Pusztamonostor Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2008. (III. 5.) önkormányzati rendelete

Pusztamonostor címerének és zászlajának használati rendjéről

Hatályos: 2021. 03. 24

Pusztamonostor Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2008. (III. 5.) önkormányzati rendelete

Pusztamonostor címerének és zászlajának használati rendjéről

2021.03.24.

Pusztamonostor község Önkormányzatának Képviselő-testülete - a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, továbbá a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló többször módosított 1949. évi XX. törvény 44/A. § f/ pontja alapján a lakosság összetartozása szimbólumának kifejezésre juttatása céljából elkészíttette a település címerét és zászlaját, melyről az alábbi rendeletet alkotja:

A címer leírása

1. § A címer kék, zöld, vágott háromszögű pajzs. A pajzs vágott mezejének felső 5/7-ed része kék, míg az alsó, 2/7-ed része zöld színű. A pajzsot kettős, fekete kontúrú, arany keret veszi körbe. A pajzs magasság és szélesség aránya: 7:8.

A pajzs kék mezejének szimmetria tengelyén Pusztamonostor templomának stilizált képe emelkedik. A templom arany színű, az ajtaja piros, a piros bevonatú toronysüveg csúcsát arany kettős kereszt díszíti. A templomot két aranykalász öleli, követve a pajzs ívét.

A pajzs talp zöld mezejében két arany bevonatú, lefelé irányuló ekevas keresztezi egymást, követve a szimmetrikus elrendezést.

A kék, arany színű takaró arany koronából bomlik alá. A korona középső és oldalsó ágai liliom alakúak, köztük egy-egy gömbös ág helyezkedik el.

Szimmetrikusan hullámzó a pajzs csúcsával és oldalával érintkező, kék, arany bevonatú, fecskefark végződésű szalagon PUSZTAMONOSTOR felirat olvasható. A felirat betűi arany színűek, fekete kontúrral.

A címer használatának köre

2. § (1) A település címere kizárólag díszítő és utaló jelképként használható.

(2) Külön engedély nélkül az alábbi események során és helyeken alkalmazható:

a) díszítő domborműként a községházán,

b) a képviselő-testület tanácskozó termeiben, felhívásain, meghívóin, programjain,

tervein, társszervekkel kötött megállapodásokon és szerződéseken, levélpapírjain,

c) a képviselő-testület által alapított vagy kiadott díszokleveleken, emléklapokon, kitüntető- és emlékérmeken, általa szervezett ünnepségeken, rendezvényeken, bemutatókon, kiállításokon,

d) a Polgármesteri Hivatal hivatali helyiségében,

e) az Önkormányzat intézményeiben,

f) a település történetével, életével, fejlődésével foglalkozó kiadványokon,

g) a Képviselőtestület által szervezett jelentősebb kulturális és sporteseményeken, ezek emléklapjain, jelvényein, érmein,

h) az önkormányzat által megrendelt emléktárgyakon, kiadványokon, képeslapokon.

A címer használatának módja

3. § (1) A címert kizárólag hiteles alakban — az ábrázolás hűségének, méretarányának, színeinek megtartása mellett — szabad felhasználni.

(2) A címer elemei önállóan nem használhatók.

(3) A címer védjegyként nem alkalmazható.

(4) Kivételes esetben megengedhető, hogy a címer a tárgy anyagának természetes színében (fém, bőr, fa) készüljön.

(5) Nyomdai úton való előállítása esetén (pl. levélpapíron, meghívón) a címer fekete-fehér színben is alkalmazható, a címertan szabályainak megfelelően.

(6) A címert csak olyan mértékig szabad kicsinyíteni, hogy az ne sértse a hiteles ábrázolást.

A címer előállításának, használatának, forgalomba hozatalának engedélyezése

4. § (1) A 2. § (3) bekezdésében meghatározott engedély érvényessége egyszeri alkalomra, meghatározott időpontig vagy visszavonásig szólhat. Erről a kiadott engedélyben kell rendelkezni.

(2) A címer huzamosabb időn át történő használatára vonatkozó engedély kiadásának feltétele, hogy az érdekelt szervek kiadványai elsősorban ne kereskedelmi célt szolgáljanak.

(3) A címer használatára, előállítására vonatkozó engedélyben — indokolt esetben jelen önkormányzati rendeletben foglaltakon túl — külön előírások is alkalmazhatók, elsősorban a felhasználásra vonatkozóan.

(4) A címer előállítására és használatára az engedélyt — átruházott hatáskörben — a polgármester adja ki.

5. § Amennyiben a címer előállítását, forgalomba hozatalát kereskedelmi szándékkal kérik, úgy az éves szinten forgalomba kerülő termék becsült bevétele 5 %-nak megfelelő engedélyezési díjat kell befizetni.

6. § (1) A címer használatának engedélyezésére a kérelmet a polgármesterhez kell benyújtani.

(2) A kérelemnek tartalmaznia kell:

- a kérelmező szerv, személy nevét (megnevezését), lakcímét (székhelyét,. telephelyét),

- a címer előállításának, felhasználásának célját, módját,

- előállítás esetén az előállítandó mennyiséget,

- a terjesztés és a forgalomba hozatal módját,

- kereskedelmi forgalmazás esetén a javasolt egységárat és a várható éves, becsült bevételt,

- a címer használatának időtartamát,

- a címerrel díszített tárgy mintapéldányát (fényképet, tervrajzát).

7. § (1) A címer előállítására, felhasználására, illetőleg forgalomba hozatalára vonatkozó engedélynek tartalmaznia kell:

- az engedélyben részesülő szerv, személy nevét (megnevezését), lakcímét (székhelyét, telephelyét),

- az engedélyezett felhasználás céljának megjelölését, a felhasználás idejét, illetőleg az engedély érvényességének a időtartamát,

- a terjesztés, forgalomba hozatal módjára, mennyiségére vonatkozó esetleges kikötéseket, a felhasználással kapcsolatos egyéb előírásokat,

- engedélyezési díj megállapítása esetén a befizetéshez szükséges bankszámla számát, a befizetési díj összegét, a befizetés határidejét.

(2) A kiadott engedélyekről, a címer használatának időtartamáról nyilvántartást kell vezetni.

8. § Nem adható engedély a címer használatára, illetve a már kiadott engedélyt vissza kell vonni, ha a használat, forgalomba hozatal módja, körülménye a község jó hírnevét vagy a lakosság érzületét sérti vagy az érvényes engedélyben rögzítettektől eltér.

9. § (1) A címer elkészíthető címerjelvény, illetve díszplakett formájában is.

(2) A címerjelvény meghatározott díjazás ellenében kerülhet forgalomba. A képviselőtestület tisztségviselői vendégeknek, delegáció tagjainak térítés nélkül adományozhatják.

(3) A díszplakett tokban, kivételes alkalmakkor és kiemelkedő személyiségeknek —a képviselőtestület döntése alapján — adományozható. Az adományozásról az adományozás időpontjának és az adományozott nevének, lakcímének feltüntetésével nyilvántartást kell vezetni.

A zászló leírása

10. § Pusztamonostor község zászlója és lobogója alapszíne fehér, hosszabb oldalain kék sávval. A sávok szélessége a zászló szélességének 1/6-od része. A zászló és a lobogó méretarányai: 1:1/2. A zászló fehér mezejében, a rögzítéshez közeli harmadának középpontjában Pusztamonostor címere látható. A címer a zászlón és a lobogón a szemben állóknak függőlegesen helyezkedik el a kék sávok között.

A zászló (asztali zászló) használatának köre

11. § (1) A község zászlaja vagy asztali zászló használható:

a) az önkormányzati és intézményi épületeken,

b) nemzeti ünnepek alkalmával a község területén,

c) a képviselőtestület üléstermében,

d) jelentősebb helyi események alkalmával,

e) a község bel- és külföldi kapcsolataiban.

(2) A zászló előállítására, forgalomba hozatalának engedélyezésére vonatkozóan jelen önkormányzati rendelet 4-9. §-ainak előírásai értelemszerűen alkalmazandók.

12. § A települési és nemzeti zászló együttes alkalmazása esetén a települési zászló nem lehet nagyobb a nemzeti zászlónál. Mindenkor a nemzeti zászló jelentőségének érvényesülését kell biztosítani. A települési zászló használata a nemzeti zászló használatát nem helyettesítheti.

Vegyes rendelkezések

13. § (1)1

(2)2

(3) A rendelet a kihirdetés napján láp hatályba. A kihirdetésről és közzétételről a Szervezeti és Működési Szabályzatban leírtak szerint kell gondoskodni.

14. § Ez a rendelet 2008. március 5-én lép hatályba.

1

A 13. § (1) bekezdését a Pusztamonostor Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (III. 23.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte.

2

A 13. § (2) bekezdését a Pusztamonostor Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (III. 23.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte.