Pomáz Város Önkormányzat Képviselő-testülete 12/2008. (V. 6.) önkormányzati rendelete

Pomáz Város Önkormányzatának 7/2016.(III.29.) és 6/2014.(III.27.) önkormányzati rendelettel módosított, egységes szerkezetbe foglalt 12/2008. (V.6.) sz. rendelete a helyi önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának rendjéről

Hatályos: 2008. 06. 01- 2021. 12. 30

Pomáz Város Önkormányzat Képviselő-testülete 12/2008. (V. 6.) önkormányzati rendelete

Pomáz Város Önkormányzatának 7/2016.(III.29.) és 6/2014.(III.27.) önkormányzati rendelettel módosított, egységes szerkezetbe foglalt 12/2008. (V.6.) sz. rendelete a helyi önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának rendjéről

2008.06.01.

Pomáz Város Önkormányzatának (a továbbiakban: önkormányzat) Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület) - élve a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. tv. 44/A. § (2) bekezdésében foglaltakkal és figyelemmel a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény (Ötv.) 8. § (5) bekezdésében, valamint 16. §-ában foglaltakra - a helyi önszerveződő közösségek (a továbbiakban: civil szervezetek) pénzügyi támogatásának rendjéről az alábbi rendeletet alkotja.

A rendelet alapelvei

1. § (1) Az önkormányzat kinyilvánítja, hogy a helyi demokrácia megvalósításában partneri kapcsolatok kialakítására törekszik a város polgárainak önszerveződő közösségeivel.

(2) Az önkormányzat elismeri és támogatja azt a tevékenységet, amelyet a Pomázon élő vagy dolgozó polgárok önszerveződő közösségei végeznek a polgárok közéletbe való bevonása; a település fejlesztése, szépítése; a környezet-, állat- és természetvédelem; a rászorulók támogatása; a kultúra közvetítése, a hagyományok ápolása; a közrend és vagyonvédelem; a lakosság művelődése, oktatása, szórakozása, egészségvédelme, sportolása; az esélyegyenlőség, a demokrácia megteremtése; valamint az önkormányzati feladatok megvalósítása érdekében.

(3) Az önkormányzat - anyagi lehetőségeitől függően - pénzügyileg is támogatja az önkormányzat közigazgatási területén működő - az önkormányzat céljait elősegítő - civil szervezetek programjait és működését.

(4) Az önkormányzat - az esélyegyenlőség elve alapján - a civil szervezetek részére a pénzügyi támogatást e rendelet keretei között azonos feltételek mellett biztosítja.

A rendelet célja

2. § E rendelet célja, hogy a civil szervezetek társadalmi szerepvállalásának segítése, növelése, az önkormányzattal való partneri kapcsolat előmozdítása, az önkormányzati feladatok hatékonyabb ellátása szabályozott keretek között történjen.

A rendelet hatálya

3. §

„(l)1
E rendelet alkalmazásában önszerveződő közösség:
a)az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. Törvényben meghatározott, jogi személyiséggel rendelkező társadalmi szervezet, szövetség, egyesület (kivéve: párt, munkaadói és munkavállalói érdekképviseleti szervezet, önkéntes kölcsönös biztosító társaság, magánnyugdíj-pénztár, egyház);
b)a polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény alapján meghatározott alapítvány;”
c.) önálló jogi személyiséggel nem rendelkező civil közösség (pl. klub, baráti társaság).
(2)E rendelet alkalmazásában támogatható civil szervezetek:
a.) azon társadalmi szervezetek, amelyeket a bíróság a pályázat kiírása előtt legalább egy évvel nyilvántartásba vett, és az alapszabályuknak megfelelő tevékenységüket ténylegesen folytatják;
b.) azon alapítványok (ide nem értve a közalapítványokat), amelyeket a bíróság a pályázat kiírása előtt legalább egy évvel nyilvántartásba vett, és az alapító okiratuknak megfelelő tevékenységüket ténylegesen folytatják;
c.) azon jogi személyiség nélküli civil közösségek (pl. klubok, baráti társaságok), amelyek legalább három éve - dokumentálhatóan - folyamatosan működnek, és e rendelet 1. számú melléklete szerinti Adatlap bemutatásával regisztráltatták magukat, nyilvántartásukat kérték az önkormányzat civil adatbázisában.
(3)A támogatás feltétele, hogy a támogatható civil szervezetek:
a.) a városhoz kapcsolódó vagy pomázi lakosokat érintő programokat szerveznek,
b.) az önkormányzat közigazgatási területén belüli székhellyel vagy telephellyel rendelkeznek,
c.) működési engedéllyel rendelkező helyi szervezetük az önkormányzat közigazgatási területén belül működik,
d.) az (1) bekezdés a.) és b.) pontjában meghatározott valamely jogi személy (kötelezettségvállaló szervezet) befogadó nyilatkozatával rendelkeznek,
e.) köztartozásuk nincs és csődeljárás nem folyik ellenük.
(4)E rendelet alkalmazásában a pályázatért kötelezettséget vállaló szervezet: a pályázó által a pályázatban megjelölt, a pályázati cél megvalósítására, a támogatás pályázó általi felhasználására és elszámolására a támogatási szerződés aláírásával kötelezettséget vállaló, saját, önálló bankszámlával és jogi személyiséggel rendelkező egyesület, alapítvány.
(5)Az intézményekhez kötődő alapítványok, egyesületek csak abban az esetben részesülhetnek támogatásban, ha az intézményi feladat megszervezésén, finanszírozásán túl a lakosság számára is elérhető szolgáltatást nyújtanak.
(6)Jelen rendelet hatálya nem terjed ki az önkormányzat kötelezően vagy önként vállalt feladatát feladat-ellátási szerződés, közoktatási megállapodás, közművelődési megállapodás, valamint másfajta együttműködési megállapodás alapján átvállaló civil szervezetek, valamint a sportegyesületek támogatására.
(7)Nem minősül önszerveződő közösségnek a politikai párt helyi szervezete.

A támogatás feltételei

4. § (1) A civil szervezet akkor részesíthető támogatásban, ha közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, és a támogatást olyan pártpolitikától mentes, közhasznú feladat ellátására kívánja fordítani, amely a város lakosságának érdekeit szolgálja.

(2) Civil szervezetek esetén pénzügyi támogatásban részesíthető tevékenységek a következők:

a.) egészségmegőrzés, betegségmegelőzés, gyógyító-, egészségügyi rehabilitációs tevékenység,
b.) szociális tevékenység, családsegítés, időskorúak gondozása,
c.) tudományos tevékenység, kutatás,
d.) nevelés és oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés,
e.) kulturális tevékenység, és az ehhez kapcsolódó beszerzés és vásárlás,
f.) kulturális örökség megóvása,
g.) műemlékvédelem,
h.) természetvédelem, állatvédelem, kulturált állattartás népszerűsítése,
i.) környezetvédelem, településfejlesztés, -szépítés, városképvédelem,
j.) gyermek- és ifjúságvédelem, gyermek- és ifjúsági érdekképviselet,
k.) hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése,
1.) emberi és állampolgári jogok védelme,
m.) a magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségekkel, valamint a határon túli magyarsággal kapcsolatos tevékenység,
n.) sport - a munkaviszonyban és a polgári jogi jogviszony keretében megbízás alapján folytatott sporttevékenység kivételével,
o.) közrend és közlekedésbiztonság védelme, önkéntes tűzoltás, mentés, katasztrófa-elhárítás,
p.) fogyasztóvédelem,
q.) rehabilitációs foglalkoztatás,
r.) munkaerőpiacon hátrányos helyzetű rétegek képzésének, foglalkoztatásának elősegítése - ideértve a munkaerő-kölcsönzést is - és a kapcsolódó szolgáltatások,
s.) rendezvények szervezése,
t.) közhasznú szervezetek számára biztosított - csak közhasznú szervezetek által igénybe vehető - szolgáltatások;
u.) ár- és belvízvédelem ellátásához kapcsolódó tevékenység,
v.) a közforgalom számára megnyitott út, híd, alagút fejlesztéséhez, fenntartásához és üzemeltetéséhez kapcsolódó tevékenység,
w.) euroatlanti integráció elősegítése,
x.) máshová nem sorolható egyéb tevékenység.
(3)A pályázati keretből egy pályázó szakmai pályázatra 30().000.-Ft-ot, nem szakmai és egyéb pályázatra 50.000 Ft-tól - 200.000 Ft-tot lehet igényelni.
(4)Nem nyújtható támogatás a kérelmezőnek, ha azt üzleti-gazdasági tevékenységre, profitorientált, illetve bevétel centrikus rendezvényekre, egyéni, szűk csoportérdekekre, privát célokra kívánja felhasználni.
(5)A 3. § (2) c.) pontja szerinti civil közösségnek a pályázatában kötelezettségvállaló szervezetet kell megjelölnie.
A civil közösségek kérelmeit a civil közösség nevének és vezetője elérhetőségének feltüntetése mellett a kötelezettséget vállaló szervezet nevében a 6. § szerint kell benyújtani.
A pályázathoz csatolni kell a civil közösség és a kötelezettségvállaló szervezet megállapodását is.

A támogatás forrása

5-§

(1)Az önkormányzat képviselő-testülete az önmaga részére fenntartott támogatási kereten túlmenően - az éves költségvetéséről szóló rendeletében állapítja meg - bizottságonként - a civil szervezetek részére nyújtható, vissza nem térítendő pénzügyi támogatás keretösszegét.
„(2)2 A képviselő-testület által az illetékes szakbizottságoknak juttatott pénzügyi keretből kizárólag olyan, az illetékes bíróság által bejegyzett, az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásáról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló, 2011. évi CLXXV. törvény hatálya alá eső társadalmi szervezetet, kiemelt közfeladatot ellátó közhatalmi szervezetet (állami vagy önkéntes, önkormányzati tűzoltóság, rendőrség, Polgári Védelmi Szövetség, Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság), valamint az önkormányzat illetékességi területén bejegyzett, székhellyel rendelkező egyházközséget támogat, amelynek a célja, feladat- és hatásköre, működési köre nem illeszkedik az Ör. 4. § (2) bekezdésben meghatározott támogatási célokhoz.”
(3)A képviselő-testület jogosult - a település tárgyévi anyagi lehetőségeinek változása, a település által kötelezően ellátandó önkormányzati alapfeladatokra vállalt kötelezettségek ellátása érdekében - az önkormányzat tárgyévi költségvetéséről szóló rendelete módosításával egyidejűleg - az egyedi kötelezettségvállalás időpontjáig - a civil szervezetek részére megállapított bizottsági kereteket módosítani.
(4)A (3) bekezdésben meghatározott rendelkezés tényét a pályázati felhívás szövegének tartalmaznia kell.
(5)A civil (bizottsági) keretösszeg adott évben fel nem használt összegét a következő évi keret összegéhez hozzá kell számítani.

A pályázatok benyújtása

6. §

„(l)3 A civil szervezet a pénzügyi támogatást pályázat benyújtásával - a pályázat kiírásának évében megvalósítandó programokra - igényelheti. A beérkezett pályázatok véleményezésére és döntés hozatalra jogosult, a tárgykörben az illetékes szakbizottság (Kulturális és Sport Bizottság4; Szociális és Egészségügyi Bizottság5; Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság) és tanácsnok a tárgyévre vonatkozó, teljes körű pályázati kiírást, és az ahhoz kapcsolódó teljes körű feltételrendszert - a Polgármesteri Hivatal jegyzőjének írásbeli előterjesztése alapján - a tárgyévi költségvetés elfogadása után leghamarabb a havi rendes ülésén fogadja el.”
„(2)6 A pályázati felhívást a Pomázi Polgár a tárgyévi április havi számában kell megjelentetni, valamint az önkormányzat hivatalos honlapján közzé kell tenni, illetve a tárgyévben az elfogadástól számított 30 napig folyamatosan meg kell jelentetni.”
(3)A pénzügyi támogatást igénylő civil szervezet egyidejűleg a 4. § (2) bekezdésében meghatározott egy vagy több tevékenység önkormányzati támogatására is pályázhat.
(4)Több pályázat egyidejű benyújtása esetén a pályázatokat külön-külön kell benyújtani, a bizottságokhoz a (7) bekezdésben felsorolt mellékletek csatolásával.
„(5)7 A pályázatot a jelen rendelet 2. számú melléklete szerinti Pályázati Űrlapon tárgyévi költségvetési rendelet elfogadását követően írásban kell benyújtani - tárgy év március 15-től tárgyév december 15-ig tartó pályázati időszakban a pályázati kiírás szerinti határidőig a polgármester titkárságára. A határidőn túl beérkezett pályázatokat - a határidő túllépésre való tekintettel - el kell utasítani.”
(6)A civil szervezetek pályázatához kötelező mellékletként csatolni kell:
a.) a hatályos alapító okiratnak a szervezet képviselője által hitelesített másolatát, b.) folyószámla kivonat másolatát.
(7)Az önálló bankszámlával nem rendelkező pályázónak pályázatában kötelezettségvállaló szervezetet kell megjelölnie, amely a támogatási összeg fogadására saját bankszámláját az önálló bankszámlával nem rendelkező kedvezményezett részére biztosítja. A pályázathoz csatolni kell a pályázó és a kötelezettségvállaló szervezet megállapodását is.

A beérkezett pályázatok véleményezése

7. §

„(l)8 A pályázatok szakmailag megalapozott elbírálásában a szervezési csoport, mint előkészítő és a pályázat tárgyköre szerinti az illetékes szakbizottság (Kulturális és Sport Bizottság9; Szociális és Egészségügyi Bizottság10; Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság vesz részt, aki megvizsgálja és értékeli a benyújtott pályázatokat, és dönt a támogatás odaítéléséről.”
(2)A bizottság vizsgálata különösen arra terjed ki, hogy
a.) az önszerveződő közösség tevékenysége mennyiben közérdekű,
b.) a támogatásban részesítendő célkitűzés a köz javát mennyiben szolgálja, megvalósítható-e, a megfelelő pénzügyi és egyéb feltételekkel rendelkezik-e,
c.) a korábban kapott támogatásról megfelelően elszámolt-e,
d.) a támogatásban részesítendő cél megvalósítása pénzügyi támogatás helyett támogatható-e más, alkalmasabb módon,
e.) a civil szervezetnek vannak-e más partnerei és egyéb támogatói a cél eléréséhez,
f.) a rendelkezésre álló pénzügyi keret mennyiben biztosít lehetőséget a pályázat támogatására,
g.) a pályázó pályázatához csatolta-e a 6. § (6) bekezdés szerinti mellékleteket.
(3)Ugyanazzal a programmal csak egy pályázat nyújtható be, bizottságonként figyelembe véve a szakmai és az egyéb programot.
(4)A pályázat hiányos benyújtása esetén az önkormányzat hiánypótlásra szólítja fel írásban a pályázót. A hiányosságokat a felhívás kézbesítésétől számított 5 munkanapon belül pótolhatja. Amennyiben a pályázó a hiánypótlási felhívásnak a megadott határidőig nem tesz eleget, a támogatás iránti kérelmet el kell utasítani.

8. §

„(l)11 A benyújtott pályázatokat a döntéshozó a rendelet 4. számú melléklete szerint értékeli.”
(2)Amennyiben jogszabály a döntési jogosultságot a képviselő-testület hatáskörébe rendeli (pl. alapítványok), az illetékes bizottság - a támogatási keret odaítéléséről szóló - szakmai javaslatát döntésre e rendelet 5. számú mellékletének kitöltésével a képviselő-testület elé kell terjeszteni.
„(3)12 A pályázatok elbírálása során a döntéshozó dönthet úgy is, hogy pénzügyi támogatás helyett a kért támogatást más formában biztosítja, feltéve, hogy e mód a pályázó által megjelölt cél megvalósításának támogatására alkalmas.”
(4)A pályázatok elbírálásánál előnyt élveznek azok a pályázók, amelyek a pályázati cél megvalósításához saját forrással is rendelkeznek.
(5)Az illetékes bizottság, vagy - amennyiben jogszabály a döntési jogosultságot a képviselő-testület hatáskörébe rendeli - a képviselő-testület az elé terjesztett pályázatokat értékeli, indoklással ellátott határozatot hoz a támogatás odaítélésére, annak összegére, valamint az elutasításra.
A döntést meghozni a pályázat benyújtási határidejét követő 60 napon belül - a tárgyév április havi rendes ülésén, illetve eseti pályázat esetén a benyújtást követő 30 napon belül kell.
A meghozott döntés ellen fellebbezésnek helye nincs.
(6)Az önkormányzat fenntartja a jogot, hogy érvényes pályázatok esetében is hozhat elutasító döntést.
(7)Az illetékes bizottság, vagy - amennyiben jogszabály a döntési jogosultságot a képviselő-testület hatáskörébe rendeli - a képviselő-testület által a civil keret tárgyévi költségvetési előirányzata terhére, a tárgyév április havi ülésén meghozandó kötelezettségvállalás mértéke a tárgyévre biztosított - bizottságonként! - pénzügyi alap 80%-át nem haladhatja meg.
(8)A támogatás odaítéléséről szóló határozat tartalmazza:
a.) a támogatott civil szervezet megnevezését,
b.) a támogatás felhasználásának célját és határidejét,
c.) a támogatás összegét,
d.) a támogatás elszámolásának módját és határidejét
e.) az elszámolás önkormányzat általi ellenőrzésének módját és határidejét.
(9)A döntést hozó szerv nevében a pályázat eredményének a pályázókkal történő közléséről a - pályázatot bíráló - bizottság elnöke gondoskodik.
„(10)13 A támogatás odaítéléséről szóló döntést követően a Szervezési Csoport feladata jelen rendelet 6. számú mellékletének kitöltése és a megkötött támogatási szerződés továbbítása a Pénzügyi és Adó Csoport felé.”
„(11)14 A döntést követően a támogatottal a jelen rendelet 7. számú melléklete alapján Támogatási Szerződést kell kötni.
A támogatási megállapodás aláírásra történő előkészítése a Szervezetési Csoport feladata.”
(12)A támogatási megállapodást a döntést követő 15 napon belül kell a támogatottnak aláírnia. Ellenkező esetben a támogatást elveszíti.
„(13)15 Pomáz Város Önkormányzata nevében a támogatási megállapodást a polgármester írja alá (utalványozó), valamint a Polgármesteri Hivatal jegyzője, mint jogi ellenjegyző és a gazdasági vezető, mint pénzügyi ellenjegyző ellenjegyzi.”
(14)Nem részesíthető pénzügyi támogatásban az önszerveződő közösség, ha
a.) az előző évben kapott pénzügyi támogatással nem, vagy nem megfelelően számolt el,
b.) az előző évben kapott támogatást - a képviselő-testület, illetve a bizottságok előzetes, írásbeli hozzájárulása nélkül - a jóváhagyott céltól eltérően használta fel.

A támogatás kifizetése és felhasználásának elszámolása

9. § (1) A támogatási szerződés aláírását követő 15 napon belül az önkormányzat a támogatás összegét a civil szervezet számlájára átutalja.

(2) A támogatás csak a bizottságok, illetve a képviselő-testület határozatában megjelölt és meghatározott célra használható fel.

A támogatás eltérő célra történő felhasználása csak akkor lehetséges, ha ehhez a képviselő-testület, illetve a bizottságok előzetesen hozzájárultak.
„(3)16 A civil szervezet a támogatás összegének felhasználásáról köteles elszámolni, illetve a megvalósulásról szakmai beszámolót készíteni a feladat elvégzése után, a pályázati cél megvalósulásától számított egy hónapon belül (decemberi program esetén az elszámolás határideje legfeljebb tárgyév december 15. napjáig) a Polgármesteri Hivatal Pénzügyi és Adó Csoportjánál. A határidő 1 alkalommal maximum 3 hónappal hosszabbítható meg.”
(4)Az elszámolási kötelezettség a támogatás összegének felhasználásáról szóló bizonylatok hitelesített másolatának benyújtásával, valamint rövid szakmai értékeléssel teljesíthető.
A támogatott civil szervezet pénzügyi elszámolásához köteles becsatolni a szervezet nevére kiállított, és a képviselője által igazolt számlák, illetve bizonylatok - eredetivel mindenben megegyező - fénymásolatát. Az eredeti pénzügyi bizonylatok megőrzéséért és ellenőrizhetőségéért a támogatott a felelős.
(5)Az elszámolás alapját csak a támogatás nyújtásának évében kiállított - figyelemmel a program megvalósításának időtartamára, illetve időpontjára - számlák, illetve pénzügyi bizonylatok képezhetik. A támogatott civil szervezet által befogadott számlák alaki vagy formai hiányosságaiért, az Szja és az Áfa elszámolásokért az önkormányzat felelősséget nem vállal.
(6)A támogatott civil szervezet képviselője köteles a támogatott nevére kiállított eredeti számlára az alábbi záradékot rávezetni:
A számlán feltüntetett összeg Pomáz Város Önkormányzata által nyújtott támogatás pénzügyi, illetve szakmai elszámolásához, beszámolójához felhasználva.
Dátum. Aláírás.
„(7)17 A képviselő-testület felhatalmazza a Polgármesteri Hivatal gazdasági vezetőjét, hogy vita esetén döntsön a számlák elfogadásáról vagy elutasításáról.”
„(8)18 A Pénzügyi és Adó csoport azokat a civil szervezeteket, amelyek a szerződésben meghatározott határidőig elszámolási kötelezettségüknek nem tettek eleget, és a határidő meghosszabbítását nem kérték, a határidő lejártától számított 8 napon belül - írásban - felszólítja az elszámolásra.
Amennyiben bármely támogatott önszerveződő közösség által benyújtott pénzügyi, illetve szakmai elszámolás a rendelet és a rendelet mellékletét képező támogatási megállapodás rendelkezéseinek nem, vagy nem teljeskörűen felel meg, úgy a Pénzügyi és Adó csoport a megjelölt hiányosságok pótlására írásban, egyszeri 15 nap hiánypótlási határidőt biztosít.”

10. §

(1)Ha a pénzügyi elszámolás alapján megállapítható, hogy
- nem a rendelt célnak megfelelően történt a számadási kötelezettséggel kezelt pénz felhasználása, vagy
- annak elszámolása a támogatott hibájából nem történt meg az előírt határidőben, és a hiánypótlási idő alatt sem számolt el a támogatási összeggel,
akkor a további támogatás felfüggesztésre kerül, illetve a támogatott köteles a felszólítástól számított 8 napon belül visszafizetni a Hivatal folyószámlájára a már kifizetett pénzügyi támogatás azon részét, amelyről számlával nem tudott elszámolni.
(2)A visszafizetési kötelezettség akkor is fennáll, ha az illetékes bizottság a szakmai beszámolót nem fogadja el.
„(3)19 Nem részesíthető pénzügyi támogatásban minimum 1, maximum 5 évig az a civil szervezet, amely a kapott pénzügyi támogatással nem vagy nem megfelelően számolt el, a kapott támogatást a támogatási céltól eltérően használta fel, és ezt az illetékes szakbizottság a Polgármesteri Hivatal gazdasági vezetőjének írásos megkeresésére (szakmai véleményezése után) határozatba foglalta.”
(4)Azonnali visszafizetési kötelezettség teljesítésére részletfizetési kedvezmény nem adható.
(5)A támogatás felhasználására meghatározott határidőt kérelemre - egy alkalommal - a polgármester legkésőbb a költségvetési év utolsó hónapjának 15. napjáig meghosszabbíthatja.
„(6)20 Az önkormányzat a támogatás célirányos felhasználását és az elszámolás valódiságát belső ellenőrzés keretében ellenőrzi. Az ellenőrzési kötelezettség során a támogatott civil szervezetek legalább 10 %-ánál tételes, helyszíni ellenőrzést kell végrehajtani. „

Egyéb rendelkezések

11. § (1) A civil szervezet részére megállapított pénzügyi támogatás összegét, célját, valamint a támogatási program megvalósítási helyét közzé kell tenni

a.) az önkormányzat hivatalos honlapján - a döntést követő 15 napon belül, és ott 5 évig elérhetőnek kell lennie,
b.) és a Pomázi Polgárban - a döntést követően megjelenő lapszámban.
(2)Közzé kell tenni azt is, hogy a civil szervezet a kapott támogatással e rendelet előírásainak megfelelően számolt el, s a felhasználás milyen célra történt.
(3)A közzétételről a jegyző gondoskodik.

A rendelet hatályba lépésére vonatkozó rendelkezések

12. § (1) E rendelet 2008.VI.1.napján lép hatályba. Rendelkezéseit a hatályba lépését követően kiírt pályázatokra kell alkalmazni.

(2) Ezen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a helyi önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának rendjéről szóló 7/2003.(03.25.) számú önkormányzati rendelet.

(3) A rendelet kihirdetéséről az önkormányzat jegyzője gondoskodik.

Eredeti rendelet: Pomáz, 2008.április 29.
Utolsó módosítás: Pomáz, 2016. március 23.
Vicsi László s.k., Dr.Szabó András s.k.,
polgármester jegyző
A rendelet kihirdetve: Eredeti rendelet: 2008.V.6.
Utolsó módosítás: 2016. IIL29.
Dr.Szabó András s.k.,
jegyző

ADATLAP

Pomáz Város Közigazgatási Területén Működő Civil Szervezetről

Az önszerveződő közösség
teljes neve:
rövidített neve:
címe:
adószáma:
számlaszáma:
képviselője (név, cím, telefon, e-mail):
jogállása:
közhasznúsági fokozata; kiemelten közhasznú / közhasznú / nem közhasznú2122
cégbírósági bejegyzés száma (a bírósági végzést kérjük mellékelni):
célja (az alapító okiratot kérjük mellékelni):
tagjainak száma:
önkénteseinek száma:
foglalkoztatottjainak (fő- és mellékállás, megbízás) száma:
tevékenysége, jelentősebb programjai a megelőző 2-3 évben:

PÁLYÁZATI ŰRLAP

Pomáz Város Önkormányzat 6/2014. (III.27.) rendeletének felhatalmazása alapján meghirdetett, a
civil szervezetek részére folyósított pénzügyi támogatás elnyerésére

A pályázat címe:
1.A pályázó szervezet adatai

A szervezet megnevezése:
(civil közösség esetén a kötelezettséget vállaló szervezet és a civil közösség megnevezése egyaránt)

A szervezet székhelye:

A szervezet levelezési címe:

A szervezet képviselőjének
neve:
(civil közösség esetén a kötelezettséget vállaló szervezet és a civil közösség képviselőjének neve egyaránt)

A szervezet képviselőjének elérhetősége: (telefon, fax, e-mail)

A program szervezőjének neve:

A program szervezőjének elérhetősége: (cím, telefon, e-mail)

A pályázó (köt.vállaló) számlavezető fiókjának neve:

A pályázó (köt.vállaló) pénzintézeti számlaszáma:

A pályázó kapcsolattartásra kijelölt e-mail címe:

A pályázó szervezeti-működési formája:

egyesület / alapítvány / egyéb*

A szervezet közhasznúsági fokozata:

kiemelten közhasznú /közhasznú /nem közhasznú*

* a megfelelő rész aláhúzandó
2.A pályázat tartalma

A pályázat célja:

A kérelmezett támogatás összege:

A megvalósítás helyszíne:

A program megvalósításának várható ideje, ütemezése:

Kezdési időpont: év hó nap
Befejez, időpont: év hó nap

A program hatósugara (kérjük a megfelelőt aláhúzni!):
iskolai/intézményi, városi, térségi, megyei, regionális, országos

A megvalósítandó cél rövid leírása:

A résztvevők várható létszáma:

A megvalósítandó cél eléréséhez rendelkezésre álló pénzeszközök / állóeszközök:

A pályázathoz nem csatolt mellékletek megnevezése, indoklása:

Egyéb megjegyzés:

3.Az önszerveződő közösség képviselőjeként a pályázathoz csatolom a következő mellékleteket:
a.) a hatályos alapító okiratnak a szervezet képviselője által hitelesített másolatát, oldal
b.) folyószámla kivonat másolat, oldal
4.Költségvetés (eFt)

Megnevezés

Összes költség

Saját forrás

Egyéb forrás

Kért támogatás

Mindösszesen:

Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy az általam megadott adatok valósak, és a Pomáz Város Önkormányzattól kapott korábbi támogatásokkal elszámoltam, illetve a folyamatban lévő támogatással (támogatásokkal) a támogatási szerződésben rögzített határidőig elszámolok.
Jelen pályázat elbírálása érdekében felhatalmazom Pomáz Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatalát adataim kezelésére.
Hozzájárulok, hogy - a támogatás megítélése esetén - a szervezet neve, a támogatás célja, összege, továbbá a támogatási program megvalósítási helyére vonatkozó adatok a Pomázi Polgárban, illetve Pomáz város hivatalos honlapján közzétételre kerüljenek.
Pomáz, 200..
Ph-
pályázó cégszerű aláírása
12/2008. (V.6.) Ök. rendelet 3/a. számú melléklete22
12/2008. (V.6.) Ök. rendelet 4. számú melléklete

BEÉRKEZETT PÁLYÁZATOK ÉRTÉKELÉSE

Pomáz Város Önkormányzat Bizottsága

( a pályázat tárgyköre szerinti illetékes szakbizottság neve ) által értékelt beérkezett
érvényes pályázatok23

Pályázat sorszáma

Pályázó neve

Kötelezettség vállaló neve

Támogatás célja

Igényelt összeg (Ft)

Javasolt összeg (Ft)

Bíráló bizottság

A pályázat értékelése:

A pályázat értékelése:

A pályázat értékelése:

A pályázat értékelése:

A pályázat értékelése:

A pályázat értékelése:

Pomáz, 20... év, hó, nap
a pályázat tárgyköre szerinti illetékes szakbizottság elnöke24
Pomáz Város Önkormányzattól 200.... évben támogatásban részesültek

Pályázat sorszáma

Döntést hozó megnevezése

Döntés száma, kelte

Támogatott neve

Támogatás jogcíme

Támogatás összege (Ft)

Felhasználás ideje

Szervezési csoportvezető
TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉS25
amely létrejött egyrészről Pomáz Város Önkormányzata (2013. Pomáz, Kossuth Lajos utca 23-25.; adószáma: 15731058-2-13, bankszámlaszáma: 10403057-50485456-57481008, képviseli: polgármester) a továbbiakban: Támogató,
másrészről
intézmény vagy szervezet neve:
székhelye:
adószáma:
cégbírósági nyilvántartási száma:
képviseli:
támogatásért felelős neve:
támogatásért felelős telefonszáma:
levelezési címe:
számlavezető pénzintézet neve:
bankszámlaszám:
A Támogatott köteles becsatolni Alapító okiratot vagy cégkivonatot.
a továbbiakban: Támogatott
(a továbbiakban együtt: Szerződő Felek)
között az alulírott napon és helyen, az alábbi feltételek mellett:
1) Szakmai feladat részletes megjelölése:
2) A Támogató az 1) pontban meghatározott feladat költségeinek fedezésére 20 évben Ft, azaz forint egyszeri, vissza nem térítendő támogatást biztosít a Támogatott javára Pomáz Város Önkormányzatának /2014(.) önkormányzati rendelet szerint az alábbi megoszlás szerint:
A támogatás összege az általános forgalmi adót (a továbbiakban: áfa) is tartalmazza.
3) A Támogatott kötelezettséget vállal arra, hogy
napig, mint végső határidőig megvalósítja, az átutalt támogatást kizárólag a feladat költségeinek fedezésére használja fel, és kizárólag az ilyen célú felhasználásnak megfelelő számlát nyújt be, Támogatott - jelen támogatási szerződés aláírásával - kötelezettséget vállal arra, hogy jelen támogatási
szerződés alapján nyújtott támogatási összeg erejéig elszámolt költségeket más támogató felé nem számolja el.
c)az átutalt összegek felhasználásáról számvitelileg elkülönített nyilvántartást vezet. A Támogatott a feladat tényleges költségeiről az a) pontban megjelölt végső határidőt követően, de legkésőbb 20 -ig teljes körű szakmai beszámolót és
pénzügyi elszámolást készít a Támogató részére. A Támogatott köteles becsatolni a szervezet nevére kiállított és a képviselője által igazolt számlák, illetve bizonylatok - eredetivel mindenben megegyező - fénymásolatát. Az eredeti pénzügyi bizonylatok megőrzéséért és ellenőrizhetőségéért a Támogatott a felelős. A Támogatott köteles a nevére kiállított eredeti számlára az alábbi záradékot rávezetni:
„A számlán feltüntetett összeg Pomáz Város Önkormányzata által nyújtott támogatás pénzügyi, illetve szakmai elszámolásához, beszámolójához
felhasználva.

Dátum. Aláírás.”

d)a feladattal kapcsolatos minden szerződést, számlát, bizonylatot és más okiratot legalább öt évig megőriz, és lehetővé teszi, hogy a Támogató, illetve képviselője azokba betekintsen.
4) A Támogatott hozzájárul ahhoz, hogy
a)a támogatás folyósításával és ellenőrzésével kapcsolatos adatokat a Támogató és megbízottja nyilvántartsa,
b)a támogatás rendeltetésszerű felhasználását a Támogató és/vagy megbízottja, valamint a jogszabályban feljogosított állami szervek (ASZ, KEHI, NAV stb.) ellenőrizzék, ennek során a támogatással kapcsolatos dokumentumokba betekintsenek,
c)a Támogató és/vagy megbízottja helyszíni szakmai és pénzügyi ellenőrzést végezzen.
5) Amennyiben a feladat meghiúsul, tartós akadályba ütközik, vagy a szerződésben foglalt ütemezéshez képest késedelmet szenved, erről a Támogatott haladéktalanul köteles értesíteni a Támogatót.
6) Amennyiben a feladat a Támogatottnak fel nem róható okból meghiúsul, vagy tartós akadályba ütközik - a Támogató részére történő bejelentési kötelezettség teljesítése mellett - a Támogatottnak a támogatásról le kell mondania.
7) A Támogatott az általa fel nem használt támogatást a program végső megvalósítási határidejét követő 30 napon belül köteles a Támogató részére visszafizetni.
8) A fel nem használt támogatás visszafizetéséről szóló igazolást (számlakivonat hitelesített másolata) Támogatott köteles a pénzügyi elszámoláshoz csatolni. A pénzügyi elszámolás csak ezen igazolás megléte esetén kerülhet a Támogató által elfogadásra.
9) A Szerződő Felek rögzítik, hogy a szakmai feladatok megvalósítása, és a szerződésben foglaltak teljesítése során az állami pénzeszközök felhasználására és ellenőrzésére irányadó hatályos jogszabályok, az átadott összegből történő beszerzések során a közbeszerzésekről szóló törvény, valamint az ide vonatkozó jogszabályok, így különösen az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (Áht.) és a 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (Ávr.), valamint az ÁSZF a vonatkozó jogszabályok módosításával, illetve új jogi szabályozás bevezetésével minden külön intézkedés nélkül módosulnak. Továbbá a szerződésben részletesen nem szabályozott egyéb kérdésekben pedig a Polgári Törvénykönyv vonatkozó, hatályos rendelkezései az irányadók. Támogatott a jelen szerződés aláírásával kötelezettséget vállal arra, hogy a közbeszerzésekről szóló törvény rendelkezéseit - amennyiben az abban foglalt feltételek fennállnak - betartja.
10) Jelen szerződés azon a napon lép hatályba és tekintendő megkötöttnek, amelyen azt a Támogató is cégszerűen aláírta. Támogatott az általa változtatás nélkül aláírt szerződést a kézbesítéstől számított 15 (tizenöt) napon belül köteles Támogatónak visszaküldeni. Amennyiben 15 (tizenöt) napon belül Támogatóhoz nem érkezik vissza a Támogatott által aláírt szerződés, vagy Támogatott a szerződésben változtatásokat hajtott végre, a szerződés nem lép hatályba és attól a Támogató jogosult mindenfajta jogkövetkezmény nélkül egyoldalúan elállni. Ennek következtében a támogatási döntés érvényét veszti.
11) Jelen szerződés egymással megegyező három eredeti példányban készült. A Szerződő Felek a jelen szerződésben foglalt feltételekkel egyetértenek, azokat elfogadják, és a szerződést, mint akaratukkal mindenben megegyezőt, jóváhagyólag cégszerűen írják alá.
Kelt: Pomáz, 20
Jegyző, mint jogi ellenjegyző
Pénzügyi ellenjegyző
12/2008. (V.6.) Ök. rendelet 8. számú melléklete

Pomáz Város Önkormányzattól 200.... évben támogatásban részesültek elszámolási kötelezettségéről összefoglaló táblázat

Civil szervezetek támogatási keretéből adományozott összegek 200.... évre vonatkozóan

Döntés

Megállapodás

Kifizetés

Elszámolás

Felhasználás ellenőrzése

Visszafi folyós

támogatott szervezet
legnevezése

hatáskört gyakorló megnev.

megállapított összeg (ezer Ft)

Elszámolás

összege (ezer Ft)

összege (ezer Ft)

ellenőrzése
őrzésének

felfüggi

kelte

száma

támogatás jogcíme

folyósítás ütemezése

kelte

módja

határideje

kelte

tétel
szám

kelte

kelte

megállapítása

kelte

megállapítása

kelte

Öí
(

MINDÖSSZESEN:

0,0

0,0

0.0

Pomáz, 200... év,
Pénzügyi csoportvezető
1

Módosította: 6/2014.(III. 27.) sz.Ök. rendelet Hatályos: 2014. III.27-től

2

Módosította: 6/2014.(III.27.) sz.Ök. rendelet Hatályos: 2014. III.27-töl

3

Módosította: 6/2014.(111.27.) sz.Ök. rendelet Hatályos: 2014. lIL27-től

4

Módosította: 7/2016.(111.29.) sz.Ök. rendelet Hatályos: 2016.III.29-töl

5

Módosította: 7/2016.(111.29.) sz.Ök. rendelet Hatályos: 2016.III.29-töl

6

Módosította: 6/2014.(111.27.) sz.Ök. rendelet Hatályos: 2014.III.27-től

7

Módosította: 6/2014.(111.27.) sz.Ök. rendelet Hatályos: 2014. II[.27-töl

8

Módosította: 6/2014.(III. 27.) sz.Ök. rendelet Hatályos: 2014.III.27-től

9

Módosította: 7/2016.(ÍII.29.) sz. Ők. rendelet Hatályos: 2016.III.29-töl

10

Módosította: 7/2016.(III.29.) sz. Ök. rendelet Hatályos: 2016.III.29-töl

11

Módosította: 6/2014.(III. 27.) sz.Ök. rendelet Hatályos: 2014. lIL27-től

12

Módosította: 6/2014.(III. 27.) sz.Ök. rendelet Hatályos: 2014. lIL27-től

13

Módosította: 6/2014.(III. 27.) sz.Ök. rendelet Hatályos: 2014. III.27-töl

14

Módosította: 6/2014.(III. 27.) sz.Ök. rendelet Hatályos: 2014. III.27-töl

15

Módosította: 6/2014.(III. 27.) sz.Ök. rendelet Hatályos: 2014. III.27-töl

16

Módosította: 6/2014.(III. 27.) sz.Ök. rendelet Hatályos: 2014.III.27-töl

17

Módosította: 6/2014.(III. 27.) sz.Ök. rendelet Hatályos: 2014. III.27-től

18

Módosította: 6/2014.(III. 27.) sz.Ök. rendelet Hatályos: 2014. III.27-től

19

Módosította: 6/2014.(III. 27.) sz.Ök. rendelet Hatályos: 2014. III.27-től

20

Módosította: 6/2014.(III.27.) sz.Ök. rendelet Hatályos: 2014. III.27-töl

21

jelentősebb támogatói a megelőző 2-3 évben:Pomáz, 200...,aláírás(a szervezet képviselője)

22

a megfelelő rész aláhúzandó

23

Módosította: 6/2014.(III. 27.) sz.Ök. rendelet Hatályos: 2014. III.27-től

24

Módosította: 6/2014.(III. 27.) sz.Ök. rendelet Hatályos: 2014. III.27-től

25

Módosította: 6/2014.(III. 27.) sz.Ök. rendelet Hatályos: 2014. III.27-től