Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 31/2008. (VII. 14.) önkormányzati rendelete

az iparosított technológiával épült lakóépületek energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatásáról

Hatályos: 2008. 07. 20- 2024. 02. 28

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 31/2008. (VII. 14.) önkormányzati rendelete

az iparosított technológiával épült lakóépületek energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatásáról1

2008.07.20.

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 44/A. § (2) bekezdésében, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az iparosított technológiával épült lakóépületek energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatásáról alábbi rendeletet alkotja:

Bevezető rendelkezések

1. § (1) Jelen rendelet célja: az iparosított technológiával épült lakóépületek energia-megtakarítást eredményező felújítása, illetve ezen lakóépületek gépészeti rendszereinek, berendezéseinek felújítása, korszerűsítése, valamint megújuló energiafelhasználás növelése céljából történő berendezések telepítése.

(2) Jelen rendelet alkalmazásában iparosított technológiával épült lakóépületnek tekintendő a panel, a közép- és nagyblokk, az alagútzsalu, az öntött, a vasbeton vázas és az egyéb, előre gyártott technológia (továbbiakban együtt: iparosított technológia) felhasználásával épült lakóépület.

(3) E rendelet hatálya kiterjed Békéscsaba Megyei Jogú Város közigazgatási területén lévő, 1992. július hó 1. napját megelőzően kiadott építési engedély alapján, (1) bekezdés szerinti, igazoltan iparosított technológia felhasználásával épült lakóépületekre, illetve e lakóépületekben az alábbi munkálatokra:

a) nyílászárók energia-megtakarítást eredményező felújítása vagy cseréje,

b) homlokzatok és födémek hőszigetelése,

c) épületgépészeti rendszerek korszerűsítése, energia-megtakarítást eredményező felújítása,

d) a megújuló energiafelhasználás növelése, a hagyományos energiahordozók megújuló energiaforrásokkal való helyettesítésére irányuló beruházások az energiatermelésre, a tárolásra, az energia szállítására és a hálózatba való esetleges visszatáplálásra.

e) az épületek nyári hővédelmének javítása, árnyékoló vagy árnyékvető szerkezetek beépítése,

f) az épületek lodzsáinak beüvegezése a szoláris nyereségek passzív hasznosítására.

A kérelem benyújtásának feltételei

2. § (1) Támogatási kérelmet nyújthatnak be saját tulajdonú lakóépületeikre azon társasházak vagy a lakásszövetkezetek (továbbiakban együtt: kérelmező), amelyek a jelen rendelet 1. §-ában meghatározott célra kiírt minisztériumi pályázaton az önkormányzati kamattámogatás igénylésével egyidejűleg vissza nem térítendő állami támogatást igényelnek.

(2) Pályázónak a szükséges saját erő biztosítását, rendelkezésre állását, hitelt érdemlő dokumentumokkal, így közgyűlési-, illetve lakógyűlési határozat hiteles jegyzőkönyve kivonatával, és a számlavezető bank által kiállított nyilatkozattal kell igazolnia.

(3) A pályázat benyújtása előtt már megkezdett beruházáshoz támogatás nem igényelhető.

(4) Támogatás csak teljes épületre, vagy dilatációval határolt épületrészre (továbbiakban: épület, vagy épületrész) nyújtható be.

(5) Támogatás csak e rendeletben foglalt és a minisztériumi pályázati feltételek együttes teljesítése esetén, valamint a pályázó által készített felújítási koncepcióban indokolt, kimutatható energia-megtakarítást eredményező munkálatokra adható.

(6) Támogatás igénylése csak a pályázó közösség tagjainak teljes – illetve a pályázatban vállalt, elvégzendő feladatok feltételei szerinti maximális – részvétele mellett lehetséges.

(7) A kérelmező lakóépületében lévő, nem lakáscélú helyiségek felújítására, korszerűsítésére önkormányzati kamattámogatás nem igényelhető.

(8) Egy lakóépület vonatkozásában, egy évben csak egy kérelem nyújtható be. A pályázónak nyilatkoznia kell a korábban lakóépület felújítási-, korszerűsítési munkálatokra már elnyert támogatások összegéről.

Támogatási odaítélésének feltételei

3. § (1) Az önkormányzati kamattámogatás folyósításának feltétele, hogy a lakóépület energia-megtakarítást eredményező felújítását, korszerűsítését, illetve az épületgépészeti műszaki feltételek előírások szerinti megteremtését az illetékes miniszter, illetve a nevében eljáró Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kftis támogassa a jelen rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározott pályázat keretében.

(2) Nem kérelmezheti az önkormányzati kamattámogatást az a pályázó, amely nem rendelkezik magyar adóazonosító jellel és/vagy adószámmal.

(3) Nem nyújtható önkormányzati kamattámogatás olyan pályázónak, amelynek a székhely szerint illetékes állami-, illetve önkormányzati adóhatóság (a továbbiakban együtt: adóhatóság) felé hatáskörébe tartozó, lejárt esedékességű, 60 napot meghaladó adó-, vagy adók módjára behajtható köztartozása van, kivéve, ha az adóhatóság pályázónak fizetési halasztást, vagy részletfizetést engedélyezett, illetve amelynek az Európai Unió tradicionális saját forrásai címen tartozása van. Nem nyújtható támogatás továbbá olyan pályázónak sem, amelynek a víz- és csatorna, a távhőszolgáltató közmű üzemeltetőkkel szemben fennálló 60 napon túl meg nem fizetett tartozása van.

A támogatás formája, mértéke

4. § (1) Az önkormányzati vissza nem térítendő kamattámogatás mértéke lakásonként a pályázaton elnyert állami támogatás kétszeresének megfelelő mértékű önrész biztosítására felvett, legfeljebb 5 év futamidejű pénzintézeti hitel legfeljebb évi 6 %-os mértékű kamata lehet, de nem haladhatja meg lakásonként a 200.000,- Ft-ot, azaz kettőszázezer forintot.

(2) Önkormányzati kamattámogatás az éves költségvetésben jóváhagyott keretösszeg erejéig nyújtható.

(3) Az önkormányzati kamattámogatás egyszer megítélt összeg, ha a pályázónak a pályázatban megjelölttől eltérő, pótlólagos költségei merülnek fel, akkor azok megfizetésére a pályázó köteles, az nem növelheti az önkormányzati kamattámogatás összegét.

(4) Ha a beruházás megvalósítása során a beruházás költségei a támogatásban részesített pályázatban megjelölt költségeknél alacsonyabbak, az önkormányzati kamattámogatás összege ezzel arányosan csökken.

A támogatási kérelem benyújtásának módja, helye és határideje

5. § (1) A kamattámogatás igénylésének módját és feltételeit az önkormányzat a Csabai Mérleg című városi lapban és hivatalos honlapján közzéteszi.

(2) A kamattámogatásért folyamodó társasház vagy lakásszövetkezet önkormányzati támogatás iránti igényét a társasház közös képviselője vagy a társasházat üzemeltető szervezet koordinálja.

(3) A kamattámogatás iránti kérelmek (a továbbiakban: kérelem) benyújtása az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon történik minden évben a minisztériumi pályázat benyújtására meghatározott végső időpontig a vállalt önrész rendelkezésre állását igazoló közgyűlési-, illetve lakógyűlési határozat hiteles jegyzőkönyvi kivonatának és a számlavezető bank által kiállított nyilatkozatának csatolásával.

(4) A kérelmező az állami támogatás elnyerése esetén az önkormányzati kamattámogatás igényléséhez köteles a támogatási szerződés másolatát a támogatási szerződés általa és az illetékes miniszter, illetve a nevében eljáró Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (továbbiakban: ÉMI) által aláírt példányának kézhezvételét követő 30 napon belül az Önkormányzat részére eljuttatni. A támogatási szerződés másolatához a kérelmezőnek csatolnia kell az önerő egészét vagy egy részét biztosító hitelszerződés egy másolati példányát.

(5) A benyújtott kérelem utólag nem módosítható.

6. § (1) Amennyiben a kérelem, illetve az 5. § (3)–(4) bekezdésben meghatározott dokumentumok valamelyike hibásan kitöltve kerül benyújtásra, vagy a kérelmező a támogatás igényléséhez szükséges dokumentumok mindegyikét nem nyújtja be, 8 munkanap határidő tűzésével, egyszeri alkalommal formai hiánypótlásra, illetve kijavításra kell felszólítani.

(2) A kérelmező a hiányt eredményesen pótolja, ha a felszólításban meghatározott dokumentumok a Polgármesteri Hivatalhoz a megadott határidőben igazoltan beérkeznek. A kérelem a hiánypótlás során sem műszaki tartalmában, sem az igényelt támogatások összegében nem módosítható.

(3) A hiánypótlási határidő nem hosszabbítható meg, elmulasztása esetén nincs helye igazolásnak. A hiánypótlási határidő elmulasztása, illetve a nem teljes körű hiánypótlás a kamattámogatási kérelem elbírálásból történő kizárását eredményezi.

A kérelmek elbírálása és a kamattámogatás folyósítása

7. § (1) A beérkezett kérelmek véleményezését az 5. § (4) bekezdésében meghatározott dokumentumok benyújtását követően a Gazdasági, Költségvetési és Pénzügyi Bizottság, valamint a Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság véleményezi.

(2) A kérelmek elbírálásáról a közgyűlés dönt.

(3) A kamattámogatásban részesülő társasházakkal az önkormányzat támogatási szerződést köt. A szerződések aláírására a polgármester jogosult.

(4) Az önkormányzati kamattámogatásról szóló szerződésben feltüntetésre kerül

a) a támogatás jogcíme és összege,

b) a támogatott ingatlan helyrajzi száma és címe,

c) a társasház kezelőjének vagy közös képviselőjének neve és elérhetőségei,

d) a lakóépületen a minisztériumi támogatásból és a kamattámogatott bankhitelből biztosított összegből megvalósuló felújítás, korszerűsítés, telepítésre kerülő berendezés ismertetése,

e) a szerződésszegés jogkövetkezményei,

f) a kérelmező nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy korábban nem vett igénybe a jelen rendelet alapján önkormányzati kamattámogatást az érintett ingatlan korszerűsítésére, illetve felújítására,

g) a kérelmező nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy a víz- és csatorna, a távhőszolgáltató közmű üzemeltetőkkel szemben 60 napon túl meg nem fizetett tartozása, valamint a székhelye szerint illetékes állami-, illetve önkormányzati adóhatóság felé hatáskörébe tartozó, lejárt esedékességű, 60 napot meghaladó adó-, vagy adók módjára behajtható köztartozása nincs, kivéve, ha az adóhatóság pályázónak fizetési halasztást, vagy részletfizetést engedélyezett, illetve amelynek az Európai Unió tradicionális saját forrásai címen tartozása van.

(5) A kamattámogatás folyósítása utólag, a hitelt nyújtó pénzintézet kamatfizetési értesítője vagy a pénzintézet által kibocsátott kölcsöntartozás ügyleti évének elszámolása alapján a kamatfizetést megelőzően – a jelen rendelet 7. § (3) bekezdésében meghatározott támogatási szerződésnek megfelelően – negyedévente, félévente vagy évente egy alkalommal, átutalással történik. A kamatfizetési értesítő, illetőleg az elszámolás bemutatása az önkormányzati kamattámogatásban részesült kötelezettsége.

(6) A pénzintézeti hitel előtörlesztése esetén az önkormányzati kamattámogatás ennek arányában módosul, és a hitel előrehozott összegű visszafizetésének arányában növekszik.

A támogatott projekt megvalósítása és annak ellenőrzése

8. § (1) A beruházást a támogatási szerződés megkötésétől számított 3 éven belül meg kell valósítani. A beruházásnak a megvalósítás befejezését követően 10 évig fenn kell maradni.

(2) A pályázó a támogatott program lebonyolításáért felelős, felsőfokú építőipari végzettséggel rendelkező szakértőt köteles kijelölni, aki a beruházást saját hatáskörben, folyamatosan ellenőrzi és ellátja a támogatással kapcsolatos ügyintézést, kapcsolatot tart az Önkormányzattal, aki teljesítésigazolást készít a beruházás megvalósulását követően. A kamattámogatás lehívásának feltétele a teljesítés igazolás önkormányzat részére történő benyújtása.

(3) A felújítási munkák szakszerű elvégzése érdekében, annak ellenőrzésére a pályázó köteles megfelelő jogosultsággal rendelkező műszaki ellenőrt biztosítani.

9. § (1) A kérelemben szereplő adatokat, a támogatási szerződésben vállalt kötelezettségek teljesülését és az elvégzett munka műszaki tartalmát az Önkormányzat, vagy megbízottja bármikor ellenőrizheti.

(2) Az Önkormányzat a kamattámogatást visszavonja, ha a pályázó a támogatási szerződésben vállaltakat nem tartja be. Az önkormányzati támogatás visszavonása azonnali beszedési megbízás alapján történik, a támogatási szerződésben meghatározott módon.

(3) A beruházás megvalósulásáról a kérelmező a beruházás befejezéséről szóló Beszámoló másolatának megküldésével köteles az önkormányzat felé tájékoztatást adni a Beszámolónak a minisztérium felé történő megküldésével egyidejűleg.

Záró rendelkezések

10. § E rendelet 2008. július hó 20. napján lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 4/2024. (II. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2024. február 29. napjával.