Hévíz Város Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2008. (X. 1.) önkormányzati rendelete

A járművel várakozás rendjéről

Hatályos: 2013. 11. 01- 2014. 06. 30

Hévíz Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §. (1) bekezdése, valamint a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 15. §. (3) bekezdése alapján Hévíz város közterületein a járművel várakozás rendjéről a következő rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

 1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a helyi közutakon, a helyi önkormányzat tulajdonában álló közforgalom elől el nem zárt magánúton, valamint tereken, parkokban és egyéb közterületeken kijelölt várakozóhelyekre, valamint a kijelölt védett várakozási övezetekre.”

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a rendeletben megjelölt várakozó helyet (fizető parkolót) igénybe vevő gépjármű üzemben tartójára. Üzembentartó a jármű forgalmi engedélyébe bejegyzett tulajdonos vagy üzembentartó.

(3)Amennyiben a parkolási övezetben kihelyezett tábla másként nem rendelkezik, a mozgáskorlátozottak által vezetett, vagy őket szállító járművek a várakozási övezetek területén – kivéve az I. zóna nagyparkoló területét – a mozgáskorlátozotti igazolvány látható kihelyezésével, időkorlátozás nélkül várakozhatnak. Az I. zóna nagyparkoló várakozási övezet területén a mozgáskorlátozottak által vezetett, illetve az őket szállító járművekre az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (a továbbiakban: KRESZ) 41. § előírásai az irányadók.

. (4) Védett övezetek a képviselő-testület által kijelölt olyan területek, ahová a behajtás, továbbá ahol a várakozás korlátozott. Felsorolásukat a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

 

 

A bérletek

4. § (1) A várakozási övezetben hévízi lakossági bérlet vásárolható, melyre hévízi lakóhellyel rendelkező magánszemélyek jogosultak.

 (2) Az önkormányzat intézményeivel, gazdasági társaságaival foglalkoztatási viszonyban állók a tulajdonukban, használatukban álló, egy személygépkocsira, vagy motorkerékpárra, intézményi alkalmazotti bérletet vásárolhatnak. A foglalkoztatási jogviszony fennállását igazolni kell.

(3) A nem lakossági bérlet használatára az (1) és (2) bekezdés hatálya alá nem tartozó természetes és jogi személyek jogosultak, akik hévízi üzlettel rendelkeznek, illetve hévízi üzletben alkalmazottak. Ezeket a feltételeket bizonyítani kell. A Nagyparkolóban, mint zárt parkolóban, kérelemre üzletenként egy bérlet (elektronikus beléptető kártyával történő) kiadása térítésmentes. A kérelmet az ügyfélszolgálati irodába kell benyújtani (Parkolási Iroda, 8380 Hévíz, Petőfi S. u. 10-12.).

 

5. § A polgármester felhatalmazást kap, hogy a Nagyparkoló területén belül kijelölje a nem lakossági bérlettel rendelkezők által kizárólagosan használt várakozóhelyeket a bérlet érvényességének időtartamára.

6. § 

7. §

 

 

8. § (1) A bérleteket a fizető parkoló-rendszer üzemeltetője – az ügyfélszolgálati irodában - adja ki, annak aki parkolási, várakozási díj és pótdíj hátralékkal nem rendelkezik és a bérlet jogosultsági feltételeit a rendelet szerint igazolja.

(2) A bérletre a gépjármű rendszámának a száma, és az érvényességi idő kerül feltűntetésre.

 (3) Az éves bérlet érvényességi ideje tárgyév január 1-jétől a következő év január 31. napjáig szól.

(4) A bérletek a 2. mellékletben meghatározottak szerint érvényesek a várakozási övezetekben.

(5)

 

 

A várakozási díj megfizetése és megfizetésének ellenőrzése

9. § (1) A várakozási díj mértékét, valamint a bérletek árát a rendelet 3. számú melléklete állapítja meg.

(2) A minimálisan megfizetendő várakozási díj összegére a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (a továbbiakban: Kkt.) 15/A. § (7) a) pontjában foglaltakat kell alkalmazni.

(3) A parkoló-rendszer üzemeltetője - a rendező szerv kérelmére - eseti jelleggel, egyedi elbírálás alapján a várakozási övezetet érintő rendezvények esetén, kizárólagosan parkolási célra csoportos fizetésre is megállapodást köthet.

 

 

10. § (1) A várakozási díj a parkoló-automatánál a várakozás megkezdésekor, a várakozás időtartamára fizetendő. A Nagyparkoló területén a várakozási díjat a távozáskor a fizető automatánál kell megfizetni.

 (2) A várakozási díj megfizetését igazoló, a parkoló automatából kapott jegyet, továbbá a bérletet, a várakozás időtartama alatt a gépjárműben kívülről jól látható helyen, ellenőrizhető módon - az első szélvédő mögött - kell elhelyezni.

(3) A várakozási díj és pótdíj megfizetésére a Kkt. 15/C. § (1)-(3), 15/D. § (1) bekezdéseiben meghatározott rendelkezéseket kell alkalmazni.

(4)-(7)

(8) A várakozási díjat, várakozási díjkülönbözetet, a pótdíjat a parkoló-rendszer üzemeltetője szedi be

 

 

11. § (1)  A várakozási díj megfizetése nélkül várakozó, vagy a 8.§ (2) bekezdését megsértő módon várakozó gépjárműre (szélvédőjére) helyezve, a parkoló ellenőr a várakozási díjkülönbözet és a pótdíj megfizetését előíró fizetési felszólítást és hozzácsatolt készpénz átutalási megbízást helyez el, színes vízhatlan csomagban.

(2) Az (1) bekezdés szerinti intézkedés dokumentálására a képrögzítő eszközt lehet igénybe venni.

(3) A parkoló-rendszer üzemeltetője, üzemidőben, a várakozási díjkülönbözet és a pótdíj megfizetését is biztosító, továbbá a fogyasztói panaszokat intéző, a város területén fenntartott ügyfélszolgálatot, köteles működtetni. Az (1) bekezdés szerinti felszólításnak az ügyfélszolgálat elérhetőségét tartalmaznia kell.

Átmeneti rendelkezések

     12. § A rendelet 3. számú mellékletének bérletekre vonatkozó szabályai és árai, ezen rendelet hatályba lépése előtt kiváltott bérletek érvényességét nem érintik, azok lejáratukig használhatók.

(2)A város közigazgatási területén a díjköteles közúti járművel történő várakozási (parkolási) közszolgáltatást Hévíz Város Önkormányzata (8380 Hévíz, Kossuth Lajos u. 1.) látja el.

 

.

Záró rendelkezések

13. § (1) A rendelet 2008. november 1-jén lép hatályba.

 (3) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a Hévíz város közterületein a járművel várakozás rendjéről, a várakozás díjáról szóló 2/2004. (I. 31.), valamint az ezt módosító 18/2004.(VI.1.), a 8/2005.(III.1.), a 35/2005.(XII.15.), a 9/2006.(IV.28.) számú rendeletek, valamint az 5/2008.(I.30.) számú önkormányzati rendelet 3. §-a..