Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2008 (IV.28..) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntetések és díjak alapításáról és adományozásáról

Hatályos: 2024. 03. 23

Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2008 (IV.28..) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntetések és díjak alapításáról és adományozásáról

2024.03.23.

Páty Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az 1990. évi LXV. tv. 1. §. (6) bekezdés a) pontjában foglaltak alapján, hogy méltó módon megörökítse, megkülönböztetetten elismerje azon személyeknek, közösségeknek, szervezeteknek a tevékenységét, akik hozzájárultak a település fejlődéséhez, jó hírnevének öregbítéséhez, az alábbi kitüntetéseket alapítja:

Páty Község Díszpolgára kitüntető cím

1. § (1) Páty Község Díszpolgára kitüntető cím a község önkormányzatának legnagyobb elismeréseként a kimagasló életmű, tevékenység és alkotás(ok) megkülönböztetett eseteiben azoknak a magyar vagy külföldi személyeknek adományozható, akik

a) a település gazdasági, társadalmi, tudományos vagy művészeti életében maradandót alkottak, vagy egyéb más területen kifejtett példaértékű, magas színvonalú munkájukkal hozzájárultak Páty község fejlődéséhez, hírnevének növeléséhez.

b) egész életművükkel, kiemelkedő munkásságukkal szolgálták az egyetemes haladás, kultúra vagy művészet ügyét, hozzájárulva ezzel közvetlenül vagy közvetve a község tekintélyéhez, jó hírnevének növeléséhez.

(2)1 Évente egy Díszpolgár kitüntető cím adományozható.

2. § (1) A Páty Község Díszpolgára kitüntető címet – az elismert, kimagasló érdem megjelölésével – Páty Önkormányzat Képviselő-testülete zárt ülésen hozott minősített többségű döntésével adományozza.

(2) A Díszpolgár cím adományozásáról díszes kivitelű Díszpolgár oklevelet kell kiállítani, melyet ünnepélyes keretek között a polgármester nyújt át az adományozottnak.

(3) A kitüntető címhez pénzjutalom vagy aranylánc medállal adományozható – a képviselő-testület egyedi döntése szerint. Utóbbi esetben a medálon Páty Község címerét kell elhelyezni.

(4) A Díszpolgár cím adományozására javaslatot tehetnek:

a) a polgármester

b) a képviselő-testület bármely bizottsága

c) bármely önkormányzati képviselő

d) legalább 500 helyi lakos

3. § (1) Páty Község Díszpolgárait megkülönböztetett tisztelet és megbecsülés illeti meg.

(2) Páty Község Díszpolgárát

a) megilleti a cím viselésének joga

b) megilleti a képviselő-testület és bizottság nyilvános ülésén – tanácskozási joggal – való részvétel joga

c) meg kell hívni a jelentősebb ünnepségekre

d) elhalálozásakor a község saját halottjának kell tekinteni

Pátyért Emlékérem kitüntető cím

4. § (1) Pátyért Emlékérem kitüntető cím adományozható azoknak a személyeknek, közösségeknek és szervezeteknek, akik (amelyek) a tudományok, a művészetek, a fejlesztés, a kutatás, a gyógyítás, az oktatás-szervezés, a gazdasági élet terén vagy egyéb más területen kifejtett példaértékű magas színvonalú munkájukkal hozzájárultak Páty község fejlődéséhez, hírnevének növeléséhez.

(2) A Pátyért Emlékérem kitüntető címet Páty Önkormányzat Képviselő-testülete minősített többségű döntésével adományozza.

(3)2 Évenként két kitüntető cím adományozható.

(4) A kitüntető cím adományozására javaslatot tehet:

a) a polgármester

b) a képviselő-testület bármely bizottsága

c) bármely önkormányzati képviselő

d) legalább 500 helyi lakos

5. § (1) A kitüntetett személyeknek, közösségeknek és szervezeteknek díszoklevél és – a képviselő-testület egyedi döntése szerint – pénz- vagy tárgyjutalom adományozandó, melyet ünnepélyes keretek között a polgármester nyújt át az adományozottnak.

(2) A kitüntető cím adományozásáról a képviselő-testület zárt ülésen dönt.

Páty Község Művészeti Díj3

5/A. § (1) Páty Község Művészeti Díj kitüntetés adományozható annak, aki kulturális alkotómunkájával a zeneművészet, a képzóművészet, az előadóművészet tertén végzett kiemelkedő tevékenységéval hozzájárult a település kulturális életének fejlődéséhez.

(2)4 A kitüntette részére átadott plakett felirata: Páty Község Művészeti Díj, az adományozás évének feltüntetésével. A díjjal a képviselő-testület egyedi döntése alapján pénzjutalom jár.

Páty Község Szolgálatáért kitüntetés

6. § (1)5 Páty Község Szolgálatáért kitüntetés adományozható annak, aki kiemelkedő szakmai felkészültségével, magatartásával és munkájával jelentős mértékben segítette és mozdította elő az önkormányzati feladatok végrehajtását; a település polgárai ügyeinek intézését, a köz szolgálatát, az intézményi célok eredményes teljesítését, és ezzel kivívta az önkormányzat képviselő-testületének és Páty lakosságának megbecsülését.

(2) A Páty Község Szolgálatáért adható kitüntetést a képviselő-testület zárt ülésen hozott, minősített többségű döntésével adományozza.

(3)6 Évente legfeljebb kettő kitüntetés adományozható.

(4) A kitüntetés adományozására javaslatot tehet:

a) a polgármester

b) a képviselő-testület bármely bizottsága

c) az alpolgármester

d) a jegyző

e) az intézményvezetők

(5) A kitüntetéssel oklevél és – a képviselő-testület egyedi döntése szerinti összegben – pénzjutalom adományozható, melyet ünnepélyes keretek között a polgármester nyújt át az adományozottnak.

Páty Pedagógusa Díj7

6/A. § (1)8 Páty Községben Páty Pedagógusa Díj adományozható annak a községben nevelési, oktatási intézményében dolgozó, vagy nyugállományú pedagógusnak,, aki a nevelés-oktatás terén kiemelkedő szakmai felkészültségével,példaértékű magatartásával és munkájával jelentős mértékben hozzájárult az őt foglalkoztató intézmény céljainak megvalósításához, Páty Község ifjúságának hosszútávú fejlődéséhez.

(2) A Páty Pedagógusa Díjat a Képviselő-testület zárt ülésen hozott, minősített többségű döntésével adományozza.

(3)9 Páty Község Önkormányzata Képviselő-testülete minden évben 1 fő óvodapedagógusnak és 1 fő iskolapedagógusnak Páty Pedagógusa Díjat adományozhat.

(4) A kitüntetés adományozására javaslatot tehet:

a) a polgármester

b) a Képviselő-testület bármely bizottsága

c) az alpolgármester

d) bármely képviselő-testületi tag

e) a jegyző

f) az intézményvezetők

g) szülői szervezet.

(5)1011 A díjjal egyedi tervezésű, művészi kivitelű oklevél és a képviselő-testület egyedi döntése alapján pénzjutalom jár, melyet minden évben a pedagógus nap alkalmából szervezett rendezvényen, ünnepélyes keretek között a polgármester nyújt át az adományozottnak.

Vegyes és záró rendelkezések

7. § (1) A kitüntetésekről, díjakról szóló javaslatot a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé.

(2) A díjak megosztva is adományozhatók közös alkotás, együttesen elért eredmény esetén.

(3) A kitüntetések, díjak adományozásával kapcsolatos költségeket a Polgármesteri Hivatal költségvetésében kell biztosítani.

(4) A kitüntetések és díjak adományozásáról az Önkormányzat nyilvántartást vezet, mely tartalmazza:

a/ az adományozott személy nevét, lakcímét,
b/ az adományozott címet, díjat,
c/ a címmel járó jutalom összegét,
d/ az adományozásról szóló képviselő-testületi határozat számát.

8. § (1) E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Páty Önkormányzatának a helyi kitüntetések és díjak alapításáról és adományozásáról szóló 3/2008. (I. 17.) rendelete.

1

Az 1. § (2) bekezdése a Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (III. 22.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 4. § (3) bekezdése a Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (III. 22.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A „Páty Község Művészeti Díj” alcímet (5/A. §) a Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (VI. 17.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

4

Az 5/A. § (2) bekezdése a Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (III. 22.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

5

A 6. § (1) bekezdése a Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (III. 22.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 6. § (3) bekezdése a Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (III. 22.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

7

Beiktatta a 15/2012. (V.12.) önk. rendelet; hatályos: 2012. június 12. napjától

8

A 6/A. § (1) bekezdése a Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (III. 22.) önkormányzati rendelete 5. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

9

Módosította a 6/2020. (V.21.) önk. rendelet; hatályos: 2020. május 22. napjától

10

Módosította a 7/2019. (V.16.) önk. rendelet; hatályos: 2019. május 17. napjától

11

A 6/A. § (5) bekezdése a Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (III. 22.) önkormányzati rendelete 5. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.