Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 17/2008. (IV.28.) önkormányzati rendelete

az iparosított technológiával épült lakóépületek energia megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának valamint az egycsatornás gyűjtőkémények felújításának támogatásáról

Hatályos: 2020. 01. 01




Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlése a Magyar Köztársaság Alkotmányának  44/A. § (2) bekezdésében és a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16.§ (1) bekezdésében foglaltak alapján a városban iparosított technológiával épült lakóépületek energiatakarékos korszerűsítésének felújításának, valamint az egycsatornás gyűjtőkémények (termofor kémények) biztonságtechnikai felújításának támogatásával összefüggően a következő rendeletet alkotja:


I. Fejezet

A rendelet hatálya


1. §


(1)[1] A rendelet hatálya a Kecskemét Megyei Jogú Város közigazgatási területén lévő, 1992. július 1. előtt kiadott építési engedély alapján iparosított technológiával épült társasházak, lakásszövetkezeti épületek (a továbbiakban: „Panel Program”), valamint a többlakásos lakóépületekben üzemelő, fűtő-, vízmelegítő berendezések égéstermékeinek elvezetésére szolgáló egycsatornás gyűjtőkéményeinek (a továbbiakban: gyűjtőkémény) biztonságtechnikai felújítása, vagy korszerűsítése önkormányzati támogatására terjed ki.


(1a)[2] A rendelet hatálya kiterjed továbbá az „Otthon Melege Program” keretében, az „Okos költségmegosztás alkalmazásának elterjesztése, radiátor csere alprogram” című pályázat (továbbiakban: pályázat) keretében, Kecskemét közigazgatási határán belül elhelyezkedő, a pályázat benyújtását megelőzően lakáscélú használatban lévő lakott, távfűtéssel ellátott társasházi vagy lakásszövetkezeti lakóépületek energetikai felújításának önkormányzati támogatására.


(2) E rendelet alkalmazásában:

1. iparosított technológiával épült lakóépület a panel, a blokk, az alagútzsalu, az öntöttfalas, a vasbetonvázas és egyéb előregyártott technológia felhasználásával épült lakóépület.

  2. teljes felújítási költség: a pályázat szerint elvégezni tervezett munkálatok általános forgalmi adót is magában foglaló költsége, beleértve a pályázat által nem támogatható ráfordításokat is.

  3.[3] Támogatás szempontjából elismerhető bekerülési költség:

a) a pályázat tervezési költsége, vagy építési engedélyezési tervdokumentáció költsége,

b) a kivitelezés műszaki ellenőrzésének költsége,

c) a támogatással érintett kivitelezési munkák költsége, a járulékos költség, a tetőtéri és tetőn kívüli kéményszakaszok költsége, valamint az engedélyezéssel és szakhatósági hozzájárulásokkal, és szakvéleményekkel kapcsolatos díj, illeték,

d) valamint az a)-c) pont szerinti költség általános forgalmi adója.

  4.[4] A pályázat szempontjából elismerhető bekerülési költség:

a) a korszerűsítés vonatkozásában kötelezően előírt tervdokumentáció és a műszaki átadás költsége,

b) a támogatással érintett kivitelezési munkák költsége, a járulékos költség, a tetőtéri és tetőn kívüli kéményszakaszok költsége,

c) az engedélyezéssel és szakhatósági hozzájárulásokkal, és szakvéleményekkel kapcsolatos díj, illeték, valamint

d) az a)-c) pont szerinti költség általános forgalmi adója.



A pályázatban a 3. pont a)- b) alpontban felsorolt kapcsolódó költségek értékét a Magyar Mérnöki Kamara aktuális mérnöki díjszabásban meghatározott ajánlott értéknek megfelelően kell meghatározni, amelyek együttes összege nem haladhatja

meg a támogatott bruttó kivitelezési költség 5%-át, azzal, hogy ezen összeg egy vagy több költségnem hiánya esetében is igénybe vehető.



II. Fejezet

Általános rendelkezések

2. §

(1) [5]Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata költségvetésében felújítási támogatást biztosít az 1992. július 1. előtt kiadott építési engedély alapján iparosított technológiával épült lakóépületek energiatakarékos felújítására, valamint a gyűjtőkémények biztonságtechnikai felújítására, kiváltására.


(1a)[6] Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatást biztosít a pályázat benyújtását megelőzően lakáscélú használatban lévő, lakott, távfűtéssel ellátott társasházi vagy lakásszövetkezeti lakóépületek energetikai felújítására.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott, elkülönített keretösszeg felhasználása az önkormányzat által kiírt nyilvános pályázati eljárásban foglaltak szerint történik. ------[7]

3. §


(1) Az önkormányzat a 2. § (1) bekezdésében meghatározott és elkülönített összeget a lakóépületek felújításának bekerülési költségeihez egyszeri, vissza nem térítendő támogatásként nyújtja a tulajdonosok részére e rendeletben szabályozott feltételek szerint.


III. Fejezet

A támogatást igényelhetők, illetve a megpályázható munkák köre

4. §[8]

Támogatásra az a Kecskemét Megyei Jogú Város közigazgatási területén lévő társasház és lakásszövetkezet jogosult, amely e rendeletben meghatározott feltételeknek megfelel, és vállalja a felújítási költségek IV. fejezetben megjelöltek szerinti saját erőből történő finanszírozását.

5. §[9]


(1) Támogatható tevékenységek a nyílászárók energia- megtakarítást eredményező felújítása vagy cseréje, homlokzatok és födémek hőszigetelése, épületgépészeti rendszerek korszerűsítése, felújítása.

(2) A többlakásos lakóépületekben lévő gyűjtőkémények, valamint az ezekhez kapcsolódó füstcsövezés olyan lakáscélú helyiségekre jutó kéményszakaszok felújítási munkálataira igényelhető támogatás, amelynek eredményeként biztosítható a tüzelőberendezések által előállított, jelenleg a gyűjtőkéményekbe vezetett égéstermékek biztonságos elvezetése, azok lakásokba és egyéb helyiségekbe történő és az életbiztonságot veszélyeztető visszaáramlásának megakadályozása.


IV. Fejezet


Pályázható programok forrása és mértéke

6. §

(1) A támogatás forrása, az e rendelet 2.§-ában foglaltak szerint önkormányzati költségvetési előirányzat. E keretösszegre a tulajdonosok (társasházak, lakásszövetkezetek) jogosultak pályázni.

(2) A „Panel-Program” esetén az önkormányzati támogatás felső határa a bekerülési költség 1/3-a, a [10]gyűjtőkémények felújítása” program esetén a támogatás a bekerülési költség 30%-a lehet.

(3) [11]A saját erő mértéke „Panel Program” esetén a bekerülési költség legalább 1/3-a, a „gyűjtőkémények felújítása” program esetén legkevesebb 30%-a, amely lehet saját pénzeszköz, a projekt finanszírozására felvenni tervezett vagy felvett bankhitel.

4)[12] Az okos mérésre alkalmas fűtési költségmegosztó rendszer kialakításával kapcsolatos pályázat esetén az önkormányzati támogatás mértéke az elszámolható bruttó költség legfeljebb 33 %-a akként, hogy az állami és önkormányzati támogatás együttes mértéke nem haladhatja meg az elszámolható bruttó költség 66 %-át.


V. fejezet


A felújítási programok pályázati feltételei


7.§


(1) A felújítási programban való pályázati részvétel feltételei:

(a) a pályázattal érintett munkálatok megfelelnek az e rendeletben foglaltaknak,

(b) a tulajdonosok által jóváhagyott közgyűlési határozat csatolása arról, hogy a nyertes pályázat esetén a készpénzben vállalt saját erőt elkülönített számlán helyezik el, a pályázatban foglalt beruházást maradéktalanul megvalósítják.


(2) Pályázat egy épület felújításának támogatására nyújtható be.


(3) A pályázatot az összefoglaló adatlapon kell benyújtani, melyhez csatolni kell a pályázati útmutatóban megjelölt mellékleteket is.


VI. Fejezet


Eljárási szabályok


8. §


(1)[13] A benyújtott pályázatok elbírálásáról a feladat- és hatáskörrel rendelkező bizottság dönt, melyről a tulajdonosok képviselője 10 munkanapon belül tájékoztatást kap.

(2)[14] A pályázatok elbírálásának szempontrendszerét és részletes eljárási szabályait a közgyűlés által jóváhagyott pályázati kiírás tartalmazza.

 (3) A központi pályázat eredményéről történt értesítést követően – eredményes pályázat esetén – az önkormányzat támogatási szerződést köt a nyertes tulajdonosokkal.



VII. fejezet


9. §.


A támogatás folyósítása, az elszámolás és ellenőrzés rendje

A támogatási szerződésben a közbeszerzési kötelezettséget, az elnyert önkormányzati  támogatás felhasználásának és folyósításának feltételét a Támogatási szerződésben kell meghatározni.

10. §.


(1) Támogatott a pályázat megvalósítása során köteles a Polgármesteri Hivatal beruházási ügyekért felelős szervezeti egységével együttműködni, részükre a szükséges felvilágosítást megadni, a helyszín megtekintését folyamatosan biztosítani.


(2) Támogatott köteles biztosítani:

(a) a kivitelezés folyamatának mindenkori ellenőrizhetőségét,

(b) a támogatás felhasználásával kapcsolatos valamennyi nyilvántartás, számla, pénztárbizonylat, kimutatás ellenőrzését,

(c) minden olyan okiratba történő betekintést, mely a megállapodás teljesítését érintheti.



VIII. fejezet

Záró rendelkezések


11. §.


Jelen rendelet kihirdetése napján lép hatályba, hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti az iparosított technológiával épült lakóépületek energiatakarékos, valamint a lakóépülettömbök korszerűsítési felújításának támogatásáról szóló 26/2005.(VII.25.) és az annak módosításáról szóló 20/2006.(IV.28.) számú rendelet.  



Kecskemét, 2008. április 24.



Dr. Zombor Gábor   sk.                                                                  Dr. Metzinger Éva sk.

     polgármester                                                                                        jegyző







A 17/2008. (IV. 28.) rendelet melléklete[15]




[1]

Módosította: 13/2012.(III.29.) önkormányzati rendelet 1.§ (1) bekezdése. Hatályba lépett: 2012. március 30.

[2]

Kiegészítette: 23/2019. (XII.12.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályba lép: 2020. január 1.

[3]

Módosította: 13/2012.(III.29.) önkormányzati rendelet 1.§ (2) bekezdése. Hatályba lépett: 2012. március 30.[3]


[4]

Kiegészítette: 23/2019. (XII.12.) önkormányzati rendelet 2.§-a. Hatályba lép: 2020. január 1.

[5]

Módosította: 13/2012.(III.29.) önkormányzati rendelet 2.§-a. Hatályba lépett: 2012. március 30.

[6]

Kiegészítette: 23/2019. (XII.12.) önkormányzati rendelet 3.§-a. Hatályba lép 2020. január 1.

[7]

Hatályon kívül helyezte: 13/2012. (III.29.) önkormányzati rendelet 6.§ a) pontja.

[8]

Módosította: 23/2019. (XII.12.) önkormányzati rendelet 4.§-a. Hatályba lép: 2020. január 1.

[9]

Módosította: 13/2012.(III.29.) önkormányzati rendelet 3.§-a. Hatályba lépett: 2012. március 30.

[10]

Módosította: 13/2012.(III.29.) önkormányzati rendelet 5.§-a. Hatályba lépett: 2012. március 30.

[11]

Módosította: 13/2012.(III.29.) önkormányzati rendelet 4.§-a. Hatályba lépett: 2012. március 30.

[12]

Kiegészítette: 23/2019. (XII.12.) önkormányzati rendelet 5.§-a. Hatályba lép: 2020. január 1.

[13]

Módosította: 23/2019. (XII.12.) önkormányzati rendelet 6.§-a. Hatályba lép: 2020. január 1.

[14]

Módosította: 23/2019. (XII.12.) önkormányzati rendelet 6.§-a. Hatályba lép: 2020. január 1.


[15]

Hatályon kívül helyezte: 13/2012. (III.29.) önkormányzati rendelet 6.§ c) pontja.