Tengelic Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2008.(VI.25.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről, a lakbérek mértékéről

Hatályos: 2008. 07. 01- 2023. 04. 30

Tengelic Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2008.(VI.25.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről, a lakbérek mértékéről

2008.07.01.

A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban Ltv.) felhatalmazása alapján a Tengelic Község Önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások bérletére, valamint a lakbérek mértékére a következő rendeletet alkotja.

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat tulajdonában lévő lakásokra és nem lakás céljára szolgáló helyiségekre.

Az önkormányzati lakások bérbeadásának feltételei

2. § (1) Önkormányzati lakás annak adható bérbe, aki az önkormányzattal és szerveivel köztisztviselői, közalkalmazotti jogviszonyban, illetve munkaviszonyban áll.

(2) Az önkormányzati lakás a közszolgálat vagy közalkalmazotti jogviszony, illetve a munkaviszony fennállásának időtartamára adható bérbe.

(3) Az önkormányzattal és szerveivel szolgálati jogviszonyban álló házastársak, élettársak részére csak egy lakás adható bérbe.

(4) A képviselő-testület az átmenetileg üresen álló lakást, legfeljebb egy évre a használat megszűnése utáni elhelyezési kötelezettség nélkül más személy részére is bérbe adhatja – nem szociális helyzet alapján - lakáspályázat elnyerésének jogcímén.

(5) A lakásbérleti jogviszonyt a bérbeadó és a bérlő szerződése határozott időre, vagy valamely feltétel bekövetkezéséig vagy határozatlan időre hozza létre.

(6) A (4) bekezdésben meghatározott esetben a szerződés megkötésekor a havi lakbér négyszeresének megfelelő óvadékot kell kikötni. Az óvadék arra szolgál, hogy a szerződésben foglalt kötelezettségek nem teljesítése esetén a bérbeadó abból kielégítést nyerjen. Az óvadékkal a bérleti szerződés megszűnésekor el kell számolni és a fel nem használt összeget a volt bérlőnek 8 munkanapon belül vissza kell adni.

(7) Az önkormányzati lakásba a bérlő – házastársán, élettársán, gyermekén, befogadott gyermeke gyermekén, szülőjén kívül – más személyt nem fogadhat be. Ha a bérlő a lakásba más személyt befogad, úgy a bérbeadó a bérleti szerződést jogosult felmondani.

(8) Az önkormányzati lakás bérbeadása iránti kérelmet, valamint a lakáspályázatot a képviselő-testülethez kell benyújtani. A bérlő kijelöléséről a képviselő-testület határoz.

(9) Az önkormányzati lakást elcserélni, albérletbe adni, a bérleti jogviszonyát folytatni, a lakásra bérlőtársi jogviszonyt létesíteni, a lakást nem lakás céljára hasznosítani nem lehet.

A pályázati eljárás szabályai

3. § (1) A 2. §.(4) bekezdésben meghatározott pályázatot a bérbeadó írja ki. A pályázati kiírást a helyben szokásos módon közzé kell tenni.

(2) A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell:

a) a lakás címét, alapterületét, szobaszámát, komfortfokozatát, közművesítettségét, műszaki állapotát,

b) a bérbeadási feltételeket,

c) a bérleti szerződés időtartamát és az egyéb lényeges szerződési feltételeket, d, a pályázat benyújtásának helyét, idejét, módját, elbírálás határidejét,

d) a lakás bérleti díját.

(3) Több lakás egyidejű pályáztatása esetén egy pályázó több lakásra is pályázhat a megpályázott lakások sorrendjének megjelölésével. A pályázaton ezen sorrend figyelembevételével a pályázó egy lakás bérletét nyerheti el.

(4) A pályázatot írásban kell benyújtani. A pályázatnak tartalmaznia kell: a, a pályázó személyi adatait, lakcímét, lakáskörülményeit,

a) a pályázóval együttköltöző személyek személyi adatait, hozzátartozói minőség megjelölését,

b) a pályázó nyilatkozatát, hogy a kiírt pályázati feltételeket elfogadja

(5) A pályázat elbírálásánál előnyt élveznek azok

a) akiknek a tulajdonában álló lakása elemi csapás vagy más ok következtében megsemmisült vagy ideiglenesen lakhatatlanná vált és önmaguk és családjuk elhelyezéséről nem tudnak más módon gondoskodni,

b) lakhatásukat átmeneti jelleggel nem tudják megoldani,

c) a lakást a községben letelepedési szándékkal kívánják bérbe venni.

A felek jogai és kötelezettségei

4. § (1) A bérbeadó köteles a lakást a komfortfokozatának megfelelő lakásberendezésekkel együtt a szerződésben meghatározott feltételekkel és időpontban rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban leltár szerint a bérlő használatába adni. A bérlő az átvételt a leltár aláírásával ismeri el. A lakás átadásakor észlelet hibák, hiányosságok megszüntetéséről a bérbeadó köteles gondoskodni.

(2) Bérbeadó köteles továbbá a lakás állagának az Ltv.-ben foglalt keretek közötti megóvásáról, karbantartásáról gondoskodni.

(3) A bérlő kötelessége a lakás rendeltetésszerű használata, a bérleti díj rendszeres megfizetése és a lakásnak az Ltv-ben foglalt keretek közötti karbantartása, állagának megóvása.

(4) A bérlő vállalja továbbá, hogy az ingatlan kertjét és udvarát a szerződést követően karbantartja és viseli annak költségeit.

(5) A bérbeadó szükség szerint, de legalább évente kétszer köteles ellenőrizni a lakás rendeltetésszerű használatát és a bérlőt terhelő kötelezettségek teljesítését. A helyszíni ellenőrzést a bérlő tűrni köteles.

(6) A szerződés fennállása alatt a bérlő köteles életvitelszerűen a lakásban lakni. Amennyiben a bérlő e kötelezettségének nem tesz eleget – az indokolt távollét esetét kivéve – bérleti jogviszonya megszűnik.

(7) A bérlő két hónapot meghaladó távolléte az alábbi esetekben indokolt:

a) iskolai tanulmányok folytatása

b) gyógykezelés, egészségügyi ok,

c) munkahely megváltoztatása.

(8) A bérlő az a)-c) pontokban meghatározott okok miatti távollétét köteles írásban a bérbeadó részére bejelenteni.

A lakásbérlet megszűnése

5. § (1) A szerződés megszűnik, ha

a) felek a szerződést közös megegyezéssel megszüntetik,

b) a lakás megsemmisül,

c) az arra jogosult felmond,

d) a bérlő meghal,

e) a bérlőt a Magyar Köztársaság területéről kiutasították,

f) a bérlő lakásbérleti jogviszonyát a bíróság megszűnteti,

g) a bérlő lakásbérleti jogviszonya hatósági határozat folytán megszűnik.

(2) A határozott időre szóló, illetőleg valamely feltétel bekövetkezéséig tartó lakásbérleti jog a szerződésben meghatározott idő elteltével, illetőleg a feltétel bekövetkezésekor szűnik meg.

(3) A bérbeadó a szerződést írásban felmondhatja, ha

a) a bérlő a lakbért a fizetésre megállapított időpontig nem fizeti meg,

b) a bérlő a szerződésben vállalt vagy jogszabályban előírt egyéb lényeges kötelezettségét nem teljesíti,

c) a bérlő vagy a vele együttlakó személyek a bérbeadóval vagy a lakókkal szemben az együttélés követelményeivel ellentétes, botrányos, tűrhetetlen magatartást tanúsítanak,

d) a bérlő vagy a vele együttlakó személyek a lakást a közös használatra szolgáló helyiséget, illetőleg terület rongálják vagy a rendeltetésükkel ellentétesen használják

e) a bérlő részére megfelelő és beköltözhető lakást, ajánl fel.

(4) A szerződés megszűnését követő 15 napon belül a bérlő köteles a lakást és a lakásberendezéseket rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadónak visszaadni.

A lakbér mértéke

6. § (1) A havi lakbér mértéke a lakás alapterülete és minősége(komfortfokozata) után:

a) összkomfortos lakás esetén: 169.-Ft/m2

b) komfortos lakás esetén: 117.-Ft/m2

c) félkomfortos lakás esetén: 65.-Ft/m2

d) komfort nélküli lakás esetén: 23.-Ft/m2

(2) A lakbért a lakás teljes hasznos alapterületének figyelembevételével kell megállapítani.

(3) A bérlő a lakbért a bérbeadó által kiállított számla ellenében a tárgyhó 15-ig köteles megfizetni.

(4) Ha a bérlő a befizetésre megállapított időpontig a lakbért nem fizeti meg a bérbeadó köteles a bérlőt – a következményekre figyelmeztetéssel – a teljesítésre felszólítani. Ha a bérlő a felszólításnak 8 napon belül nem tesz eleget a bérbeadó felmondással élhet.

7. § A nem lakás céljára szolgáló helyiség bérletének szabályaira az Ltv. rendelkezéseit kell alkalmazni.

Az adatvédelemre vonatkozó rendelkezések

8. § A bérbeadó- jogszabály keretei között- jogosult nyilvántartani és kezelni mindazokat a személyes adatokat, amelyek e rendelet alapján a bérbeadás feltételeinek megállapítása, megtagadása, a bérbeadói hozzájárulásról való döntés érdekében a tudomására jutottak.

Záró rendelkezések

9. § (1) E rendelet 2008. július l-jén lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérleti díjának megállapításáról szóló 19/2000(XII.15) számú önkormányzati rendelet valamint az azt módosító 16/2004(XII.22) számú és a 21/2006(XII.13) számú önkormányzati rendelet hatályát veszti.

(3) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Ltv. rendelkezési az irányadóak.