Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése 29/2008. (IX.4.) önkormányzati rendelete

A HPV elleni védőoltás biztosításáról

Hatályos: 2013. 11. 06- 2015. 03. 30

Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése a helyi önkormányzatokról szóló, többször módosított 1990. évi LXV. törvény 16.§ (1) bekezdése alapján az alábbi rendeletet alkotja:

1. §

A rendelet hatálya a Szolnok Megyei Jogú Város közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező, tárgyévben 10. életévüket betöltött, de 26. életévüket  be nem töltött korú személyekre terjed ki.

1/A. §

A rendelet hatálya a 3/A. § vonatkozásában a Szolnok Megyei Jogú Város közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel rendelkező 9. életévüket betöltött, de 16. életévüket be nem töltött fiúk, valamint a 10. életévüket betöltött, de a 27. életévüket be nem töltött nők, illetve szakorvosi javaslat alapján a 27. életévüket betöltött, de 46. életévüket be nem töltött nőkre terjed ki.

2. §

 (1) Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata a tárgyévben 13. életévüket betöltő leánygyermekek részére, amennyiben a törvényes képviselő ehhez hozzájárul térítésmentesen HPV elleni védőoltást (teljes oltási sorozatot) biztosít.

 (2) Az oltóanyag biztosításával kapcsolatos eljárást Szolnok Megyei Jogú Város Jegyzője hivatalból indítja meg legkésőbb azt az évet követő év március 31. napján, amelyben a leánygyermek a 13. életévét betöltötte.

(3) A védőoltások beadásának megszervezése Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának feladata.

3. §

(1) Az adott költségvetési évben a rendelkezésre álló források erejéig Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata a tárgyévben 10. életévüket betöltött, de 26. életévüket be nem töltött és a 2. § hatálya alá nem tartozó személyek részére, a törvényes képviselő kérelmére vagy saját kérelemre, szakorvosi javaslat alapján térítésmentesen HPV elleni védőoltást biztosít.

(2) A kérelmeket Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteréhez tárgyhó 15. napjáig kell benyújtani. A polgármester háromtagú, orvosokból álló szakértői bizottság (továbbiakban: bizottság) javaslata alapján bírálja el a kérelmeket.

(3) A bizottság tagjai:

a) Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése Egészségügyi, Szociális és Sport Bizottságának tagja,

b) Szolnok Megyei Jogú Városban területi ellátási kötelezettséggel tevékenykedő házi gyermekorvos,

c) szülész-nőgyógyász szakorvos.

(4) A bizottság tagjait a Polgármester kéri fel.

(5) A Polgármester a kérelem tárgyában a kérelem benyújtásának határidejétől számított 30 napon belül, a kérelemnek helyt adó döntés esetén egyszerűsített határozatban dönt.

3/A. §

(1) A Szolnok Megyei Jogú Város közigazgtási területén bejelentett lakóhellyel rendelkező, a 9. életévüket betöltött, de 16. életévüket be nem töltött fiúk, valamint a 10. életévüket betöltött, de a 27. életévüket be nem töltött nők, valamint szakorvosi javaslat alapján a 27. életévüket betöltött, de 46. életévüket be nem töltött nők kedvezményes áron vásárolhatják meg a védőoltásokat.

(2) A házi gyermekorvos, felnőtt háziorvos, vagy szülész-nőgyógyász szakorvos által felírt védőoltást a Polgármesteri Hivatal illetékes osztályán nyilvántartott, a programhoz csatlakozott gyógyszertárakban válthatják ki az (1) bekezdésben meghatározott személyek.

4. §

A rendelet kihirdetésének napján lép hatályba.

Kelt: Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2008. szeptember  3-i ülésén.

 Szalay Ferenc s.k.

 Dr.Szakali Erzsébet s.k.

 polgármester

 jegyző

Megjegyzés:

A 7/2010. (III.1.) KR. rendelet kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit 2009. október 1. napjától kell alkalmazni. A rendelet 2010. október 2. napján hatályát veszti.

A 38/2011. (XI.28.) önkormányzati rendelet 2011. november 29-én lép hatályba.

A 11/2013. (II.28.) önkormányzati rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba azzal, hogy rendelkezéseit a folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell.

A 41/2013. (XI.5.) önkormányzati rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.