testület minősített többséggel hozott határozatával dönt. A döntés meghozatalára irányuló szavazásnál a képviselő-testület nem térhet el a (3) bekezdés szerint felállított rangsortól.

(5) A város napján történő beiktatáson a város polgármestere ünnepélyes külsőségek között az adományozottnak - elhunyt vagy megjelenésében akadályozott személy esetén hozzátartozójának (megbízottjának) - átnyújtja a 4. §-ban megjelölt kitüntetést. Ha elhunyt adományozottnak nincs a kitüntetés átvételére jogosult hozzátartozója, a díszpolgári oklevelet képletesen kell átadni. Megjelenésében akadályozott adományozott vagy annak hozzátartozója részére a kitüntetést a képviselő-testület által kijelölt települési képviselő (képviselők) személyesen adja át, illetve ha az adományozott külföldi, a kitüntetést külképviseleten keresztül kell részére eljuttatni.

(6) Idegen anyanyelvű adományozott esetén az oklevél szövegéről anyanyelvének megfelelő - esetleg angol nyelvű fordítást kell készíteni.

A díszpolgársággal járó jogok

6. § A város díszpolgára azon túl, hogy élvezi a város lakosságának általános tiszteletét, személyének külön megbecsülése az alábbiakban jut kifejezésre.

a) Neve és személyes adatai bekerülnek az "Újfehértó Város Díszpolgárainak Névkönyve" című díszes albumba.
b) A város által rendezett hivatalos ünnepségekre meghívást kap, illetve esetenként a város külföldi kapcsolatai fenntartása érdekében szervezett látogatások küldöttségébe is jelölhető.
c) Tanácskozási joggal részt vehet a város képviselő-testületének és bizottságainak ülésein.
d) Jogosult a városfejlesztési programok tervezetei megismerésére, véleményezésére.
e) A címet aláírásainál és egyéb kitüntetései között feltüntetheti.
f)
g) A Szegedi Károly Sport- és Szabadidőközpont Önkormányzat által biztosított szolgáltatásait ingyenesen veheti igénybe.

Alaki és nyilvántartási előírások

7. § A díszpolgári cím adományozását tanúsító oklevélnek tartalmaznia kell

1. ) az adományozó megnevezését;

2. ) az adományozott nevét, hivatását, hivatali beosztását vagy címét (tudományos fokozatát, művészeti díját, állami kitüntetését, stb.), külföldinél állampolgárságát;

3. ) az adományozás rövid indoklását;

4. ) az adományozó képviselő-testületi határozat számát és keltét;

5. ) a város polgármesterének és jegyzőjének aláírását, valamint az önkormányzat pecsétjét.

8. § (1) A díszpolgárok nyilvántartásával kapcsolatos ügykezelési tevékenységet a Polgármesteri Hivatal

végzi.

(2) A 6. § a.) pont szerinti névkönyvbe az 7. § (1) bekezdés b.)-d.) pontjában meghatározott adatokat

kell feltüntetni, valamint csatolni kell a díszpolgárról készített fényképet.

III. Fejezet

Városi kitüntető díjak

9. § Újfehértó Város Képviselő-testülete

1. ÚJFEHÉRTÓ VÁROSÉRT DÍJAT

2. PORZSOLT ISTVÁN PEDAGÓGIAI DÍJAT

3. ZAJTI FERTENC KÖZMŰVELŐDÉSI DÍJAT

4. LÁSZLÓ IMRE KÖZSZOLGÁLATI DÍJAT

5. HERMANN GUSZTÁV KÖZEGÉSZSÉGÜGYI DÍJAT

6. SZEGEDI KÁROLY TESTNEVELÉSI ÉS SPORT DÍJAT

1. MEZŐSSY BÉLA IPARI, MEZŐGAZDASÁGI ÉS KERESKEDELMI DÍJAT a 1 a p í t.

A kitüntető díjak leírása

10. § (1) Újfehértó Városért Díj adományozható azoknak a személyeknek vagy közösségeknek, akik a város fejlődésének elősegítése, felemelkedésének előmozdítása, hírnevének gyarapítása érdekében tevékenységükkel vagy rendkívüli teljesítményükkel elismerést szereztek a városnak.

(2) Porzsolt István Pedagógiai Díj adományozható annak a személynek és közösségnek, aki kiemelkedő eredményt ért el az óvodai, iskolai és művészeti oktató-nevelő munkában, a tehetséggondozás területén, magas fokú pedagógiai és szakmai felkészültségük alapján élen járnak az újszerű és hatékony pedagógiai módszerek kidolgozásában és alkalmazásában, valamint példaadó magatartást tanúsítanak a közösségi és magánéletben.

(3) Zajti Ferenc Közművelődési Díj adományozható azoknak a személyeknek és közösségeknek, akik kiemelkedő eredményt értek el a közművelődési munka irányításában, az ifjúság művelődéséért végzett munkában, a közművelődés korszerű formáinak és módszereinek kidolgozásában és meghonosításában, s mindezek mellett kitűnnek a közéletben való részvételekkel, társadalmi aktivitásukkal, továbbá magatartásuk, közösségi és magánéletük példaadó.

(4) László Imre Közszolgálati Díj adományozható azoknak a személyeknek és közösségeknek, akik a város közéletében, köztisztviselői vagy közalkalmazotti szolgálatban hosszú időn át kiemelkedő munkát végeztek, vagy valamely jelentős szellemi alkotással járultak hozzá a közszolgálat színvonalának emeléséhez, és ezzel általános elismerést vívtak ki az ügyfelek és a szolgáltatást igénybevevők körében.

(5) Hermann Gusztáv Közegészségügyi Díj adományozható azoknak a személyeknek vagy közösségeknek, akik a gyógyító-megelőző munkában, illetve a gondozás és rehabilitáció területén hosszú időn át kiemelkedő, vagy az átlagtól eltérő, a munkaköri kötelességet meghaladó tevékenységet fejtenek ki, tevékenységükkel általános elismerést vívtak ki a város lakosságának körében és magatartásuk, közösségi és magánéletük példamutató.

(6) Szegedi Károly Testnevelési és Sport Díj adományozható a város érdekében kifejtett kiemelkedő sportmunkáért vagy nemzetközi sportteljesítményért azoknak a személyeknek vagy csapatoknak, akik a mérhető teljesítmény mellett magatartásukkal és életmódjukkal is példaként állíthatók a város közössége elé.

(7) Mezőssy Béla Ipari, Mezőgazdasági és Kereskedelmi Díj adományozható azoknak a személyeknek vagy közösségeknek, akik kiemelkedő tevékenységet fejtenek ki az ipar, a mezőgazdaság vagy a kereskedelem területén, tevékenységükkel általános elismerést vívtak ki a város lakosságának körében és magatartásuk, közösségi és magánéletük példamutató.

11. § (1) A kitüntető díj adományozására tett javaslatok a rendelet melléklete szerinti nyomtatványon nyújthatók be.

(2) Az (1) bekezdés szerinti javaslatot a polgármesterhez kell benyújtani minden év május 31. napjáig. Újabb személyi javaslato(ka)t ezt követően már nem lehet előterjeszteni. A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választása évében nem lehet javaslatot tenni.

(3) Az Újfehértó Városért Díj odaítélésére a polgármesterből, alpolgármester(ek)ből és az önkormányzati bizottságok elnökeiből álló bíráló bizottság tesz javaslatot.

1. A Porzsolt István Pedagógiai Díj, Zajti Ferenc Közművelődési Díj, Szegedi Károly Testnevelési és Sport Díj, Hermann Gusztáv Közegészségügyi Díj odaítélésére a Képviselő-testület Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága tesz javaslatot.

2. A László Imre Közszolgálati Díj odaítélésére a képviselő-testület Ügyrendi Bizottsága tesz javaslatot.

(6) A Mezőssy Béla Ipari, Mezőgazdasági és Kereskedelmi Díj odaítélésére a képviselő-testület Pénzügyi Bizottsága tesz javaslatot.

(7) A bizottságok által előterjesztett javaslat(ok)ról - új személyi javaslattétel(ek) kizárásával - a képviselő-testület minősített többséggel hozott határozatával dönt. A döntés meghozatalára irányuló szavazás lebonyolításánál a képviselő-testület nem térhet el a bizottság által felállított rangsortól.

A kitüntető díjakkal járó jogok

12. § A kitüntető Díjakkal kitüntetett személy

a) neve és személyes adatai bekerülnek "ÚJFEHÉRTÓ VÁROS KITÜNTETETTJEI" c. Névkönyvbe.

b) a város által rendezett hivatalos ünnepségekre meghívást kap, illetve esetenként a város külföldi kapcsolatai fenntartására szervezett látogatások küldöttségeibe is jelölhető;

c) képviselő-testületi üléseken tanácskozási joggal részt vehet a kapott kitüntető díj szakterületét érintő napirendek tárgyalásánál;

d)

13. § a) A kitüntető díjakkal oklevél és tárgyjutalom jár.

b) Az Újfehértó Városért Díjjal az (1) bekezdésben foglaltak mellett „ÚJFEHÉRTÓÉRT" felirattal ellátott bronz plakett jár.

IV. Fejezet

Átmeneti és vegyes rendelkezések

14. § (1) A díszpolgári cím és a kitüntető díj visszavonható, ha arra az adományozott személy

méltatlanná vált.

(2) A méltatlanná válást nyomós okból (pl. súlyos bűncselekmény elkövetése, a város közvéleménye által elítélt erkölcsi magatartás) a 3. § (1) bekezdésében felsoroltak az adományozónál (városi önkormányzat képviselő-testülete) kezdeményezhetik.

(3) A képviselő-testület a méltatlanná válás kérdésében minősített többséggel hozott és részletes indoklást tartalmazó határozatával dönt A díszpolgári cím visszavonását tartalmazó döntésről az érintett személyt értesíteni kell, illetve el kell rendelni nevezettnek a névkönyvből való törlését.

15. § (1) A rendeletben részletezett cím és díjak bármelyike - kivételesen - elhunyt személy részére is adományozható, ha az adományozásra jogosult megfelel a címre vagy díjra vonatkozó általános előírásoknak, valamint ez irányú tevékenységével elősegítette a mai társadalom értékeinek kialakulását.

(2) Az (1) bekezdés szerint adományozott díjat az elhunyt személy legközvetlenebb hozzátartozójának (özvegy, gyermek, szülő, testvér) kell átadni.

16. §1 (1) Újfehértó Város Képviselő Testülete évente egy alkalommal, táblával ismeri el azoknak az ingatlan tulajdonosoknak a példaértékű munkáját, akik Újfehértó közigazgatási területén e rendeletben foglaltaknak maradéktalanul és folyamatosan eleget tesznek.

(2) Az elismerő tábla tartalmazza a „Gondos gazda, takaros porta” elnevezésű feliratot, Újfehértó Város címerét és az elismerés évének megjelölését.Az elismerő tábla látványtervét az 2. melléklet tartalmazza.

(3) A tábla jellemzői:

a) a tábla anyaga tartós fém, felirata időtálló tartós eljárással készült nyomat,

b) mérete: szélessége 250 mm, magassága 150 mm,

c) a táblán található címer mérete: szélessége 21 mm, magassága 29 mm,

d) a táblán található felírat betűtípusa: Monotype Corsiva és mérete: 54 pt.,

e) a táblán található évszám betűtípusa: Monotype Corsiva és mérete: 36 pt.,

f) a tábla 4 ponton rögzíthető.

(4) A Képviselő - testület döntésére a Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága tesz javaslatot, amely bizottság külsős személyt bevonhat.

(5) Az elismerés pályázat útján nyerhető el.

(6) A pályázat kiírásáról a Képviselő - testület minden év március 31. napjáig dönt.

(7) Az elismerések átadására a kiírás évében, szeptember hónapban kerül sor.

17. § (1) E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a kitüntető díjak alapításáról és adományozásuk rendjéről szóló 11/2003 (III.26) VKT számú rendelet és azt .módosító 11/2004 (V.13) VKT számú rendelet

(3) A rendelet hatálybalépéséig benyújtott, de el nem bírált díszpolgári címre és kitüntető díjakra

vonatkozó javaslatok tárgyában jelen rendeletben leírtak szerint kell eljárni.

(4) Ez a rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

1. melléklet

2. melléklet az ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 5/2007 (I.26.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETEhez2

1

A 16. §-t az Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VII. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

2

A 2. mellékletet az Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VII. 21.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.