Ricse Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2008 (XI.24.)

a helyi értékek védelméről

Hatályos: 2023. 09. 12

Ricse Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2008 (XI.24.)

a helyi értékek védelméről

2023.09.12.

Ricse Nagyközség Önkormányzata az Épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény, valamint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Miniszter 66/1999. (VIII. 13.) FVM rendeletének 1. § (1) bekezdésében biztosított felhatalmazása alapján a helyi értékek védelméről az alábbi rendeletet alkotja:

1. § (1) A rendelet hatálya Ricse Nagyközség közigazgatási területén lévő, a helyi értékek mindazon elemére kiterjed, amely külön jogszabályok alapján nem áll védelem alatt és amelyet ezen önkormányzati rendelet települési, táji, természeti, építészeti, néprajzi, képző- vagy iparművészeti, régészeti értékként védetté nyilvánít.

(2) A helyi védelem célja a településnek és környezetének, valamint az ott található értékes építészeti, táji, az épített környezettel összefüggő természeti elemek jellegzetességének, hagyományos megjelenésének megőrzése.

2. § (1) A helyi védelem a település egyes építményeire, ezek részleteire (a továbbiakban: helyi egyedi védelem) terjed ki.

(2) A helyi egyedi védelem (1. sz. melléklet):

a) az építmény (épület és műtárgy) vagy ezek együttese egészére vagy valamely részletére (anyaghasználat, szerkezet, színezés stb.),

b) az építményhez tartozó földrészletre és annak jellegzetes növényzetére,

c) szobor, képzőművészeti alkotás, utcabútor védelmére,

d) az egyedi tájérték védelmére terjed ki.

3. § (1) Védetté nyilvánításra, számbavételre (nyilvántartásba vételre), illetve annak megszüntetésére bárki javaslatot tehet az önkormányzat jegyzőjénél. A javaslatnak tartalmaznia kell a vonatkozó adatokat (helység, utca, házszám, helyrajzi szám, tulajdonos, kezelő, használó) valamint rövid indoklást.

(2) A helyi védetté nyilvánítás szakmai előkészítése a jegyző feladata.

(3) A védetté nyilvánítás és a számbavétel előkészítését (szakterületek szakvéleményeinek, kutatásoknak, dokumentációknak stb. összegyűjtése) a jegyző végzi el és javaslatot tesz a védetté nyilvánításra a képviselő-testületnek.

(4) A javaslatnak tartalmaznia kell:

a) a védetté nyilvánított, védelemre kijelölt vagy arra méltó érték megnevezését (helység, utca, házszám, helyrajzi szám, tulajdonos, kezelő, használó nevét (továbbiakban: tulajdonos), a tárgyban illetékes szakvéleményt (építészeti, régészeti, kultúrtörténeti, művészeti, néprajzi, műemléki, ha szükséges statikai, tájesztétikai stb.), szakvéleményt,

b) az értékre vonatkozó térkép, fotó és egyéb dokumentációkat,

c) az építésügyi előadó véleményét, a szabályozási (rendezési) tervek előírásainak és az esetlegesen felmerülő speciális szakterületek szakvéleményeinek építészeti értékvizsgálati munkarészeknek a figyelembevételével.

(5) A helyi értékek védetté nyilvánítása, megszüntetése a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

(6) A döntésről tájékoztatni kell:

a) a tulajdonost,

b) a területen található közművek és egyéb létesítmények tulajdonosait,

c) a megyei önkormányzatot,

d) az illetékes építésügyi hatóságot,

e) más jogszabály alapján is védett védendő érték esetében a hatáskörrel bíró, területileg illetékes hatóságot (pl. a természetvédelmi hatóságot, múzeumok igazgatóságát stb.),

f) a védetté nyilvánítás kezdeményezőjét.

(7) Ha az épített örökség védettségének megszüntetésére kerül sor, a jegyző gondoskodik: az épület és telek felmérési és fotódokumentációjának elkészíttetéséről és a megyei levéltárban történő elhelyezéséről, az értékes építészeti, szerkezeti elemek és tárgyak megmentéséről, elhelyezéséről.

4. § (1) Az egyedi védettség alatt álló értékekről érték-katasztert kell készíteni, amelynek tartalmaznia kell:

a) a védelem szakszerű, rövid indoklását, az érintett szakterület szakvéleményét,

b) a helyszínrajzot,

c) a helyi védelem védettségi kategóriáját,

d) a helyrajzi számot.

e) a védett érték pontos helyét (utca, házszám, helyrajzi szám),

f) a védett érték rendeltetését és használatának módját,

g) a tulajdonos ill. használó nevét.

5. § (1) A helyileg védett értékké nyilvánítás és a megszüntetés tényét az ingatlan-nyilvántartásba be kell jegyezni.

(2) Az ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzés végett az illetékes földhivatalt a jegyző keresi meg.

6. § (1) A tulajdonos köteles a helyileg védett építmény vagy épület karbantartásáról, rendeltetésszerű használatáról gondoskodni és a védett érték állapotát a hatályos építési törvényben foglaltak szerint meghatározott módon és időszakonként felülvizsgálni.

(2) A használat a védett értékeket nem veszélyezteti.

(3) A védett építmény vagy épület, terület fenntartásának költségei a tulajdonost terhelik.

7. § (1) A helyileg védett építészeti értékek fennmaradásának feltétele, megőrzésének módja elsősorban a rendeltetésnek megfelelő használat.

(2) Helyi védelem alatt álló építményt, építményrészt csak a helyi védettség megszüntetését követően lehet lebontani. Bontás előtt felmérési és fotódokumentációt kell készíteni.

8. § (1) A helyi építészeti értékek vizsgálatáról készült dokumentációk egy-egy példányát a Megyei Levéltárban kell elhelyezni.

(2) E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

(3) E rendelet hatálybalépése után a szabályozási tervek felülvizsgálatánál vagy készítésénél kötelező munkarészként kell az építészeti értékvizsgálatot elkészíttetni.

1. melléklet

Helyi egyedi védelem
Ricse Nagyközség műemlékjegyzéke:

Cím

Hrsz.

Megnevezés

Építés éve

Stílus

Kossuth u.

434

Református templom

1828

Szabadságtér

442

Juhász-kút szoborcsoport

1928

Vasút u. 2.

357

Kápolna

1937

Kossuth u.

513/1

Római katolikus templom

1960

Vörösmarty u. 1

202/1

Tájház

2004

1

Az 1. mellékletben foglalt táblázat „Vörösmarty u.” sorát a Ricse Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (IX. 8.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.