Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2008. (XI.25.) önkormányzati rendelete

A "LAKÁSÉRT ÉLETJÁRADÉK" programról

Hatályos: 2008. 11. 25- 2017. 12. 14


 Gyöngyös Város Képviselőtestülete

30/2008. (XI.25.) KT. számú rendelete

a „LAKÁSÉRT ÉLETJÁRADÉK” programról*



Gyöngyös Város Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) az Önkormányzat lakásgazdálkodásának elősegítése, a magántulajdonú lakással rendelkező idős személyek szociális védettségének biztosítása, valamint lakhatással kapcsolatos terheinek mérséklése céljából, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:


A rendelet hatálya


1.§


(1) A rendelet hatálya Gyöngyös város közigazgatási területén lakástulajdonnal – magántulajdonban levő házasingatlan-tulajdonnal, társasházi vagy lakásszövetkezeti lakástulajdonnal – rendelkező, 65. életévét betöltött magánszemélyekre (továbbiakban jogosult) terjed ki.


(2) Amennyiben az (1) bekezdésben meghatározott ingatlannak több tulajdonosa van, életjáradéki szerződés tárgya csak abban az esetben lehet, ha valamennyi tulajdonos megfelel az (1) bekezdésben foglalt feltételeknek. Ebben az esetben, ahol a rendelet jogosultat említ, az alatt valamennyi jogosultat érteni kell.



Szerződési feltételek


2.§


(1) Gyöngyös Város Önkormányzata, valamint az 1.§ (1) bekezdésben meghatározott jogosult között, a jogosult kérelmére életjáradéki szerződés köthető.


(2) Életjáradéki szerződés megkötésére irányuló kérelmet, valamennyi jogosultnak együttesen kell benyújtania, azonban egy életjáradéki szerződésnek legfeljebb kettő jogosultja lehet.


(3) Az életjáradéki szerződés tárgya csak olyan lakástulajdon lehet, amely


  1. kizárólag a jogosult tulajdonában van;
  2. legalább 30 m2, házas ingatlan esetén legalább 60 m2 alapterületű;
  3. legalább komfortos;
  1. megfelelő műszaki állapotú;
  2. per – és igénymentes;
  3. tehermentes, kivéve amely az ingatlannal való rendelkezés jogát nem akadályozza (pl. telki szolgalom), továbbá az önkormányzat javára bármely jogcímen fennálló jelzálogjogot és elidegenítési és terhelési tilalmat;
  4. közüzemi díjhátralék, továbbá kommunális adóhátralék az ingatlannal kapcsolatban a jogosult által igazoltan nem áll fenn;
  5.  a jogosulton kívül más személy az ingatlanban nem lakik;.


(4) Az önkormányzat az életjáradéki szerződés megkötésére a (3) bekezdésben foglaltak fennállása esetén sem köteles.


Az eljárás menete


3.§


(1) Az életjáradéki szerződés megkötésére vonatkozó kérelmet a jogosult, Gyöngyös Város Polgármesteréhez címezve, e rendelet 1. sz. melléklete szerinti nyomtatványon nyújthatja be.


(2) A kérelem beérkezését követő 30 napon belül a Polgármesteri Iroda, az ingatlan beköltözhető forgalmi értékének megállapításához szükséges – annak megfelelőségére is kiterjedő - értékbecslést elvégezteti, valamint beszerzi az ingatlan tulajdoni lapját, melynek költségeit .az  5.§ (1) bekezdésben meghatározott esetet kivéve, az önkormányzat viseli.


(3) Az értékbecslés kézhezvételét követő 15 napon belül a jogosultat, az e rendelet 7-9.§-a alapján számított életjáradék mértékéről írásban tájékoztatni kell. A jogosult a tájékoztatás átvételét követő 15 napon belül nyilatkozhat arról,  hogy a felajánlott életjáradék összegét elfogadja-e. Abban az esetben, ha azt nem fogadja el, vagy határidőben nem nyilatkozik, úgy kérelmét tárgytalannak kell tekinteni.


(4) Amennyiben a kérelmet több jogosult közösen terjeszti elő, úgy a tájékoztatást valamennyi jogosult részére meg kell küldeni. Az eljárás csak abban az estben folytatható, ha a felajánlott életjáradék összegét, a (3) bekezdésben meghatározott határidő belül valamennyi jogosult elfogadja.


4.§


Az életjáradéki szerződés megkötéséről szóló döntés a tárgyévi költségvetési előirányzat keretein belül az Önkormányzat Pénzügyi és Ellenőrzési Bizottsága hatáskörébe tartozik, amely döntését a jogosult elfogadó nyilatkozatától számított 30 napon belül hozza meg.


5.§


(1) Az életjáradéki szerződés megkötésére az önkormányzat képviseletében a polgármester jogosult. Amennyiben a szerződés megkötésére a jogosult hibájából a 4.§- ban meghatározott döntést követő 15 napon belül nem kerül sor, úgy az eljárás megszűnik és a jogosult köteles a 3.§ (2) bekezdésben meghatározott értékbecslés költségét az eljárás megszűnését követő 8 napon belül az önkormányzatnak megfizetni.


(2) Életjáradéki szerződés csak valamennyi jogosulttal együttesen köthető meg akként, hogy a jogosultak tulajdoni illetőségük arányában  részesülnek az egyszeri juttatásból, valamint az életjáradékból.


(3) Több jogosult esetén, amennyiben a szerződés megkötését követően valamelyik fél elhalálozik, a másik szerződő felet a havi járadék teljes összege illeti meg.



A szerződés tartalma


                    6.§


(1) Az életjáradéki szerződés megkötésével a szerződés tárgyát képező ingatlan tulajdonjogát a jogosult – a 7. §-ban meghatározott egyszeri juttatás és a 9. §-ban meghatározott életjáradék fejében - az önkormányzatra ruházza.


(2) Az életjáradéki szerződés alapján az önkormányzat


  1. megfizeti a jogosult részére a 7.§ szerinti egyszeri juttatást;
  2. a 9.§-ban meghatározottak szerint havonként életjáradékot biztosít;
  3. fizeti a 10.§ (7) bekezdésben meghatározott költségeket.



Az egyszeri juttatás összegének meghatározása


7.§


A jogosult a 9.§ (2) bekezdésben meghatározott életjáradék alapja 10%-ának megfelelő összegre jogosult, melyet legkésőbb a szerződés megkötésétől számított 30 napon belül az általa megjelölt bankszámlára kell átutalni, vagy a jogosult kérelmére postai úton kifizetni.


8.§


Az önkormányzat javára fennálló követelés életjáradéki szerződés megkötésének időpontjában fennálló értékét az életjáradék 9.§ (2) bekezdése szerinti alapjából le kell vonni. Az önkormányzat az életjáradéki szerződéssel átruházott ingatlanon fennálló jelzálogjogának törléséről a földhivatali ingatlan-nyilvántartási kérelem benyújtásával egyidejűleg gondoskodik.


Az életjáradék összegének megállapítása


9.§


(1) Az életjáradék havi összege a jogosult életkorától, valamint a szerződés tárgyát képező ingatlan értékbecslő által meghatározott forgalmi értékétől függ.


(2) Az életjáradék alapja az ingatlan beköltözhető forgalmi értékének 70%-a.


Az életjáradék alapjából levonásra kerül:


  1. ) a 7.§ alapján meghatározott összeg

b.) 8.§ alapján fennálló esetleges követelés


(3) Az életjáradék éves összegének meghatározásához a (2) bekezdésben meghatározott összegből le kell vonni a (3) bekezdésben meghatározott összegeket, és a fennmaradó összeget el kell osztani a jogosult várható élettartam éveinek számával.  Várható időtartam:

                                                                         

  • 65 - 69 év esetében  16 év                                   
  • 70 - 74 év esetében  12 év                                   
  • 75-79 év esetében     9 év                                    
  • 80 év felettiek  esetében  7 év                                                    


(4) Az életjáradék havi összege a szerződés megkötésének évében a (4) bekezdés alapján számított összeg 1/12-ed része, mely az azt követő év május 1. napjától a KSH által közzétett előző évre vonatkozó fogyasztói árindex mértékével automatikusan emelkedik.


(5) Amennyiben életjáradéki szerződés megkötésére több jogosulttal kerül sor, annak a jogosultnak a kora irányadó az életjáradék összegének meghatározásakor, aki várhatóan hosszabb életkort él meg. 


                                            A felek jogai és kötelezettségei


10.§


(1) A jogosultat az életjáradéki szerződés tárgyát képező ingatlanon holtig tartó használati jog illeti meg, melyért lakbért, használati díjat fizetni nem kell.


(2) A jogosult köteles fizetni a lakás használatával kapcsolatos, ún. rezsiköltségeket (elektromos áram, víz-, gáz-, csatorna-, távhő,- szemétszállítási díj, telefon, kábeltévé költségeit stb.) Amennyiben a lakás használatával kapcsolatos költségek a közös költség részét képezik, azt az önkormányzat a folyósítandó életjáradék havi összegéből levonja.


(3)A jogosult az életjáradéki szerződés hatálya alatt a lakásba senkit nem fogadhat be, a lakást, vagy annak egy részét sem ingyenesen, sem ellenérték fejében bérbe, illetőleg használatba nem adhatja.


(4)A jogosult köteles lakást rendeltetésének megfelelően használni, ennek keretében a lakás karbantartásáról, az életjáradéki szerződés megkötésekor fennálló műszaki állapotának fenntartásáról saját költségén gondoskodni.


(5)Az önkormányzat köteles a 7. § és 9. § szerint számított összegeket a jogosult részére megfizetni. A 9.§ alapján megállapított életjáradék havi összegét utólag, a szerződés megkötését követő minden hónap 10. napjáig a jogosult által megjelölt bankszámlára kell átutalni, vagy a jogosult kérelmére postai úton kifizetni.


(6)Az 5.§ (3) bekezdésben meghatározottakat kivéve, a jogosult halálának hónapjára járó díj a jogosult örökösét illeti meg.


(7) Az önkormányzat köteles az életjáradéki szerződés tárgyát képező lakásra biztosítást kötni, annak díját viselni. A (2) bekezdésében meghatározottak kivételével köteles a társasházi közös költséget megfizetni.


(8) Az önkormányzat a jogosult (3) és (4) bekezdésbe foglalt kötelezettségeinek betartását ellenőrizheti.


(9) Amennyiben a jogosult a lakást nem rendeltetésszerűen használja, illetve annak szerződés-kötéskori műszaki állapotát nem tartja fenn, a jogosult ez irányú kötelezettségének elvégzésére irányuló felszólítás eredménytelen elteltét követően az önkormányzat a szükséges javítási munkákat elvégezteti és annak szakértő által megállapított összegét havi részletekben, az esedékes életjáradék legfeljebb 30%-ának erejéig levonja.   


11. §.


Az önkormányzat az életjáradéki szerződés alapján tulajdonába kerülő lakásokról nyilvántartást vezet. Az ilyen lakás megüresedése esetén, a további hasznosításról a Képviselő-testület dönt azzal, hogy egy költségvetési évben megüresedett lakások legalább 1/3-át értékesesíteni kell, melyből eredő vételárat a lakásért életjáradék program végrehajtására kell fordítani. A lakás elidegenítésére az önkormányzati tulajdonban lévő bérlakások és helyiségek elidegenítéséről szóló, 10/1994. (V.26.) Kt. rendeletben foglaltakat kell alkalmazni.   


A szerződés megszüntetése


12. §


(1) A polgármester a szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetéséhez  abban az esetben járulhat hozzá, ha a jogosult vállalja, hogy az önkormányzatot terhelő egyszeri juttatás, a részére kifizetett életjáradék, a szerződéskötéssel felmerült költségek, a lakásbiztosítás, a társasházi közös költség – a kifizetés időpontjától számított – mindenkori jegybanki alapkamattal növelt összegét az önkormányzatnak egy összegben visszafizeti.


Vegyes és záró rendelkezések


13.§


(1) Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba.


(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg Gyöngyös Város Képviselő-testületének Gyöngyös Város Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2007. (III.26) KT. számú rendeletének (továbbiakban SzMSz) 2. sz. melléklete a Pénzügyi és Ellenőrzési Bizottság vonatkozásában az alábbiakkal egészül ki:

- dönt az életjáradéki szerződés megkötéséről.


        (3) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg Gyöngyös Város Képviselő-testületének a lakások, helyiségek bérletéről szóló 31/1993. (XII.30.) KT. számú rendelet 1.§-a az alábbiakkal egészül ki:

                     

E rendelet előírásai a külön rendelet szerint életjáradéki szerződés alapján önkormányzati tulajdonba kerülő lakásokra – a jogosult használati jogának fennállása alatt -  nem alkalmazandók.

               

       (4) E rendelet kihirdetéséről Gyöngyös Város Jegyzője gondoskodik.



Gyöngyös, 2008. november 25.




                             Hiesz György                                                  Dr. Kozma Katalin

                             polgármester                                                            jegyző



* A Képviselőtestület a rendeletet 2008. november 20-i ülésén fogadta el.


30/2008. (XI.25.) KT. sz.

 rendelet melléklete


KÉRELEM


életjáradéki szerződés megkötése iránt


Alulírott


Név:………………………………………

Lakcím:…………………………………...

Anyja neve:……………………………….

Születési hely, idő:………………………..


Név:……………………………………….

Lakcím:……………………………………

Anyja neve:………………………………..

Születési hely, idő:…………………………


kijelentem, hogy a tulajdonomban lévő …………………. hrsz. alatt felvett, természetben ………………………………………………………………. szám alatt található ingatlanomra vonatkozóan a 30/2008.(XI.25.) KT számú rendeletben foglaltak alapján – amennyiben az Önkormányzat a később elkészítendő szakértői értékbecslésben foglaltak alapján számomra elfogadható fogalmi értéket, egyszeri juttatást és életjáradéki összeget állapít meg – életjáradéki szerződés kívánok kötni Gyöngyös Város Önkormányzatával.


Kijelentem, hogy a tulajdonomban levő, fent megjelölt ingatlan a 30/2008.(XI.25.) KT számú rendelet 2.§ (3) bekezdésében foglaltaknak mindenben megfelel.


Kérem, hogy fenti nyilatkozatom alapján az életjáradéki szerződés előkészítése iránt intézkedni szíveskedjenek.



Gyöngyös, ………………………………



                               

 ………………………………………..                ………………………………………

                     kérelmező                                                                kérelmező