Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2008. (II.13.) önkormányzati rendelete

a helyi jelentőségű természeti területek védettségének fenntartásáról

Hatályos: 2015. 05. 08

Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2007. évi LXXXII. törvény 6. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a helyi jelentőségű természeti területek védettségének fenntartásáról az alábbi rendeletet alkotja:


I. FEJEZET

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A rendelet célja

1. §


(1)     A rendelet célja

  1. a Pest megyei Tanács Végrehajtó Bizottsága által korábban védetté nyilvánított meglévő természetvédelmi, tájképi jelentőségű, ritka, illetve veszélyeztetett egyedek, életközösségek és területek, növénytelepítések védettsége fenntartásának biztosítása;
  2. a természetvédelem helyi szintű szabályainak megállapításával a város területén található természetvédelmi területek és értékek megőrzéséhez jogi eszközök biztosítsa.

(2)     A védettség fenntartásának oka, hogy:

  1. biztosítsa a védetté nyilvánított értékek fennmaradását a jelenlegi természetes, valamint természetközeli állapotban;
  2. megóvja e területek biológiai sokféleségét;
  3. pihenési, szórakozási, kirándulási lehetőséget nyújtson a védett terület sérelme nélkül;
  4. a fenntartható használattal és természetkímélő megoldással biztosítsa a természeti terület károsodás nélküli hasznosítását;
  5. az ifjúságnevelési és oktatási alapfeladatok ellátásához megfigyelő és bemutató helyeket biztosítson.


A rendelet hatálya

2. §


A rendelet hatálya kiterjed Budakeszi Város területén található:

  1. Budakeszi Város területén található helyi védett természeti területekre és az ott található természeti értékekre és állatvilágára,
  2. minden olyan természetes személyre, jogi személyre, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságokra, aki a helyi védett természeti területtel és az ott található természeti értékekkel és állatvilágával munkája során, valamint turisztikai célból kapcsolatba kerül.

Értelmező rendelkezések

3. §


A rendelet alkalmazása szempontjából:

  1. természeti terület: valamennyi olyan földterület, melyet elsősorban természetközeli állapotok jellemeznek;
  2. természetes állapot: az az élőhely, táj életközösség, melynek keletkezésében az ember egyáltalán nem vagy – helyreállításuk kivételével – alig meghatározható módon játszott szerepet, ezért a benne végbemenő folyamatokat többségében az önszabályozás jellemzi;
  3. természetközeli állapot: az az élőhely, táj életközösség, melynek kialakulásában az ember csekély mértékben hatott (természeteshez hasonlító körülményeket teremtve), de a benne végbemenő folyamatokat többségükben az önszabályozás jellemzi, de közvetlen emberi beavatkozás nélkül is fennmaradnak;
  4. védett természeti terület: jogszabály vagy más jogi aktus által védetté nyilvánított földterület;
  5. biológiai sokféleség: az élővilág változatossága, amely magában foglalja az élő szervezetek genetikai (fajon belüli), valamint a fajok és életközösségeik közötti sokféleséget és maguknak a természeti rendszereknek a sokféleségét;
  6. fenntartható használat (hasznosítás): a természeti értékek olyan módon és ütemben történő használata, amely nem haladja meg megújuló képességüket, nem vezet a természeti érték és a biológiai sokféleség csökkenéséhez, ezzel fenntartva a jelen és a jövő generációk életlehetőségeit;
  7. természetkímélő megoldás: olyan, a fenntartható használat részét képező eljárás, módszer, gazdálkodási mód, technológia vagy más, a természettel kapcsolatos magatartás, amely csak olyan mértékben befolyásolja a természeti értékeket, területeket, a biológiai sokféleséget, hogy természetes vagy természetközeli állapotuk fennmaradjon;
  8. Natura 2000 terület (európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű terület): külön jogszabályban meghatározott különleges madárvédelmi terület, különleges természet-megőrzési, valamint kiemelt jelentőségű természet-megőrzési területnek kijelölt terület, illetve az Európai Unió által jóváhagyott különleges természet-megőrzési, valamint kiemelt jelentőségű természet-megőrzési terület.


II. FEJEZET

A HELYI VÉDETT TERMÉSZETI TERÜLETEK

A helyi védett természeti területek meghatározása

4. §


  1. Budakeszi Város Önkormányzata az alábbi - a Pest megyei Tanács Végrehajtó Bizottsága által korábban védetté nyilvánított - természeti területek helyi védettségét tartja fenn:
    1. Bodzás-árok,
    2. Nádas-tó,
    3. Mamutfenyők.
  2. A védett területek esetén az ingatlan-nyilvántartásba a védettség ténye kerül bejegyzésre.

A helyi védett természeti területek jellemzői

5. §


  1. A Bodzás-árok helyi védett természeti terület jellegét, kiterjedését, helyrajzi számát, ingatlan-nyilvántartási adatait, az Európai közösségek jogi aktusaiban meghatározott védettségi kategóriába tartozást és a korábban védetté nyilvánító határozat megjelölését (a Bodzás-árok helyi védett természeti területre vonatkozó adatokat) az 1. számú melléklet tartalmazza.
  2. A Nádas-tó helyi védett természeti terület jellegét, kiterjedését, helyrajzi számát, ingatlan-nyilvántartási adatait, az Európai közösségek jogi aktusaiban meghatározott védettségi kategóriába tartozást és a korábban védetté nyilvánító határozat megjelölését a 2. számú melléklet tartalmazza.
  3. A Mamutfenyők helyi védett természeti terület jellegét, kiterjedését, helyrajzi számát, ingatlan-nyilvántartási adatait, az Európai közösségek jogi aktusaiban meghatározott védettségi kategóriába tartozást és a korábban védetté nyilvánító határozat megjelölését a 3. számú melléklet tartalmazza.

III. FEJEZET

A HELYI VÉDETT TERMÉSZETI TERÜLETEK VÉDELME

A helyi védett természeti területek védelmének közös szabályai

6. §


  1. A helyi védettségű természeti területek és természeti értékek védelme érdekében a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. Törvény (a továbbiakban: Törvény) rendelkezései az irányadók.
  2. A Törvény rendelkezésein túlmenően a helyi védett természeti területeken
    1. tilos tüzet gyújtani, kivéve a Mamutfenyők helyi védett természeti területen, az ott kijelölt tűzrakóhelyen;
    2. tilos gépjárművel behajtani;
    3. tilos a téli csúszásmentesítést a védett természeti értékeket károsító módon végezni;
    4. tilos minden egyéb a természeti területet és értéket bármilyen módon veszélyeztető, illetve károsító tevékenységet végezni;
    5. tilos a természetvédelmi területen vagy annak közelében olyan létesítményt elhelyezni és üzemeltetni, amely a táj jellegét, védett növény- és állatvilágának élettevékenységét, valamint a természetvédelmi terület rendeltetésének betöltését zavarja vagy veszélyezteti;
    6. a gazdálkodási és egyéb tevékenységet fenntartható használattal és természetkímélő megoldással a természetvédelem érdekeinek figyelembevételével, azok sérelme nélkül lehet végezni.
      1. A helyi védett természeti terület fenntartását, hasznosítását és fejlesztését, a környező területekkel együtt, azokkal összehangoltan kell végezni.
      2. A helyi védett természeti területek szabadon látogathatók.
      3. A Törvényben és e rendeletben meghatározott egyes korlátozások és tilalmak alól felmentés nem adható, kivéve a veszélyelhárítás esetén.
      4. A helyi védett természeti területek határán, illetve védőövezetén „Természetvédelmi Terület” feliratú táblákat kell elhelyezni, továbbá azon tevékenységekre vonatkozó táblákat, amelyek végzése az adott természeti területen tilos.


A Bodzás-árok helyi védett természeti terület védelmének különös szabályai

7. §


  1. A Törvényben, valamint e rendeletben foglalt szabályokon túlmenően a Bodzás-árok helyi védett természeti terület védelmének tekintetében az alábbi rendelkezéseket is alkalmazni kell:
    1. Fenntartását és természetvédelmi kezelését tervszerűen kell végezni, biológiai sokfélesége megőrzésének szem előtt tartásával.
    2. Nem szabad olyan tevékenységet folytatni, amely a védett állapotot károsan befolyásolja.
    3. Terület-igénybevétel nem engedélyezhető.
    4. A területre kiható bármely vízügyi munka végzése tilos.
    5. Törekedni kell a fás növényzet jelenlegi összetételének fenntartásához, mivel ennek állapota nagyban befolyásolja madárvilágának jellegét és a madarak számát.
    6. Bármilyen jellegű terület-felhasználás és létesítmény-elhelyezés tilos.
    7. Csak a gyalogos közlekedés megengedett.
    8. Növényzetének károsítása bármilyen módon tilos.
    9. Vadon élő állatvilága védett. Azokat elpusztítani, elfogni, élettevékenységükben zavarni tilos. Megfigyelés engedély alapján végezhető.
    10. Területére szemetet, hulladékot elhelyezni tilos, a vízfolyásba tisztítatlan szennyvizet bevezetni tilos.


A Nádas-tó helyi védett természeti terület védelmének különös szabályai

8. §


  1. A terület biológiai sokféleségét meg kell őrizni.
  2. Vízimunka végzése a területen tilos.
  3. Törekedni kell a területen található nád, gyékény, sásrét és nedves mocsárrét állapotának fenntartásához, a növényzet megrongálása tilos.
  4. A terület igénybevétele és a területen létesítmény elhelyezése tilos.
  5. Vadon élő állatvilága védett. Azokat elpusztítani, elfogni, élettevékenységükben zavarni tilos.
  6. Területére szemetet, hulladékot elhelyezni tilos, a tápláló vizeibe és a tó vizébe szennyvizet bevezetni tilos.

A Mamutfenyők helyi védett természeti terület védelmének különös szabályai

9. §


  1. A fákra közvetlenül kiható bármely munka végzése tilos.
  2. A fákat megcsonkítani, illetve megrongálni bármilyen módon tilos.
  3. A területen létesítmény elhelyezni nem lehet.
  4. A területen csak a gyalogos közlekedés megengedett.
  5. A területen szemetet, hulladékot elhelyezni tilos.
  6. Tüzet gyújtani kizárólag a kijelölt tűzrakóhelyen lehet.
  7. A területen tilos olyan tevékenységet folytatni, amely a védett fák állapotát károsan befolyásolja, értéküket csökkenti.1
  8. A fákról származó szaporítóanyag felhasználása megengedett a fafaj elterjedése céljából.

IV. FEJEZET

SZABÁLYSÉRTÉSI RENDELKEZÉSEK

10. §


Hatályon kívül helyezte a 11/2015. (V. 07.) ör. 3. §-a.

V. FEJEZET

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

11. §


E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, rendelkezéseit 2008. január 1-jétől kell alkalmazni.