Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2007. (III.21.) önkormányzati rendelete

A fizető várakozóhelyek kijelöléséről és használatának szabályozásáról

Hatályos: 2023. 07. 01

Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2007. (III.21.) önkormányzati rendelete

A fizető várakozóhelyek kijelöléséről és használatának szabályozásáról

2023.07.01.

Szilvásvárad Község Önkormányzat Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

1. §2

2. §3 (1) A rendelet hatálya Szilvásvárad község közigazgatási területén az Önkormányzat tulajdonában lévő területen létesített és kijelölt fizető várakozóhelyekre terjed ki, beleértve a fizető várakozóhely területén külön kijelölt /KRESZ 115.sz. ábra/ a mozgáskorlátozottak számára fenntartott várakozóhelyeket is. A fizető parkoló zónák területének kiterjesztésére valamint az övezeti besorolás megváltoztatására a képviselő testület jogosult.

(2) [1]A rendelet hatálya kiterjed minden olyan személygépkocsira, autóbuszra és a maximum 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsira, melyek a 2. § (1) bekezdésében foglaltak szerinti várakozóhelyet használják, kivéve, ha jogszabály másképp nem rendelkezik.

3. § (1) A rendelet hatálya nem terjed ki:

a) a megkülönböztető fény- és hangjelző készülékekkel felszerelt gépjárművekre,

b) a figyelmeztető jelzést használó kommunális szolgáltató járművekre,

c)4 segédmotorkerékpárokra, motorkerékpárokra és kerékpárokra,

d) a diplomáciai mentességet élvező személyek hatósági jelzéssel ellátott gépjárműveire,

e) a fegyveres erők és testületek azonosításra alkalmas jelzéssel ellátott járművekre.

(2)5 [2]Mozgáskorlátozott személyekre vonatkozó rendelkezések:

a) a mozgáskorlátozott személy és az őt szállító jármű – a kijelölt fizető parkolóban díjfizetési kötelezettség nélkül várakozhat.

b) [3]a jogosultság azt a mozgáskorlátozott személyt vagy az őt szállító jármű vezetőjét illeti meg, amennyiben rendelkezik külön hatóság által kiállított parkolási engedéllyel és a járműben, az első szélvédő mögött, jól látható módon elhelyezte.

c) A mozgáskorlátozott személy jogosultságát a parkoló üzemeltető felszólítására a jogosultságot igazoló mozgáskorlátozottak részére kiállított parkolási igazolvánnyal köteles igazolni.

4. §6 (1) [4] A fizetőparkolókat Szilvásvárad Község Önkormányzata üzemelteti.

(2) A szolgáltatás a várakozó járművek őrzésére nem terjed ki.

(3) [5]A fizető várakozóhelyek területén a gépjárművekben harmadik személy által okozott károkért az Önkormányzat, mint üzemeltető nem vonható felelősségre.

(4) A fizető várakozóhelyeket üzemeltetőnek – az általa elhelyezett „Kijelölt várakozóhely” /KRESZ 110-114 sz. ábrái/ illetve külön szöveges tájékoztató táblán – fel kell tüntetnie.

a) a tábla hatálya alatt várakozó díjfizetési kötelezettségét,

b) a díjfizetési kötelezettség időbeli hatályát,

c) a várakozási díj és a pótdíj összegét,

d) a várakozási díj megfizetésének módját,

e) a díj és a pótdíj szedésére feljogosított szerv, személy nevét és címét.

(5) A 7. § (1) bekezdésében meghatározott díjat, és a megfizetendő pótdíjat az üzemeltető felé kell megfizetni.

5. §7 (1) [6] Egész évben üzemelő fizető várakozóhelyek üzemeltetési ideje: hétfőtől – vasárnapig 9.00 – 19.00. Idényjelleggel üzemeltetett fizető várakozóhelyek üzemeltetési ideje: rendezvények idején, eseti jelleggel 9.00-19.00.

(2) Várakozni és parkolni kizárólag a kijelölt fizető parkolókban, az üzemeltetési idő alatt és jelen rendelet szabályai szerint lehet.

(3) Az üzemeltetési időn kívül a fizető parkolókban nem kell parkolási díjat fizetni.

6. § (1) [7]A parkolójegy kiadó automatákkal felszerelt fizető várakozóhelyeket az automatáknál váltott parkolójeggyel vagy az üzemeltető által kiadott bérlettel vagy kedvezményes parkolási engedéllyel, mobiltelefon útján megfizetett parkolási idővel lehet igénybe venni, kivéve, ha a jogszabály másként rendelkezik.

(2)8 [8]Az automatánál megváltott parkolójegy, valamint az elindított és visszaigazolt mobilparkolás csak a rajta feltüntetett helyre és a jegyen feltüntetett időtartamra, a bérletjegy és a kedvezményes parkolási engedély pedig a rajta feltüntetett korlátozásokkal érvényes. Mobilparkolás esetén a várakozóhely a megfizetett díj mértékéig vehető igénybe oly módon, hogy az igénybe vevő a várakozás megkezdését és befejezését külön-külön köteles a szolgáltatást nyújtó által megjelölt mobiltelefonszámon regisztrálni. A mobilparkolás kizárólag abban az esetben szabályszerű, ha a szolgáltatás igénybevételének kezdetét és befejezését a szolgáltatást nyújtó visszaigazolta.

(3) [9]A megváltott jegyet, bérletet, valamint a kedvezményes parkolási engedélyt a gépjárműben az első szélvédő mögött a műszerfalon, kívülről jól látható módon úgy kell elhelyezni, hogy annak érvényességéről az ellenőrzést végző személy megbizonyosodhasson.

(4) [10]A parkolójegyet a díjövezetnek s a kívánt parkolási időtartamnak megfelelő névértékben kell megváltani.

(5) [11]A parkolójegy kiadó automatákkal fel nem szerelt idényjellegű parkolók, az üzemeltetési idő alatt, a helyszínen a parkoló üzemeltetőjénél váltott jeggyel használhatóak.

(6) [12]A parkolójegy kiadó automatákkal fel nem szerelt idényjellegű parkolók csak az adott parkolóra kiállított kedvezményes parkolási engedéllyel, vagy a parkoló üzemeltetőjénél váltott jeggyel használhatók az üzemeltetési idő alatt.

7. §9 (1) [13]A parkolásért fizetendő várakozási alapdíjak mértékét az 1. melléklet határozza meg.

(2)10 [16] A képviselő-testület tárgyhónapra érvényes havi, illetve egy naptári évre érvényes éves parkolási bérletet biztosít 5.000,- Ft/hó, illetve 55.000,- Ft/év díj ellenében. A havi bérleteket tárgyhónapra a tárgyhónap 10. napjáig lehet megváltani. Az éves bérletek a megváltás hónapjának első napjától egy évig érvényesek. A bérlet kiállítására az Önkormányzat nevében a közterületfelügyelő jogosult.

(3) [17]A fizető várakozóhelyekért minimálisan fizetendő várakozási díj (várakozási alapdíj) az adott fizetési övezetben érvényes egy órai díj alapján számított negyedórának megfelelő összeg.

(4) [18]A várakozási alapdíjat a tervezett parkolás időtartamára előre kell megfizetni.

(5) [19]Aki a parkolót jogosulatlanul használja – a parkolójegy vagy parkolási engedély, bérlet, vagy mozgáskorlátozottak részére kiállított parkolási igazolvány nélkül, érvénytelen jeggyel vagy engedéllyel, bérlettel, vagy mozgáskorlátozottak részére kiállított parkolási igazolvánnyal, illetve nem e rendeletben meghatározott módon elhelyezett jeggyel, engedéllyel, bérlettel, vagy mozgáskorlátozottak részére kiállított parkolási igazolvánnyal – várakozási díjat és pótdíjat köteles fizetni.

(6) [20]A pótdíj összege külön törvényben meghatározott mértékű.[21]

(7) [22]

(8) [23]

8. §11 (1) [25]A zöld forgalmi rendszámmal rendelkező gépjárművek térítésmentes parkolóhelyek igénybevételére jogosultak a kijelölt várakozóhelyeken.

(2) [26]A Park utca (Óvoda), a Hivatal és a Szociális Központ kijelölt várakozóhelyein a várakozás első órája ingyenes.

(3) [27]Az állati erővel vont, lovasszolgáltatást nyújtó járművek várakozására az Önkormányzat az 593/3. hrsz.-ú ingatlan meghatározott részét jelöli ki. A lovasszolgáltatást nyújtó szolgáltatók az ingatlanon külön kérelem benyújtásával és a Képviselő-testület által megállapított közterület-használati díj fizetése ellenében várakozhatnak.

(4) [28]A lakóautók, lakókocsik kizárólag parkolás céljából várakozhatnak a kijelölt várakozóhelyeken, éjszakai tartózkodás esetén kizárólag a településen nyilvántartásba vett külön jogszabály szerinti területegységgel rendelkező szálláshely (kemping) szolgáltatásait kötelesek igénybe venni.

(5) [29]A község parkolásra kijelölt területén térítésmentesen személygépkocsinként 1 db parkolóhely igénybevételére jogosult az a magánszemély, vagy gazdálkodó szervezet, aki vagy amely a járműnyilvántartásban üzembentartóként, ennek hiányában tulajdonosként szerepel és lakóhelye, székhelye vagy telephelye Szilvásvárad községben van. A lakosok, gazdálkodó szervezetek részére a parkolási engedély kiállításáról, a személygépkocsi rendszámának feltüntetésével az Önkormányzat nevében a közterületfelügyelő gondoskodik. A parkolási engedélyeket a feltételek megszűnését követő három munkanapon belül le kell adni.

(6) [30]Az önkormányzatnál és intézményeinél dolgozó közalkalmazottak, közszolgálati tisztviselők, továbbá az egészségügyi dolgozók a kijelölt várakozóhelyeken térítésmentesen parkolási engedély igénybevételére jogosultak.

(7) [31]A Szalajka útra, lakóingatlana megközelítése céljából a (5) bekezdés szerint kiállított térítésmentes parkolási engedély birtokában hajthat be azon magánszemély, akinek lakóhelye a Szalajka úton van. A parkolási engedély a Szalajka úton, illetve a 441/3. hrsz.-ú közterületen várakozásra nem jogosít. A lakosok részére a parkolási engedély kiállításáról, a személygépkocsi rendszámának feltüntetésével az Önkormányzat nevében a közterületfelügyelő gondoskodik.

(8) [32]A Szalajka úton (447/2. hrsz.) és a 441/3. hrsz.-ú közterület kijelölt területén lévő parkolóban az ott üzlettel rendelkező vállalkozók egységenként – a (5) bekezdésben foglalt kivétellel – 1 db személygépjárműre vonatkozóan térítésmentes behajtási és parkolási engedély igénybevételére jogosultak.

(9) [33]Azon vállalkozások, amelyeknél az üzlet területe a 150 m2 nagyságot meghaladja, egységenként 2 személygépjárműre vonatkozóan jogosultak térítésmentes behajtási és parkolási engedély igénybevételére.

(10) [34]A vállalkozók részére biztosított behajtási és parkolási engedélyek kiállításának feltétele, hogy a vállalkozásnak nincs az Önkormányzat felé fizetendő, lejárt esedékességű tartozása.

(11) [35]A behajtási és parkolási engedélyen fel kell tüntetni a vállalkozás, kereskedelmi egység megnevezését, valamint az érvényesség időtartamát.

(12) [36]A behajtási és parkolási engedély kiállítására kizárólag az Önkormányzat nevében eljáró közterületfelügyelő jogosult.

(13) [37]A behajtási és parkolási engedélyek évente két alkalommal, január 31-ig és június 15-ig tartó érvényességi idővel kerülnek kiállításra.

(14) [38]A behajtási és parkolási engedélyeket a legkésőbb a lejáratot megelőző harmadik napig meg kell újíttatni vagy le kell adni.

(15) [39]A parkolási, valamint a behajtási és parkolási engedélyekben bekövetkezett bármely adatváltoztatás, vagy az engedély pótlása esetén az új engedély kiállításának díja bruttó 500,- Ft.

(16) [40]E § (10)-(15) bekezdésében foglaltak szerint kereskedelmi egységéhez tartozóan 1 db térítésmentes parkolási engedélyre jogosult az a vállalkozó, aki az Önkormányzattal kötött érvényes és hatályos közterülethasználati megállapodással rendelkezik.

9. § (1) A fizető parkolóhelyek szabályszerű igénybevételét és a parkolási díj megfizetését az üzemeltető bármikor jogosult ellenőrizni.

(1a)12 A mobilparkolás 6. § (2) bekezdésével ellentétes igénybevétele díjfizetés nélküli várakozásnak minősül. Amennyiben a jármű használója a parkolójegyet vagy a díjmentességet igazoló engedélyt vagy egyéb – jogszabály alapján - díjmentességre jogosító okiratot a járművön nem a 6. § (3) bekezdésben meghatározott módon helyezi el, akkor az díjfizetés nélküli várakozásnak minősül.

(1b)13 Mentesül az (1a) bekezdésben meghatározott díjfizetés nélküli várakozás miatt kiszabott pótdíj megfizetésének kötelezettsége alól, aki hitelt érdemlően igazolja, hogy a várakozási díjat megfizette, azonban a mobilparkolás igénybe vétele során gondatlanságból rendszámának legfeljebb egy karakterét hibásan adta meg.

(2) Jogosulatlan használatáért a rendelet 7. §-ban meghatározott pótdíjat kell fizetni.

(3) [41]Jogosulatlan használat esetén a várakozási díjfizetési és pótdíjfizetési felszólítást a gépjármű szélvédőjére kell elhelyezni, amelyen fel kell tüntetni az ellenőrzés időpontját, a parkoló helyét, a gépjármű rendszámát, valamint a pótdíjfizetésre okot adó esemény megnevezését és a pótdíj megfizetésére vonatkozó információkat.

(4)14 [42]A pótdíjat postai készpénz átutalási megbízással vagy az értesítésben megjelölt bankszámlára történő átutalással kell teljesíteni.

(5) A mindenkori pótdíj az üzemeltetőt illeti meg. A pótdíj 30 napon túli meg nem fizetése esetén az üzemeltető annak behajtása érdekében, saját nevében köteles intézkedni. Az üzemeltető saját nevében jogosult a fizetést elmulasztó gépjármű tulajdonosával, üzemeltetőjével szemben díjigényt érvényesíteni.

10. § (1)15 Jelen rendelet 2007. április 2. napján lép hatályba.

(2)16

1. melléklet a 6/2007. (III.21.) önkormányzati rendelethez17

A parkolásért fizetendő várakozási alapdíjak

1. Parkolóhely I. zóna

Típus

Ft/óra

Ft/nap

Nagy parkoló (Lipicai Lovasközpont) 18

személygépkocsi

350,-

1 750,-

Egri út 1 - Egri út 27. (mindkét oldal) 19

személygépkocsi

350,-

1 750,-

Akácos 20

személygépkocsi

350,-

1 750,-

Akácfa utca 21

személygépkocsi

350,-

1 750,-

Park utca (középső szakasz) 24

személygépkocsi

350,-

1 750,-

Nagy parkoló (benzinkút) 22

személygépkocsi

350,-

1 750,-

Akácos 23

autóbusz

600,-

3 000,-

2. Parkolóhely II. zóna

Típus

Ft/óra

Ft/nap

Hivatal 25

személygépkocsi

280,-

1 750,-

Park utca (Óvoda) 26

személygépkocsi

280,-

1 750,-

Szociális központ 27

személygépkocsi

280,-

1 750,-

1

A bevezetőt a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

2

Az 1. §-t a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 10. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

3

A 2. § a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 3. § (1) bekezdés c) pontja a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 3. § (2) bekezdése a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 3. § (2) bekezdése a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 4. § a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

7

Az 5. § a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

8

A 6. § (2) bekezdése a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

9

A 7. § a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 5. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 7. § (2) bekezdése a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 5. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 8. § a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

12

A 9. § (1a) bekezdését a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

13

A 9. § (1b) bekezdését a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

14

A 9. § (4) bekezdése a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

15

A 10. § (1) bekezdése a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

16

A 10. § (2) bekezdését a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 10. § h) pontja hatályon kívül helyezte.

17

Az 1. mellékletet a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 9. § (1) bekezdése iktatta be.

18

Az 1. melléklet 1. pontjában foglalt táblázat „Nagy parkoló (Lipicai Lovasközpont)” sora a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 9. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

19

Az 1. melléklet 1. pontjában foglalt táblázat „Egri út 1 - Egri út 27. (mindkét oldal)” sora a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 9. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

20

Az 1. melléklet 1. pontjában foglalt táblázat „Akácos” sora a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 9. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

21

Az 1. melléklet 1. pontjában foglalt táblázat „Akácfa utca” sora a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 9. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

22

Az 1. melléklet 1. pontjában foglalt táblázat „Nagy parkoló (benzinkút)” sora a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 9. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

23

Az 1. melléklet 1. pontjában foglalt táblázat „Akácos” sora a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 9. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

24

Az 1. melléklet 1. pontjában foglalt táblázat „Park utca (középső szakasz)” sorát a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 3. §-a iktatta be.

25

Az 1. melléklet 2. pontjában foglalt táblázat „Hivatal” sora a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 9. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

26

Az 1. melléklet 2. pontjában foglalt táblázat „Park utca (Óvoda)” sora a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 9. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

27

Az 1. melléklet 2. pontjában foglalt táblázat „Szociális központ” sora a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 9. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.