Homorúd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2008. (XII. 17.) önkormányzati rendelete

a közterület használatáról

Hatályos: 2008. 12. 17- 2009. 07. 07

Homorúd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2008. (XII. 17.) önkormányzati rendelete

a közterület használatáról

2008.12.17.

A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, valamint a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény 1. §-ának (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Homorúd Község Önkormányzatának képviselő-testülete a következő rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja:

Meghatározza a közterületek használatának rendjére vonatkozó szabályokat, figyelemmel a helyi adottságokra, a lakossági igényekre, a műemlékvédelmi, a községrendezési, közlekedésbiztonsági szempontokra. Megállapítja a közterület használati díj mértékét és fizetésének módját. Szabályozza az engedély nélkül tárolt, üzemképtelen járművekkel kapcsolatos eljárást.

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a község közigazgatási területén belül, az ingatlan nyilvántartásban közterületként (pl.: közút, járda, tér) nyilvántartott belterületi földrészletekre, továbbá a belterületi földrészletek közhasználatra átadott részére.

(2) Rendelkezései minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre vonatkozik, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel a község területén tartózkodnak és tevékenykednek.

(3) Az Önkormányzati tulajdonban lévő közút területének nem közlekedési célú igénybevételéért – a közművek építését és fenntartását kivéve – díjat kell fizetni.

3. § A közterületeket, azok építményeit, berendezéseit és felszereléseit rendeltetésüknek megfelelően – állaguk sérelme nélkül és az általános magatartási szabályok betartásával – mindenki ingyenesen használhatja.

II. Fejezet

Közterület-használat engedélyezése, a közterület igénybevétele

4. § (1) A közterületek rendeltetésétől eltérő használathoz közterület- használati engedély szükséges. Első fokon a polgármester jár el. A polgármester által hozott döntés ellen a kézhezvételtől számított 15 napon belül a Képviselő-testülethez lehet fellebbezni.

(2) Közterület-használati engedélyt kell beszerezni:

a) a közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, üzleti védőtető, hirdetőberendezés, cég- és címtábla elhelyezésére,

b) mobil árusítófülke, pavilon ideiglenes elhelyezésére,

c) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezésére,

d) alkalmi és mozgóárusításra,

e) vendéglátó-ipari előkert, kitelepülés céljára, üzleti szállítás, illetve rakodás alkalmával göngyölegek elhelyezésére, árukirakodására,

f) kiállítás, sport- és kulturális rendezvények, továbbá mutatványos tevékenység céljára, valamint az ehhez kapcsolódó ideiglenes parkolók létesítéséhez, fennmaradásához,

g) üzemképtelen jármű ideiglenes tárolására,

h) teher- és áruszállításra szolgáló gépjármű, mezőgazdasági vontató, munkagép, pótkocsi tárolására vonatkozóan.

5. § Nem kell közterület-használati engedély:

a) a közút (járda) építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban, a közút (járda) területének elfoglalásához,

b) az úttartozékok és a közúti közlekedés irányítását szolgáló berendezések elhelyezéséhez,

c) a közterületen, illetve az alatt vagy felett elhelyezett műtárgyak, vezetékek, közművek hibaelhárítása érdekében végzett munkához, illetve elhelyezéséhez,

d) az élet- és balesetveszély elhárításához a szükséges időtartamot meg nem haladó munkálatok elvégzéséhez.

6. § Nem adható közterület-használati engedély:

a) zajos, bűzös, tűz- és robbanásveszélyes tevékenység végzésére, közterületen nem árusítható termékek forgalmazásához,

b) a közlekedés biztonságát zavaró, veszélyeztető berendezések és anyagok elhelyezésére,

c) olyan tevékenység gyakorlására, amely a környezetre káros hatással lenne, a közbiztonságot vagy az egészséget veszélyeztetné,

d) a lakosság nyugalmát vagy közerkölcsöt sértő tevékenység végzésére,

e) abban az esetben, ha a kérelmezőnek közterület-használatból eredő tartozása áll fenn.

7. § (1) A közterület-használati engedély előkészítését a jegyző végzi. A kérelmet a jegyzőhöz, az 1. számú melléklet szerint kell benyújtani. Az engedély megadása a polgármester hatáskörébe tartozik.

(2) Az engedély:

- ideiglenes jelleggel, meghatározott idő elteltéig,
- a megállapított feltétel bekövetkeztéig, illetőleg,
- a visszavonásig adható meg.
(3) A határozott időre szóló közterület-használat legrövidebb időtartama 1 nap, kérelemre többször meghosszabbítható.
(4) az engedélyes köteles az igénybe vett területet és környezetét tisztán tartani, gondozni. Az engedély érvényének meghosszabbítására irányuló eljárás során a jegyző köteles ellenőrizni, hogy a közterület használója a jogszabály által előírtakat betartja-e.
(5) Ha az engedély érvényét veszti, az engedélyes saját költségén köteles az eredeti állapotot – minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani.

8. § Tilos hirdetést, plakátot, - kivéve a választással kapcsolatos hirdetést és plakátot – reklámcédulát e célra ki nem jelölt építményre, műtárgyra, köztéri berendezésre és úttartozékra elhelyezni

III. Fejezet

A közterület-használati díj mértéke, fizetésének módja

9. § (1) Az engedélyes, a közterület használatáért díjat köteles fizetni. A díj mértékét a 2. számú melléklet tartalmazza, a fizetendő díjat és megfizetésének határidejét, módját a határozatban kell meghatározni.

(2) Az engedélyes a közterület-használati díjat a közterület tényleges használatára, illetőleg közterületen lévő létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.

(3) A létesítményekkel elfoglalt közterületek nagyságának meghatározásánál a létesítmény alapterületét és használathoz szükséges csatlakozó terület mértékét az országos településrendezési és építési követelmények (OTÉK) szerint kell figyelembe venni. Cég-, cím- és hirdetőtábla, hirdetőberendezés, transzparens elhelyezése esetén annak felületét kell alapul venni. A díj szempontjából minden megkezdett hónap, nap, m² egésznek számít.

(4) A díj befizetésének tényét a polgármesteri hivatalnál a befizetésre megszabott határidő lejáratát követő 15 napon belül igazolni kell.

IV. Fejezet

Mentesség a közterület-használati díj fizetése alól

10. § (1) A polgármester a jótékony és közcélú rendezvények esetében a közterület-használati díj fizetésének kötelezettsége alól – kérelemre – részben vagy egészben felmentést adhat.

(2) A polgármester által hozott döntés ellen a kézhezvételtől számított 15 napon belül a Képviselő-testülethez lehet fellebbezni.

V. Fejezet

Ellenőrzés, az engedély nélküli használat következményei

11. § A közterület-használat szabályszerűségének ellenőrzését a polgármester végzi.

12. § A közterület engedélyhez kötött, de engedély nélküli vagy engedélytől eltérő használata esetén a használót a polgármester határidő kitűzésével felhívja használat megszüntetésére, és a közterület – saját költségén, kártalanítási igény nélkül történő – eredeti állapotának helyreállítására

VI. Fejezet

Az engedély visszavonása

13. § Az engedélyt meg kell vonni, ha az engedélyes a közterületet az engedélytől eltérő célra vagy módon használja, vagy díjfizetési kötelezettségének az esedékesség időpontjáig nem tesz eleget.

Ezekre az engedélyest a határozatban figyelmeztetni kell.
VII. Fejezet

Az üzemképtelen járművek közterületen történő tárolása

14. § (1) Közterületen üzemképtelen közúti közlekedésre alkalmatlan járművek vagy munkagépek (továbbiakban: járművek) közterület-használati engedély nélkül nem tárolhatók, az üzembetartó vagy tulajdonos (a továbbiakban: üzembetartó) az üzemképtelenné vált járművet saját költségén köteles a közterületről haladéktalanul eltávolítani.

(2) A rendelet alkalmazása szempontjából üzemképtelen jármű:

a) a hatósági engedéllyel vagy jelzéssel nem rendelkező olyan jármű, amely a közúti forgalomban csak ilyen engedéllyel vagy jelzéssel vehet részt,

b) a baleset folytán megsérült és elhagyott (a helyszínről 8 napon belül el nem szállított) jármű,

c) műszaki állapotánál fogva közúti közlekedésre alkalmatlan (mert hiányos vagy roncs vagy sérült) jármű.

(3) A (2) bekezdés a) pontja szerinti üzemképtelen járművet főútvonalon egyáltalán nem, mellékútvonalon pedig – közterület-használati engedély nélkül – legfeljebb 30 napig szabad tárolni. Ezt követően a közterületen történő tárolására – kivéve a főútvonalat – közterület-használati engedély legfeljebb 5 hónapra adható.

(4) A (2) bekezdés b), c) pontja szerinti üzemképtelen jármű közterületen történő tárolására közterület-használati engedély legfeljebb 6 hónapra adható.

(5) Az üzemképtelen jármű közterület-használati engedélyét az üzembetartónak kell megkérni.

VIII. Fejezet

Vegyes rendelkezések

15. § (1) Aki:

a) a közterületet az e rendeletben előírt engedély nélkül, vagy attól eltérő módon, illetve azt meghaladó mértékben használja;

b) a falragaszt meg nem engedett helyen helyezi el;

c) az engedélyben megjelölt határidőig a helyreállítást nem végzi el;

d) üzemképtelen járművet, közterületen engedély nélkül tárol;

az szabálysértést követ el és 30.000,- forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

(2) A szabálysértési eljárás kezdeményezése nem mentesít a közterület-használati díj fizetési, illetve a helyreállítási kötelezettség alól.

IX. Fejezet

Záró rendelkezések

16. § Ez az önkormányzati rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg Homorúd Község Önkormányzatának közterület-használatról szóló 1/2000.(I.18.) számú rendelete hatályát veszti.

1. melléklet

Kérelem közterület-használati engedélyezésre

1. A kérelmező neve, személyi ig. száma:

2. Állandó lakóhely, székhely címe:

3. Közterület-használat célja: ……………………………………… időtartama: ……………………………………..

4. A közterület-használat

a) Helye (telepítési helyszínrajz):

b) Módja, mértéke (m2-ben):

c) Az engedélyhez használt utcaberendezési tárgy műszaki leírása (anyaga, rögzítés módja, forgalmi rendszáma, típusa, megengedett legnagyobb összsúly, stb.):

5. A közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat száma:
Dátum, kérelmező aláírása

2. melléklet

Közterület-használati díjak Homorúd Község területén

1.

A közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat (portál), kirakatszekrény, üzleti védőtető (előtető), ernyőszerkezet, hirdetőberendezés (fényreklám), cég és címtábla (m2-enkénti díj tényleges felületre vonatkozik):

250,- Ft/m2/év

2.

Árusítófülke, pavilon:

400,- Ft/m2/év

3.

Pótkocsi, munkagép, mezőgazdasági vontató:

500,- Ft/év

4.

Személygépkocsinként:

3.000,- Ft/év

Teher- és különleges gépjárművek valamint, ezek vontatmányainak elhelyezése

50,- Ft/m2/év

5.

Építési munkával kapcsolatos építőanyag- és törmeléktárolás, állványelhelyezés:

10,- Ft/m2/hó

Önerős magánlakás-építésnél (sávonkénti időszakos emelkedő mértékű):

10,- Ft/m2/hó

30 napon belül:

10,- Ft/m2/hó

6 hónapig:

15,- Ft/m2/hó

6 hónapon túl:

20,- Ft/m2/hó

Egyéb esetekben:

20,- Ft/m2/hó

6.

Alkalmi és mozgóárusítás:

500,- Ft/nap

7.

Vendéglátóipari előkert:

400,- Ft/m2/hó

Üzleti szállítás és rakodás alkalmával göngyölegek elhelyezése, árukirakodás:

200,- Ft/m2/év

8.

Búcsú idején mozgóárusítás:

1.000,- Ft/m2/év

Búcsú idején mutatványos:

3.500,- Ft

9.

Rendezvények, a nem bevételes kulturális rendezvények kivételével:

10,- Ft/m2/nap

10.

Közhasználatra még át nem adott közterületnek ideiglenes használata:

10,- Ft/m2/nap

11.

Üzemanyagtöltő állomás és hozzá kapcsolódó út, járda, tárolóhely, stb.:

500,- Ft/m2/év

12.

Egyéb: a díj mértékét – a fentiek figyelembevételével – esetenként kell megállapítani.

13.

Ipari és raktárépületek, egyéb 1-2 pontban nem szereplő területekre egyedi engedélyezés és díjmegállapítás szükséges.