GYÖNGYÖSTARJÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 12/2008. (IX. 5.) RENDELETE

A KÖZTERÜLETEK HASZNÁLATÁNAK RENDJÉRŐL, ÉS ANNAK DÍJAIRÓL

Hatályos: 2013. 07. 14- 2013. 09. 08

Gyöngyöstarján Önkormányzatának Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990.évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésben foglalt felhatalmazás alapján, figyelemmel az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv. 54. § (1) bekezdésére a közterületek rendeltetéstől eltérő használatának részletes szabályaira, illetve annak díjaira vonatkozóan a következő rendeletet alkotja:


A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A rendelet célja azoknak a helyi szabályoknak a megállapítása, amelyek - településképi, közlekedésbiztonsági és vagyongazdálkodási szempontok, valamint a rendezvények megtartásával kapcsolatos követelmények figyelembevételével – meghatározzák a közterület eredeti funkciójától eltérő használatát, a közterület-használati díj mértékét, fizetésének módját. .

(2) A rendelet hatálya kiterjed, az önkormányzat illetékességi területén található valamennyi közterületre, az azt használó természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre.

Értelmező rendelkezések

2. § 1. Közterület: a közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló terület, amelyet rendeltetésének megfelelően bárki használhat, ideértve a közterületnek közútként szolgáló és a magánterületnek a közforgalom számára a tulajdonos (használó) által megnyitott és kijelölt részét, továbbá az a magánterület, amelyet azonos feltételekkel bárki használhat.

2. Közterület rendeltetése különösen: a közlekedés biztosítása (utak, terek), a pihenő-és emlékhelyek kialakítása (parkok, köztéri szobrok, stb.), a közművek, köztárgyak, közcélú vezetékek és berendezések elhelyezése.

3. Üzemképtelen jármű:

- az érvényes hatósági engedéllyel vagy jelzéssel nem rendelkező jármű, amely egyébként a közúti forgalomban csak ilyen engedéllyel és jelzéssel vehet részt;

- baleset folytán megsérült és elhagyott jármű;

- műszaki állapotánál fogva közúti közlekedésre alkalmatlan roncs vagy sérült jármű;

4. Zöldterület: az állandóan növényzettel fedett vagy nem szilárd burkolattal ellátott közterület (közkert, közpark, játszótér, út menti fasor, virágoskert, füvesített terület, stb.).

5. Műtárgy: mindazon építmény, ami nem minősül épületnek és épület funkciót jellemzően nem tartalmaz (pl. út, híd, torony, távközlés műsorszórás műszaki létesítményei, gáz-, folyadék-, ömlesztett anyag tárolására szolgáló és nyomvonalas műszaki alkotások).

6. [13] Forgatási helyszín: a forgatás során a felvételi képmezőben szereplő színészek, egyéb közreműködők, díszletelemek, berendezési tárgyak, kellékek, járművek által elfoglalt terület;

7. [13]   Technikai kiszolgálás: a forgatási helyszín közvetlen környezetében felvonuló, a forgatás technikai megvalósulását elősegítő eszközök (különösen kamerák, világító és hangrögzítő berendezések), az azt kezelő stáb, műszaki személyzet, a forgatást közvetlenül kiszolgáló egyéb egységek és járművek által elfoglalt terület;

8.  [13]  Stáb parkolás: Az 6. és 7. pontba nem tartozó, a forgatás és a technikai kiszolgálás helyszínétől területileg elválasztható háttér-kiszolgáló egységek és járművek által elfoglalt terület.

Az eltérő használat általános szabályai

3. § (1) A közterületet rendeltetéstől eltérően használni csak a tulajdonossal megkötött megállapodásban foglaltak szerint és az abban meghatározott használati díj megfizetése ellenében lehet.

(2) Az alábbi esetekben - a közterület eltérő használatához – a tulajdonossal megállapodást kell kötni, használati díjfizetési kötelezettség nélkül:

a) a köztisztasággal kapcsolatos építmények és berendezések elhelyezése;

b) köztárgyak elhelyezése;

c) közművek, közcélú vezetékek létesítése, ha a létesítés időtartama a 30 napot nem haladja meg,

d) ha az engedélyes az önkormányzattal kötött megállapodás alapján, az önkormányzat illetékességi területén a Képviselő-testület által jóváhagyott infrastrukturális beruházást hajt végre. A megállapodásban a közterület-használati díj mellőzéséről rendelkezni kell.

e) nem önkormányzat által létesített park, pihenőkert, konyhakert létesítése esetén.


(3) Az eltérő használat ellenére nem kell közterület-használati megállapodást kötni az alábbi esetekben:

a) tüzelő vagy egyéb anyag, dolog, tárgy (pl. költözködésnél bútor, stb.) közterületen történő tárolásához, rakodáshoz, ha annak időtartama a 24 órát nem haladja meg; építőanyagok, építéshez szükséges szerkezetek 72 óránál rövidebb időtartamra való elhelyezéséhez, illetve lerakásához, ha a tevékenység a forgalmat, közlekedést nem zavarja;

b) a közmű- és közcélú vezetékek (elektromos energia, víz, gáz, szennyvíz, távközlési alépítmény, stb.) üzemzavar-elhárítása esetén öt munkanapot meg nem haladó igénybevételnél.

 

4. § (1) A közterületet rendeltetéstől eltérően csak úgy szabad használni, hogy az a szomszédos területek rendeltetésszerű használatát ne zavarja.

(2) Az eltérő használat során a közterületen elhelyezett szerkezetek, tárgyak, anyagok karbantartásáról a használó folyamatosan köteles gondoskodni.

(3) A jogosult köteles a közterület-használati megállapodást a helyszínen tartani és a hatóság ellenőrzése esetén kérésre felmutatni..

(4) [2] Közterületet közterület-használati megállapodás nélkül használó, vagy a megállapodásban foglaltaktól eltérő módon használó, a súlyos szerződésszegés jogkövetkezményein túlmenően – a megállapodás nélküli eltérő használat tartamára pótdíjat köteles fizetni.

(5) A pótdíj összege az egyébként fizetendő díj ötszöröse, díjmentes közterület használat esetén 50 forint/m2/nap.

(6) A közterület-használati megállapodásban foglalt jogok másra nem ruházhatók át.

(7) Jogosult a közterület rendjéért, biztonságáért felelősséggel tartozik mindaddig, amíg a helyreállított közterületet a tulajdonos megbízottja át nem veszi.

(8) A közterület-használat közérdekből bármikor megszüntethető elhelyezési és kártalanítási kötelezettség nélkül, időarányos használati díj visszafizetése mellett.

(9) [2] Ha felszólítás ellenére, a közterület használó nem kezdeményezi közterület-használati megállapodás megkötését, vagy a megállapodás megtagadásra kerül és a közterület megállapodás nélküli használata tovább folytatódik, úgy birtokvédelmi eljárást kell lefolytatni.

A közterület eltérő használatára vonatkozó igénybejelentés tartalma

5. § (1) [12] A közterület eltérő használatára vonatkozó igényt – legalább 30 nappal a használatot megelőzően – Gyöngyöstarjáni Közös Önkormányzati Hivatalhoz (továbbiakban: Hivatal) kell benyújtani.

(2) Az igénybejelentésnek tartalmaznia kell:

a) az igénybejelentő magánszemély személyi azonosító adatait, állandó lakó- (telep-) helyének címét, egyéb kérelmező esetén a cégre, szervezetre vonatkozó adatokat,

b) a közterület-használat célját és időtartamát,

c) a közterület-használat helyének, a használat során elfoglalt terület nagyságának pontos meghatározását,

d) a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat másolatát.

(3) Az igénybejelentéshez a Hivatal felhívására mellékelni kell:

a) 1:500 méretarányú helyszínrajzot, a kérelemben szereplő terület helyének és méreteinek pontos megjelölésével,

b) az elhelyezni kívánt berendezés terveit olyan méretarányban, amely a részleteket is egyértelműen ábrázolja (betűforma, illetve felirat egységes megjelenése, színek megjelölése, stb.),

c) amennyiben a közterület-használat a közúti forgalmat befolyásolja, az út kezelőjének hozzájárulását,

d) idényjellegű árus és alkalmi árusítás esetén a mobil árusító eszköz megjelenését ábrázoló tervet vagy fényképet,

e) vásár, mutatványos tevékenység, egyéb kulturális, sport, politikai célú rendezvény esetén a terület takarítására vonatkozó megrendelés szerződés-másolatát vagy a rendező szerv nyilatkozatát,

f) kezelői-, szakhatósági-, közmű-hozzájárulást, nyilatkozatot.

(4) A közterület eltérő használatára vonatkozó igénybejelentésre 30 napon belül nyilatkozni kell. Amennyiben a közterület-használat a 30 napot meghaladja, a nyilatkozattétel határideje 60 napra módosul.

A közterület-használati megállapodás megkötése, felmondása

6. § (1) A közterület eltérő használatára vonatkozó megállapodást Gyöngyöstarján Polgármestere, mint a tulajdonos Önkormányzat képviselője jogosult megkötni.

(2) Közterület-használati megállapodás a közterület-helyreállítási, pótlási, az esetleg okozott kár megtérítésére és garanciavállalására való kötelezettség, továbbá kötbér előírásával köthető.

(3) A közterület-használati megállapodás határozott időre köthető. A határozott időre szóló közterület-használat legrövidebb tartama egy nap. Egy évnél hosszabb időtartamra csak építési vagy létesítési engedély-köteles építmények elhelyezésére köthető megállapodás.

(4) Ha a megállapodást felmondják vagy érvényét veszti, kérelmező saját költségén köteles az eredeti állapotot – minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani.

7. § Megtagadható a közterület-használati engedély kiadása, ha a kért közterület-használat:

a) a lakosság nyugalmának túlzott mértékű zavarásával járna,

b) veszélyeztetné a közrendet, a közbiztonságot,

c) a közterület rendeltetésszerű használatának indokolatlan mértékű zavarásával járna,

d) sértené a faluképet,

e) gátolná a település esztétikai követelmények érvényesülését,

f) a természeti és az épített környezet túlzott megterhelésével járna,

g) veszélyeztetné a közegészségügyi előírások érvényesülését,

h) indokolatlanul korlátozná a település közlekedését,

i) a kereskedelempolitikai és turisztikai érdekek indokolatlan mértékű sérelmével járna.

Az eltérő használat díjai

8. § (1) A közterület rendeltetéstől eltérő használatáért, valamint közutak, járdák nem közlekedési célú igénybevételéért a rendelet 1. számú mellékletében meghatározott díjat kell fizetni. A közterület-használat díját az építési engedély-köteles létesítmények kivételével egyösszegben, előre kell megfizetni. Az építési engedélyhez kötött közterület-használat esetén a díjat évenként egyösszegben, előre kell megfizetni.

(2) A létesítménnyel elfoglalt közterület nagyságának meghatározásánál a létesítmény alapterületét és a használathoz szükséges csatlakozó terület mértékét kell figyelembe venni.

(3) Minden megkezdett töredék négyzetmétert egész négyzetméternek számít.

(4) A létesítmény nélküli utcai árusítással elfoglalt közterület a fizetendő díj szempontjából minimum 2 m2-nek tekintendő.

(5) A közterület használattal járó kötelezettségek - így különösen a közterület-használati díj megfizetése - szempontjából azt az időt is be kell számítani a közterület-használatba, ameddig a jogosult az eredeti állapotot hiánytalanul helyre nem állította.

9. § (1) A megállapított közterület-használati díj fizetése alól mentesül: akinek a közterület-használatát elháríthatatlan külső ok huzamosabb időn át akadályozza (pl. természeti csapás) az akadály elhárításának napjáig.

(2) A közterület-használati díj mértéke korlátlanul csökkenthető: 

a) az önkormányzat saját szervezetei (pl.: intézményei) által szervezett rendezvények,

b) az önkormányzat érdekében végzett építési, felújítási munkálatok,

c) humanitárius, karitatív és helyi közérdekű célok érdekében végzett tevékenység esetében.

(3) [13] A közterület használat díjának megfizetése alól mentesül az ügyfél, ha a közterületen forgatott filmalkotás a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mktv.) 2. § 28. pontja alapján kulturális értéket műfaja alapján létrehozó filmalkotásnak minősül.

Mozgóbolti árusítás hangjelzéseinek használata [3]

10. § (1) [3]

(2) [3]

(3) [3]

(4) A mozgóbolt működési engedéllyel rendelkezők hangjelzéseiket, illetve figyelmeztető jelzéseiket – a lakosság nyugalma érdekében – szombaton 13 órától hétfő reggel 9 óráig, illetve ünnepnapokon nem használhatják.

Közterületen tartandó rendezvények rendje, rendezési feltételei és követelményei

11. § (1) Közterületen rendezvény megtartására csak abban az esetben köthető megállapodás, ha az igénybejelentésben megjelölésre kerül a rendező személye, aki a rendezvény egészéért teljes felelősséggel tartozik és csatolják a rendezvény szervezésére jogosító okirat másolatát.

(2) [3.]

(3) [3.]

(4) A rendezvény teljes ideje alatt és az azt meghaladó egy órában a rendezők kötelesek biztosítani a rend betartását és a rendezvény helyszínéről történő kulturált elvonulást.

(5) A rendezvény területének folyamatos tisztántartásáról a rendező köteles gondoskodni megfelelő számú szeméttároló kihelyezésével, állandó ürítésével. Az igénybevett területet és az elvonuló útvonalakat - a rendezvényt követő nap 6.00 óráig - az eredeti rendeltetésnek megfelelő állapotba kell visszaállítani.

(6) A rendezvény ideje alatt az illemhelyek üzemeltetését a rendezőnek kell biztosítania.

Zöldterületek használata

12. § (1) A zöldterületek, azok építményei, berendezései és felszerelései csak állaguk rongálása nélkül használhatók.

(2) Gyalogosan vagy járművel közlekedni, parkolni csak a zöldterület arra kijelölt részein szabad.

(3) Zöldterületek rendeltetéstől eltérő használata esetén a jogosult köteles a növényzet védelméről és helyreállításáról gondoskodni.

(4) Ha a rendeltetéstől eltérő használat következtében a növényzet, építmény, berendezés vagy felszerelések megsemmisülése várható, a jogosult köteles saját költségén:

a) a növényzet előzetes áttelepítéséről vagy azonos értékű növényzettel történő pótlásról gondoskodni,

b) az építmények, berendezések és felszerelések ellenértékének vagy azok áttelepítésének költségeit az Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjába befizetni.

(5) Amennyiben a növényzet pótlását előírni nem lehet, illetve jogosult azt nem vállalja, úgy a pótlás költségét köteles az Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjába befizetni.

A közterület-használat ellenőrzése

13. § (1) [12] A közterület-használat ellenőrzését a Hivatal látja el.

(2) [12]  Amennyiben az ellenőrzés során a Hivatal megállapítja, hogy az üzemképtelen járművet, pótkocsit, félpótkocsit közterület-használati megállapodás nélkül tárolják, a járművön elhelyezett felszólításban felhívják a tulajdonost, hogy az üzemképtelen járművet a közterületről 8 napon belül távolítsa el.

(3) Közterület-használati megállapodás csak abban az esetben köthető, ha az adott helyszínen történő elhelyezés nem rontja a településképet.

(4) [9].

A filmforgatási célú közterület-használat szabályai [13]

14. § (1) [13] Jelen rendeletet a közterület filmforgatási célú igénybevétele esetén az Mktv. és a települési önkormányzat tulajdonában álló közterület filmforgatási célú használatához kapcsolódó részletes szabályokról szóló 205/2013. (VI. 14.) Korm. rendelet rendelkezéseivel együtt kell alkalmazni.

(2) [13] A rendelet 2. mellékletében felsorolt közterületek filmforgatási célra nem vehetőek igénybe.

(3) [13] A rendelet 2. mellékletében fel nem sorolt közterületeket filmforgatási célra egy alkalommal folyamatosan csak legfeljebb 24 óra időtartamban lehet igénybe venni.

Záró rendelkezések

15. § (1) Jelen rendelet kihirdetése napján lép hatályba. Kihirdetéséről Gyöngyöstarján Község jegyzője gondoskodik.

(2) Ezzel egyidőben hatályát veszti Gyöngyöstarján Község Önkormányzatának A közterületek használatának, piacok és vásárok tartásának rendjéről, valamint használati díjak megállapításáról szóló 6/2004. (III. 1.) rendelet.


Gyöngyöstarján, 2008. szeptember 9.


Nagy Károly sk. Papp Zoltán sk.

Polgármester Jegyző


Záradék:


1. A 12/2008. (IX. 5.) számú rendelet kihirdetve: 2008. szeptember 5.

2. A 21/2008. (XII. 19.) számú rendelet kihirdetve: 2008. december 19-én, hatályba lép 2009. január 1-jén.

3. A 22/2009. (X. 30.) számú rendelet kihirdetve: 2009. október 30-án, hatályba lép 2009. november 1.

4. A 27/2009. (XII. 18.) számú rendelet kihirdetve: 2009. december 18-án, hatályba lép 2010. január 1.

5. A 21/2010. (XII. 22.) számú rendelet kihirdetve: 2010. december 22-én, hatályba lép 2011. január 1.

6. A 23/2011. (X. 28.) számú rendelet kihirdetve 2011. október 28-án, hatályba lép 2011. november 1-jén.

7. A 31/2011. (XII. 16.) számú rendelet kihirdetve 2011. december 16-án, hatályba lép 2012. január 1-jén.

8. A 6/2012. (III. 19.) önkormányzati rendelet hatályba lép 2012. április 15-én.

9. A 20/2012. (IX. 7.) önkormányzati rendelet hatályba lép 2012. szeptember 8-án.

10. A 24/2012. (XI. 30.) önkormányzati rendelet hatályba lép 2012. december 1-jén.

11. A 34/2012. (XII. 21.) önkormányzati rendelet hatályba lép 2013. január 1-jén

12. A 8/2013. (IV. 26.) önkormányzati rendelet hatályba lép 2013. május 4-én.

13. A 12/2013. (VI. 28.) önkormányzati rendelet hatályba lép 2013. július 14-én.


Gyöngyöstarján, 2013. június 28.


Dr. Jakab Csaba

jegyző


Mellékletek