Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése 25/2008. (V.30.) önkormányzati rendelete

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának fenntartásában működő szolgáltató feladatokat ellátó egyes költségvetési intézményeknél dolgozó közalkalmazottak juttatásainak szabályairól

Hatályos: 2013. 06. 06- 2013. 12. 31

(a módosításáról szóló, 18/2009. (III.6.), a 10/2010. (II.12.), a 10/2011. (I.28.), a 90/2011. (XII.22.), a 20/2013. (VI.6.) és a 43/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelettel)



A közalkalmazottak jogállásáról rendelkező 1992. évi XXXIII. törvényben, továbbá az annak végrehajtásáról rendelkező 77/1993. (V.12.) Korm. rendeletben foglaltak alapján Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése a fenntartásában működő szolgáltató feladatokat ellátó költségvetési intézményekben foglalkoztatott közalkalmazottak tekintetében az alábbi rendeletet alkotja:


1. § (1) A Rendelet hatálya kiterjed az önkormányzati fenntartású szolgáltató feladatokat ellátó intézmények közalkalmazottaira.     

(2) A Rendelet hatálya a részmunkaidőben foglalkoztatott közalkalmazottakra is kiterjed, azzal a kikötéssel, hogy a jogosultságok munkaidő-arányosan illetik meg őket.   

2. § Az önkormányzati fenntartású önállóan és részben önállóan gazdálkodó szolgáltató intézmények vezetője csak e rendelet által biztosított keretek között jogosult kollektív szerződésben vagy vezetői intézkedésben az intézmény közalkalmazottai felé pénzügyi kötelezettséget vállalni.

3. § A fenntartó intézményében biztosítja vezetői pótlék címén           

a.) magasabb vezető részére a mindenkori pótlékalap 250 %-át,

b.) a vezető részére a mindenkori pótlékalap 200 %-át,

c.) gazdasági vezető részére a mindenkori pótlékalap 200 %-át,

d.) részlegvezetők és telepvezetők részére a mindenkori pótlékalap 125 %-át,

e.) brigádvezetők részére a mindenkori pótlékalap 50 %-át.

4. § A fenntartó intézményenként biztosítja azon közalkalmazottak egészségügyi pótlékát, akik foglalkoztatására munkaideje legalább felében jogszabályban meghatározott egészségkárosító kockázatok között kerül sor. A pótlék mértéke a mindenkori pótlékalap 100 %-a.

5. § A fenntartó intézményenként biztosítja a többműszakos munkaidő-beosztásban foglalkoztatott munkavállalónak a délutáni, illetőleg éjszakai műszakpótlékot, melynek mértékét a Munka Törvénykönyvének bérpótlékokra vonatkozó rendelkezései alapján állapítja meg.


6. § A fenntartó intézményenként biztosítja a rendkívüli munkavégzés, a készenlét, az ügyelet, a vasárnapi munkavégzés és a munkaszüneti napon történő munkavégzés után járó, a Munka Törvénykönyvének bérpótlékokra vonatkozó rendelkezései alapján megállapított pótlékot.


7. § Idegennyelv-tudási pótlék megállapításához az 1. számú melléklet szerinti fedezetet biztosítja a fenntartó. 

8. § Hatályon kívül helyezte a 90/2011. (XII.22.) önkormányzati rendelet.

9. § (1) Ha a munka a ruházat nagymértékű szennyeződésével vagy elhasználódásával jár, a munkáltató a közalkalmazottnak munkaruhát, ha pedig a munka jellege megkívánja, formaruhát adhat.  

(2) A munka- és formaruha juttatásra jogosító munkaköröket, az egyes ruhafajtákat, a kihordási időt, valamint a juttatás egyéb feltételeit kollektív szerződés, ennek hiányában a munkáltató ez irányú szabályzata állapítja meg.          

10. § (1) Annak a közalkalmazottnak, aki napi munkaidejéből legalább 4 órán keresztül rendszeresen képernyős eszközt használ, a munkáltató a képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüvegéhez kétévente 10.000 Ft + ÁFA hozzájárulást biztosít.


(2) A hozzájárulás részletes szabályait az intézmények kollektív szerződései, közalkalmazotti szabályzatai tartalmazzák.


11. § (1) A rendelet kihirdetésének napján, míg az 5. § (2) bekezdésben foglalt rendelkezés csak 2009. január 1-től lépnek hatályba.


(2) A rendeletet a hatálybalépését követően megkötendő kollektív szerződésekre kell alkalmazni.




dr. Szabolcs Mária

T. Mészáros András

jegyző

polgármester




A Közgyűlés elfogadta a 2008. május 29-ei ülésén.

1. sz. melléklet



Idegennyelv-tudási pótlék mértéke a mindenkori illetménypótlék-alap %-ában


a./  angol, francia, német, orosz, spanyol, olasz nyelvből


középfokú „C” típusú állami nyelvvizsga                        50 %             A, B típ. 25 % - 25 %


felsőfokú   „C” típusú állami nyelvvizsga                       100 %             A, B típ. 50 % - 50 %



b./  egyéb nyelvből


középfokú  „C”  típ. állami nyelvvizsga             25 %                A, B típ. 12,5 % - 12,5 %


felsőfokú    „C” típ.  állami nyelvvizsga             50 %                A, B típ. 25    % - 25    %



A közalkalmazottak esetében a munkáltatói jogkör gyakorlója határozza meg az idegennyelv-tudási pótlékra jogosító munkaköröket.