Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2008. (X. 21.) önkormányzati rendelete

a közterületek rendeltetéstől eltérő használatáról szóló 25/2000. (IX.20.) önkormányzati rendelet módosítására

Hatályos: 2008. 11. 01- 2022. 08. 31

Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2008. (X. 21.) önkormányzati rendelete

a közterületek rendeltetéstől eltérő használatáról szóló 25/2000. (IX.20.) önkormányzati rendelet módosítására1

2008.11.01.

Gyöngyös Város Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás, valamint a 19/1998. (V.22.) AB. határozat alapján, a közterületek rendeltetéstől eltérő használatáról szóló 25/2000. (IX.20.) KT. számú rendelet (továbbiakban R.) módosítására az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A R. 4. § (4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(4) A közterületet közterület-használati megállapodás nélkül használó a megállapodás nélküli eltérő használat időtartamára pótdíjat köteles fizetni.

2. § A R. 5. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) A közterület eltérő használatára vonatkozó igényt – legalább 15 nappal a használatot megelőzően – a Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Igazgatóságához kell benyújtani.

3. § A R. 6. § (1) bekezdésének helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) A közterület eltérő használatára vonatkozó megállapodást – a 13. § (8)–(9) bekezdésében foglaltak kivételével – Gyöngyös Város Polgármestere, mint a tulajdonos Önkormányzat képviselője, vagy nevében az általa megbízott jogosult megkötni. A 13. § (8)–(9) bekezdésében foglaltak esetében a hatáskört a Képviselő-testület Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottsága gyakorolja.

4. § A R. 6/A. §-sal egészül ki:

„6/A. §

Pénzügyi letét

(1) Gyöngyös Város Polgármestere a (2) bekezdésben foglalt esetben tulajdonosi hozzájárulásában a közterület megfelelő helyreállítása érdekében pénzügyi letét elhelyezését írja elő, a tervezett helyreállítási költség 50 %-a erejéig. A letét összegét Gyöngyös Város Önkormányzatának 12032006-00126693-00200003 számú letéti számlájára kell utalni a közterület-használati megállapodás megkötéséig.

(2) A pénzügyi letét közmű fő- vagy gyűjtővezeték építésével, javításával, karbantartásával kapcsolatos közterület-használat esetén írható elő.

(3) A pénzügyi letét mértéke meghatározásának alapja az igénybevett közterület-helyreállítás tényleges költsége, amelyet a kérelmező köteles kiszámítani az igénybevett terület nagysága, valamint a Városüzemeltetési Igazgatóság által megadott – közbeszerzési eljárások során elfogadott – egységárak alapján.

(4) A pénzügyi letét visszatérítésének határideje a közterület helyreállításának sikeres műszaki átadás-átvétele napját követő 365. nap.

(5) Amennyiben a helyreállított közterületen a (4) pontban meghatározott visszatérítési időtartamon belül hibás teljesítés állapítható meg, a használatba adó – rövid határidő megjelölésével – felszólítja a használatba vevőt a hiba kijavítására. Eredménytelen felszólítás esetén a használatba adó a letét terhére elvégzi a szükséges javításokat.

(6) A letét visszatérítése esetén annak összegét csökkenteni kell az (5) bekezdésben szabályozott helyreállítás költségével. A teljes helyreállításhoz szükséges, a letét által nem fedezett indokolt költségek megtérítésére a használatba vevőt kötelezni kell.

5. § A R. 10. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

Közterületi árusítás csak évente legfeljebb 1 hónap, vendéglátó-ipari előkert esetén 5 hónap időtartamig folytatható a hatályos kereskedelmi jogszabályokban foglalt feltételek betartása mellett.

6. § A R. 13. § az alábbi (8)-(9)-(10) bekezdéssel egészül ki:

(8) A lakóingatlanok tulajdonosaival (társasházakkal) – határozatlan időtartamra szóló – közterület-használati megállapodás köthető azon park, díszkert és zöldterület megnevezésű közterületrészek vonatkozásában, amelyek az adott lakóingatlannal szomszédosan helyezkednek el, s a közösség által ténylegesen nem vagy csak korlátozottan használhatók. Ezen esetekben közterület-használati díj nem kerül megállapításra, azonban az ingatlan-tulajdonosoknak (társasházaknak) saját költségükre vállalniuk kell ezen elkülönített közterületrészek fenntartását.

(9) A (8) bekezdés szerinti tulajdonosok kötelesek az érintett területet tisztán tartani, síkosság-mentesíteni, karbantartani, a növényzetet ápolni (továbbiakban: fenntartási kötelezettség).

(10) A (8) bekezdés szerinti megállapodást bármelyik fél felmondhatja azzal, hogy az Önkormányzat felmondása esetén a használót kártalanítás nem illeti meg, ezt a kötendő megállapodásban rögzíteni kell. A felmondási idő 30 nap.

7. § A R. 15. § (2) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

Közterület eltérő használatára kötött megállapodás hiányában a Közterület-felügyelet köteles a használat feltételeit megszüntetni (pl. elektromos ellátás), a megállapodásban kikötött feltételektől eltérő használat esetén pedig a közterület-használati megállapodás felbontását kezdeményezni.

8. § A R. 16. § (1) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) Szabálysértést követ el, és 30.000.- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki megszegi a rendelet 10. § (2), (3) bekezdésében és a 13. § (2) bekezdésében foglaltakat.

9. § Ezen rendelet 2008. november 1-jén lép hatályba, kihirdetéséről Gyöngyös Város Jegyzője gondoskodik.

1

Az önkormányzati rendeletet a Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2022. (VI. 24.) önkormányzati rendelete 35. §-a hatályon kívül helyezte 2022. szeptember 1. napjával.