15/2008 (XII.1..)

A temetőkről és a temetkezési tevékenységről

Hatályos: 2008. 12. 01- 2019. 03. 07


Nagyecsed Város Önkormányzat

Képviselő-testületének


15/2008. (XII.1.) Ör.


r e n d e l e t e


A temetőkről és a temetkezési tevékenységről

(egységes szerkezetben a 10/2012. (V.30.) és a 2/2019. (II.26.) önkormányzati rendelettel)

           


Nagyecsed Város Önkormányzata a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. tv. (továbbiakban: tv.) 41.§ (3) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján a temetőkről és a temetkezési tevékenységről az alábbi rendeletet  a l k o t j a:


ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


1.§ (1) A rendelet hatálya kiterjed a Nagyecsed Város közigazgatási területén lévő köztemetőre.


(2) E rendelet alkalmazásában köztemető az önkormányzat tulajdonában lévő temető, továbbá az a nem önkormányzati tulajdonban lévő temető is, amelyben az önkormányzat – a temető tulajdonosával kötött megállapodás alapján – a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségét teljesíti (továbbiakban: temető).


(3) A jelenleg működő köztemető: 0232/3 hrsz. alatt felvett ingatlan.


(4) A rendelet személyi hatálya kiterjed az eltemettető(-k)re, a köztemetőben temetkezési szolgáltatást valamint egyéb temetői munkát végző természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező társaságra, illetőleg arra, akire nézve a tevékenységek során jogok keletkeznek és kötelezettségek hárulnak.


(5) E rendelet határozza meg a temetkezési tevékenység ellátásával összefüggő jogokat, kötelezettségeket és feladatokat.


2.§ (1) A temető fenntartásáról Nagyecsed Város Önkormányzata (továbbiakban: fenntartó) gondoskodik. Ennek keretében a rendeltetésszerű használathoz:

    a) biztosítja a temető megközelítéséhez szükséges utakat, a bejárattól a ravatalozóhoz vezető utat, ill. a sírok megközelítéséhez szükséges utakat,

    b) biztosítja a temető bekerítését, a sírhelytáblák kialakítását a Helyi Építési Szabályzatban és Szabályozási Tervben meghatározottak szerint,

    c) biztosítja a ravatalozót, azok technikai berendezéseit, a temető egyéb közcélú létesítményei működését, karbantartását, takarítását,

    d) biztosítja az ingyenes vízvételi lehetőséget,

    e) az erre a célra kijelölt helyen ingyenesen biztosítja a hulladék rendszeres elhelyezését, gyűjtését, elszállítását,

    f) gondoskodik a közcélú zöldfelületek parkosításáról, gondozásáról, a temető rendjéről, tisztaságáról,

    g) gondoskodik a temető felügyeletéről annak nyitva tartása alatt.


(2) A temető üzemeltetését a fenntartóval kötött kegyeleti közszolgáltatási szerződés alapján a „Nagyecsedért” Közhasznú Társaság – 4355 Nagyecsed, Rózsás u. 65.sz. (továbbiakban: üzemeltető) látja el a rendeletben, valamint a szerződésben foglalt feltételek szerint.


3.§ (1) A temetési hely megváltásáért a temetési hely felett rendelkezésre jogosult a temetési hely megváltásakor díjat köteles fizetni a temető üzemeltetőjének. A díj mértékét e rendelet melléklete tartalmazza.


(2) A temetési hely újraváltásáért a temetési hely felett rendelkezésre jogosult e rendelet 22.§-a esetén díjat köteles fizetni a temető üzemeltetőjének. A díj mértékét e rendelet melléklete tartalmazza.


(3) A temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők temető-fenntartási hozzájárulási díjat kötelesek fizetni a temető üzemeltetőjének. A díj mértékét e rendelet melléklete tartalmazza.


(4) A temetői létesítmények, továbbá az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók díjat kötelesek fizetni a temető üzemeltetőjének. A díj mértékét e rendelet melléklete tartalmazza.


4.§ Temetni kizárólag csak a temetőnek e célra kijelölt részén szabad.


TEMETŐ LÉTESÍTÉSE, LEZÁRÁSA, INFRASTRUKTÚRÁJA


5.§ (1) Temető létesítéséről, bővítéséről, lezárásáról és megszüntetéséről a fenntartó gondoskodik a tv.-ben, valamint az annak végrehajtásáról rendelkező 145/1999.(X.01.) Korm. rendeletben (továbbiakban: Vhr.) előírtak figyelembevételével.


(2) Temető létesítése, bővítése, lezárása során a tv.-ben és Vhr.-ben előírt temetői létesítményeket a fenntartó köteles biztosítani.


TEMETÉSI HELYEK


6.§ (1) A temetőt sírhelytáblákra (parcella), a sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani. A sorokban a temetési helyet a temető üzemeltetője e rendeletben foglaltak figyelembevételével jelöli ki. / Vhr. 10.§ (1) /


(2) A sírhelytáblákat, a sorokat és a temetési helyeket számozni kell. A temetési helyek nyilvántartással való azonosíthatóságát biztosítani kell. A sír-helytábla számozását a helyszínen is fel kell tüntetni. /Vhr.10.§ (2)/


7.§ A mesterséges vagy spontán abortusz folytán távozó magzat, csonkolt testrész, emberi szerv, szervmaradvány eltemetésére külön sírhelytáblát kell kijelölni.


8.§ (1) A sírboltok, a 10 éven aluli halottak (továbbiakban: gyermek) és kettős sírhelyek részére az egyes gondozás céljából külön táblát vagy sorokat lehet kijelölni.


(2) Az urnasírhelyek és az urnasírboltok részére az egységes gondozás céljából külön táblát és sorokat kell kijelölni.


9.§ A halottat az elhalálozás időpontja szerint a sorrendben következő temetési helyre kell temetni, kivéve:

    a) a kettős sírhelybe való temetést,           

    b) a rátemetést,

    c) ha az eltemettetőnek a temetőben lévő temetési hely felett rendelkezési joga van,

    d) a díszparcellába való temetést,

    e) a sírboltba való temetést. 

    f) az urnasírboltba való temetést.


10.§ (1) Az eltemetés módja szerint a temetés hamvasztás nélkül (koporsós temetés), vagy hamvasztással történik egyházi vagy világi szertartás szerint.


(2) Hamvasztásos temetés esetén az urnába elhelyezett hamvak temetési helye az urnasírhely, valamint urnasírbolt. Az urna koporsós temetési helyre is rátemethető, urnatartóban a sír felületén is elhelyezhető. Rátemetésnél az urnaelhelyezés a koporsós temetési hely használati idejét nem hosszabbítja meg.


11.§ (1) Temetés esetén a temetési hely lehet egyes sírhely, kettős sírhely, sírbolt és díszsírhely.


(2) Az (1) bekezdés szerinti sírhelyek lehetnek felnőtt sírhelyek és gyermeksírhelyek.


12.§ (1) Koporsós temetés esetén az egyes sírhely alapmérete olyan, egy koporsó befogadására alkalmas sírgödör, amelynek:

    a) mélysége: 200 cm

    b) szélessége: 95 cm, gyermek halott esetén 65 cm,

    c) hosszúsága:220 cm, gyermek halott esetén 150 cm.


(2) Hamvasztásos temetés esetén az egyes urnasírhely alapmérete olyan, legfeljebb két urna befogadására alkalmas sírgödör, amelynek:

    a) mélysége: 100 cm,

    b) szélessége: 65 cm,

    c) hosszúsága: 80 cm.


13.§ (1) Koporsós temetés esetén a kettős sírhely alapmérete két egymás melletti koporsó befogadására alkalmas sírgödör.


(2) Hamvasztásos temetés esetén a kettős urnasírhely alapmérete két egymás melletti urnasírhely elhelyezésére alkalmas sírgödör, amely legfeljebb négy urna befogadására alkalmas.


14.§ (1) A sírbolt (kripta) legalább két koporsó elhelyezését biztosító, terepszint alatti és feletti, ill. kizárólag terepszint feletti építményrészből álló temetési hely. A sírbolt méretét a befogadott koporsók száma határozza meg. A sírbolt temetőn belüli elhelyezését a temető tulajdonosa (üzemeltetője) jelöli ki. Sírbolt a temető tulajdonosának hozzájárulásával, a külön jogszabályban meghatározott esetekben, az építési hatóság engedélyével építhető. A tulajdonosnak a hozzájárulást meg kell adnia, ha az építtető a sírbolt helyét megváltotta.  /Vhr.11.§ (5)/


(2) Sírboltban legfeljebb 6 felnőtt koporsó helyezhető el. Egy felnőtt koporsó helyén legfeljebb két gyermek koporsó is elhelyezhető. Sírboltban legfeljebb 6 urna helyezhető el kizárólag a sírbolt belsejében.


(3) A sírboltok méretei:

    a) 2 személyes    hosszúság: 220 cm      szélesség: 180 cm       mélység: 200 cm

    b) 4 személyes    hosszúság: 220 cm      szélesség: 240 cm       mélység: 200 cm

    c) 6 személyes    hosszúság: 220 cm      szélesség: 320 cm       mélység: 200 cm.


(4) Az urnasírboltban legfeljebb 4 urna helyezhető el a talajszint alatt, továbbá legfeljebb 2 urna talajszint felett az urnasíremléken.


(5) Az urnasírbolt méretei:

    a) kizárólag talajszint feletti urnaelhelyezés, valamint talajszint alatti legfeljebb 2 urna elhelyezése esetén:

        aa) mélysége: 100 cm,

   ab) szélessége: 65 cm,

        ac) hosszúsága: 80 cm.

    b) talajszint alatti, 2-nél több urna elhelyezése esetén:

   ba) mélysége: 100 cm,

   bb) szélessége: 90 cm,

   bc) hosszúsága: 80 cm.


15.§ (1) Díszsírhelyek a temetőnek kifejezetten erre a célra kialakított területén fenntartott sírhelyek.


(2) Díszsírhelybe történő temetésről a képviselő-testület dönt e rendeletben foglaltak figyelembevételével.


(3) Díszsírhelybe az temethető, aki a város érdekében végzett eredményes munkával, hosszan tartó közéleti tevékenységgel kiemelkedő érdemeket szerzett.


(4) Nem rendelhető el a díszsírhelybe történő eltemetés, ha:

    a) az elhunyt végintézkedéssel ezt kizárta, vagy

    b) az eltemetésről gondoskodni köteles ehhez nem járul hozzá.


(5) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart. A díszsírhelyért megváltási díjat nem kell fizetni.


(6) A díszsírhelybe – a sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartása, költségeinek viselése mellett – az elhunyt özvegye, továbbá élettársa is elhelyezhető.


16.§ (1) Temetés esetén:

    a) a sírhelyek egymástól való oldaltávolsága: legalább 60 cm, gyermek halottak esetén legalább 30 cm.

    b) a sorok közötti távolság 0,6--1 méter.


(2) Az (1) bekezdéstől eltérően a fej--fej melletti sírhelytáblák sorai között a fejrészek közötti távolság 30 cm lehet, a sorok között pedig 1,5 méter távolságot kell hagyni.


A RÁTEMETÉS SZABÁLYAI


17.§ (1) A koporsós temetésre szolgáló temetési helyre sírnyitási engedéllyel - a sír megfelelő mélyítésével, alapméretenként egymás fölé helyezve - további, legfeljebb egy elhalt vagy a temetőszabályzatban rögzített, az illetékes Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (továbbiakban: intézet) által engedélyezett számú, 25 évnél régebbi holttestmaradvány temethető rá. Fertőző betegségben elhunyt sírhelyére csak az intézet előzetes engedélye alapján lehet rátemetni. Ez esetben a rátemethető elhaltak számát az intézet korlátozhatja. Rátemetés esetén – a 25 évnél régebben temetett és exhumált maradvány kivételével - biztosítani kell a temetési hely legalább 25 éves használatát. Rátemetés esetén a meghosszabbított sírhelyhasználati időre vonatkozó arányos sírhelyhasználati díjat kell megfizetni.


(2) A kettős sírhely egy-egy részében az (1) bekezdésben foglaltak szerint történhet rátemetés.


(3) Rátemetésnél a felső koporsó aljának a talajszinttől számítva 160 cm-re kell lennie.


 A SÍRJEL


18.§ (1) Temetési hely megjelölésére sírjel használható, illetőleg létesíthető. /Vhr.13.§(1)/


(2) A temetési helyen elhelyezhető sírjelek magasságát a Helyi Építési Szabályzat szabályozza. E magassági méreten belül sírjel, az üzemeltető részére történő előzetes bejelentés után külön engedély nélkül létesíthető, azonban a síremlék és tartozékai, valamint az emlékoszlop tervét (vázrajzát) az üzemeltetőnek be kell mutatni.


(3) Tilos olyan sírjel létesítése, ill. a meglévő sírjelek olyan felújítása, amely:

    a) a közízlést, ill. a temető méltóságát sérti,

    b) a temető vagy parcella egységes rendjét, vízuális hatását, esztétikai megjelenését sérti,

    c) olyan műszaki megoldást tartalmaz, amely az állékonysági, biztonsági követelményeknek nem felel meg,

    d) a temető vagy parcella megfelelő további kialakítását, gondozását, karbantartását, a temetői infrastruktúra használatát akadályozza.


(4) A sírjel a temetési helynél nagyobb területet nem foglalhat el.


19.§ (1) A halva született magzat sírhelyét jelzőfával kell megjelölni, amelyen a temetés napját és a temetési hely sorszámát kell feltüntetni. /Vhr.14.§ (2)/


(2) Ha a halva született magzat eltemetéséről közeli hozzátartozója gondoskodott, a sírhelyen kereszt vagy fejfa is elhelyezhető, és azon utónevet is fel lehet tüntetni.

/Vhr.14.§ (3)


20.§ (1) A temető tulajdonosa – köztemető esetén az önkormányzat – a temetési hely felett rendelkezni jogosultat a biztonságos használatot veszélyeztető sírjel vagy a sírbolt helyreállítására köteles felhívni. A felhívást – a temetési hely megjelölésével – a temető hirdetőtábláján és a parcella sarkán 90 napra ki kell függeszteni, és a felhívás közlését a rendelkezésre jogosult ismert lakcímén is meg kell kísérelni. (Vhr. 15.§ (1) bekezdés).


(2) Ha a sírjel felett rendelkezni jogosult a felhívás ellenére a sírjelet nem állítja helyre és az életet is fenyegető közvetlen veszély áll fenn, akkor a közvetlen veszélyt a rendelkezni jogosult költségére a temető tulajdonosa szünteti meg. (Vhr. 15.§ (2) bekezdés).


 (3) A sírjel vagy sírbolt helyreállításáig a temetési helyre további temetkezés nem történhet. /Vhr.15.§(3)/


A TEMETÉSI HELYEK FELETTI RENDELKEZÉSI JOG


21.§ (1) A temetési hely felett az rendelkezik, aki azt megváltotta. Megváltani kizárólag a 11.§ (1) bekezdésben meghatározott típusú és számú temetési helyet lehet.


(2) Koporsós temetés esetén a temetési helyek feletti rendelkezési jog időtartama:

    a) a koporsós betemetés továbbá rátemetés napjától számított 25 év,

    b) sírbolt esetén 60 év.


(3) Hamvasztásos temetés esetén a temetési helyek feletti rendelkezési jog időtartama:

    a) urnasírhely esetén: 25 év,

    b) urnasírbolt esetén: 25 év.


22.§ (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog a (3) bekezdésben foglalt kivétellel meghosszabbítható (újra váltható). A meghosszabbítás időtartamára a 21.§ rendelkezései irányadóak.


(2) A temetési hely újraváltásában elsőbbséget élvez az eltemettető, halála esetén pedig a törvényes öröklés rendje szerint soron következő közeli hozzátartozója. /tv.22.§ (3.)/


(3) A meghosszabbítás nem tagadható meg, kivéve akkor, ha a temető tulajdonosa bizonyítja, hogy a területet átalakítja vagy más célra kívánja felhasználni. Erről a temetési hely felett rendelkezni jogosult nyilatkozatot kérhet. /Vhr. 18.§ (3)/


23.§ (1) Megszűnik a rendelkezési jog gyakorlása, ha a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár, illetve ha a temetési hely megszűnik. /Vhr. 18.§ (5)/


(2) A temetési helyre vonatkozó rendelkezési jog a temetési helyből kikerült holttest új temetési helyre történő áthelyezésével, ill. elhamvasztásával is megszűnik, kivéve, ha az urnát ugyanarra a temetési helyre rátemetéssel visszahelyezik. /Vhr.18.§(6)/


(3) Ha a rendelkezési jog azért szűnik meg, mert a jogosult a holttestet más temetési helyen kívánja eltemetni, a jogosult részére a megváltási díj időarányos részét vissza kell téríteni. /Vhr.18.§ (7)/


A TEMETŐ RENDJE


24.§ (1) A temető bejáratánál jól látható helyen tájékoztató táblát kell elhelyezni, amelyen fel kell tüntetni a temető nyitvatartási idejét, a tulajdonos és az üzemeltető megnevezését, pontos címét, a temető részletes térképét, valamint a temető rendjére vonatkozó szabályokat.


(2) A temető nyitvatartási ideje:


    a) április 01-től -- október 31-ig 6.30--20.00 óra,

    b) november 01-től -- március 31-ig 7.00 -- 17.30 óra.


(3) A nyitvatartási idő alatt a temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja. 12 éven aluli gyermek a temetőbe csak felnőtt személy felügyelete mellett tartózkodhat.


(4) A temetőben történő munkavégzést – a hozzátartozók részéről történő sírgondozás, a temetési hely növénnyel való beültetése és díszítése kivételével – a temető üzemeltetőjének a munkavégzés megkezdését megelőzően be kell jelenteni. Fák ültetésére a temetőszabályzat az irányadó.


25.§ (1)  A temető területén csak a temetési helyek díszítésére szolgáló tárgyakat (virág, dísznövény, váza, mécses, sírlámpa stb.) szabad elhelyezni. Egyéb tárgyak elhelyezéséhez az üzemeltető előzetes engedélye szükséges.


(2) Sírokra 1 méternél magasabbra növő fákat, bokrokat csak az üzemeltető előzetes hozzájárulásával szabad kiültetni.


(3) A temetőben meggyújtott gyertyát távozás előtt el kell oltani, kivéve a zárt mécsest.


26.§ (1) A temető területére csak kész síremlék, valamint sírbolt és a sírboltkeret építéséhez szükséges építőanyagot szabad bevinni. Az anyag tárolási helyét és módját az üzemeltető jelöli ki.


(2) A temetőben a síremlék felállítására, egyéb munkák végzésére hétfőtől péntekig nyitva tartási időben kerülhet sor. A temetések ideje alatt síremlék felállítása, felújítása tilos.


(3) A síremlék felállításakor, javításakor keletkezett szemetet, törmeléket, szétbontott régi keret anyagát stb. a kivitelező köteles munka közben, ill. a munka befejezésekor elszállítani.


(4) A síremlék felállításakor, javításakor a kivitelező köteles a felállítandó síremlék e rendeletben meghatározott szabványméreteit betartani.


27.§ Tilos:

    a) a temetőben minden olyan magatartás, tevékenység, amely a szertartások rendjét, illetve a temetőlátogatók kegyeleti érzéseit sérti,

    b) hulladékot, koszorú-, és virágmaradványt a temetőben elégetni, a kijelölt lerakóhelyen kívül egyéb helyen lerakni,

    c) a temetési helyeket, az azon elhelyezett tárgyakat, a temető infrastrukturális berendezéseit megrongálni,

    d) a temetőbe kutyát bevinni, kivéve a vakvezető kutyát,

    e) az üzemeltető előzetes hozzájárulása nélkül a temetőbe építőanyagot beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni, bontási anyagot elszállítani,

    f) a temetőben járművel közlekedni, kivéve a temetési szertartások lebonyolítását. Súlyos mozgássérült, mozgásképtelen személyt szállító jármű, valamint a temetőbe munkavégzés céljából behajtani szándékozó járművek részére az üzemeltető adhat behajtási engedélyt.

    g) a temető területén - az erre a célra kijelölt hely kivételével - temetkezési szolgáltatásra utaló reklám és hirdetőtábla elhelyezése.


28.§1


ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


29.§ E rendelet 2008. december 01-jén lép hatályba. Ezzel egyidejűleg a temetőkről és temetkezési tevékenységről szóló 18/2005.(IX.30.) Ör. rendelet és az azt módosító 22/2006.(XII.27.) Ör. és az 5/2007.(II.19.) Ör.számú rendeletek  hatályukat vesztik.



      Kovács Lajos                                                                                                         Dr. Bölcsik István

      polgármester                                                                                                                  jegyző


                                                                                       



 melléklet a 15/2008. (XII.1.) önkormányzati rendelethez 2



A temetőben alkalmazandó, ÁFA-t is tartalmazó díjak:



1.Temetési helyek megváltásának, újraváltásának díjai:


    a) egyes sírhely: 7.200,-Ft

    b) kettes sírhely: 14.400,-Ft

    c) sírbolt koporsónként: 28.800,-Ft

    d) egyes urnasírhely: 3.600,-Ft

    e) kettes urnasírhely: 7.200,-Ft

    f) urnasírbolt:614.400,-Ft.


2.Temetőfenntartási hozzájárulás díja: 630,-Ft / síremlék.


3.Létesítmény igénybevételi díjak:

a) ravatalozó igénybevételi díja: 7.200,-Ft / elhalt

b) halott hűtő igénybevételi díja: 600,-Ft /nap (24 óra).


4. Az üzemeltető által biztosított sírhelynyitás díja: 15.000,-Ft.




1 Hatályon kívül helyezte: a 10/2012. (V.30.) Ör. Hatálytalan: 2012. V.31-től

2 Módosította: a 2/2019. (II.26.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2019. III.8-tól