Nagykörű Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2008. (VI. 25.) önkormányzati rendelete

a vásárokról és piacokról

Hatályos: 2008. 06. 25- 2009. 11. 30

Nagykörű Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2008. (VI. 25.) önkormányzati rendelete

a vásárokról és piacokról

2008.06.25.

Nagykörű Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bek.-ben kapott felhatalmazás alapján a vásárokról és a piacokról szóló 35/1995. (IV.05.) Korm rendeletben (továbbiakban: Korm. r.) foglaltak figyelembe vételével, a helyi körülményekből adódó sajátosságokra tekintettel a vásár- és a piactartásról a következő rendeletet alkotja:

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Nagykörű Község közigazgatási területén az önkormányzat által üzemeltetett és fenntartott

a) - Orczy téri piacra (836/2 hrsz.)

b) - Szabadság téri piacra (305 hrsz)

c) - Kossuth téri alkalmi ünnepi vásárra

d) - Köztársaság úti vásárra, alkalmi ünnepi vásárra.

(2) A rendelet szabályait mindenki köteles megtartani, aki a piacon, vásáron elad, vásárol vagy ott engedélyhez kötött egyéb tevékenységet végez.

(3) Vásáron és piacon az erre vonatkozó jogszabályi rendelkezések és hatósági előírások megtartásával áru- és termékértékesítés, továbbá vendéglátó-ipari, kölcsönző, megőrző, mutatványos, valamint helyben végezhető szolgáltató és javítóipari tevékenység folytatható.

PIAC ÉS VÁSÁR RENDEZÉSE ÉS FENNTARTÁSA

2. § (1) Vásár rendezésére és piac fenntartására csak az kaphat jogosítványt aki az Európai Gazdasági Térség valamely tagállamában rendelkezik lakóhellyel vagy székhellyel. Vásárt, illetve piacot a helyi önkormányzat továbbá gazdálkodó szervezet és gazdálkodó szervezetnek nem minősülő jogi személy rendezhet, illetve tarthat fenn, ha az önkormányzat jegyzője a vásár rendezőjét, illetve fenntartóját a Korm. r. 2. §-a szerint nyilvántartásba vette.

(2) A piac fenntartója e rendelet, valamint a vonatkozó állategészségügyi, élelmiszer- higiéniai, kereskedelmi, közegészségügyi, tűzvédelmi és egyéb jogszabályok keretei között a piaci és vásári rendet Házirendben szabályozza. Az Önkormányzat által fenntartott piac és vásár Házirendjét e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(3) A piaci és vásári helyhasználat díját és a piacon és vásáron igénybevehető szolgáltatásokért fizetendő díjat a piac és a vásár fenntartója határozza meg. Az Önkormányzat által fenntartott piacon és vásáron alkalmazandó díjszabást a Képviselő- testület évente normatív határozatban állapítja meg.

(4) A piacot és vásárt fenntartó szervezet köteles a Házirendet , a nyitva tartás rendjét, valamint a díjszabást tartalmazó hirdetményt a piac és vásár területén jól látható helyen közszemlére tenni.

A PIAC- ÉS VÁSÁRTARTÁS HELYE ÉS IDEJE

3. § (1) A piac helye az Orczy téri és Szabadság téri piactér melletti piactér.

(2) Ideje: minden héten szombati napon, 500-1300 közötti időpontokban.

(3) Alkalmi árusítás a piactéren - a vonatkozó rendelkezések figyelembe vételével – a hét minden napján lehetséges.

(4) Az országos állat- és kirakodóvásár helye: Köztársaság úti vásártér.

(5) Az országos állat- és kirakodóvásár ideje: minden év májusának utolsó vasárnapja és október második szombatja.

(6) Búcsúvásár helye: a Kossuth téri kijelölt vásártér.

(7) Búcsúvásár ideje: minden év július 22.-éhez közelebb eső vasárnap.

PIACI ÉS VÁSÁRI ÁRUSÍTÁS FELTÉTELEI

4. § (1) Piacon, vásáron csak az árusíthat, aki a Korm. r. 4. §-a szerint erre jogosult.

(2) A piacon, vásáron a vonatkozó jogszabályi rendelkezések és hatósági előírások megtartásával árusítható minden olyan termék, amelynek forgalomba hozatalát a Korm. r. 3. §-a nem tiltja.

(3) A helyhasználó a kijelölt árusítóhelyet a díjszabásban 11/2008. (VI. 25.) számú rendelet 1. sz. mellékletében megállapított mértékű helyhasználati díj megfizetése ellenében kapott helyjegy birtokában használhatja. A helyjegy másra nem ruházható át.

(4) A helyhasználat joga a helyjegy megváltása napján a piac, vásár nyitásától a zárásáig tart. Ezen időn belül a helyhasználó a helyjegyet köteles állandóan magánál tartani és az üzemeltető felszólítására felmutatni. Amennyiben a helyhasználó ellenőrzéskor a helyjegyet nem tudja bemutatni, köteles az árusítóhelyet kiüríteni, vagy a helypénzt újból megfizetni.

PIACOK ÉS VÁSÁROK RENDJE

5. § (1) A rend megtartása a piacon és vásáron jelenlévő valamennyi személy kötelessége.

(2) Szakvizsgálatra szoruló áru /pl. gomba, vágott állat, tejtermék/ hatósági szakvizsgálat nélkül nem árusítható.

(3) Az árusítóhelyen elhelyezett áru, göngyöleg és egyéb eszköz kezelése, megőrzése és tárolása a helyhasználó feladata. Az áru megromlásáért, értéke csökkenéséért vagy elvesztéséért az üzemeltetőt felelősség nem terheli.

(4) Az árusító köteles az áru eredetéről, minőségéről, mennyiségéről és áráról felvilágosítást adni az ellenőrzésre jogosultaknak. /Nagykörű-Csataszög Körjegyzőség megbízott dolgozója, Fogyasztóvédelmi Felügyelőség/

(5) Az árusító köteles az élelmezésügyi várakozási határidőt tartalmazó nyilvántartást és permetezési naplót vezetni és azt az arra jogosultnak kérésre felmutatni.

(6) A piac, vásár közlekedési útjai göngyöleggel, áruval, vagy közlekedési eszközzel nem torlaszolhatók el, s a vásárlók a vásárlásban és a közlekedésben nem akadályozhatók.

(7) A helyhasználó az árusítóhelyen és annak közvetlen környékén köteles minden hulladékot folyamatosan összetakarítani és a kijelölt tárolóba tenni.

(8) A piac és vásár területére – az értékesítést kivéve – állat bevitele tilos.

(9) A piac és vásár területén található építményeket, fákat, egyéb növényeket megrongálni szigorúan tilos.

(10) Az üzemeltető a vásári vagy a piaci tevékenységet folytató olyan személyeket, akik az árusításra vonatkozó szabályokat vagy a piac rendjét ismételten megszegik, legfeljebb 3 hónapra a vásár, illetve a piac területéről kitilthatja.

Szabálysértési rendelkezések

6. § (1) Szabálysértést követ el és 60.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki:

a) nem a piac és vásár céljára kijelölt helyen árusit /3. §. /1/; 3. §. /3/; 3. §./4/; 3. §./6/bek.

b) a piacon és vásáron helypénzt nem fizet /4. §. /3/ bek./;

c) az ellenőr kérésére nem mutatja fel a váltott helypénzjegyet /4. §. /4/ bek./;

d) az elárusítóhelyen az általa okozott szemetet, állati hullát nem távolítja el /5. §. /7/ bek./;

e) a piac és vásártér területén lévő építményt, fákat és növényeket megrongál /5 §. /9/ bek./.

(2) Szabálysértést követ el és 100.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki:

a) a piacon és vásáron nem tartja be a rendészeti, tűzrendészeti, közlekedésrendészeti, közegészségügyi, valamint állategészségügyi szabályokat /2. §. /2/ bek./;

b) az ellenőr kérésére az áru eredetéről, mennyiségéről, minőségéről, áráról felvilágosítást nem ad /5. §. /4/ bek./;

c) permetezési naplót nem vezet, illetve azt nem tudja kérésre felmutatni /5. §. /5/ bek./.

Záró rendelkezés

7. § Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.