Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 49/2008. (XII.23.) önkormányzati rendelete

a város-rehabilitációhoz kapcsolódó feladatok ellátásáról

Hatályos: 2010. 08. 01- 2022. 12. 31

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 49/2008. (XII.23.) önkormányzati rendelete

a város-rehabilitációhoz kapcsolódó feladatok ellátásáról1

2010.08.01.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alkotmány 44/A. § (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alkotmány 44/A. § (1) bekezdés a) pontjában és a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 1. § (4) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:2

Rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya a rehabilitációs programban megvalósítandó fejlesztési feladatokban közreműködő szervezetekre, természetes és jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságokra és a rehabilitációs területen lévő, a rehabilitációval érintett ingatlanok tulajdonosaira, bérlőire, használóira terjed ki.

Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazása során:

a.) rehabilitáció: elavult, de értéket képviselő településrész, tömb olyan felújítása, amely során az úthálózat és az épületállomány erre érdemes elemeinek megtartásával, korszerűsítésével, az alkalmatlan épületek, épületrészek elbontásával, esetleg azok új épületekkel történő pótlásával történik az érintett terület értékének a kornak megfelelő fizikai és funkcionális színvonalra emelése.
b.) rehabilitációs terület: az integrált városfejlesztési stratégiában rehabilitációra kijelölt városias beépítésű terület;
c.) akcióterület: az akcióterületi tervben nevesített rehabilitációs területen belül önálló fejlesztésre kijelölt összefüggő terület;
d.) város-rehabilitációs tevékenység: a város-rehabilitációs programban már támogatási szerződéssel rendelkező projektek megvalósításának menedzselése, az Integrált Városfejlesztési Stratégia (IVS) időszakos felülvizsgálata, a következő akciótervi időszakra vonatkozó akcióterületi tervek (AT) előkészítése.

Az akcióterületi fejlesztések szabályozása

3. § Az akcióterületi fejlesztésekre vonatkozó szabályok megállapítása Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatának megállapításáról szóló többször módosított 13/2008. (IV.25.) számú önkormányzati rendeletében történik.

Az akcióterületi fejlesztések keretét az Integrált Városfejlesztési Stratégia alapozza meg, amelyet a Közgyűlés határozattal fogad el.

Az önkormányzati tulajdonosi jogok gyakorlása

4. § A tulajdonosi jogok gyakorlására vonatkozó szabályokat Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének az önkormányzat vagyonáról, a vagyongazdálkodás és vagyonhasznosítás szabályairól szóló többször módosított 13/2006. (III.07.) számú önkormányzati rendelete (továbbiakban: Vagyonrendelet) határozza meg.

Az akcióterületi fejlesztések végrehajtása

5. §3 (1) Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala a támogatási szerződés megkötéséig végzi az akcióterületi fejlesztések előkészítésével kapcsolatos valamennyi feladatot (többek között pályázat írást, terveztetést, engedélyeztetést).

(2)4 A Zalaegerszegi Városfejlesztő Zrt. (továbbiakban: Zrt.) végzi az akcióterületek fejlesztésének végrehajtásával és fenntartásával kapcsolatos szolgáltatásokat és feladatokat (továbbiakban: város-rehabilitációs tevékenység), amelynek ellátására a Vagyonrendelet 17/B. §-a alapján a Zrt. kizárólagosan jogosult.

(3)5 Az akcióterületi fejlesztések előkészítésében a Zrt. javaslattételi joggal rendelkezik.”

A város-rehabilitációs tevékenység ellátására kötött megállapodás

6. § A város-rehabilitációs tevékenység ellátására az önkormányzat a Zrt-vel megállapodást köt, amelynek különösen az alábbiakat kell tartalmaznia:6

a.) a város-rehabilitációs tevékenységet, mint a megállapodás tárgyát,
b.) a város-rehabilitációs akcióterület meghatározását és a rehabilitáció célját,
c.) a megállapodás területi hatályát,
d.) a megállapodás keretében ellátott tevékenységeket, feladatokat,
e.) a megállapodást kötő felek jogait és kötelezettségeit,
f.) a megállapodást kötő felek közötti hatáskör- és feladatmegosztást,
g.)a megállapodást kötő felek közötti együttműködést,
h.)a tevékenység díjazását.

A vagyongyarapodás nyereségének felhasználása

7. § Az önkormányzat vállalja, hogy a város-rehabilitációs tevékenység ellátása során keletkező nyereséget nem vonja el más önkormányzati célok finanszírozására, azt a Zrt. által ellátandó tevékenységek és feladatok ellátására használja fel, visszaforgatja az akcióterület következő fejlesztéseinek finanszírozására.7

Város-rehabilitációs Alap

8. § (1) A Közgyűlés Város-rehabilitációs Alapot (továbbiakban: Alap) hoz létre.

(2) Az Alap célja: a város-rehabilitáció megvalósításához szükséges pénzeszközök (saját forrás) biztosítása.

(3) Az Alap forrásai:

a) a rehabilitációs területen lévő, a rehabilitációs programmal érintett önkormányzati tulajdonú ingatlanok értékesítéséből származó bevétel teljes összege,

b) a rehabilitációs területen lévő fejlesztésével létrejött ingatlanok bérbeadásából származó bevétel kiadásokkal csökkentett összege,

c) az önkormányzat éves költségvetésében az e célra biztosított összeg,

d) pályázatok útján elnyert összegek, állami és önkormányzati szervektől kapott támogatások összege,

e) természetes személyek, jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságok, társadalmi szervezetek és egyesületek önkéntes befizetései,

f) az Alap pénzeszközeinek kamatai.

Az Alap felhasználása

9. § (1) Az Alap kizárólag a város-rehabilitációs program megvalósítására használható fel.

(2) A polgármester minden évben felhasználási tervet készít az Alap cél szerinti megvalósításának felhasználásáról, amiről a Közgyűlés – a Műszaki Bizottság, és a Gazdasági Bizottság előzetes javaslata alapján – évente a költségvetési rendelet elfogadásával egyidejűleg dönt (külön címen meghatározva a bevételi és a kiadási tervszámot).

(3)8 Az Alap felhasználásáról a Közgyűlés döntéseinek megfelelően a polgármester gondoskodik. Az Alapból kifizetést a Zrt-vel kötött megállapodásban meghatározottak szerint a polgármester engedélyezhet.

(4) Az Alapot az önkormányzat pénzforrásaitól elkülönítetten kell kezelni. Év végi maradványa nem vonható el, a következő költségvetési évre át kell vinni.

(5)9 Az Alap bevételi forrásairól a Zrt. és a Polgármesteri Hivatal, felhasználásának nyilvántartásáról a Polgármesteri Hivatal gondoskodik.

(6) Az Alap felhasználásáról a polgármester a Közgyűlés előtt évente a zárszámadás elfogadásával egyidejűleg köteles beszámolni.

10. § (1) E rendelet 2009. január 1-jén lép hatályba.

(2) A 60/2009. (XII.23.) sz. önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2010. január 1-jén lépnek hatályba.

(3) A 24/2010. (VII.02.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2010. augusztus 1-jén lépnek hatályba.

1

A 24/2010. (VII.02.) rendelet 3. § (2) bek. mód. Az önkormányzati rendeletet a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 44/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 4. §-a hatályon kívül helyezte 2023. január 1. napjával.

2

A 24/2010. (VII.02.) rendelet mód.

3

A 60/2009. (XII.23.) sz. rendelet 1. §-a mód.

4

A 24/2010. (VII.02.) rend. 1. §-a mód.

5

A 24/2010. (VII.02.) rend. 1. §-a mód.

6

A 24/2010. (VII.02.) rend. 2. §-a mód.

7

A 24/2010. (VII.02.) rendelet 2. §-a mód.

8

A 24/2010. (VII.02.) rendelet 2. §-a mód.

9

A 24/2010. (VII.02.) rend. 2. §-a mód.